A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Galette

Galette Életmód

Galette elnevezéssel azt a felül nyitott, omlós francia pitét illetik, amely tésztájának fészkében mindenféle finomságot rejt: gyümölcsöket, zöldségeket, avagy húsokat.

Leghíresebb a családban a Galette des Rois, ami vízkereszt tájékán jelenik meg a francia pékek polcain, és annyira királyi, hogy papírkoronával illetik uralkodói főjét. Melyet rögvest saját fejére át is helyezhet az a szerencsés fogyasztó, ki megleli a belesütött csecsebecsét, egyúttal azon tény felett is örvendezvén, hogy nem törött bele a foga. Számomra már a parasztosabb változat is kielégítő, mely egy gyúrt tésztából (30 dkg finomliszt, 2 ek cukor, nagy csipet só, 17 dkg hideg vaj, fél citrom leve, 1 tojás sárgája, kevés hideg víz) és töltelékből áll. Mai töltelékalapom pedig nem más, mint a még mindig pirosodó eper és a már megérett egres, amelyet szerencsésen le is szüreteltem.

Mindmáig azon téveszmében éltem, hogy a málna az a gyümölcs, ami a legváltozatosabb módon tudja bántalmazni szedőit, de ezennel a leggaládabban viselkedő címet az egresre ruházom. Jutalom gyanánt most már tömhetem magamba ama finom falatokat, melyek egy epres–egreses, néhol feketeribizlis galette-ből származnak.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.