A versenyzők számára a népviselet kötelező

Idén is a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont a XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőnek, a rangos rendezvényen közel 200 gyerek vett részt Háromszékről és a szomszédos megyékből.

Az Eufónia Kulturális Egyesület által 2002-ben kezdeményezett, és azóta évente megszervezett vetélkedő célja a székelyföldi népi énekes hagyományok megőrzése, ápolása, népszerűsítése és művelése, a tehetséges fiatalok felkarolása, pártolása, a fiatal korosztály ízlésének és identitástudatának fejlesztése. Sikertörténetről van szó, hiszen évről évre egyre több kis- és nagydiák nevez be a dalos megmérettetésre. Tavaly 150-en, idén már közel 200-an voltak jelen, nem csak Háromszékről, hanem a környező megyék egyes településeiről is érkeztek népdallal feltarisznyált, népviseletbe öltözött fiatalok.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen és egyre magasabb színvonalú teljesítménnyel jelentkeznek, komolyan veszik a felkészülést, és eredeti repertoárra, előadásmódra törekednek, adatközlőktől hallgatnak dalokat, így reménykedhetünk, hogy nem megy feledésbe az őseinktől ránk maradt népdalkincs, lesz, aki továbbmenekítse az utódoknak is – mondta Kerezsi Mária, az Eufónia Kulturális Egyesület munkatársa.

Az Erőssné Sándor Judit és Vajda Katalin, a Háromszék népi együttes szólóénekesei, István Ildikó népdalénekes, a Művészeti Népiskola tanára, valamint Török Csorja Viola, a marosvásárhelyi Spektrum színház vezetője, muzikológus alkotta zsűri korosztályonként értékelte a teljesítményeket, hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket és a felkészítő tanárokat a fejlődésük érdekében.

A szakemberek a következőképpen rangsoroltak: az előkészítő osztályosoknál első helyezett Finta Gyopár (Telek), II. Nagy Emma, III. Daragics Andrea, dicséretes Nagy Viktória, mindannyian a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói. Első osztály: I. díj Gyergyai Zsanett (Kézdiszentkereszt), II. Szilágyi Apor (Plugor), III. Márkosi Magor (Székely Mikó Kollégium), dicséret: Bucsi Bíborka (Mikó) és Gáspár Adorján (Kézdiszentkereszt). Második osztály: I. díj: Szőllősi Kriszta (Kézdiszentkereszt), II. Szentes Ágnes (Mikó), III. Kovács Katinka (Nicolae Colan ált. isk.), dicséret: Mátyás Tímea (Lemhény) és Gergely Henrietta Mónika (Colan). Harmadik osztály: I. díj: Rabocskai Dávid (Brassó), II. Balázs Gergő (Mikó), III. Török Szende (Pefőfi Sándor ált. isk. Kézdivásárhely), dicséret: Gáspár Zalán (Kézdiszentkereszt), Jakab Beátrix (Pefőfi) és Györkovács Viktória (Kézdiszentkereszt). Negyedik osztály I. díj: Mátis Adrienn (Plugor), II. Opra Panna, III. Szőllősi Roland (mindketten Kézdiszentkeresztről), dicséretes Kocsis Rebeka (Mikes Kelemen Líceum).

Ötödik osztály I. díj: Deák Anett (Mikes), II. Virág Anna (Colan), III. Péter Nóra (Zabola), dicséret: Biszak Beáta (Molnár Józsiás ált. isk. Kézdivásárhely), Csősz Kinga Szeréna (Réty), Sebestyén Fruzsina (Gál Mózes ált. isk., Barót), Tankó Ákos (Kézdiszentkereszt), Cristian Eszter (Gál Mózes) és Troszeli Eszter (Zabola). Hatodikosok: I. díj: Mocanu Annabell (Váradi József ált. isk, Sepsisztentgyörgy), II. Gáspár Henrietta (Kézdiszentkereszt), III. Pál Zsófia (Árkos), dicséret: Sylvester Adrienn (Mikó) és Sánta Tamás (Mikes). Hetedikesek: I. díj: Tordai Ákos (Gál Mózes), II. Bögözi Alpár (Kézdiszentkereszt), III. Márkosi Lili (Mikó), dicséret: Ráduly Renáta (Sepsikőröspatak) és Tischler Blanka (Mikó). Nyolcadikosok: I. díj: Vékony Kitty (Colan), II. Pál Bence (Kézdiszentkereszt), III. Rab Henrietta (Váradi). Kilencedikesek: dicséret: Opra Anita (Ref. Kollégium, Kézdivásárhely), Kozma Bernadett (Nagy Mózes Líceum), Urbán Panna és Ferencz Eszter (mindkettő Mikó).

Tizedikesek: I. díj Gyergyai Anita (Nagy Mózes), II. László István Botond (Ref. Kollég,. Kézdi), dicséret: Demeter Gyöngy (Mikes), Fodor Janka (Ref. Koll., Kézdi) és Nagy Anikó Beáta (Baróti Szabó Dávid Líceum). Tizenegyedik osztály: II. díj: Benedek Csaba (Puskás Tivadar Szakközépiskola) Pál Eszter (Ref. Koll. Kézdi), Biszak Bernadett (Csíkszereda), dicséret Kovács Krisztina (Bod Péter Líceum). Tizenkettedik osztály: II. díj: Sükei Katalin (Baróti Szabó Dávid) és Stekbauer Hanzi Réka (Mikó). Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak egyaránt!

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Szüret

Minden bizonnyal a szőlős-boros gazdának a kedvenc évszaka az ősz. Ekkorra érnek meg a szőlőfürtök, amikből gondos munkával szőlőlevet, majd bort készít a gazda.

Óvodába járni jó!

Az óvodakezdés minden kisgyermek életében új kihívás, nagy megmérettetés. Fontos, hogy már az első pillanattól érezzék, hogy mi, óvónők szeretjük őket, figyelünk rájuk, és tiszteletben tartjuk kívánságukat.

Szabadidős programok

A Tanulók Házában a megszokott program szerint zajlanak a tevékenységek, az ingyenes foglalkozásokra a megye öt városában összesen 3650 tanuló iratkozott be a 2017–2018-as tanévben.

Angyalbárányok

A Cimborák Bábszínház meghívására újra Sepsiszentgyörgy vendége a felvidéki Écsi Gyöngyi Angyalbárányok című bábos meseelőadása. Azok a kicsik és felnőttek, akik a héten különböző elfoglaltságaik miatt nem tudták megtekinteni az előadást, ma és holnap még pótolhatják mulasztásukat.

Családi programok

Tartalmas programokat kínál a család minden tagjának a 7. Őszi vásár szombaton és vasárnap, Sepsiszentgyörgy főterén. A kicsiket változatos és tartalmas gyerekprogramok, a felnőtteket gazdag kézműves és őstermelői vásár, koncertek és táncelőadások, vásári csárda várja.

Samu, a kis poéta

Verset írni nem olyan egyszerű, mint sokan gondolnák, hiszen a rím mellett a tartalomra, a mondanivalóra, a szerkezetre is oda kell figyelni, az eredmény pedig különösen értékes, ha az alkotó egy második osztályos kisdiák.

Újabb dal Larának

Idén tavasszal jelent meg Zöldi Lara első dala a Molnár Tamás és Somogyvári Dani által jegyzett Félszavakból. A napokban újabb dallal lepte meg rajongóit a kis énekes, melyet szintén az említett szerzőpáros írt. Az Ejtőernyő című dalhoz videoklip is készült a Datki Photos jóvoltából.

Őszi napsütésben

Alig fordítottuk át a naptár lapját októberre, máris beköszöntött a fagy. Aki még várt a zöld paradicsom leszedésével, mint én is, annak lefagyott, ezért nem maradt hátra más, mint kiszedni a töveket és felásni a kertet.

Becsületkönyvtárt avattak

A sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon emlékünnepséget szervezett a magyar népmese napja tiszteletére. A névadó író, mesemondó születésnapját, szeptember 30-át a Magyar Olvasástársaság 2005-ben jelölte ki a magyar népmese napjává. A tanintézmény óvodásai, pedagógusai, szülői és nagyszülői közössége múlt pénteken mesével, énekkel és a Becsületkönyvtár felavatásával emlékezett a kisbaconi író életére, munkásságára.

Bariék világot látnak

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gazda, annak voltak báránykái: Berbécs papa, Juh mama és a kicsi lánykájuk, Bebe. A gazda minden este, minden reggel és minden délben kiengedte az udvarba, nem voltak még virágok, és akkor ették a füvet. Fűnyíró sem volt, de voltak a bárányok, akik leették a füvet. Egy nap […]

Sikeres volt a fesztivál

Közel 1600 személy vett részt a második Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál programjain. A szervező sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület összegzése szerint a meghívott magyarországi, csángóföldi és háromszéki mesemondók, valamint a közösségi mesemondás résztvevőinek köszönhetően a fesztivál ideje alatt 99 mese hangzott el három megye négy városában és két faluban is.

Tánc, dal és mese

Huszonötödik évadát nyitotta meg kedden a Benkő Éva vezette gyerektáncház. Csatlakozva a második Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál programsorozatához, a tipegőket, az óvodásokat, kisiskolásokat az őszhöz kapcsolódó gyerekjátékokkal, mesével várták a Míves Házban. Az élő zenét ezúttal is a Folker együttes biztosította.

Lehet pályázni

Ebben a tanévben is támogatásban részesülnek a nehéz anyagi körülmények között élő diákok.

Egy hét a mesék világában

Holnap ér véget a második Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál. A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület által szervezett rendezvény ismét a népmesék világába kalauzolta a gyerekeket, felnőtteket a különböző alkotó-fejlesztő mesés foglalkozások, illetve élőszavas mesemondás révén. Idén a Mesefesztivál átlépte Háromszék határait, Hargita és Maros megyében is felléptek a mesemondók.

Kietlen pusztában

Havasi legelőn sétálva, ropogott az elszáradt fű a lábam alatt, a legelő teljes terjedelmében kiszáradt. A napokban ugyan volt egy gyenge perme, de ez már a déli fekvésű legelőnek nem sokat számított. Az itt legelő szarvasmarhaállományt is elterelték valahova, gondolom, oda, ahol még találnak némi táplálékot.