A versenyzők számára a népviselet kötelező

Idén is a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont a XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőnek, a rangos rendezvényen közel 200 gyerek vett részt Háromszékről és a szomszédos megyékből.

Az Eufónia Kulturális Egyesület által 2002-ben kezdeményezett, és azóta évente megszervezett vetélkedő célja a székelyföldi népi énekes hagyományok megőrzése, ápolása, népszerűsítése és művelése, a tehetséges fiatalok felkarolása, pártolása, a fiatal korosztály ízlésének és identitástudatának fejlesztése. Sikertörténetről van szó, hiszen évről évre egyre több kis- és nagydiák nevez be a dalos megmérettetésre. Tavaly 150-en, idén már közel 200-an voltak jelen, nem csak Háromszékről, hanem a környező megyék egyes településeiről is érkeztek népdallal feltarisznyált, népviseletbe öltözött fiatalok.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen és egyre magasabb színvonalú teljesítménnyel jelentkeznek, komolyan veszik a felkészülést, és eredeti repertoárra, előadásmódra törekednek, adatközlőktől hallgatnak dalokat, így reménykedhetünk, hogy nem megy feledésbe az őseinktől ránk maradt népdalkincs, lesz, aki továbbmenekítse az utódoknak is – mondta Kerezsi Mária, az Eufónia Kulturális Egyesület munkatársa.

Az Erőssné Sándor Judit és Vajda Katalin, a Háromszék népi együttes szólóénekesei, István Ildikó népdalénekes, a Művészeti Népiskola tanára, valamint Török Csorja Viola, a marosvásárhelyi Spektrum színház vezetője, muzikológus alkotta zsűri korosztályonként értékelte a teljesítményeket, hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket és a felkészítő tanárokat a fejlődésük érdekében.

A szakemberek a következőképpen rangsoroltak: az előkészítő osztályosoknál első helyezett Finta Gyopár (Telek), II. Nagy Emma, III. Daragics Andrea, dicséretes Nagy Viktória, mindannyian a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói. Első osztály: I. díj Gyergyai Zsanett (Kézdiszentkereszt), II. Szilágyi Apor (Plugor), III. Márkosi Magor (Székely Mikó Kollégium), dicséret: Bucsi Bíborka (Mikó) és Gáspár Adorján (Kézdiszentkereszt). Második osztály: I. díj: Szőllősi Kriszta (Kézdiszentkereszt), II. Szentes Ágnes (Mikó), III. Kovács Katinka (Nicolae Colan ált. isk.), dicséret: Mátyás Tímea (Lemhény) és Gergely Henrietta Mónika (Colan). Harmadik osztály: I. díj: Rabocskai Dávid (Brassó), II. Balázs Gergő (Mikó), III. Török Szende (Pefőfi Sándor ált. isk. Kézdivásárhely), dicséret: Gáspár Zalán (Kézdiszentkereszt), Jakab Beátrix (Pefőfi) és Györkovács Viktória (Kézdiszentkereszt). Negyedik osztály I. díj: Mátis Adrienn (Plugor), II. Opra Panna, III. Szőllősi Roland (mindketten Kézdiszentkeresztről), dicséretes Kocsis Rebeka (Mikes Kelemen Líceum).

Ötödik osztály I. díj: Deák Anett (Mikes), II. Virág Anna (Colan), III. Péter Nóra (Zabola), dicséret: Biszak Beáta (Molnár Józsiás ált. isk. Kézdivásárhely), Csősz Kinga Szeréna (Réty), Sebestyén Fruzsina (Gál Mózes ált. isk., Barót), Tankó Ákos (Kézdiszentkereszt), Cristian Eszter (Gál Mózes) és Troszeli Eszter (Zabola). Hatodikosok: I. díj: Mocanu Annabell (Váradi József ált. isk, Sepsisztentgyörgy), II. Gáspár Henrietta (Kézdiszentkereszt), III. Pál Zsófia (Árkos), dicséret: Sylvester Adrienn (Mikó) és Sánta Tamás (Mikes). Hetedikesek: I. díj: Tordai Ákos (Gál Mózes), II. Bögözi Alpár (Kézdiszentkereszt), III. Márkosi Lili (Mikó), dicséret: Ráduly Renáta (Sepsikőröspatak) és Tischler Blanka (Mikó). Nyolcadikosok: I. díj: Vékony Kitty (Colan), II. Pál Bence (Kézdiszentkereszt), III. Rab Henrietta (Váradi). Kilencedikesek: dicséret: Opra Anita (Ref. Kollégium, Kézdivásárhely), Kozma Bernadett (Nagy Mózes Líceum), Urbán Panna és Ferencz Eszter (mindkettő Mikó).

Tizedikesek: I. díj Gyergyai Anita (Nagy Mózes), II. László István Botond (Ref. Kollég,. Kézdi), dicséret: Demeter Gyöngy (Mikes), Fodor Janka (Ref. Koll., Kézdi) és Nagy Anikó Beáta (Baróti Szabó Dávid Líceum). Tizenegyedik osztály: II. díj: Benedek Csaba (Puskás Tivadar Szakközépiskola) Pál Eszter (Ref. Koll. Kézdi), Biszak Bernadett (Csíkszereda), dicséret Kovács Krisztina (Bod Péter Líceum). Tizenkettedik osztály: II. díj: Sükei Katalin (Baróti Szabó Dávid) és Stekbauer Hanzi Réka (Mikó). Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak egyaránt!

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Ozsdolai diákok a fonóban A Népi Mesterségek Vetélkedő negyedik feladataként az ozsdolai Gyémántok csapat december 8-án 14 órai kezdettel fonóba hívta a Kun Kocsárd Gimnázium tanulóit. A rendezvényre az iskola földrajz szaktermében került sor. Első mozzanataként a meghívottak egy kiállítást tekinthettek meg. A kiállított munkák arra a pályázatra érkeztek, amelyet kérésünkre Dezső Beáta Katalin rajztanárnő […]

Lány lett az elnök a Mikesben

A Mikes Kelemen Líceumban megválasztották a diáktanács (DT) elnökét. A tanintézmény tanulói Héjja Tímea X. B osztályos diáknak szavaztak bizalmat. Az új vezetővel a megyeszékhelyi Tanulók Háza újságíró szakkörére járó tanulók – Barabás Nándor, Kiss Gergő Dávid, Váncsa Csanád és Pora Richárd – készítettek interjút.

Körúton

A szokásos körútra indultunk Uzon, Sepsimagyarós, Lisznyó útszakaszon Ambrus László madarászbarátommal. A táv nem túl hosszú, közel húsz kilométer, párórás túrának épp megfelelő. A természet mindig mutat újat magából, akárhányszor is megyünk ezen az útszakaszon.

Óvodások a „kenyérgyárban”

„A búzaszemtől az ünnepi kenyérig, kalácsig”, ez volt a felajánlott heti téma a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon Napsugár nagycsoportosainak a Mikulást követő adventi időben. Nem is lehetett volna jobb pékséget találni, mint a Diószegit a tanulási tartalomhoz.

Röviden

Első díjas kiscsoportosok Első díjat nyert a kézdivásárhelyi Benedek Elek Napközi Otthon kiscsoportja a Kézdi Szövetkezet által Rajzolj levelet a Mikulásnak! címmel meghirdetett rajzpályázaton. A csoport óvónője Tubák Klára elmondta, a kicsik nagy örömmel és lelkesedéssel készítették a rajzokat. Munkájuk meghozta a gyümölcsét, hiszen első helyezettként legójátékot nyertek a csoportnak. Az ajándékot pedig maga a […]

Hangolódás az ünnepre

Harmadik alkalommal szervezett adventi gyerekfoglalkozásokat a kovásznai belvárosi református egyházközség. A parókián összegyűlt mintegy 40 kisdiák karácsonyi történetekkel, énekkel, kézműves foglalkozással hangolódott a szeretet ünnepére: karácsonyra.

Boldog békeidők

A Gyöngyök és gyémántok címet viselő általános műveltségi vetélkedősorozat a 16. állomásához érkezett. Ez alkalommal az Osztrák–Magyar Monarchia évtizedeinek, a dualizmus korának színes világába szólította a VII–VIII. osztályos diákokat.

Nemzetközi sporttánc-verseny

A sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza öt moderntánc-csoportja vett részt a magyarországi Tiszavasvári településen szervezett Revolution Dance Cup nemzetközi versenyen december első hétvégéjén. A 44 megyeszékhelyi versenyző három arany, két ezüst minősítéssel és egy különdíjjal tért haza.

Játékokat gyűjtenek

A kézdivásárhelyi Helen Doron Angol Nyelviskolában hetente több tucatnyi gyerek is megfordul, a közel 6 éve működő nyelviskola folyamatosan gyerekhangoktól zajos, akik rendszeresen kiscsoportokba tömörülve ismerkednek, barátkoznak az angol nyelv szépségeivel.

Adventi történetek a könyvtárban

Megkezdődött a Bod Péter Megyei Könyvtár Adventi történetek – Várakozz könyvekkel, varázsolj betűkkel! címmel meghirdetett karácsonyváró, olvasásnépszerűsítő programja, amelyet 8-12 és 13-15 éves diákok számára hirdettek meg.

Madarakért tevékenykedtek

Immár hagyománnyá vált a sepsikőröspataki polgármesteri hivatal által kezdeményezett és tavaly útjára indított „Lesőfákat az ölyveknek” című nappaliragadozómadár-védelmi program. Az elmúlt évben harmincnál több „T” fát helyeztek ki a település mezőgazdasági területeire, a helyi Kálnoky Ludmilla Általános Iskola diákjai és a megyeszékhelyi Rara Avis Madártani Egyesület közreműködésével.

Színes napok az oviban

November 20-24. között, az Iskola másként nevelési projekt keretében Színvarázs címmel tartottunk foglalkozásokat a kézdivásárhelyi Manócska Napközi Otthonban és a hozzá tartozó 3-as számú Napközi Otthonban, illetve a Csipkerózsika óvodában. A programok a gyerekek szépérzékét fejlesztették, befogadásra és alkotásra ösztönözve őket.

A Mikulás is ott járt

November 29-én karácsonyváró hangulat uralta az iskolát. A helyi pedagógusok szervezésében és Nyegro Tarcsi Emília, a szentkatolnai Mimóza virágüzlet vezetőjének közreműködésével a résztvevő szülők, óvodás és iskolás gyerekek, valamint az oroszfalvi iskola vendégül látott diákjai, Deák Éva tanítónő kíséretében, adventi koszorúkat, asztali díszeket, karácsonyi angyalkákat készítettek.

RÖVIDEN

Ingyenes felkészítő A sepsiszentgyörgyi Eurocenter Amőba oktatási központ újra megszervezi az ingyenes érettségi-felkészítőket végzős diákoknak román nyelvből és matematikából. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által támogatott felkészítő célja, hogy hozzásegítsék a végzős diákokat az érettségi oklevél megszerzéséhez. A programban az előző években több száz diák vett részt, és sokuk számára eredményt hozó segítséget jelentettek a felkészítők, közölték […]

A Macbeth-előadás a legjobb

A sepsiszentgyörgyi Spark English Club szervezésében zajlott az első angol nyelvű színjátszó fesztivál a Mikes Kelemen Líceum dísztermében.