Lay Zsóka gyógytornász: A helyes légzés és néhány könnyű tornagyakorlat emésztésünk, beleink egészségét tartja fenn

Nem spórolhatjuk meg, hogy figyeljünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra, a mozgásunkra, a testünk mellett a lelkünkre is – ez az üzenete annak a nagy egészségnapnak, amelyet Nagy Andrea Aviva-oktató szervezett szombaton – más oktatókkal együtt, akik szintén a fentiekhez nyújtottak fogódzót.

A Berde Áron Szakközépiskola tornatermében minden korosztály képviseltette magát, túlnyomórészt azonban nők, hiszen a programban több specifikus női gondra fókuszáló kiselőadás is helyet kapott. Nagy Andrea, mint táplálkozási tanácsadó, hasizom-regeneráló és Aviva-torna-oktató, az Érezd jól magad okosan projekt megalkotója, valamint az optimális mozgásminta helyreállításának szakértője mutatta be néhány mozgásprogram. lényegét. A hangsúly itt és a továbbiakban is a cselekvő elsajátításon volt, hiszen mindenki helyben is megtanulhatott néhány gyakorlatot. Majd Bokor Enikő, a testszerviz táplálkozásprogram konzultánsa készített egy fűszeres-gyümölcsös, energizáló, de a női hormonokra is jótékonyan ható italt, valamint lisztmentes édes és sós süteményt is kóstolhattak a résztvevők.

Győrfi Andrea Beáta hívta fel a figyelmet a kozmetikumok káros összetevőire, mindenki kipróbálhatta az általa gyártott természetes alapanyagokból készülteket, de néhány csináld magad receptet is megosztott, például a barnacukorból, olívaolajból és kávéból készült testradírét, melynek nem mellékesen nagy erénye, hogy a benne levő műanyag mikrorészecskék nem szennyezik a vizet, nem károsítják az élővilágot. Ez a szemlélet az egész rendezvényt áthatotta.

Simon Kató Barna cófalvi református lelkész saját gazdaságában szerzett tapasztalatai alapján arról beszélt, hogyan különböztessük meg a háztáji állatok húsát az ipari körülmények között tenyésztettekétől.

Majd ismét eljött a cselekvés ideje, Lay Zsóka gyógytornásszal főleg a gyomor és bélrendszer egészséges működését serkentő tornagyakorlatokat végezhettek a résztvevők, melyeket speciális légzéstechnikával ötvöztek. A szöcskeállás, a gyermek-tartás, a macskapóz és kéz-, lábnyújtás persze csak akkor hatékony, ha otthon is időt keresünk-szánunk rájuk a mindennapjainkban.

Érdekes módon a mozgás és táplálkozás helyet kap a boldogság 8 összetevője között is (mivel tudósok összeállították annak receptjét), de kell hozzá a napfény, a jó levegő, a kielégítő alvás, a jó életritmus, a mértékletesség és a lelki egyensúly – ezt Horváth Éva mentálhigiénés szakembertől, a Szentgyörgyön havi rendszerességgel működő Boldogságklub vezetőjétől tudhatták meg a jelenlévők. S mert a boldogságprogram alapköve mégiscsak a szeretet, amit adni és kapni egyszerre jó, az egészségnap résztvevői adományaikkal hozzájárultak, hogy egy amerikai alapítvány a Hunter-szindróma kísérleti kezeléséhez szükséges 2 millió dolláros összeggel elindítson kilenc gyermeket a gyógyulás útján. Az ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő hat és fél éves Csete Zolika anyukája kérésére cselekedtek így, aki úgy gondolja, esélyt kell adni a betegeknek, akik nincsenek túl sokan (Romániában 18-an, a világban mintegy kétezren), ezért a terápia kutatásának sincs kellő finanszírozása. Erre a célra végül 925 lejt és 100 dollárt adtak át Júliának a nagy egészségnap végén. Kívánjuk, hogy időben bekerülhessen fia is a génterápiában részesülők közé!

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Stefánia

Nálunkfele egy ünnepi asztalról nem hiányozhat a fasírt. Hogyan változtathatjuk ezen egyszerű, hétköznapi étket látványossá? Hogy miként alakul át ünnepivé?

Bőrápolási tanácsok nyárra

A kézdivásárhelyi Pro Pectus Egyesület székhelyén múlt pénteken Ha végre itt a nyár címszó alatt nyári bőrápolásról tartott kötetlen beszélgetést dr. Orosz-Fekete Eszter bőrgyógyász és Bartha Zsófia szépségtanácsadó. Az esemény tanulsága: ne feledkezzünk meg a fényvédelemről!

Csillagszem

Komoly odafigyelés és bevásárlólisták ellenére is jártam már úgy, hogy főztem volna egy bizonyos ételt, aztán hiányzott valamely alapanyag (esetleg a bevásárlásnál az otthon összeállított lista). Ilyenkor az ember csóválgatja egy kicsit a fejét (mérgében), ugyanakkor reménykedhet, hátha a rázkódástól előbukkan egy rejtett sarokból valami jó ötlet. És nekem ez ma sikerült is (halleluja!), ugyanis […]

Pizza gyergyói módra

Ahhoz, hogy az ember pizzakészítéshez fogjon, rendelkeznie kell nem túl éhes gyermekkel (amúgy is, egy négyfogásos ebéd után képes még bármennyi pizzát elfogyasztani) és némi alapanyaggal.

Színes képek és ebédek

Mai ebédünk a minél színesebb, annál finomabb: párolt zöldség sült kolbásszal. A legjobb az egészben, hogy megvásárolni több időbe telik, mint elkészíteni. Tehát, ha lapul a fagyasztóban egy zacskó zöldség, a hűtőben pedig egy kis kolbász, akkor kb. 20–30 perc alatt elkészíthetjük, és meg is ehetjük ezt a finom ebédet. Azért sietünk, mert ránk szakadt […]

Gyümölcsleves

E tájakon igazán kedveljük a tartalmas leveseket, úgymint csülkös paszuly, gulyás, palóc, pacal (távolról sem ennyiből állna a felsorolás, ha nem korlátozná a felhasznált betűk számát a terjedelem, melynek ugyan előnye is van: nem válik egyhangúvá a szöveg). Egy idő után ellenben a megfáradt a gyomorműködésnek is jár egy kis vakáció, mely alkalmakkor igen nagy élvezettel fogyasztunk gyümölcsleveseket. A nagy ünnepi lakmározások után a mai nap almaleves készült.

Olajos praktikák (2.)

Múlt heti Életmód rovatunkban Herbsz Simon Eszter előadása nyomán az aromák és illóolajok tudományába próbáltunk betekintést nyújtani. Mivel nagyon bő az ismeretanyag, mai lapszámunkban visszatérünk a témára, újabb részleteket és praktikákat osztva meg olvasóinkkal.

Chili con carne

Miként a cím is utal rá, chilis húsról illene beszélnem, szemespaszuly, paradicsom, ne adj’ isten, kukorica nélküli eledelről. De, mivel már származási helye fölött is két állam vitázik (Mexikó és Texas), a számtalan receptet is csak két halálbiztos alkotóanyag köti össze, mégpedig a hús és a chili.

Szívbe zárandó olajos praktikák

A Tavaszi Zöld Napok keretén belül, a Föld napja alkalmával „illatos” témával is ismerkedhettek az érdeklődők a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. Herbszt Simon Eszter valósággal elbódította hallgatóságát az illó olajokról szóló előadásán.

Sajtos húsgolyó

Csodás, virágillatos, napsütéses napok sorakoznak, immár túl sokan is egymás után. A nagy hőségtől tikkadt a természet, az emberek sem győzik magukba önteni a hűsítő folyadékokat. A sörfogyasztás riasztóan megugrott, sejtésem szerint csakis ez lehet az oka a 8-ik házban lakó szomszédok folyamatos majálisán felcsavart fülrepesztő hangerőnek.

Fürjtojás

Rokonához, a tyúktojáshoz képest oly sok jótékony hatása van az emberi szervezetre, hogy felsorolni is jó időbe telik: az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása, az emésztőrendszer és a gyomor működésének normalizálása, gyomorfekély és krónikus epehólyag-gyulladás kezelése, szív- és érrendszer tevékenységének, a vérnyomás normalizálása.

Sérült gyerekeket vizsgáltak

Mit jelent egy sérült gyermek a családban? címmel tartottak előadást a budapesti Bethesda Gyerekkórház szakemberei csütörtökön a Vigadó Művelődési Ház galériájában. A kézdivásárhelyi Szeretetiskola meghívására érkezett orvosok négynapos látogatásuk során helyi, sérült gyerekeket is vizsgáltak.

Gyalogoljunk szerelmünkhöz

Nemrég az Ezüst Akadémia sepsiszentgyörgyi hallgatói nagy figyelemmel követték Forgács Attila magyar gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus, a budapesti Corvinus Egyetem és az ELTE oktatója, többszörösen díjazott előadó Az evés lélektana címmel megtartott prezentációját.

Mille-feuille, az ezerlap

Mille-feuille franciául cickafarkkórót jelent, ellenben ugyanezen a néven illetnek egy növényi száraz szárrésznél jóval finomabb süteményt is.

Kételyekkel telített anyaság

Azoknak, akik évek óta követik Vida Ágnes magyarországi szerző Kismamablogját, élmény volt végre élőben is találkozni vele áprilisi erdélyi előadókörútjának sepsiszentgyörgyi állomásán, az unitárius templomban. A Magyarországon, Németországban és az Egyesült Államokban pszichológiát tanult előadó nevelési kérdésekről szóló blogját naponta mintegy 190 ezren követik a Legjobb szakértői blog címmel is büszkélkedő közösségi oldalán. A Piros produkció szervezésében, a helyi Ici-pici Egyesület közreműködésével Szentgyörgyre az általa legfrissebben feldolgozott „anyapszichológia” témát hozta.