A versenyzők számára a népviselet kötelező

Idén is a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont a XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőnek, a rangos rendezvényen közel 200 gyerek vett részt Háromszékről és a szomszédos megyékből.

Az Eufónia Kulturális Egyesület által 2002-ben kezdeményezett, és azóta évente megszervezett vetélkedő célja a székelyföldi népi énekes hagyományok megőrzése, ápolása, népszerűsítése és művelése, a tehetséges fiatalok felkarolása, pártolása, a fiatal korosztály ízlésének és identitástudatának fejlesztése. Sikertörténetről van szó, hiszen évről évre egyre több kis- és nagydiák nevez be a dalos megmérettetésre. Tavaly 150-en, idén már közel 200-an voltak jelen, nem csak Háromszékről, hanem a környező megyék egyes településeiről is érkeztek népdallal feltarisznyált, népviseletbe öltözött fiatalok.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen és egyre magasabb színvonalú teljesítménnyel jelentkeznek, komolyan veszik a felkészülést, és eredeti repertoárra, előadásmódra törekednek, adatközlőktől hallgatnak dalokat, így reménykedhetünk, hogy nem megy feledésbe az őseinktől ránk maradt népdalkincs, lesz, aki továbbmenekítse az utódoknak is – mondta Kerezsi Mária, az Eufónia Kulturális Egyesület munkatársa.

Az Erőssné Sándor Judit és Vajda Katalin, a Háromszék népi együttes szólóénekesei, István Ildikó népdalénekes, a Művészeti Népiskola tanára, valamint Török Csorja Viola, a marosvásárhelyi Spektrum színház vezetője, muzikológus alkotta zsűri korosztályonként értékelte a teljesítményeket, hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket és a felkészítő tanárokat a fejlődésük érdekében.

A szakemberek a következőképpen rangsoroltak: az előkészítő osztályosoknál első helyezett Finta Gyopár (Telek), II. Nagy Emma, III. Daragics Andrea, dicséretes Nagy Viktória, mindannyian a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói. Első osztály: I. díj Gyergyai Zsanett (Kézdiszentkereszt), II. Szilágyi Apor (Plugor), III. Márkosi Magor (Székely Mikó Kollégium), dicséret: Bucsi Bíborka (Mikó) és Gáspár Adorján (Kézdiszentkereszt). Második osztály: I. díj: Szőllősi Kriszta (Kézdiszentkereszt), II. Szentes Ágnes (Mikó), III. Kovács Katinka (Nicolae Colan ált. isk.), dicséret: Mátyás Tímea (Lemhény) és Gergely Henrietta Mónika (Colan). Harmadik osztály: I. díj: Rabocskai Dávid (Brassó), II. Balázs Gergő (Mikó), III. Török Szende (Pefőfi Sándor ált. isk. Kézdivásárhely), dicséret: Gáspár Zalán (Kézdiszentkereszt), Jakab Beátrix (Pefőfi) és Györkovács Viktória (Kézdiszentkereszt). Negyedik osztály I. díj: Mátis Adrienn (Plugor), II. Opra Panna, III. Szőllősi Roland (mindketten Kézdiszentkeresztről), dicséretes Kocsis Rebeka (Mikes Kelemen Líceum).

Ötödik osztály I. díj: Deák Anett (Mikes), II. Virág Anna (Colan), III. Péter Nóra (Zabola), dicséret: Biszak Beáta (Molnár Józsiás ált. isk. Kézdivásárhely), Csősz Kinga Szeréna (Réty), Sebestyén Fruzsina (Gál Mózes ált. isk., Barót), Tankó Ákos (Kézdiszentkereszt), Cristian Eszter (Gál Mózes) és Troszeli Eszter (Zabola). Hatodikosok: I. díj: Mocanu Annabell (Váradi József ált. isk, Sepsisztentgyörgy), II. Gáspár Henrietta (Kézdiszentkereszt), III. Pál Zsófia (Árkos), dicséret: Sylvester Adrienn (Mikó) és Sánta Tamás (Mikes). Hetedikesek: I. díj: Tordai Ákos (Gál Mózes), II. Bögözi Alpár (Kézdiszentkereszt), III. Márkosi Lili (Mikó), dicséret: Ráduly Renáta (Sepsikőröspatak) és Tischler Blanka (Mikó). Nyolcadikosok: I. díj: Vékony Kitty (Colan), II. Pál Bence (Kézdiszentkereszt), III. Rab Henrietta (Váradi). Kilencedikesek: dicséret: Opra Anita (Ref. Kollégium, Kézdivásárhely), Kozma Bernadett (Nagy Mózes Líceum), Urbán Panna és Ferencz Eszter (mindkettő Mikó).

Tizedikesek: I. díj Gyergyai Anita (Nagy Mózes), II. László István Botond (Ref. Kollég,. Kézdi), dicséret: Demeter Gyöngy (Mikes), Fodor Janka (Ref. Koll., Kézdi) és Nagy Anikó Beáta (Baróti Szabó Dávid Líceum). Tizenegyedik osztály: II. díj: Benedek Csaba (Puskás Tivadar Szakközépiskola) Pál Eszter (Ref. Koll. Kézdi), Biszak Bernadett (Csíkszereda), dicséret Kovács Krisztina (Bod Péter Líceum). Tizenkettedik osztály: II. díj: Sükei Katalin (Baróti Szabó Dávid) és Stekbauer Hanzi Réka (Mikó). Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak egyaránt!

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Tündérek tenyerén

Hiánypótló előadással jelentkezik a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház. A legkisebbeket, a 9 hónapos és 3 év közötti gyerekeket és szüleiket szólítja meg a Tündérek tenyerén című produkció, melyben a hangok, zörejek a nézők szemei előtt szülnek új formát, a színek és anyagok bábokká lesznek. A népi mondókák, az énekszó, az élő hangszer ölelésében és az édesanyák ölének biztonságában a kisbabák önmaguk testrészeire csodálkozhatnak rá, majd környezetük kellékeivel ismerkedhetnek meg.

Jerikói nektármadár

Ismerős hangra lettem figyelmes, balkáni gerle búgó hangjára. Egy villanyhuzalon pillantottam meg a gerlepárt, a hím épp hevesen udvarolt a tojónak. Ebben nincs semmi rendkívüli, hogy a gerlék már az utódokon gondolkodnak, holott még nem is érkezett meg az igazi tavasz, ugyanis képesek az év bármelyik szakában tojást rakni, fiókákat nevelni, még télen is, ha […]

A matematika ünnepe

Huszonnyolc tanintézmény 1194 tanulója vett részt a 29. Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóján. A legjobbak tovább jutottak a március 28–30. között, Kecskeméten sorra kerülő Kárpát-medencei döntőre.

Halak horoszkóp, kicsit másként

„Ahogy a szél a folyót átöleli szelíden…”, úgy ölellek benneteket, kedves rajongóim! Tudom, nem hallottatok felőlem, most jelentkezem, mert eljött az én időm is. „Nekem most kell eldöntenem…”, mert ha nem, egész életemben szembe úszok az árral. „Lehet kék az ég, és zöld a fű”, ha rossz kedvem van, engem semmi nem érdekel, úgy hogy […]

Az alaptermészet szerepe

Karkus Ottó a solymári Fészek Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Gimnázium és Művészeti Iskola alapító tanára és vezetője, aki tizenvalahány évvel korábban nyolc gyerekkel, igen bizonytalan körülmények között indította el első osztályát, amelyet végül az érettségiig kísért. A Pro Waldorf Egyesület meghívására tanulságos és fölöttébb szórakoztató előadásban beszélt arról, hogyan kell különböző temperamentumú gyerekeinkhez jól szólni…

Értékőrző óvodások

Kedden, március 6-án szervezték meg a Pinocchio Napközi Otthonban a Dalos madár, kis pacsirta című népdalvetélkedő, melyen részt vettek a módszertani műhelyhez tartozó óvodák gyermekei: a Pinocchio Napközi Otthonból 6, a Hófehérke Napközi Otthonból 6, a kökösi óvodából pedig 2 gyerek nevezett be a megmérettetésre.

Kisdiákok versenye

Mintegy 80 harmadik és negyedik osztályos kisdiák nevezett be a Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaversenybe. A négy levelezőforduló során többen lemorzsolódtak, a megyei szintű, zárthelyi vetélkedőn 42-en vettek részt, azok akik kitartóan dolgoztak, és a legtöbb pontot gyűjtötték.

Márciusi tél

Mikor a naptár lapját átfordítjuk márciusra, az embert átjárja a természetnek növekedést adó ereje. Ez a láthatatlan erő felébreszti a természetet: előbújik a hóvirág – ami nálunk a kertben már január végén megtette –, kifakad a barka, megérkeznek az első vándormadarak, a seregélyek, de még az embert is jókedvre deríti. Ez így volt régen is, és így van ma is. Márciust írunk, várjuk a gólyákat haza, habár úgy tűnik, mintha most kezdődne el az igazi tél, de tudjuk, hogy a hónap közepére már ereje lesz a napnak, ami megpecsételi a tél rúgdalózását.

Véradó nap az óvodában

Jócselekedettel egybekötött nyílt napot tartottak február utolsó napján a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthonban. A szülők betekintést nyerhettek a gyermekek szabad tevékenységeibe, a sarkak, kuckók világába, a tornateremben berendezett véradó központban pedig minden felelős felnőtt önkéntes véradó lehetett.

A szép magyar beszédért

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum 74 kisdiákot fogadott a Kányádi Sándor szavalóverseny és a Vidám Versek Versmondó Verseny körzeti szakaszára a Mikes-mikrocentrumhoz tartozó iskolákból.

A matematika, mint kedvenc tantárgy

Bereczki Anna a Mikes Kelemen Líceum hetedik osztályos tanulója. Harmadik osztályos kora óta jár matematika versenyekre, idén az országos magyar matematika olimpián minisztériumi dicséretben részesült és meghívást kapott a nemzetközi versenyre. A felkészülésről, tervekről és persze a számok világáról beszélgettünk Annával, és tanárával, Varga Csillával.

Petőfi a Mikóban

Már ötödik alkalommal csatlakozott a Székely Mikó Kollégium a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett nemzetközi felolvasó-maratonhoz. Idén a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvastunk fel, és minden osztálynak levetítettük a Petőfi életét röviden bemutató, 7 perces filmet. A felolvasó-maratont reggel 8 órakor a IV. B-sek kezdték, Vinceffy Réka tanítónő vezetésével, majd sorra […]

Farsang, szülinap és mese

Lelkesen és izgatottan készülődtek a napközi otthon Csibész csoportjának tagjai a húshagyókedden megtartott maszkabáljukra. A várva várt pillanatban egymásután „érkeztek” a hercegkisasszonyok, az oroszlánok, a kallózok, a tűzoltók, a nindzsák, a pókemberek, a rendőrök, cowboyok. Természetesen nem hiányozhatott innen sem Piroska, sem Hófehérke.

Maskarás télkergetők

Ha február, akkor farsangi mulatozás. A Nicolae Colan Általános Iskolában kicsik és nagyok, diákok és osztályfőnökök, vezetőség és személyzet, mindannyian lelkesen készülődtünk, hogy annak rendje és módja szerint űzzük el a telet.

Diákkórusok versenye

Három kórus képviseli Háromszéket a március 23-án, Székelyudvarhelyen megrendezendő megyeközi kórusolimpián. A vetélkedőn külön csoportba versenyeznek az elméleti és a művészeti iskolák énekkarai.