A hallgatók praktikákat is „kaptak” az illóolaj-történet mellé

A Tavaszi Zöld Napok keretén belül, a Föld napja alkalmával „illatos” témával is ismerkedhettek az érdeklődők a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. Herbszt Simon Eszter valósággal elbódította hallgatóságát az illó olajokról szóló előadásán.

Eszter 2010-ben kommunikáció és közkapcsolatok szakon végzett, illetve mesterizett a marosvásárhelyi Sapientián. Két gyerek boldog édesanyjaként, egy véletlen folytán került kapcsolatba egy fejfájásra alkalmazható illóolajjal, amit – elmondása szerint – „beengedett a házba, és szép lassan a szívébe is.” Igyekezett minél többet megtudni róluk, igazolja ezt az aromaterápiás képzése is. Ezt az „én-idő, anya-idő, lét-idő” korszakának élte meg. Azóta is szeretettel hajol az illóolajas dobozai fölé, hogy fortélyokat keressen magának és másoknak…

Az előadás során az érdeklődők betekintést nyertek az aromaterápia történetébe, fontos és gyakorlati tájékoztatást kaptak a különböző betegségek alternatív – és ezen belül természetesen aromaterápiás – gyógymódjairól. A kézről kézre járatott üvegcsék illatozása párhuzamosan történt a hozzájuk fűződő tanácsok, praktikák megosztásával.

Mikor kenni, hova kenni, mennyit, belsőleg lehet-e, folytatni kell-e vagy abbahagyni. Mindez hatalmas önmegismerés és türelem, folyamatos tanulás útja. A legszebb az egészben, hogy az aromaterápia tanulását és tanulmányozását sosem lehet abba hagyni. Rengeteg ága-boga van ennek az „illatos fának”.

− Milyen tanácsot adna azoknak, akik szeretnék otthon, saját maguknak készíteni a kozmetikumokat?

– Nem egyszerű saját kozmetikumokat készíteni, leginkább az igazi sterilitás hiánya miatt. Laborban, tiszta körülmények között, természetes anyagokból készített termékeket részesítek előnyben, amelyeknek bevizsgált a minősége. Például arckrémnek sárgabarackkrémet használok, amit illóolajakkal gazdagítok. Kerül bele szantál, rózsa, olasz szalmagyopár, tömjén, levendula, esetleg aromavizek is.

− Mivel válthatjuk ki a kémiai vegyületeket környezetünkből?

– Testet ápolni bőven elég egy megbízható minőségű, növényi olaj. Ilyen lehet a napraforgóolaj, a sárgabarackmag-olaj, a meggymag-olaj, a szezámolaj, a kókuszolaj. Csak azt kend magadra, amit meg is ennél – tartja a mondás. A bőrünkön keresztül minden eljut a sejtjeinkig, s meg sem nézzük mennyi kőolajszármazékkal „ápoljuk ” a gyerekeinket, azt gondolva, hogy a legjobbat adjuk nekik, mert azt súgja a média. Fürdésre pedig egy növényi olajakat és illóolajakat tartalmazó, tiszta körülmények között készült és tárolt szappan elegendő. Arcot lemosni, szájat öblíteni tökéletesen beválnak az aromavizek – rózsa, rozmaring, római kamilla, olasz szalmagyopár, például. Száraz bőrűek egy kiskanálnyi növényi olajat beletehetnek a fürdővízbe is. Felmosó vízbe kerülhet ecet és teafa illóolaj, ők együtt hatékonyan takarítanak. Konyhapultot, asztalt le lehet törölni sima vízzel, és rá 1–2 csepp citrommal. A hűtőszekrénybe vattapamacsra is tehető tiszta illóolaj, citrom vagy narancs. És a tippeknek sokáig nincs még vége…

(folytatjuk)

Herbszt Simon Eszter könyvajánlója

Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim – Illóolajokkal élni, szülni, meghalni

Feller Adrienne –Tobai Ágota: Aromareneszánsz

Joanna Hoare: Az aromaterápia teljes módszertana – Minden, amit egy gyakorló aromaterapeutának tudnia kell

Hodor Enikő

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A siker titka a szeretet

Háromszéken minden harmadik cég tulajdonosa vagy vezetője nő. Tőkés Erika – akkiről tegnapi lapszámunkban is írtunk a Szentgyörgyön létesítendő lakásétterem kapcsán – is a sikeres női vállalkozók közé tartozik, bonbonjai, csokitallérjai, trüffeljei híressé váltak. Mint mondta, a sikert önmagukban hordozzuk, a legfontosabb az, hogy szeressük azt, amit csinálunk.

Kerti harcok

Nagy híre volt egykoron a magyarok hadi technikájának, rettegte is őket ezért a majd egész kontinensnyi Európa. Esti imájukba, nemzetiségi hovatartozás nélkül szőtték bele egyhangúan a: „ments meg, Uram, bennünket a portyázó magyaroktól!” frázist. Mindaddig, míg pont 1063 évvel ezelőtt, az Augsburg melletti Lech-mezőn, I. Ottó császár német nehézpáncélosai oly annyira elpáholták a kézitusában nem […]

Gombás zakuszka

Jóból is megárt a sok alapon, a hagymáim úgy döntöttek, hogy tiltakozásképp rothadásnak indulnak. Beletörődvén, hogy ebből már úgysem marad télre egy egészséges egyed sem, nekifogtam szépen feldolgozni őket. Mivel a mindennapi főzéssel nem bírom lehagyni a romlási sebességet, gondoltam egy merészet, és zakuszkafőzésbe kezdtem. Nem egy szabályos konyhai tevékenység július végén, habár az sincs […]

Meggy

Azt a gyümölcsöt, amely bírja a fagyasztást (mindenféle fakszni nélkül), a főzést és az aszalást, meggy néven anyakönyvezték. Bizton állítom például, hogy az aszalt meggy finomabb a mazsolánál! Süteményekbe nem is sikerül eljutnia, mert kiszemelgetjük a tasakból, minimalista desszert gyanánt. Mivel idei évünk kiváló meggyhozammal dicsekedhet, már oda jutottunk, hogy a lopkodó madarakat nem hessegetjük […]

Garnélás

Úgy gondolom, a rákos spagetti (nála ez nem betegség) megfelelően ünnepi ebéd, főleg annak, aki a napi használatra kapott nevének napját sem ünnepli, nemhogy azt, amit azért kapott, hogy a megfelelő szerveknek is jusson egy olyan, amit esetleg ki tudnak mondani. Ne adj’isten, le tudnak fordítani. Így lettem én Gabriella, vagyis egészen pontosan házi használatban Gebe Gabi, épp addig, míg kilóimnak száma ezt megengedte.

Galette

Galette elnevezéssel azt a felül nyitott, omlós francia pitét illetik, amely tésztájának fészkében mindenféle finomságot rejt: gyümölcsöket, zöldségeket, avagy húsokat. Leghíresebb a családban a Galette des Rois, ami vízkereszt tájékán jelenik meg a francia pékek polcain, és annyira királyi, hogy papírkoronával illetik uralkodói főjét. Melyet rögvest saját fejére át is helyezhet az a szerencsés fogyasztó, […]

Hal

Annyi eső esik manapság, hogy habár negyedennyivel is elégedettek lennék, a többi háromnegyed része is ragaszkodóan a mi földjeinket áztatja. Sőt, ha így folytatja, nemsokára Velencében érezhetjük magunkat, melynek egyetlen előnye a gödrös útjaink láthatatlanná válása, na meg kevesebb poros felület észlelése.

Marchal-máj

Hangzatos nevét Marchal József (1832–1914) szakácsmesterről kapta, aki III. Napóleon udvari konyháján tanult, a német császár, az orosz cár, és főhercegek konyhamestere volt.

Singer Magdolna Szentgyörgyön

Kivételesen jó hangulatú és megerősítő volt Singer Magdolna magyarországi gyásztanácsadó Újrakezdéseink és felállásaink az életben című péntek esti előadása. Aki jelen volt a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, nagyon sokat meríthetett a meghívott Nagy Enikő újságíróval, mentálhigiénéssel való beszélgetéséből, és nemcsak saját veszteségeit, betegségeket, válást, hozzátartozók elvesztését értékelhette át, hanem egész életét.

Stefánia

Nálunkfele egy ünnepi asztalról nem hiányozhat a fasírt. Hogyan változtathatjuk ezen egyszerű, hétköznapi étket látványossá? Hogy miként alakul át ünnepivé?

Bőrápolási tanácsok nyárra

A kézdivásárhelyi Pro Pectus Egyesület székhelyén múlt pénteken Ha végre itt a nyár címszó alatt nyári bőrápolásról tartott kötetlen beszélgetést dr. Orosz-Fekete Eszter bőrgyógyász és Bartha Zsófia szépségtanácsadó. Az esemény tanulsága: ne feledkezzünk meg a fényvédelemről!

Senki nem mentesülhet a felelősségtől

Nem spórolhatjuk meg, hogy figyeljünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra, a mozgásunkra, a testünk mellett a lelkünkre is – ez az üzenete annak a nagy egészségnapnak, amelyet Nagy Andrea Aviva-oktató szervezett szombaton – más oktatókkal együtt, akik szintén a fentiekhez nyújtottak fogódzót.

Csillagszem

Komoly odafigyelés és bevásárlólisták ellenére is jártam már úgy, hogy főztem volna egy bizonyos ételt, aztán hiányzott valamely alapanyag (esetleg a bevásárlásnál az otthon összeállított lista). Ilyenkor az ember csóválgatja egy kicsit a fejét (mérgében), ugyanakkor reménykedhet, hátha a rázkódástól előbukkan egy rejtett sarokból valami jó ötlet. És nekem ez ma sikerült is (halleluja!), ugyanis […]

Pizza gyergyói módra

Ahhoz, hogy az ember pizzakészítéshez fogjon, rendelkeznie kell nem túl éhes gyermekkel (amúgy is, egy négyfogásos ebéd után képes még bármennyi pizzát elfogyasztani) és némi alapanyaggal.

Színes képek és ebédek

Mai ebédünk a minél színesebb, annál finomabb: párolt zöldség sült kolbásszal. A legjobb az egészben, hogy megvásárolni több időbe telik, mint elkészíteni. Tehát, ha lapul a fagyasztóban egy zacskó zöldség, a hűtőben pedig egy kis kolbász, akkor kb. 20–30 perc alatt elkészíthetjük, és meg is ehetjük ezt a finom ebédet. Azért sietünk, mert ránk szakadt […]