Az ideális szemöldökforma arctípusok szerint

Két héttel ezelőtt számoltunk be arról a sminkbemutatóról, amelyet a kézdivásárhelyi Szőcs Petra tartott a Taverna vendéglőben, az Yves Rocher kozmetikai márka meghívására, Bartha Zsófia szervezésében.

 

A rendezvény alaphangulatát az adta meg, hogy amíg a sminkes dolgozott a résztvevők soraiból jelentkező önkéntesek arcfestésén, végig lehetett kérdezni, így ki-ki az őt leginkább érdeklő részletről tudhatott meg többet, sok ismeret elhangzott, és pontosítások olyan apróságokról, amiket nem tudtak, vagy rosszul alkalmaztak eddig a jelenlevők.

Legutóbb az arcbőr megfelelő előkészítéséről, az alapozó, korrektor, illetve bronzosító, pirosító és highlighter használatáról írtunk, megjegyezve, hogy a sminkes ajánlása szerint célszerű azonban a szem hangsúlyozásával kezdeni. Ennek nagyon egyszerű és praktikus oka van: azaz a leperegő festékszemcsék, pigmentrészecskék miatt nem kell hozzányúlnunk a kész alapozáshoz. Aki már próbálta, tudja, hogy igazán nehéz úgy eltüntetni a lepergett szemfestéket, hogy ne maradjanak hatalmas karikáknak kinéző sötétebb foltok a szem alatt, ami tönkrevágja minden igyekezetünket a friss, pihent kinézet elérésére. Alapvetően pedig mindössze ennyi egy hétköznapi smink szerepe: picit hangsúlyozni az előnyös vonásokat, elkendőzni, amit muszáj.

 

Az arc sajátosságaihoz, formájához igazítani

 

Akit kicsit is érdekel a sminkelés, annak nem mondunk újat azzal, hogy milyen fontos az összkép számára a megfelelően kialakított, formázott szemöldök. Ezt minden esetben az arc sajátosságaihoz, formájához ajánlott igazítani – a természetellenesség itt is hátrány. Mondhatni „a csapból is a szemöldökformázás folyik”, a világhálón blogok, cikkek tömkelege foglalkozik a témával, nem beszélve a rendelkezésre álló, célzott sminktermékekről. Választhatunk ceruzát, port, zselét, pomádét, otthon alkalmazható féltartós festéket a hangsúlyozásra, mindenekelőtt azonban térjünk vissza picit a formára: tükörbe nézve gyakran arra törekszünk, hogy a két szemöldökünk tökéletesen azonos legyen, ám meglepő módon ezzel nem feltétlenül teszünk jót. Mivel anatómiailag az ember jobb és bal fele nem tökéletesen szimmetrikus, azaz nem pontos kópiája egymásnak, (ugyanez érvényes az arcunkra is!), természetellenesen hathat, ha ezt az egyetlen vonásunkat „varázsoljuk” szimmetrikussá.

 

Előnyös a természetesen dús szemöldök

 

Sokkal fontosabb, mint említettük, hogy az arc formájához igazodjunk, a mai trendeknek megfelelően pedig tilos túlszedni, rég letűnt a vonalvékonyságúra ritkított változat. Előnyben mindenképp azok vannak, akiket természetesen dús szemöldökkel áldott meg az anyatermészet, amit szépen lehet formázni, sőt, elég lehet mindössze picit „megregulázni” egy enyhén színezett fixáló zselével.

A bemutató egyik legtanulságosabb pontja volt a szemöldök ceruzával való hangsúlyozásának módja: mint kiderült, szinte kivétel nélkül mindenki helytelenül végezte, azaz az orr felől indulva satírozott. A helyes mód: a szemöldök alsó részén, az ívtől indulva, kifele indítunk hangsúlyosabb vonallal, a szemöldök felső vonalán nem húzunk éles vonalat, ahogyan a belső szemzug fölötti részt, a szemöldök „indulását” sem rajzoljuk meg mértani pontossággal, itt a természetes átmenetességet próbáljuk megőrizni. Ha nem így járunk el, különösen nappali smink esetén, túlságosan megkeményíthetjük, szigorúvá tehetjük az arcot.

 

Szőke nő feketére festett szemöldökkel?!

 

Estére, alkalomra jöhetnek a picit határozottabb árnyalatok, hangsúlyozás, de kivétel nélkül mindig tartsuk szem előtt a haj, a bőr színét, tónusát. Aki látott szőke nőt feketére festett szemöldökkel – sajnos, nem ritka –, tudja, miről beszélünk. Az igazán profik arra is figyelnek, hogy meleg tónusú hajszínhez ne fessék hideg tónusú árnyalatra a szemöldököt, esetleg kérhetünk segítséget a megfelelő termék kiválasztásához, ha magunk nem boldogulnánk.

A szemöldökformázó zselék (jár hozzá a kis applikátor) első sorban a már szépen kialakított szemöldökre valók, enyhén színeznek, kiemelnek és fixálnak. Mivel a szőrszálakon tapad meg a zselé, kevésbé válnak be azoknak, akiknek hiányos a szemöldökük, ők legjobb, ha ceruzát vagy a még természetesebben adagolható szemöldökporokat választják. Ceruzából érdemes olyant vásárolni, ami elég tartós, nem csúszik le a szín, esetleg a végén kis szemöldökkefe is van az igazításhoz, porokból szintén végtelen a választék, többnyire jár a termékkel a kis kefe is, amivel felvihető, ha ez nem tökéletes, inkább vásároljunk mellé külön egy alkalmas eszközt is.

Otthon a tartós festéssel való próbálkozást nem ajánljuk – sokan hajfestékkel kísérleteznek –, a legújabb féltartós megoldást kínáló termékek (sűrű zselé, amit kis ecsettel viszünk fel, adott száradási idő után pedig a lehúzható maszkokhoz hasonlóan könnyedén eltávolítható) jól beválhatnak.

Legjobb, ha elsőként megbízható kozmetikushoz fordulunk, aki kialakítja a megfelelő formát (ez hosszabb időt vehet igénybe, ha például elrontott, túlszedett stb. szemöldököt kell újranöveszteni a helyes alakban), amit aztán otthon igyekszünk rendezetten tartani. Nagyobb „átalakítást”, a természetes formát megváltoztató szedést ne kezdjünk elvégezni otthon, ha késztetést érzünk rá, gyorsan beszéljük le magunkat, mert sok jó nem sülhet ki belőle.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Tölcsérgombák novemberben is

Az idei év gombájának a tölcsérgombát választotta a Magyar Mikológiai Társaság. Forma- és fajgazdag gombacsaládról beszélünk, amelyről a népnyelv beszédesen, szemléletesen állapítja meg, hogy csoportosan, körben terem, azaz „gombatáncban”, „ahogy az ember kaszál”, „ökörhúgyosan”, „boszorkánykörben”, de utal vékony kinézetére, vékony lemezeire is, amikor „fődi lasa” (laska) megnevezéssel illeti (más nevei: pisztricgomba, pereszke).

Pásztorok és piték

Zsenge gyermekként a pásztorkodás az ember megélhetésének egyik csúcsát jelentette számomra: vitaminokban gazdag, havasi füves legelőkön, fenyősusogó és csermelycsobogó kísérőkórussal tilinkózó heverészés közepette, jól idomított kutyák által terelgetett nyájnak, no meg jómagamnak, testben és lélekben (kinek-kinek igénye szerint) épülését.

Születésnap

Ha az ember (mifelénk asszon) gyermeke (az, az, mert fiú, s nem leánka!) nem lakik már vele egy háztartásban, sőt, egyenesen más városba költözik (ami ugyebár nem szép tőle, ugyanakkor érthető), e távolság ellenére, születése napjának évfordulóján családja igyekszik felköszönteni őt, mindenféle úton-módon.

Modern kori hősök a Vigadóban

Hétfőn a kézdivásárhelyi Vigadóban a Székelyek a magasban expedíciósorozat tagjai és a Zöld Nap Egyesület meghívására Mécs László és Kollár Lajos hegymászók, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat kezdeményezői tartottak rendhagyó földrajzórát.

Érdekfeszítő barangolás szubkultúrákban

2017 októberében regisztráltam a Facebook közösségi oldalon, életemben először hamis adatokat, képeket, információkat használtam. A célom az volt, hogy egy 17 éves, önmagát emo-nak valló fiú bőrébe bújjak. Mindig érdekelt ez a szubkultúra, hogy milyen pilléreken alapszik ennek működése, képviselői hogyan viselkednek hasonló elveket valló társaik körében.

Gyors étkezés

Gombamód szaporodnak tájainkon a gyorsétkezdék, menüjükön hamburgerekkel, hot-dogokkal, cégtábláikon angol megnevezésekkel. Félreértés ne essék, semmi bajom velük (túlságosan), csakis az aránnyal, ugyanis az egész medencében egyetlen vendéglő működik hamisítatlan székely környezetben, odaillő finom falatokkal (amúgy talán pont emiatt itt vendég is több van, mint pincér?!).

Csernus definíciója a felnőttségről

Csernus Imre megosztó személyiség, előadásainak, könyveinek egyedi ismertetőjele trágár nyelvezete. Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) mindig megtölti a legnagyobb előadótermeket, vasárnap ismét telt ház volt a Székely Mikó konferenciatermében, azt megelőzően pedig a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Gyakorlati tanácsok a sminkeléshez

A sminkelés iránt érdeklődő „kezdők és haladók” egyaránt hasznos tudnivalókkal, fortélyokkal gazdagodtak azon a bemutatón, amelyet Szőcs Petra sminkes tartott a kézdivásárhelyi Taverna vendéglőben, az Yves Rocher kozmetikai márka meghívására, Bartha Zsófia szervezésében.

Káposztás lepény

A Gyergyói-medencében, máig dívó szokás szerint, halottak napján a családtagok együtt vacsoráznak, éspedig töltött káposztát. Persze előtte ellátogatnak a temetőbe, ki virággal, ki gyertyával, ki mindkettővel, épp ahogy vallása, az illem, vagy a helyi irányvonal követeli. Jelzem, a grandománia itt is nyomon követhető! A sírkerti látogatás után, a kellően átfagyott (errefelé ilyenkor már megszokottnak számítanak […]

Így készítik Kovásznán

Orbaiszéken is megtalálhatóak a saját zakuszkarecept-különlegességek, és a nemrég rendezett zakuszkafesztiválon ki is faggattuk a nyerteseket az ízletes étek készítésének titkáról. A továbbiakban megtudhatjuk, milyen is a zakuszka Marika-módra, mennyire lehet finom a nagymama zöldséges zakuszkája, illetve miként kell elkészíteni a gombás zakuszkát.

Kínai

Míg Kosztolányi Dezsőnek csak egy álom adatott a színes tintákkal tarkított életről, az enyémet oly pompásra festették színházaink, a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, hogy még gazdálkodhatok is belőle jó darabig.

Muskotályos

Mivel Gyergyószentmiklóson javában tart a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokvium, testünk táplálása kissé háttérbe szorulván, lelkünk gondozása kerül előtérbe, mégpedig csodálatos képek, káprázatos szavak, fülbemászó hangok, lenyűgöző mozdulatok által. Talán ilyenkor vagyok a leghálásabb azért, hogy egy ilyen kisváros fenntart egy olyan színházat, mint a Figura Stúdió! Köszönet érte!   Közben persze gyorsan be-bekapunk valamit, hogy […]

Januárban visszatérnek

  Szeptember 29–30-án Kézdivásárhelyen vendégünk volt a szegedi SZTE Gyermek- és Ifjúságpszichiátriáról, dr. Dochnal Roberta gyermekpszichiáter és Komáromi Katalin mentálhigiénés szakember, családterapeuta jelölt. A Kapocs tagjai (Baróthi Ani, Bodó-Czerék Erika, Farkas Szidónia, Len Rita, Sütő Rita, Zsigmond Noémi, Csavar-Mátis Katalin) kérésére, az Antanténusz Egyesület meghívására és a Pro Pectus Egyesület megbízásából érkeztek Kézdivásárhelyre megvizsgálni olyan […]

„A házi feladat butaság”

A hagyományos oktatás legnagyobb hibája, hogy tömérdek tanulnivalót kérnek a diákoktól, e közben meg nem adnak nekik módszert arra, hogy mindezt miként is tegyék. Ma is úgy tanulunk, mint dédapáink, holott a megkövetelt tudás ennek már a százszorosa – véli az anyaországi Lantos Mihály egyetemi tanár, tanulásimódszertan-oktató, aki Kovásznán tartott Lépéselőny néven kurzust a helyi diákoknak.

Bögrés pite

Sajna, igen nagy sebességgel érik a szilva, alma, ami persze csakis azon okból kellemetlen, hogy öles léptekkel haladunk a tél felé.