A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény Fotó: Vargyasi Levente

Idén is festői környezetben, a borospataki skanzenben szervezték meg a Százlábú néptáncegyüttes és a Százlábacskák gyermek néptáncegyüttes tizedik közösségépítő tánctáborát július 31. – augusztus 6. között. A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében lezajlott rendezvényen 153-an vettek részt. A két táncegyüttes tagjai és vezetői, Virág Endre és Imola mellett meghívott táncoktatók, kézművesek és zenészek kapcsolódtak be a tevékenységekbe.

 

A tábori program gerincét a táncoktatás alkotta, naponta 5 órát gyakoroltak, külön a nagyok és a kisebbek. A Százlábú néptáncegyüttes vajdaszentiványi táncokat és énekeket tanult Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptáncegyüttes vezetőinek irányítása alatt. A Százlábacskák néptáncegyüttes a gyímesi táncokkal, énekekkel ismerkedett Both Jocó és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői, a „népművészet ifjú mesterei” vezetésével.

A táncoktatás minőségét és színvonalát emelte az élő zene, amelyet a Heveder zenekar tagjai Molnár Szabolcs (hegedű), Szilágyi László (brácsa), Bajna Gyuri (bőgő) és Petres Attila (hegedű), Bilibók Alpár (gardony), valamint a Kedves zenekar tagja, Bíró Imre (bőgő) biztosítottak.

A délelőtti három- és délutáni kétórás tánctanítás között kézműves-foglalkozások, közösségépítő játékok tették változatossá a napot. Benkő Éva, Demeter Miklós és Petrova Anasztázia irányításával karkötők, labdák, sípok készültek természetes anyagokból. A kézműves-foglalkozásokkal párhuzamosan 9–10 fős csapatokat alkotva, meseszerű, különböző erőgyűjtő feladatokat, játékokat kellett teljesítsenek a kicsik Péter Orsolyával. A nagyobbak közösségfejlesztő, csapatépítő játékokon vettek részt, és bernyócot (szőtt övet) készítettek.

– Minden este táncház színesítette a tábor programját, ahol kicsi- nagy együtt ropta az évek során elsajátított táncrendeket. Lefekvés előtt, összegzőként, levezetőként hangzott el egy-egy mese, amit Benkő Éva sajátos humorával fűszerezett, bevonva a résztvevő gyermekeket a mese kínálta lehetőségek feltárásában, az útvesztők megoldásában. A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény, nem találtál unatkozó gyermeket, fiatalt, mert mindig volt valami, amin gondolkodni kellett, megoldásra várt, le kellett szaladni, meg kellett építeni, össze kellett gyűjteni, el kellett táncolni, meg kellett énekelni. A tábor utolsó napján egy közös mesebarangoláson tapasztalhatták kicsik és nagyok, hogy jóban, rosszban számíthatnak egymás segítségére, szeretetére. A hét folyamán a szemek csillogtak, a szoknyák perdültek, a sok-sok tánctól a csűr padlója porzott és a hagyomány élt, mert élteti azt minden egyes Százlábú és Százlábacska hitével, tehetségével és tánc iránti szeretetével – összegezte Péter Orsolya.

Virág Endre a tábor csapatépítő, közösségerősítő jellegét hangsúlyozta.

– A tábor a közösségről szól. Itt nincs telefon, televízió, csak tánc, beszélgetés, játék, egymásra figyelés. A 9–18 év közötti résztvevők az egy hét alatt a közösségi programoknak, a táncnak, a zenének köszönhetően megtapasztalhatták az összetartozás érzését, jobban megismerték egymást, igazi csapattá kovácsolódott a társaság, magyarázta.

A szervezők ezúton mondanak köszönet a szülőknek a bizalomért, Kovászna Megye Tanácsának, a Combridge cégnek, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek, a Communitas Alapítványnak, Buksa Leventének, Balázs Imrének, Csenteri Leventének, hogy segítségükkel létrejöhetett ez az esemény.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Szóbeli vizsga februárban Január végén kezdődik a beiratkozás az érettségi vizsgára. A megyei tanfelügyelőség közleményben hívja fel a diákok figyelmét, hogy ebben az évben január 29. és február 2. között zajlik a beiratkozás, mert a szóbelik a megszokottnál korábban, február 12-én kezdődnek és 22-én zárulnak. Az írásbeliket június 25–28. közötti időszakban szervezi meg az oktatási […]

Márciusban próbavizsgák

A megyei próbavizsga után újabb szintfelmérőn kell részt venniük a háromszéki nyolcadikos, tizenegyedikes és tizenkettedikes diákoknak. A tanügyminisztérium márciusban, egy időben szervezi meg az országosan egységes próbavizsgát. A tételeket az oktatási tárca munkatársai dolgozzák ki.

Eredeti elképzelés

Kézdivásárhelyen – és valószínű, hogy a megyében is – egyedinek számít az a ház, amit a New Fashion és a Zarah Moden készruhagyárak működtetnek. A Zarah Kids nevet viselő magánintézményben az alkalmazottak gyerekei számára szerveznek különböző tevékenységeket.

Idén is várják a kicsiket és nagyokat

A Székely Nemzeti Múzeum 2017-ben is bővelkedett kifejezetten iskolásoknak, óvodás csoportoknak, illetve családoknak szóló programokban. A már megszokott tematikus napok visszatérő és egyre népesebb közönséget vonzottak.

Csibésszel az erdőn

Úgy recsegett a száraz avar a lábam alatt az erdőn akárcsak ősszel, pedig január közepén járunk. Ezen a télen eddig az igazi mínusz fok és a vastag rétegű hó is hiányzik, de ahogy a mondás tartja, a farkas nem eszi meg a telet. Tehát még nem kell lemondani a szánkózásról, a hóember készítéséről.

A legnépszerűbb könyvek

Az ifjúsági és gyerekirodalmi művek vezetik a Bod Péter Megyei Könyvtárból legtöbbet kikölcsönzött könyvek listáját. Az intézmény új honlapján kiadványokat is ajánlanak az olvasóknak.

Halcsodákat várnak

A sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon valamint a Vinca Minor Egyesület, partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel A Víz Világnapja megyei nevelési projekt keretén belül Halcsodák címmel alkotópályázatot hirdet Kovászna megye magyar tagozatos óvodásainak.

A 2018-as év madara: a vándorsólyom

A vándorsólyom több évtizednyi szünet után, 1997-ben újra költött Magyarországon, és a 20. évfordulóra emlékezve, a világ leggyorsabb madarának szentelik a 2018-as esztendőt, közli a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Ingyenes felkészítő

Közel kétszáz végzős középiskolás számára szervez ingyenes érettségi felkészítőt románból és matematikából a megyeszékhelyi Eurocenter Amőba Oktatási Központ.

Középiskolások versenye

A 9–12. osztályosok Bolyai Matematika Csapatversenyét idén hat körzetben szervezték meg. Az erdélyieket a magyarországi diákok egy részével a Hunnia körzetbe sorolták.

Most már öt településen

A karácsonyi szünet után, január 19-én újra megkezdődnek az iskola utáni, kreativitást fejlesztő, nevelő jellegű foglalkozások a hátrányos helyzetű gyermekek számára a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében működő Berde Mózsa Körben. Sepsiszentgyörgy mellett négy vidéki településen szerveznek tevékenységeket.

Iskolai versenyek

Január 26-ig lehet benevezni a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny gimnazista diákok számára szervezett körzeti fordulójába. A megmérettetés február 3-án 10 órai kezdettel zajlik a megye négy városában. Január 27-én a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny megyei fordulóján mérhetik össze tudásukat a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók.

Csibész

Három hónapja kaptam ajándékba egy Welsh terrier kutyakölyköt. Kérdeztem a barátomat, mit kell tudjak róla? És ahelyett, hogy beavatott volna a faj rövid történetébe, kérdéseket tett fel: macskád van-e, tyúkot tartasz-e? Van, mondom, macskám is, tyúkokat is tartok, sőt, nyulaim is vannak. Akkor a macskát el fogja űzni, a tyúkokat meg fogja ölni, a nyúlpajtát kifogja rágni.

Téli madáretetés

Ezerkilencszázkilencvenkilencben szervezte meg az első madárkarácsonyt a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület. A központi parkban háromtálcás dúcetetőt helyezett ki az egyesület, és ezzel indult a madárkarácsony.

Zenés-táncos előadások

A kovásznai Tanulók Klubjának táncköre sikerekben gazdag 2017-es évet tudhat maga mögött. Legutóbb, a Tél dala címmel mutatták be ünnepi műsorukat a helyi Művelődési Központban, ahol a kis- és nagydiákok mellett az óvodás csoportok is felléptek.