Az ideális szemöldökforma arctípusok szerint

Két héttel ezelőtt számoltunk be arról a sminkbemutatóról, amelyet a kézdivásárhelyi Szőcs Petra tartott a Taverna vendéglőben, az Yves Rocher kozmetikai márka meghívására, Bartha Zsófia szervezésében.

 

A rendezvény alaphangulatát az adta meg, hogy amíg a sminkes dolgozott a résztvevők soraiból jelentkező önkéntesek arcfestésén, végig lehetett kérdezni, így ki-ki az őt leginkább érdeklő részletről tudhatott meg többet, sok ismeret elhangzott, és pontosítások olyan apróságokról, amiket nem tudtak, vagy rosszul alkalmaztak eddig a jelenlevők.

Legutóbb az arcbőr megfelelő előkészítéséről, az alapozó, korrektor, illetve bronzosító, pirosító és highlighter használatáról írtunk, megjegyezve, hogy a sminkes ajánlása szerint célszerű azonban a szem hangsúlyozásával kezdeni. Ennek nagyon egyszerű és praktikus oka van: azaz a leperegő festékszemcsék, pigmentrészecskék miatt nem kell hozzányúlnunk a kész alapozáshoz. Aki már próbálta, tudja, hogy igazán nehéz úgy eltüntetni a lepergett szemfestéket, hogy ne maradjanak hatalmas karikáknak kinéző sötétebb foltok a szem alatt, ami tönkrevágja minden igyekezetünket a friss, pihent kinézet elérésére. Alapvetően pedig mindössze ennyi egy hétköznapi smink szerepe: picit hangsúlyozni az előnyös vonásokat, elkendőzni, amit muszáj.

 

Az arc sajátosságaihoz, formájához igazítani

 

Akit kicsit is érdekel a sminkelés, annak nem mondunk újat azzal, hogy milyen fontos az összkép számára a megfelelően kialakított, formázott szemöldök. Ezt minden esetben az arc sajátosságaihoz, formájához ajánlott igazítani – a természetellenesség itt is hátrány. Mondhatni „a csapból is a szemöldökformázás folyik”, a világhálón blogok, cikkek tömkelege foglalkozik a témával, nem beszélve a rendelkezésre álló, célzott sminktermékekről. Választhatunk ceruzát, port, zselét, pomádét, otthon alkalmazható féltartós festéket a hangsúlyozásra, mindenekelőtt azonban térjünk vissza picit a formára: tükörbe nézve gyakran arra törekszünk, hogy a két szemöldökünk tökéletesen azonos legyen, ám meglepő módon ezzel nem feltétlenül teszünk jót. Mivel anatómiailag az ember jobb és bal fele nem tökéletesen szimmetrikus, azaz nem pontos kópiája egymásnak, (ugyanez érvényes az arcunkra is!), természetellenesen hathat, ha ezt az egyetlen vonásunkat „varázsoljuk” szimmetrikussá.

 

Előnyös a természetesen dús szemöldök

 

Sokkal fontosabb, mint említettük, hogy az arc formájához igazodjunk, a mai trendeknek megfelelően pedig tilos túlszedni, rég letűnt a vonalvékonyságúra ritkított változat. Előnyben mindenképp azok vannak, akiket természetesen dús szemöldökkel áldott meg az anyatermészet, amit szépen lehet formázni, sőt, elég lehet mindössze picit „megregulázni” egy enyhén színezett fixáló zselével.

A bemutató egyik legtanulságosabb pontja volt a szemöldök ceruzával való hangsúlyozásának módja: mint kiderült, szinte kivétel nélkül mindenki helytelenül végezte, azaz az orr felől indulva satírozott. A helyes mód: a szemöldök alsó részén, az ívtől indulva, kifele indítunk hangsúlyosabb vonallal, a szemöldök felső vonalán nem húzunk éles vonalat, ahogyan a belső szemzug fölötti részt, a szemöldök „indulását” sem rajzoljuk meg mértani pontossággal, itt a természetes átmenetességet próbáljuk megőrizni. Ha nem így járunk el, különösen nappali smink esetén, túlságosan megkeményíthetjük, szigorúvá tehetjük az arcot.

 

Szőke nő feketére festett szemöldökkel?!

 

Estére, alkalomra jöhetnek a picit határozottabb árnyalatok, hangsúlyozás, de kivétel nélkül mindig tartsuk szem előtt a haj, a bőr színét, tónusát. Aki látott szőke nőt feketére festett szemöldökkel – sajnos, nem ritka –, tudja, miről beszélünk. Az igazán profik arra is figyelnek, hogy meleg tónusú hajszínhez ne fessék hideg tónusú árnyalatra a szemöldököt, esetleg kérhetünk segítséget a megfelelő termék kiválasztásához, ha magunk nem boldogulnánk.

A szemöldökformázó zselék (jár hozzá a kis applikátor) első sorban a már szépen kialakított szemöldökre valók, enyhén színeznek, kiemelnek és fixálnak. Mivel a szőrszálakon tapad meg a zselé, kevésbé válnak be azoknak, akiknek hiányos a szemöldökük, ők legjobb, ha ceruzát vagy a még természetesebben adagolható szemöldökporokat választják. Ceruzából érdemes olyant vásárolni, ami elég tartós, nem csúszik le a szín, esetleg a végén kis szemöldökkefe is van az igazításhoz, porokból szintén végtelen a választék, többnyire jár a termékkel a kis kefe is, amivel felvihető, ha ez nem tökéletes, inkább vásároljunk mellé külön egy alkalmas eszközt is.

Otthon a tartós festéssel való próbálkozást nem ajánljuk – sokan hajfestékkel kísérleteznek –, a legújabb féltartós megoldást kínáló termékek (sűrű zselé, amit kis ecsettel viszünk fel, adott száradási idő után pedig a lehúzható maszkokhoz hasonlóan könnyedén eltávolítható) jól beválhatnak.

Legjobb, ha elsőként megbízható kozmetikushoz fordulunk, aki kialakítja a megfelelő formát (ez hosszabb időt vehet igénybe, ha például elrontott, túlszedett stb. szemöldököt kell újranöveszteni a helyes alakban), amit aztán otthon igyekszünk rendezetten tartani. Nagyobb „átalakítást”, a természetes formát megváltoztató szedést ne kezdjünk elvégezni otthon, ha késztetést érzünk rá, gyorsan beszéljük le magunkat, mert sok jó nem sülhet ki belőle.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Stefánia

Nálunkfele egy ünnepi asztalról nem hiányozhat a fasírt. Hogyan változtathatjuk ezen egyszerű, hétköznapi étket látványossá? Hogy miként alakul át ünnepivé?

Bőrápolási tanácsok nyárra

A kézdivásárhelyi Pro Pectus Egyesület székhelyén múlt pénteken Ha végre itt a nyár címszó alatt nyári bőrápolásról tartott kötetlen beszélgetést dr. Orosz-Fekete Eszter bőrgyógyász és Bartha Zsófia szépségtanácsadó. Az esemény tanulsága: ne feledkezzünk meg a fényvédelemről!

Senki nem mentesülhet a felelősségtől

Nem spórolhatjuk meg, hogy figyeljünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra, a mozgásunkra, a testünk mellett a lelkünkre is – ez az üzenete annak a nagy egészségnapnak, amelyet Nagy Andrea Aviva-oktató szervezett szombaton – más oktatókkal együtt, akik szintén a fentiekhez nyújtottak fogódzót.

Csillagszem

Komoly odafigyelés és bevásárlólisták ellenére is jártam már úgy, hogy főztem volna egy bizonyos ételt, aztán hiányzott valamely alapanyag (esetleg a bevásárlásnál az otthon összeállított lista). Ilyenkor az ember csóválgatja egy kicsit a fejét (mérgében), ugyanakkor reménykedhet, hátha a rázkódástól előbukkan egy rejtett sarokból valami jó ötlet. És nekem ez ma sikerült is (halleluja!), ugyanis […]

Pizza gyergyói módra

Ahhoz, hogy az ember pizzakészítéshez fogjon, rendelkeznie kell nem túl éhes gyermekkel (amúgy is, egy négyfogásos ebéd után képes még bármennyi pizzát elfogyasztani) és némi alapanyaggal.

Színes képek és ebédek

Mai ebédünk a minél színesebb, annál finomabb: párolt zöldség sült kolbásszal. A legjobb az egészben, hogy megvásárolni több időbe telik, mint elkészíteni. Tehát, ha lapul a fagyasztóban egy zacskó zöldség, a hűtőben pedig egy kis kolbász, akkor kb. 20–30 perc alatt elkészíthetjük, és meg is ehetjük ezt a finom ebédet. Azért sietünk, mert ránk szakadt […]

Gyümölcsleves

E tájakon igazán kedveljük a tartalmas leveseket, úgymint csülkös paszuly, gulyás, palóc, pacal (távolról sem ennyiből állna a felsorolás, ha nem korlátozná a felhasznált betűk számát a terjedelem, melynek ugyan előnye is van: nem válik egyhangúvá a szöveg). Egy idő után ellenben a megfáradt a gyomorműködésnek is jár egy kis vakáció, mely alkalmakkor igen nagy élvezettel fogyasztunk gyümölcsleveseket. A nagy ünnepi lakmározások után a mai nap almaleves készült.

Olajos praktikák (2.)

Múlt heti Életmód rovatunkban Herbsz Simon Eszter előadása nyomán az aromák és illóolajok tudományába próbáltunk betekintést nyújtani. Mivel nagyon bő az ismeretanyag, mai lapszámunkban visszatérünk a témára, újabb részleteket és praktikákat osztva meg olvasóinkkal.

Chili con carne

Miként a cím is utal rá, chilis húsról illene beszélnem, szemespaszuly, paradicsom, ne adj’ isten, kukorica nélküli eledelről. De, mivel már származási helye fölött is két állam vitázik (Mexikó és Texas), a számtalan receptet is csak két halálbiztos alkotóanyag köti össze, mégpedig a hús és a chili.

Szívbe zárandó olajos praktikák

A Tavaszi Zöld Napok keretén belül, a Föld napja alkalmával „illatos” témával is ismerkedhettek az érdeklődők a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. Herbszt Simon Eszter valósággal elbódította hallgatóságát az illó olajokról szóló előadásán.

Sajtos húsgolyó

Csodás, virágillatos, napsütéses napok sorakoznak, immár túl sokan is egymás után. A nagy hőségtől tikkadt a természet, az emberek sem győzik magukba önteni a hűsítő folyadékokat. A sörfogyasztás riasztóan megugrott, sejtésem szerint csakis ez lehet az oka a 8-ik házban lakó szomszédok folyamatos majálisán felcsavart fülrepesztő hangerőnek.

Fürjtojás

Rokonához, a tyúktojáshoz képest oly sok jótékony hatása van az emberi szervezetre, hogy felsorolni is jó időbe telik: az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása, az emésztőrendszer és a gyomor működésének normalizálása, gyomorfekély és krónikus epehólyag-gyulladás kezelése, szív- és érrendszer tevékenységének, a vérnyomás normalizálása.

Sérült gyerekeket vizsgáltak

Mit jelent egy sérült gyermek a családban? címmel tartottak előadást a budapesti Bethesda Gyerekkórház szakemberei csütörtökön a Vigadó Művelődési Ház galériájában. A kézdivásárhelyi Szeretetiskola meghívására érkezett orvosok négynapos látogatásuk során helyi, sérült gyerekeket is vizsgáltak.

Gyalogoljunk szerelmünkhöz

Nemrég az Ezüst Akadémia sepsiszentgyörgyi hallgatói nagy figyelemmel követték Forgács Attila magyar gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus, a budapesti Corvinus Egyetem és az ELTE oktatója, többszörösen díjazott előadó Az evés lélektana címmel megtartott prezentációját.

Mille-feuille, az ezerlap

Mille-feuille franciául cickafarkkórót jelent, ellenben ugyanezen a néven illetnek egy növényi száraz szárrésznél jóval finomabb süteményt is.