Az ideális szemöldökforma arctípusok szerint

Két héttel ezelőtt számoltunk be arról a sminkbemutatóról, amelyet a kézdivásárhelyi Szőcs Petra tartott a Taverna vendéglőben, az Yves Rocher kozmetikai márka meghívására, Bartha Zsófia szervezésében.

 

A rendezvény alaphangulatát az adta meg, hogy amíg a sminkes dolgozott a résztvevők soraiból jelentkező önkéntesek arcfestésén, végig lehetett kérdezni, így ki-ki az őt leginkább érdeklő részletről tudhatott meg többet, sok ismeret elhangzott, és pontosítások olyan apróságokról, amiket nem tudtak, vagy rosszul alkalmaztak eddig a jelenlevők.

Legutóbb az arcbőr megfelelő előkészítéséről, az alapozó, korrektor, illetve bronzosító, pirosító és highlighter használatáról írtunk, megjegyezve, hogy a sminkes ajánlása szerint célszerű azonban a szem hangsúlyozásával kezdeni. Ennek nagyon egyszerű és praktikus oka van: azaz a leperegő festékszemcsék, pigmentrészecskék miatt nem kell hozzányúlnunk a kész alapozáshoz. Aki már próbálta, tudja, hogy igazán nehéz úgy eltüntetni a lepergett szemfestéket, hogy ne maradjanak hatalmas karikáknak kinéző sötétebb foltok a szem alatt, ami tönkrevágja minden igyekezetünket a friss, pihent kinézet elérésére. Alapvetően pedig mindössze ennyi egy hétköznapi smink szerepe: picit hangsúlyozni az előnyös vonásokat, elkendőzni, amit muszáj.

 

Az arc sajátosságaihoz, formájához igazítani

 

Akit kicsit is érdekel a sminkelés, annak nem mondunk újat azzal, hogy milyen fontos az összkép számára a megfelelően kialakított, formázott szemöldök. Ezt minden esetben az arc sajátosságaihoz, formájához ajánlott igazítani – a természetellenesség itt is hátrány. Mondhatni „a csapból is a szemöldökformázás folyik”, a világhálón blogok, cikkek tömkelege foglalkozik a témával, nem beszélve a rendelkezésre álló, célzott sminktermékekről. Választhatunk ceruzát, port, zselét, pomádét, otthon alkalmazható féltartós festéket a hangsúlyozásra, mindenekelőtt azonban térjünk vissza picit a formára: tükörbe nézve gyakran arra törekszünk, hogy a két szemöldökünk tökéletesen azonos legyen, ám meglepő módon ezzel nem feltétlenül teszünk jót. Mivel anatómiailag az ember jobb és bal fele nem tökéletesen szimmetrikus, azaz nem pontos kópiája egymásnak, (ugyanez érvényes az arcunkra is!), természetellenesen hathat, ha ezt az egyetlen vonásunkat „varázsoljuk” szimmetrikussá.

 

Előnyös a természetesen dús szemöldök

 

Sokkal fontosabb, mint említettük, hogy az arc formájához igazodjunk, a mai trendeknek megfelelően pedig tilos túlszedni, rég letűnt a vonalvékonyságúra ritkított változat. Előnyben mindenképp azok vannak, akiket természetesen dús szemöldökkel áldott meg az anyatermészet, amit szépen lehet formázni, sőt, elég lehet mindössze picit „megregulázni” egy enyhén színezett fixáló zselével.

A bemutató egyik legtanulságosabb pontja volt a szemöldök ceruzával való hangsúlyozásának módja: mint kiderült, szinte kivétel nélkül mindenki helytelenül végezte, azaz az orr felől indulva satírozott. A helyes mód: a szemöldök alsó részén, az ívtől indulva, kifele indítunk hangsúlyosabb vonallal, a szemöldök felső vonalán nem húzunk éles vonalat, ahogyan a belső szemzug fölötti részt, a szemöldök „indulását” sem rajzoljuk meg mértani pontossággal, itt a természetes átmenetességet próbáljuk megőrizni. Ha nem így járunk el, különösen nappali smink esetén, túlságosan megkeményíthetjük, szigorúvá tehetjük az arcot.

 

Szőke nő feketére festett szemöldökkel?!

 

Estére, alkalomra jöhetnek a picit határozottabb árnyalatok, hangsúlyozás, de kivétel nélkül mindig tartsuk szem előtt a haj, a bőr színét, tónusát. Aki látott szőke nőt feketére festett szemöldökkel – sajnos, nem ritka –, tudja, miről beszélünk. Az igazán profik arra is figyelnek, hogy meleg tónusú hajszínhez ne fessék hideg tónusú árnyalatra a szemöldököt, esetleg kérhetünk segítséget a megfelelő termék kiválasztásához, ha magunk nem boldogulnánk.

A szemöldökformázó zselék (jár hozzá a kis applikátor) első sorban a már szépen kialakított szemöldökre valók, enyhén színeznek, kiemelnek és fixálnak. Mivel a szőrszálakon tapad meg a zselé, kevésbé válnak be azoknak, akiknek hiányos a szemöldökük, ők legjobb, ha ceruzát vagy a még természetesebben adagolható szemöldökporokat választják. Ceruzából érdemes olyant vásárolni, ami elég tartós, nem csúszik le a szín, esetleg a végén kis szemöldökkefe is van az igazításhoz, porokból szintén végtelen a választék, többnyire jár a termékkel a kis kefe is, amivel felvihető, ha ez nem tökéletes, inkább vásároljunk mellé külön egy alkalmas eszközt is.

Otthon a tartós festéssel való próbálkozást nem ajánljuk – sokan hajfestékkel kísérleteznek –, a legújabb féltartós megoldást kínáló termékek (sűrű zselé, amit kis ecsettel viszünk fel, adott száradási idő után pedig a lehúzható maszkokhoz hasonlóan könnyedén eltávolítható) jól beválhatnak.

Legjobb, ha elsőként megbízható kozmetikushoz fordulunk, aki kialakítja a megfelelő formát (ez hosszabb időt vehet igénybe, ha például elrontott, túlszedett stb. szemöldököt kell újranöveszteni a helyes alakban), amit aztán otthon igyekszünk rendezetten tartani. Nagyobb „átalakítást”, a természetes formát megváltoztató szedést ne kezdjünk elvégezni otthon, ha késztetést érzünk rá, gyorsan beszéljük le magunkat, mert sok jó nem sülhet ki belőle.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Sütögetős

A mititei román testvéreink konyhájának termése, habár igen jót tesz neki, ha innen kiszabadul egy forró parázzsal alábélelt rácsra, és imitt nyeri el végső állagát. Nevezik őt magyar nyelvterületeken miccsnek is, minálunk, családi használatban mikike néven ismeretes (melyet egy igen kedves barátunktól örökítettünk át). Egy történet szerint az 1900-as évek elején alkotta meg a La […]

Kormot találtak brit anyák méhlepényében

Légszennyezésből származó apró szemcséket mutattak ki brit anyák méhlepényében a kutatók, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni. A szennyezett levegő magzatokra gyakorolt káros hatását egyre több bizonyíték támasztja alá, azonban a pontos mechanizmust egyelőre nem ismerik. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói […]

Cobbler

A fenti megnevezéssel illetik a hollandok azon főzőedényét (öntöttvasból készült lábos, szorosan záródó fedővel), mely gyarmatosításaik során egyéb népek konyháiban is igencsak meghonosodott.

Még tart a gombaszezon

Zajlik az őszi gombaszezon, kosarakkal, szatyrokkal járják az erdőt a gombaszedők, a közösségi oldalak tele vannak a napi „bevétel” fotóival. A gombát sokan fogyasztják, de kevesen nézetik át szakértővel a leszedett növényeket. A veszély a mérgezésre óriási – figyelmeztetnek a szakemberek.

„Fűben, fában orvosság”

Balázs Melinda Erzsébet egy véletlen során került a Szent Ferenc Alapítványhoz, ahol Böjte Csaba keze alatt nevel gyerekeket, és mivel úgy gondolja, véletlenek nincsenek, büszkén jelenti ki, hogy ez az út, amit neki szántak. Egy vonaton való utazása során hallotta meg először a pap nevét, Déván leszállt, hogy megnézze magának, aztán már csak a félévi vizsgák után került újra haza. Böjte Csaba volt az, aki meggyőzte, hogy érdemes az ő oldalán maradnia, és úgymond harcolnia a jó ügyért.

Fahéj

Mindig is utáltam a szögeket, náluk még jobban a szögfüggvényeket. Az, hogy cosinus 60 fok ½-del egyenlő, annyira végleges, megváltoztathatatlan, hogy a szabad szellem hajlandó tőle depresszióba esni. Ennél is szomorúbb számomra, hogy a napsugarak igencsak hegyesszögben vetődnek a tájra, reggelente hidegebb van, a harmatos fűben lucskosra ázik a papucsos láb, köd rontja a látási […]

Tengeri

Lehet- e remekebb tevékenység egy verőfényes vasárnap délelőttön, mint a Szentmiklós és Szárhegy közötti útszakaszon tekerni a pedált?

Sajtos cukkini

Hozzávalók: 4 kis cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 150–200g ementáli sajt, rizstészta, vaj, só, bors. A rizstésztát sós vízben megfőzzük. A cukkinit vékony szeletekre gyaluljuk, wokba vagy serpenyőbe rakjuk, vajban átforgatjuk (roppanós maradjon), sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az összetört fokhagymát és a megfőtt rizstésztát, végül megszórjuk a lereszelt ementáli sajttal. Összekeverjük az egészet, míg a sajt megolvad. […]

Tökbél

Miként a tavalyi év ezen hónapjában, ismételten elárasztottak a cukkinik és tökök. Persze e problémát csakis önmagamnak köszönhetem, a túl sok mag földbe rejtésével, melyek mind egy szálig öntudatosan ki is bújtak, nem mint pimasz rokonaik, a murkok és saláták. Így most étrendünk egyik alappillére a cukkini, készül belőle fasírt, lecsó, zakuszka, főzelék, nem utolsó […]

A siker titka a szeretet

Háromszéken minden harmadik cég tulajdonosa vagy vezetője nő. Tőkés Erika – akkiről tegnapi lapszámunkban is írtunk a Szentgyörgyön létesítendő lakásétterem kapcsán – is a sikeres női vállalkozók közé tartozik, bonbonjai, csokitallérjai, trüffeljei híressé váltak. Mint mondta, a sikert önmagukban hordozzuk, a legfontosabb az, hogy szeressük azt, amit csinálunk.

Kerti harcok

Nagy híre volt egykoron a magyarok hadi technikájának, rettegte is őket ezért a majd egész kontinensnyi Európa. Esti imájukba, nemzetiségi hovatartozás nélkül szőtték bele egyhangúan a: „ments meg, Uram, bennünket a portyázó magyaroktól!” frázist. Mindaddig, míg pont 1063 évvel ezelőtt, az Augsburg melletti Lech-mezőn, I. Ottó császár német nehézpáncélosai oly annyira elpáholták a kézitusában nem […]

Gombás zakuszka

Jóból is megárt a sok alapon, a hagymáim úgy döntöttek, hogy tiltakozásképp rothadásnak indulnak. Beletörődvén, hogy ebből már úgysem marad télre egy egészséges egyed sem, nekifogtam szépen feldolgozni őket. Mivel a mindennapi főzéssel nem bírom lehagyni a romlási sebességet, gondoltam egy merészet, és zakuszkafőzésbe kezdtem. Nem egy szabályos konyhai tevékenység július végén, habár az sincs […]

Meggy

Azt a gyümölcsöt, amely bírja a fagyasztást (mindenféle fakszni nélkül), a főzést és az aszalást, meggy néven anyakönyvezték. Bizton állítom például, hogy az aszalt meggy finomabb a mazsolánál! Süteményekbe nem is sikerül eljutnia, mert kiszemelgetjük a tasakból, minimalista desszert gyanánt. Mivel idei évünk kiváló meggyhozammal dicsekedhet, már oda jutottunk, hogy a lopkodó madarakat nem hessegetjük […]

Garnélás

Úgy gondolom, a rákos spagetti (nála ez nem betegség) megfelelően ünnepi ebéd, főleg annak, aki a napi használatra kapott nevének napját sem ünnepli, nemhogy azt, amit azért kapott, hogy a megfelelő szerveknek is jusson egy olyan, amit esetleg ki tudnak mondani. Ne adj’isten, le tudnak fordítani. Így lettem én Gabriella, vagyis egészen pontosan házi használatban Gebe Gabi, épp addig, míg kilóimnak száma ezt megengedte.

Galette

Galette elnevezéssel azt a felül nyitott, omlós francia pitét illetik, amely tésztájának fészkében mindenféle finomságot rejt: gyümölcsöket, zöldségeket, avagy húsokat. Leghíresebb a családban a Galette des Rois, ami vízkereszt tájékán jelenik meg a francia pékek polcain, és annyira királyi, hogy papírkoronával illetik uralkodói főjét. Melyet rögvest saját fejére át is helyezhet az a szerencsés fogyasztó, […]