A versenyzők számára a népviselet kötelező

Idén is a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont a XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőnek, a rangos rendezvényen közel 200 gyerek vett részt Háromszékről és a szomszédos megyékből.

Az Eufónia Kulturális Egyesület által 2002-ben kezdeményezett, és azóta évente megszervezett vetélkedő célja a székelyföldi népi énekes hagyományok megőrzése, ápolása, népszerűsítése és művelése, a tehetséges fiatalok felkarolása, pártolása, a fiatal korosztály ízlésének és identitástudatának fejlesztése. Sikertörténetről van szó, hiszen évről évre egyre több kis- és nagydiák nevez be a dalos megmérettetésre. Tavaly 150-en, idén már közel 200-an voltak jelen, nem csak Háromszékről, hanem a környező megyék egyes településeiről is érkeztek népdallal feltarisznyált, népviseletbe öltözött fiatalok.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen és egyre magasabb színvonalú teljesítménnyel jelentkeznek, komolyan veszik a felkészülést, és eredeti repertoárra, előadásmódra törekednek, adatközlőktől hallgatnak dalokat, így reménykedhetünk, hogy nem megy feledésbe az őseinktől ránk maradt népdalkincs, lesz, aki továbbmenekítse az utódoknak is – mondta Kerezsi Mária, az Eufónia Kulturális Egyesület munkatársa.

Az Erőssné Sándor Judit és Vajda Katalin, a Háromszék népi együttes szólóénekesei, István Ildikó népdalénekes, a Művészeti Népiskola tanára, valamint Török Csorja Viola, a marosvásárhelyi Spektrum színház vezetője, muzikológus alkotta zsűri korosztályonként értékelte a teljesítményeket, hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket és a felkészítő tanárokat a fejlődésük érdekében.

A szakemberek a következőképpen rangsoroltak: az előkészítő osztályosoknál első helyezett Finta Gyopár (Telek), II. Nagy Emma, III. Daragics Andrea, dicséretes Nagy Viktória, mindannyian a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói. Első osztály: I. díj Gyergyai Zsanett (Kézdiszentkereszt), II. Szilágyi Apor (Plugor), III. Márkosi Magor (Székely Mikó Kollégium), dicséret: Bucsi Bíborka (Mikó) és Gáspár Adorján (Kézdiszentkereszt). Második osztály: I. díj: Szőllősi Kriszta (Kézdiszentkereszt), II. Szentes Ágnes (Mikó), III. Kovács Katinka (Nicolae Colan ált. isk.), dicséret: Mátyás Tímea (Lemhény) és Gergely Henrietta Mónika (Colan). Harmadik osztály: I. díj: Rabocskai Dávid (Brassó), II. Balázs Gergő (Mikó), III. Török Szende (Pefőfi Sándor ált. isk. Kézdivásárhely), dicséret: Gáspár Zalán (Kézdiszentkereszt), Jakab Beátrix (Pefőfi) és Györkovács Viktória (Kézdiszentkereszt). Negyedik osztály I. díj: Mátis Adrienn (Plugor), II. Opra Panna, III. Szőllősi Roland (mindketten Kézdiszentkeresztről), dicséretes Kocsis Rebeka (Mikes Kelemen Líceum).

Ötödik osztály I. díj: Deák Anett (Mikes), II. Virág Anna (Colan), III. Péter Nóra (Zabola), dicséret: Biszak Beáta (Molnár Józsiás ált. isk. Kézdivásárhely), Csősz Kinga Szeréna (Réty), Sebestyén Fruzsina (Gál Mózes ált. isk., Barót), Tankó Ákos (Kézdiszentkereszt), Cristian Eszter (Gál Mózes) és Troszeli Eszter (Zabola). Hatodikosok: I. díj: Mocanu Annabell (Váradi József ált. isk, Sepsisztentgyörgy), II. Gáspár Henrietta (Kézdiszentkereszt), III. Pál Zsófia (Árkos), dicséret: Sylvester Adrienn (Mikó) és Sánta Tamás (Mikes). Hetedikesek: I. díj: Tordai Ákos (Gál Mózes), II. Bögözi Alpár (Kézdiszentkereszt), III. Márkosi Lili (Mikó), dicséret: Ráduly Renáta (Sepsikőröspatak) és Tischler Blanka (Mikó). Nyolcadikosok: I. díj: Vékony Kitty (Colan), II. Pál Bence (Kézdiszentkereszt), III. Rab Henrietta (Váradi). Kilencedikesek: dicséret: Opra Anita (Ref. Kollégium, Kézdivásárhely), Kozma Bernadett (Nagy Mózes Líceum), Urbán Panna és Ferencz Eszter (mindkettő Mikó).

Tizedikesek: I. díj Gyergyai Anita (Nagy Mózes), II. László István Botond (Ref. Kollég,. Kézdi), dicséret: Demeter Gyöngy (Mikes), Fodor Janka (Ref. Koll., Kézdi) és Nagy Anikó Beáta (Baróti Szabó Dávid Líceum). Tizenegyedik osztály: II. díj: Benedek Csaba (Puskás Tivadar Szakközépiskola) Pál Eszter (Ref. Koll. Kézdi), Biszak Bernadett (Csíkszereda), dicséret Kovács Krisztina (Bod Péter Líceum). Tizenkettedik osztály: II. díj: Sükei Katalin (Baróti Szabó Dávid) és Stekbauer Hanzi Réka (Mikó). Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak egyaránt!

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Gyűlés a tyúkudvarban

A kisbaconi óvoda vegyes csoportja által kitalált és Veres Ildikó óvónő által lejegyzett mese első díjat nyert a Hófehérke Napközi Otthon Csöppnyi családkalandok meseíró és -illusztráló pályázatán.

Tombol a nyár!

Negyven napja esik az eső, kisebb kihagyásokkal. Lehet mégis igaz a népi megfigyelés, mely szerint, ha Medárd napján (június 8.) esik az eső, akkor negyven napig meg sem áll. Patakok, folyók léptek ki a medrükből, öntötték el az ártereket, károkat okozva.

Mátyás király nyomában

Az idei Mátyás király emlékév alkalmából Erdővidék Múzeuma és a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület által szervezett történelmi vetélkedőn való részvételünk jutalmául kiránduláson vehettünk részt Magyarországon. A vetélkedőre nagyajtai, baróti, vargyasi és erdőfülei diákok jelentkeztek.

Vakációs bibliahét Bodokon is

A KOEN Alapítvány magyarországi és erdélyi munkacsoportja által összeállított, Állati küldetés című közösségépítő célú foglalkozásokra alapozva szervezte meg a vakációs bibliahetet a Sepsibodoki Református Egyház július 2–6. között.

Közösségi foglalkozás

A sepsiszentgyörgyi Belvárosi Református Egyházközség idén július 9–13. között szervezett vakációs foglalkozásokat óvodások és kisiskolások számára. Ebben az évben a KOEN Alapítvány magyarországi és erdélyi munkacsoportja állította össze a közösségépítő célú foglalkozások ötnapos, élményszerű és játékos, de ugyanakkor mély bibliai üzenetet hordozó programját Állati küldetés címmel.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánl a gyerekek figyelmébe. Lotta Olsson – Maria Nilson Thore: Fura állatok Adott egy jó alapsztori sok-sok humorral. A sörényes hangyász és barátja, az apró mogyorós pele addig morfondíroznak, míg végül meghirdetnek egy versenyt, ahová a legfurább állatok jelentkezését várják. És lassan elkezdenek befutni a […]

Horoszkóp

A július a te hónapod, hisz a csillagok állása neked kedvez, mert az isteni áldás háromszöge békét, nyugalmat és szeretetet hoz az elmédbe, szívedbe, lelkedbe. Nem is kérsz te többet, hisz ez a három neked a legfontosabb. Szükséged van az Isten glóriájára, hisz bármerre nézel, a nagyvilágban tombol a gonosz, még a természet is megsokallta, […]

Csiga Zsiga kalandjai

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kicsi csiga-biga. Az ő neve nem más, mint Csiga Zsiga. Ez a csiga a zöldséges kertben élt, anyukájával, apukájával és testvérkéivel. Csiga Zsigának két testvére volt, Csiga Csilla és Csiga Csabi. Egy szép napon vihar volt a zöldséges kertben. Zuhogott az eső és fújt a szél, de nagyon. […]

Mozaik

Öt perc alatt két hívás is befutott, hogy gólyafészek ázott át és esett le fiókákkal együtt az utóbbi napok heves esőzése miatt. Egyik fészekben, az olasztelekiben 4 fióka volt, a másikban, a kézdikőváriban pedig öt kifejlett fióka. Azonnal elkezdődött a mentési terv, amit nagymértékben az zavart meg, hogy egyidőben a Rara Avis Madártani Egyesület székhelye is árvíz alá került, és minden erőnkkel azon voltunk, hogy menthessük a menthetőt.

Számítógépes elosztás

Július 9-én kerül sor a nyolcadikosok kilencedik osztályba való számítógépes elosztására a bejelölt opciók alapján. A szaktárca már közzétette a felvételi általánosokat, amelyeknek 80 százalékát az abszolváló vizsgán szerzett jegyek számtani középarányosa, 20%-át pedig a tanuló 5–8. osztályban elért tanulmányi átlaga teszi ki.

Kalandozás Kalimpával

Hétfőn kezdődött és ma ér véget az első és második osztályos kisdiákok számára szervezett olvasásnépszerűsítő és szöveg­értést fejlesztő vakációs foglalkozás a Bod Péter Megyei Könyvtárban A Csodalámpa Olvasóklub tevékenységei 10 és 14 óra között zajlanak.

Fesztiválok, turnék, új produkciók

Sikeres évadot zárt a Cimborák Bábszínház, összesen 4 előadást tartottak műsoron, vendégalkotók közreműködésével 3 új produkciót is színre vittek, és közel két év után visszaköltözhettek, s újra birtokba vehették a felújított bábstúdiót.

Ne szelfizz medvével!

Székelyföldön, Háromszék erdeiben mindig is volt medve, öt–tíz évente pedig meg-meglátogatta a várost is, Sepsiszentgyörgyöt. A nyolcvanas években egyszer átsétált az Olt folyót átszelő hídon. 2012-ben a Puskás Tivadar Líceumban járta meg magát, de volt, hogy a sugárúton kísértette végig magát a helyi rendőrökkel.

Háromszéki ajánlat

Háromszéken nagyon népszerűek a lovastáborok, több ilyen ajánlatot is találtunk, de a kézműves-tevékenységeket szerető gyerekek számára is szerveznek szabadidős tevékenységet.

Olvasni jó!

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánl a gyerekek figyelmébe.   Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap A könyv az írónő Ez egy ilyen nap című könyvének folytatása. A sorozat alapötlete egészen egyszerű: bekukkanthatunk 13 kamasz egy-egy átlagos napjába. Persze, felmerül a kérdés, hogy kit érdekelnének mások átlagos napjai, nincs mindenkinek elég […]