Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

Erdély vonzza, a Székelyföldet elkerülik

Tíz év alatt megduplázódtak a külföldi befektetések Erdélyben, derült ki a Román Nemzeti Bank legfrissebb elemzéséből. Az elmúlt tíz évben 8 milliárd euró külföldi tőke érkezett Erdélybe, harmadával több, mint a Regátba. Látványos fejlődést mutatott a Székelyföldet is magába foglaló Központi Régió, ahol a külföldi tőke tíz év alatt 3,5 milliárd euróról 6,3 milliárd euróra nőtt. Mugur Isărescu, a jegybank elnöke szerint a külföldi befektetők azokat a régiókat preferálják, ahol fejlettebb az infrastruktúra. Ezzel magyarázható, hogy a Központi Régióban külföldi tőkét Brassó, Szeben és az autópálya közelsége miatt Hunyad megyék vonzzák, szemben a viszonylag nehezen megközelíthető Székelyfölddel.

Mindenkinek visszafizetik az autó regadót!

Az Országos Adóhatóság közlése szerint azok az autótulajdonosok is visszaigényelhetik az államtól a korábban befizetett regisztrációs adót illetve környezetszennyezési illetéket, akik időközben eladták a járművet, és azoknak is fizetnek, akik nem tudják bizonyítani, hogy kifizették az adót. Mint ismert a romániai autósok 2018. augusztus 31-ig nyújthatják be az adóhatósághoz a visszaigénylési kérésüket, amelyhez csatolni kell a jármű forgalmi engedélyét és törzskönyvét. Az ütemterv szerint az illeték-visszafizetés 2018. január 1-jén kezdődik és 2019. március 31-én zárul.

Sötét jövő vár a román gazdaságra

A New York Times amerikai napilap elemzése szerint súlyos gondok jelentkezhetnek a román gazdaságban, mert a GDP nagy ütemű növekedése a fogyasztáson alapul, és a kormány a beruházásokra szánt összegeket csökkentette, hogy legyen pénz a béremelésekre. A második negyedévben uniós szinten Romániában volt a legnagyobb, 6,1 százalékos GDP növekedés, csakhogy ez nem közberuházásokon, hanem a fogyasztáson alapul – figyelmeztet az amerikai napilap. „Ugyanazokat a hibákat követjük el, mint Görögország. A gazdasági fellendülés időszakában növeljük a közadósságot” – mondta a lapnak Cristian Păun román gazdasági elemző.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük