Az ideális szemöldökforma arctípusok szerint

Két héttel ezelőtt számoltunk be arról a sminkbemutatóról, amelyet a kézdivásárhelyi Szőcs Petra tartott a Taverna vendéglőben, az Yves Rocher kozmetikai márka meghívására, Bartha Zsófia szervezésében.

 

A rendezvény alaphangulatát az adta meg, hogy amíg a sminkes dolgozott a résztvevők soraiból jelentkező önkéntesek arcfestésén, végig lehetett kérdezni, így ki-ki az őt leginkább érdeklő részletről tudhatott meg többet, sok ismeret elhangzott, és pontosítások olyan apróságokról, amiket nem tudtak, vagy rosszul alkalmaztak eddig a jelenlevők.

Legutóbb az arcbőr megfelelő előkészítéséről, az alapozó, korrektor, illetve bronzosító, pirosító és highlighter használatáról írtunk, megjegyezve, hogy a sminkes ajánlása szerint célszerű azonban a szem hangsúlyozásával kezdeni. Ennek nagyon egyszerű és praktikus oka van: azaz a leperegő festékszemcsék, pigmentrészecskék miatt nem kell hozzányúlnunk a kész alapozáshoz. Aki már próbálta, tudja, hogy igazán nehéz úgy eltüntetni a lepergett szemfestéket, hogy ne maradjanak hatalmas karikáknak kinéző sötétebb foltok a szem alatt, ami tönkrevágja minden igyekezetünket a friss, pihent kinézet elérésére. Alapvetően pedig mindössze ennyi egy hétköznapi smink szerepe: picit hangsúlyozni az előnyös vonásokat, elkendőzni, amit muszáj.

 

Az arc sajátosságaihoz, formájához igazítani

 

Akit kicsit is érdekel a sminkelés, annak nem mondunk újat azzal, hogy milyen fontos az összkép számára a megfelelően kialakított, formázott szemöldök. Ezt minden esetben az arc sajátosságaihoz, formájához ajánlott igazítani – a természetellenesség itt is hátrány. Mondhatni „a csapból is a szemöldökformázás folyik”, a világhálón blogok, cikkek tömkelege foglalkozik a témával, nem beszélve a rendelkezésre álló, célzott sminktermékekről. Választhatunk ceruzát, port, zselét, pomádét, otthon alkalmazható féltartós festéket a hangsúlyozásra, mindenekelőtt azonban térjünk vissza picit a formára: tükörbe nézve gyakran arra törekszünk, hogy a két szemöldökünk tökéletesen azonos legyen, ám meglepő módon ezzel nem feltétlenül teszünk jót. Mivel anatómiailag az ember jobb és bal fele nem tökéletesen szimmetrikus, azaz nem pontos kópiája egymásnak, (ugyanez érvényes az arcunkra is!), természetellenesen hathat, ha ezt az egyetlen vonásunkat „varázsoljuk” szimmetrikussá.

 

Előnyös a természetesen dús szemöldök

 

Sokkal fontosabb, mint említettük, hogy az arc formájához igazodjunk, a mai trendeknek megfelelően pedig tilos túlszedni, rég letűnt a vonalvékonyságúra ritkított változat. Előnyben mindenképp azok vannak, akiket természetesen dús szemöldökkel áldott meg az anyatermészet, amit szépen lehet formázni, sőt, elég lehet mindössze picit „megregulázni” egy enyhén színezett fixáló zselével.

A bemutató egyik legtanulságosabb pontja volt a szemöldök ceruzával való hangsúlyozásának módja: mint kiderült, szinte kivétel nélkül mindenki helytelenül végezte, azaz az orr felől indulva satírozott. A helyes mód: a szemöldök alsó részén, az ívtől indulva, kifele indítunk hangsúlyosabb vonallal, a szemöldök felső vonalán nem húzunk éles vonalat, ahogyan a belső szemzug fölötti részt, a szemöldök „indulását” sem rajzoljuk meg mértani pontossággal, itt a természetes átmenetességet próbáljuk megőrizni. Ha nem így járunk el, különösen nappali smink esetén, túlságosan megkeményíthetjük, szigorúvá tehetjük az arcot.

 

Szőke nő feketére festett szemöldökkel?!

 

Estére, alkalomra jöhetnek a picit határozottabb árnyalatok, hangsúlyozás, de kivétel nélkül mindig tartsuk szem előtt a haj, a bőr színét, tónusát. Aki látott szőke nőt feketére festett szemöldökkel – sajnos, nem ritka –, tudja, miről beszélünk. Az igazán profik arra is figyelnek, hogy meleg tónusú hajszínhez ne fessék hideg tónusú árnyalatra a szemöldököt, esetleg kérhetünk segítséget a megfelelő termék kiválasztásához, ha magunk nem boldogulnánk.

A szemöldökformázó zselék (jár hozzá a kis applikátor) első sorban a már szépen kialakított szemöldökre valók, enyhén színeznek, kiemelnek és fixálnak. Mivel a szőrszálakon tapad meg a zselé, kevésbé válnak be azoknak, akiknek hiányos a szemöldökük, ők legjobb, ha ceruzát vagy a még természetesebben adagolható szemöldökporokat választják. Ceruzából érdemes olyant vásárolni, ami elég tartós, nem csúszik le a szín, esetleg a végén kis szemöldökkefe is van az igazításhoz, porokból szintén végtelen a választék, többnyire jár a termékkel a kis kefe is, amivel felvihető, ha ez nem tökéletes, inkább vásároljunk mellé külön egy alkalmas eszközt is.

Otthon a tartós festéssel való próbálkozást nem ajánljuk – sokan hajfestékkel kísérleteznek –, a legújabb féltartós megoldást kínáló termékek (sűrű zselé, amit kis ecsettel viszünk fel, adott száradási idő után pedig a lehúzható maszkokhoz hasonlóan könnyedén eltávolítható) jól beválhatnak.

Legjobb, ha elsőként megbízható kozmetikushoz fordulunk, aki kialakítja a megfelelő formát (ez hosszabb időt vehet igénybe, ha például elrontott, túlszedett stb. szemöldököt kell újranöveszteni a helyes alakban), amit aztán otthon igyekszünk rendezetten tartani. Nagyobb „átalakítást”, a természetes formát megváltoztató szedést ne kezdjünk elvégezni otthon, ha késztetést érzünk rá, gyorsan beszéljük le magunkat, mert sok jó nem sülhet ki belőle.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Lemon curd

Nevezhetném citromkrémnek is, magyarosan, de ez annyira angol találmány, hogy csakis e nyelvű megnevezésre ugrik be a névhez tartozó, halovány napsárga, édeskésen savanyú, pudingszerű álom. Minálunk leggyakrabban citrusos sajttortákhoz igen passzoló kiegészítőként szolgál, de bármilyen süteménynek díszére válhat. Ráadásul ilyenkor, télidőben néha találok az üzleti citromosládákban Mayer citromot, amely a citromcsalád első számú, legpasszolóbb lemon […]

Génekből előhívott tudás

Új terápia is elérhető már Szentgyörgyön a született vagy szerzett idegrendszeri sérüléssel élő, mozgásproblémákkal küszködő gyermekek és felnőttek számára. Mint minden rehabilitációs módszerre, erre is igaz az, hogy jobb minél korábban elkezdeni, akár már 1–2 hónapos korban is, illetve amint lehet. A Prevent Mozgásközpont februárban ingyenes Vojta-terápiás kezeléseket kínál a jelentkezőknek.

Sült tök

Sütött tök, böjtös napokra, pláne hamvazószerdára, ami ugyebár ráadásul a nagyböjt kezdete. Ha tegnap elhagytuk a húst (azért még holnap torkoskodhatunk!), kezdhetjük ezen napok sorát a tökfélék nemzetségének egy nagyon egészséges leszármazottjával, a sütőtökkel (egyébként miért sütő a tök, ha főzni is lehet?).

Szomorkás szerdán vidám sült

Szeles, szomorú, szeszélyesen szemerkélő időben csak a szélhordta szemetek libbennek tova a szürkére ázott hófoltos utcákon. Ilyenkor hasznosítható igazán az emberek meleg háza (melegháza is!), kandallója, forralt bora, fantasztikus könyve. Ha megfáradt, fásult szemünk színekben szenved hiányt, hát segítsünk magunkon! Tarka ruházat, kézimunka, színpompás étel, ital, hadd tobzódjunk a szivárványban! Ma a tányért is sikerült […]

Palacsinták és fánkok

Farsang lévén fánksütésbe kezdtem. Az akció úgy indult, hogy egy olyan palacsintát kreáltam, ami tulajdonképp nem is az, de ennél jobb nevet nem tudtam neki adni. Annyiban palacsinta, hogy palacsintasütőben sütöttem, a tésztája ellenben élesztőt tartalmaz.

Brassói aprópecsenye, pékné módra

Ha kellő mennyiségű idővel rendelkezem (pl. nem liheg a nyakamba egyetlen éhező utód sem) hajlamos vagyok némi kreativitásra is a konyhában.

Az eltűnő kockák nyomában

Hogy dolgozzuk le az ünnepek alatt felszedett pluszt? – ez egy olyan kérdés, amely sosem veszíti időszerűségét. Főleg a karcsúság elvárásától üldözött nők számára igaz ez, de a férfiak is sajnálkozva néznek utána az egyre jobban süllyedő kockás hasnak. Aki viszont ennél is többet akarna tenni, kaphat néhány jó tanácsot Domokos Izabella táplálkozás szakértőtől.

Beszélgessünk önmagunkkal!

Az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására először látogatott Székelyföldre Jakupcsek Gabriella, Magyarország egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezetője, kommunikációs szakember, aki múlt pénteken a Vigadóban közös gondolkodásra ösztönözte az érdeklődőket, nőiségről, karrierről és anyaságról, elvárásokról és a kudarcok feldolgozásáról, az életben való boldogulásról.

Almás pite

Az egyik kedvenc téli süteményem az almás pite. Már csak azért is, mert az alma nem hiánycikk, mindenütt kapható, megfizethető áron, nagyon egészséges, és sokféle módon felhasználható. Készíthetünk belőle levest, jó pajtása a májnak, sülteknek, káposztának. Ugyanakkor mindenféle édességekbe harmonikusan beolvadó, savanykás kiegészítő. Nem hiába egyik első szilárd eledele a kisbabáknak a reszelt almás keksz, […]

Idén is várják az újakat!

A háromszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) hat éve Szentgyörgyön megalakult ifjúsági osztálya, mely Kisbakancsosok néven ténykedik, immár a hetedik évét tervezi. A többihez hasonlóan az előző is élménydús és motiváló volt, és mivel ezt a résztvevők nem rejtették véka alá, így újak mindig csatlakoznak a csapathoz. Tehát volt, lesz – de pontosan milyenek is ezek a Kisbakancsos-túrák?

Székely–finn halleves (Dragomán György után, szabadon)

Mindenekelőtt leszögezném, hogy Dragomán György az a kortárs magyar író, aki nem veti meg (el) a fakanalat sem, és pihenés címszó alatt gyakran főz. Pillanatnyilag művei közül nem A fehér királyt méltatnám (azt inkább olvasom), hanem a finn hallevesét, mivel a gasztronómiához talán (csakis amatőr szinten) valamicskét konyítok.   Receptjében mindenekelőtt az ragadott meg, hogy […]

„Őseink láncolatából születtünk”

Bernád Ilona bába (szülésznő), természetgyógyász, néprajzi szakíró neve valószínűleg nem ismeretlen olvasóink többsége számára, személyesen is találkozhattak vele az érdeklődők a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben, ahol érdekfeszítő, átfogó előadást tartott, amelyből már tolmácsoltunk pár gondolatot, alább a folytatás következik.

Hamburger

Advent utolsó hetében egyre sokasodnak a konyhai teendők. Ha sikeresen felosztjuk őket, napi szinten végezzük, talán nem temet maga alá hét végén a megannyi mosatlan edénnyel fűszerezett feladat.

Pavlova

A december kicsiny városunk, Gyergyószentmiklós megannyi ünneppel teli hónapja: van itt névnap, születésnap (kereken 110 éve nyert városi rangot), advent, karácsony. Meglátogattak külföldre szakadt hazánkfiai, a zenészek színpadra is léptek, sőt, olyan koncertek kerekedtek, hogy a lelkem azóta is dalol örömében.   Az ilyen alkalmak annyira feltöltik az embert (természetesen a forralt bor sem árt, […]

Központban a természetesség

Az előadás és könyvbemutató a Hagyományőrző napok rendezvénysorozat részeként zajlott, vezette fel Gazda József az estet, a szerző által elhozott számos saját kötet közül kiemelve a három legnagyobb nagyságrendű munkát: Élő népi gyógyászatunk, Isteni folyamat és Szerettem őköt úgy, ahogy kellett.