A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény Fotó: Vargyasi Levente

Idén is festői környezetben, a borospataki skanzenben szervezték meg a Százlábú néptáncegyüttes és a Százlábacskák gyermek néptáncegyüttes tizedik közösségépítő tánctáborát július 31. – augusztus 6. között. A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében lezajlott rendezvényen 153-an vettek részt. A két táncegyüttes tagjai és vezetői, Virág Endre és Imola mellett meghívott táncoktatók, kézművesek és zenészek kapcsolódtak be a tevékenységekbe.

 

A tábori program gerincét a táncoktatás alkotta, naponta 5 órát gyakoroltak, külön a nagyok és a kisebbek. A Százlábú néptáncegyüttes vajdaszentiványi táncokat és énekeket tanult Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptáncegyüttes vezetőinek irányítása alatt. A Százlábacskák néptáncegyüttes a gyímesi táncokkal, énekekkel ismerkedett Both Jocó és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői, a „népművészet ifjú mesterei” vezetésével.

A táncoktatás minőségét és színvonalát emelte az élő zene, amelyet a Heveder zenekar tagjai Molnár Szabolcs (hegedű), Szilágyi László (brácsa), Bajna Gyuri (bőgő) és Petres Attila (hegedű), Bilibók Alpár (gardony), valamint a Kedves zenekar tagja, Bíró Imre (bőgő) biztosítottak.

A délelőtti három- és délutáni kétórás tánctanítás között kézműves-foglalkozások, közösségépítő játékok tették változatossá a napot. Benkő Éva, Demeter Miklós és Petrova Anasztázia irányításával karkötők, labdák, sípok készültek természetes anyagokból. A kézműves-foglalkozásokkal párhuzamosan 9–10 fős csapatokat alkotva, meseszerű, különböző erőgyűjtő feladatokat, játékokat kellett teljesítsenek a kicsik Péter Orsolyával. A nagyobbak közösségfejlesztő, csapatépítő játékokon vettek részt, és bernyócot (szőtt övet) készítettek.

– Minden este táncház színesítette a tábor programját, ahol kicsi- nagy együtt ropta az évek során elsajátított táncrendeket. Lefekvés előtt, összegzőként, levezetőként hangzott el egy-egy mese, amit Benkő Éva sajátos humorával fűszerezett, bevonva a résztvevő gyermekeket a mese kínálta lehetőségek feltárásában, az útvesztők megoldásában. A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény, nem találtál unatkozó gyermeket, fiatalt, mert mindig volt valami, amin gondolkodni kellett, megoldásra várt, le kellett szaladni, meg kellett építeni, össze kellett gyűjteni, el kellett táncolni, meg kellett énekelni. A tábor utolsó napján egy közös mesebarangoláson tapasztalhatták kicsik és nagyok, hogy jóban, rosszban számíthatnak egymás segítségére, szeretetére. A hét folyamán a szemek csillogtak, a szoknyák perdültek, a sok-sok tánctól a csűr padlója porzott és a hagyomány élt, mert élteti azt minden egyes Százlábú és Százlábacska hitével, tehetségével és tánc iránti szeretetével – összegezte Péter Orsolya.

Virág Endre a tábor csapatépítő, közösségerősítő jellegét hangsúlyozta.

– A tábor a közösségről szól. Itt nincs telefon, televízió, csak tánc, beszélgetés, játék, egymásra figyelés. A 9–18 év közötti résztvevők az egy hét alatt a közösségi programoknak, a táncnak, a zenének köszönhetően megtapasztalhatták az összetartozás érzését, jobban megismerték egymást, igazi csapattá kovácsolódott a társaság, magyarázta.

A szervezők ezúton mondanak köszönet a szülőknek a bizalomért, Kovászna Megye Tanácsának, a Combridge cégnek, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek, a Communitas Alapítványnak, Buksa Leventének, Balázs Imrének, Csenteri Leventének, hogy segítségükkel létrejöhetett ez az esemény.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vándorúton

Augusztusban elkezdődött a vándormadarak vonulása, ami egyben azt is jelenti, hogy közeleg az ősz. Igaz, hogy még javában zajlik a nyár, és ilyenkor senki nem gondol az őszre, annál kevesebbet a télre, mert ha jobban belegondolunk, alig kezdődött el az év. Számos madárfaj már vándorúton van. Tanár ismerősöm mondja, egy matekóra hosszabb a diákoknak, mind […]

Aranykulcs mesetábor

Idén nyáron már a harmadik Aranykulcs nevet viselő mesetáborát szervezte a Tipe Tupa Egyesület a megyeszékhelyen. Az egyhetes, ma véget érő nappali mesetáborba ezúttal tizenhárom, 6–11 éves gyerek kapcsolódott be.

Egyházi programok

A jövő héten a megyeszékhelyi Krisztus király római katolikus-plébánián szerveznek szünidős közösségi programot óvodások és kisdiákok számára. Az evangelizációs hét népszerűségét jelzi, hogy tavaly több mint 600 gyerek kapcsolódott be a tevékenységekbe.

„Cuki élet”

Tizenhatodik alkalommal szerveztek életmódtábort a cukorbeteg gyerekek, fiatalok számára július 30. és augusztus 5. között Benedekmezőn. Egy felejthetetlen, élményekben gazdag hetet töltöttünk el, ahol – a színes, változatos programoknak köszönhetően – egy percig sem lehetett unatkozni.

Röviden

Gyermekfelügyelet a vakációban Még egy hónap, és kezdődik az új tanév, addig azonban a dolgozó szülők meg kell oldják a gyerekek felügyeletét. Jó tudni, hogy a háromszéki városokba – a nyári szünidőben – az óvodák felváltva tartanak nyitva, a programot már júniusban kifüggesztették. A nyári időszakban nyitott rendszerben működnek az óvodák, minden gyereket fogadnak, azokat […]

Tűz az óvodában

  Volt egyszer egy erdő, annak a közepében volt építve az állatóvoda. Oda jártak az állatgyerekek: vadmalac, mókuska, süni, őzike, nyuszika, medvebocs, rókakölyök és farkaskölyök. Az óvónéni a fakopáncs volt. Egy nap az óvodások azt játszották, hogy elmentek sátorozni a hegyekbe. Sátrat építettek pokrócból, fakockákból tábortüzet raktak. A rókakölyök és farkaskölyök ellopta Fakopáncs óvónéni asztaláról […]

Egy ifjú pásztorlegény

Erdőfüle környékén, öreg tölgyfákkal tarkított tágas erdei legelőn lármázó szajkókat pillantok meg, azonnal az jut eszembe, hogy az őseik bizonyára besegítettek a tölgyfák ültetésébe. Csobánkutya oldalog, nyakában kolonc, sejtem, nincs egyedül, ezért óvatossá válok. Majd megpillantom a pásztort, egy tölgyfa tövében elnyújtózva fekszik, egyik lábát felhúzva, kezében a pásztorbottal, figyel.

Könyvajánló kicsiknek és nagyobbaknak

Ha már túl vagytok a kötelező házi olvasmányokon, és szeretnétek valami jó könyvet olvasni, de nem tudtok választani, keressétek fel a Bod Péter Megyei Könyvtár honlapját, ahol az intézmény munkatársai korosztályra lebontott képes könyvajánlót tettek közzé. A szakemberek így nyújtanak segítséget abban, hogy mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő olvasmányt.

Bendegúz, a béka

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő, az erdőben volt egy kerek tó, ott éltek a békák. A legkisebb és legbátrabb békát Bendegúznak hívták. Egy nap Bendegúz elment szúnyogokat keresni. Amint ment, mendegélt, rátalált egy házra. Bendegúz úgy döntött, hogy bemegy a házba, mert kíváncsi volt, hogy mi lehet bent…

Közlekedj óvatosan

A legtöbb baleset a vakáció idején történik, ezért a rendőrség fokozott figyelemre, elővigyázatosságra inti a gyerekeket, a szülőket és az autósokat is.

Újabb csoport indul

A Tipe Tupa Egyesület a nyár folyamán nappali mesetábort működtet Aranykulcs elnevezéssel Sepsiszentgyörgyön. A következő szabadidős tevékenységre augusztus 7-11. között kerül sor.

Nyílméregbékák

Ragyogó színeik természetes színek. Azért alakultak ki ilyen élénk színesre, hogy a ragadozókat figyelmeztessék, nem érdemes őket elfogyasztani. Az ízük keserű, rosszullétet okoznak, a ragadozók hamar megtanulják, hogy az ilyen színes állatokat „békén kell hagyni”. Így ezek a békácskák nappali életmódúak lettek, nem kell tartaniuk a ragadozóktól.

Diákok írták…

* II. József Mária és Terézia fia volt. * Amikor kitört a Vezúv, pompája teljesen elpusztult. * A valós szám az, amelyik tényleg annyi, amennyi. * Trójában falovakkal oldották meg a tömegközlekedést. *Az Árpád-ház nem sokáig volt üres, mert az Anjouk rögtön beköltöztek. * A baktériumokról: Van mikroszkopikus, ami kicsit nagyobb, mint ami mikroszkóppal látható. […]

Közlekedj okosan!

Sepsiszentgyörgy után idén Târgovişte volt a házigazdája a Közlekedj okosan! vetélkedő országos szakaszának. A versenyen 32 megye és Bukarest legjobbjai mérték össze tudásukat és ügyességüket. Háromszéket a megyeszékhelyi Gyermekek Palotájának csapata képviselte.

Táborozási lehetőségek gyerekeknek

    Mesetábor Csernátonban Ma az utolsó nap, amikor jelentkezni lehet az augusztus 13–18 között, a csernátoni Hanna Panzióban megszervezendő Nagy-Kopeczky Kálmán Mesetáborra. Első kiadására 2015 júliusában került sort, interetnikus felépítése, programjának sokszínűsége hatalmas sikert aratott a résztvevő magyar és román gyermekek körében. Időközben, Nagy-Kopeczky Kálmán, a tábor egyik animátora, mesemondója eltávozott az élők sorából, […]