A hallgatók praktikákat is „kaptak” az illóolaj-történet mellé

A Tavaszi Zöld Napok keretén belül, a Föld napja alkalmával „illatos” témával is ismerkedhettek az érdeklődők a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. Herbszt Simon Eszter valósággal elbódította hallgatóságát az illó olajokról szóló előadásán.

Eszter 2010-ben kommunikáció és közkapcsolatok szakon végzett, illetve mesterizett a marosvásárhelyi Sapientián. Két gyerek boldog édesanyjaként, egy véletlen folytán került kapcsolatba egy fejfájásra alkalmazható illóolajjal, amit – elmondása szerint – „beengedett a házba, és szép lassan a szívébe is.” Igyekezett minél többet megtudni róluk, igazolja ezt az aromaterápiás képzése is. Ezt az „én-idő, anya-idő, lét-idő” korszakának élte meg. Azóta is szeretettel hajol az illóolajas dobozai fölé, hogy fortélyokat keressen magának és másoknak…

Az előadás során az érdeklődők betekintést nyertek az aromaterápia történetébe, fontos és gyakorlati tájékoztatást kaptak a különböző betegségek alternatív – és ezen belül természetesen aromaterápiás – gyógymódjairól. A kézről kézre járatott üvegcsék illatozása párhuzamosan történt a hozzájuk fűződő tanácsok, praktikák megosztásával.

Mikor kenni, hova kenni, mennyit, belsőleg lehet-e, folytatni kell-e vagy abbahagyni. Mindez hatalmas önmegismerés és türelem, folyamatos tanulás útja. A legszebb az egészben, hogy az aromaterápia tanulását és tanulmányozását sosem lehet abba hagyni. Rengeteg ága-boga van ennek az „illatos fának”.

− Milyen tanácsot adna azoknak, akik szeretnék otthon, saját maguknak készíteni a kozmetikumokat?

– Nem egyszerű saját kozmetikumokat készíteni, leginkább az igazi sterilitás hiánya miatt. Laborban, tiszta körülmények között, természetes anyagokból készített termékeket részesítek előnyben, amelyeknek bevizsgált a minősége. Például arckrémnek sárgabarackkrémet használok, amit illóolajakkal gazdagítok. Kerül bele szantál, rózsa, olasz szalmagyopár, tömjén, levendula, esetleg aromavizek is.

− Mivel válthatjuk ki a kémiai vegyületeket környezetünkből?

– Testet ápolni bőven elég egy megbízható minőségű, növényi olaj. Ilyen lehet a napraforgóolaj, a sárgabarackmag-olaj, a meggymag-olaj, a szezámolaj, a kókuszolaj. Csak azt kend magadra, amit meg is ennél – tartja a mondás. A bőrünkön keresztül minden eljut a sejtjeinkig, s meg sem nézzük mennyi kőolajszármazékkal „ápoljuk ” a gyerekeinket, azt gondolva, hogy a legjobbat adjuk nekik, mert azt súgja a média. Fürdésre pedig egy növényi olajakat és illóolajakat tartalmazó, tiszta körülmények között készült és tárolt szappan elegendő. Arcot lemosni, szájat öblíteni tökéletesen beválnak az aromavizek – rózsa, rozmaring, római kamilla, olasz szalmagyopár, például. Száraz bőrűek egy kiskanálnyi növényi olajat beletehetnek a fürdővízbe is. Felmosó vízbe kerülhet ecet és teafa illóolaj, ők együtt hatékonyan takarítanak. Konyhapultot, asztalt le lehet törölni sima vízzel, és rá 1–2 csepp citrommal. A hűtőszekrénybe vattapamacsra is tehető tiszta illóolaj, citrom vagy narancs. És a tippeknek sokáig nincs még vége…

(folytatjuk)

Herbszt Simon Eszter könyvajánlója

Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim – Illóolajokkal élni, szülni, meghalni

Feller Adrienne –Tobai Ágota: Aromareneszánsz

Joanna Hoare: Az aromaterápia teljes módszertana – Minden, amit egy gyakorló aromaterapeutának tudnia kell

Hodor Enikő

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Gyümölcsleves

E tájakon igazán kedveljük a tartalmas leveseket, úgymint csülkös paszuly, gulyás, palóc, pacal (távolról sem ennyiből állna a felsorolás, ha nem korlátozná a felhasznált betűk számát a terjedelem, melynek ugyan előnye is van: nem válik egyhangúvá a szöveg). Egy idő után ellenben a megfáradt a gyomorműködésnek is jár egy kis vakáció, mely alkalmakkor igen nagy élvezettel fogyasztunk gyümölcsleveseket. A nagy ünnepi lakmározások után a mai nap almaleves készült.

Olajos praktikák (2.)

Múlt heti Életmód rovatunkban Herbsz Simon Eszter előadása nyomán az aromák és illóolajok tudományába próbáltunk betekintést nyújtani. Mivel nagyon bő az ismeretanyag, mai lapszámunkban visszatérünk a témára, újabb részleteket és praktikákat osztva meg olvasóinkkal.

Chili con carne

Miként a cím is utal rá, chilis húsról illene beszélnem, szemespaszuly, paradicsom, ne adj’ isten, kukorica nélküli eledelről. De, mivel már származási helye fölött is két állam vitázik (Mexikó és Texas), a számtalan receptet is csak két halálbiztos alkotóanyag köti össze, mégpedig a hús és a chili.

Sajtos húsgolyó

Csodás, virágillatos, napsütéses napok sorakoznak, immár túl sokan is egymás után. A nagy hőségtől tikkadt a természet, az emberek sem győzik magukba önteni a hűsítő folyadékokat. A sörfogyasztás riasztóan megugrott, sejtésem szerint csakis ez lehet az oka a 8-ik házban lakó szomszédok folyamatos majálisán felcsavart fülrepesztő hangerőnek.

Fürjtojás

Rokonához, a tyúktojáshoz képest oly sok jótékony hatása van az emberi szervezetre, hogy felsorolni is jó időbe telik: az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása, az emésztőrendszer és a gyomor működésének normalizálása, gyomorfekély és krónikus epehólyag-gyulladás kezelése, szív- és érrendszer tevékenységének, a vérnyomás normalizálása.

Sérült gyerekeket vizsgáltak

Mit jelent egy sérült gyermek a családban? címmel tartottak előadást a budapesti Bethesda Gyerekkórház szakemberei csütörtökön a Vigadó Művelődési Ház galériájában. A kézdivásárhelyi Szeretetiskola meghívására érkezett orvosok négynapos látogatásuk során helyi, sérült gyerekeket is vizsgáltak.

Gyalogoljunk szerelmünkhöz

Nemrég az Ezüst Akadémia sepsiszentgyörgyi hallgatói nagy figyelemmel követték Forgács Attila magyar gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus, a budapesti Corvinus Egyetem és az ELTE oktatója, többszörösen díjazott előadó Az evés lélektana címmel megtartott prezentációját.

Mille-feuille, az ezerlap

Mille-feuille franciául cickafarkkórót jelent, ellenben ugyanezen a néven illetnek egy növényi száraz szárrésznél jóval finomabb süteményt is.

Kételyekkel telített anyaság

Azoknak, akik évek óta követik Vida Ágnes magyarországi szerző Kismamablogját, élmény volt végre élőben is találkozni vele áprilisi erdélyi előadókörútjának sepsiszentgyörgyi állomásán, az unitárius templomban. A Magyarországon, Németországban és az Egyesült Államokban pszichológiát tanult előadó nevelési kérdésekről szóló blogját naponta mintegy 190 ezren követik a Legjobb szakértői blog címmel is büszkélkedő közösségi oldalán. A Piros produkció szervezésében, a helyi Ici-pici Egyesület közreműködésével Szentgyörgyre az általa legfrissebben feldolgozott „anyapszichológia” témát hozta.

Családi gondok és megoldások

A Csíkszeredában született Bedő Imrének igen tevékeny az életútja: könyvek írása, népszerű előadások tartása határon innen és túl,  rutinos vállalatvezetés, szervezeti és motivációs tréningek tartása, több egyesület és alapítvány elindítója és működtetője, a Férfiak Klubja megalapítója. Nemesi család leszármazottjaként az emberi értékek megőrzése és gyarapítása személyes missziójává alakult mind szakmai, mind magánéleti téren.

Cordon bleu

Cordon, c-vel, nem pedig g-vel, ahogy errefele akár vendéglői menün is feltűnik (az igényesség jegyében)! És, hogy miért kék szalag (cordon bleu)? A Szentlélek lovagrend tagjai viseltek kék szalagot a ruhájukon, térdmagasságban. XV. Lajos idején kitüntetéssé vált ez a szalag. Egyszer a király Dubarry grófnő szakácsnőjének főzőtudományát ismerte el ezzel. Aztán az idők folyamán a panírozott hússzeletbe töltött sonka és sajt teljesen kisajátította magának ezt a megtisztelő címet.

Tavaszi egytál

Jó hír: megtörtént a tavaszi nap­éj­egyenlőség március 20-án Gyergyószentmiklóson is. Hozott nekünk térdig érő havat, jeget és esőt. De mára már borítsa a feledés jótékony fátyla mindezt, mondjuk nagyvonalúan, ha már forró napsugarak égetik hátunkat eme sorok képernyőre vetése közben.

Csodafőnix Kézdivásárhelyen

Az Egyszülős Családok Világnapján, március 21-én a Vigadó Művelődési Ház Galériája szolgált színhelyül a nemrég létesült Csodafőnix Egyesület rendezvényének.

Léteznek csodafogyókúrák?

A táplálkozás mindig foglalkoztatta az embereket, napjainkban pedig különösen nagy jelentősége lett. A legtöbben fogyni szeretnének, az elhízás gyerekeket, felnőtteket egyaránt veszélyeztet. Ugyanakkor a legnagyobb gond mégis az, hogy egészségtelenül táplálkozunk. Hogy mi a megoldás, arra Domokos Izabella dietetikus szakember adja meg a választ, aki Kajasuli néven indított képzést mindazoknak, akik követnék az egészséges életmód irányvonalait. A szakemberrel a különböző problémákról, megoldásokról és étrendekről beszélgettünk.

Szilvás lepény

Az idei tavaszi napéjegyenlőség után a Hold úgy döntött, hogy március 31-re gömbölyödik teljesre. Ez azt is jelentette, hogy másnap, vagyis április elsején máris húsvétozhattunk, mivel ez volt a holdtölte utáni első vasárnap.