A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény Fotó: Vargyasi Levente

Idén is festői környezetben, a borospataki skanzenben szervezték meg a Százlábú néptáncegyüttes és a Százlábacskák gyermek néptáncegyüttes tizedik közösségépítő tánctáborát július 31. – augusztus 6. között. A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében lezajlott rendezvényen 153-an vettek részt. A két táncegyüttes tagjai és vezetői, Virág Endre és Imola mellett meghívott táncoktatók, kézművesek és zenészek kapcsolódtak be a tevékenységekbe.

 

A tábori program gerincét a táncoktatás alkotta, naponta 5 órát gyakoroltak, külön a nagyok és a kisebbek. A Százlábú néptáncegyüttes vajdaszentiványi táncokat és énekeket tanult Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptáncegyüttes vezetőinek irányítása alatt. A Százlábacskák néptáncegyüttes a gyímesi táncokkal, énekekkel ismerkedett Both Jocó és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői, a „népművészet ifjú mesterei” vezetésével.

A táncoktatás minőségét és színvonalát emelte az élő zene, amelyet a Heveder zenekar tagjai Molnár Szabolcs (hegedű), Szilágyi László (brácsa), Bajna Gyuri (bőgő) és Petres Attila (hegedű), Bilibók Alpár (gardony), valamint a Kedves zenekar tagja, Bíró Imre (bőgő) biztosítottak.

A délelőtti három- és délutáni kétórás tánctanítás között kézműves-foglalkozások, közösségépítő játékok tették változatossá a napot. Benkő Éva, Demeter Miklós és Petrova Anasztázia irányításával karkötők, labdák, sípok készültek természetes anyagokból. A kézműves-foglalkozásokkal párhuzamosan 9–10 fős csapatokat alkotva, meseszerű, különböző erőgyűjtő feladatokat, játékokat kellett teljesítsenek a kicsik Péter Orsolyával. A nagyobbak közösségfejlesztő, csapatépítő játékokon vettek részt, és bernyócot (szőtt övet) készítettek.

– Minden este táncház színesítette a tábor programját, ahol kicsi- nagy együtt ropta az évek során elsajátított táncrendeket. Lefekvés előtt, összegzőként, levezetőként hangzott el egy-egy mese, amit Benkő Éva sajátos humorával fűszerezett, bevonva a résztvevő gyermekeket a mese kínálta lehetőségek feltárásában, az útvesztők megoldásában. A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény, nem találtál unatkozó gyermeket, fiatalt, mert mindig volt valami, amin gondolkodni kellett, megoldásra várt, le kellett szaladni, meg kellett építeni, össze kellett gyűjteni, el kellett táncolni, meg kellett énekelni. A tábor utolsó napján egy közös mesebarangoláson tapasztalhatták kicsik és nagyok, hogy jóban, rosszban számíthatnak egymás segítségére, szeretetére. A hét folyamán a szemek csillogtak, a szoknyák perdültek, a sok-sok tánctól a csűr padlója porzott és a hagyomány élt, mert élteti azt minden egyes Százlábú és Százlábacska hitével, tehetségével és tánc iránti szeretetével – összegezte Péter Orsolya.

Virág Endre a tábor csapatépítő, közösségerősítő jellegét hangsúlyozta.

– A tábor a közösségről szól. Itt nincs telefon, televízió, csak tánc, beszélgetés, játék, egymásra figyelés. A 9–18 év közötti résztvevők az egy hét alatt a közösségi programoknak, a táncnak, a zenének köszönhetően megtapasztalhatták az összetartozás érzését, jobban megismerték egymást, igazi csapattá kovácsolódott a társaság, magyarázta.

A szervezők ezúton mondanak köszönet a szülőknek a bizalomért, Kovászna Megye Tanácsának, a Combridge cégnek, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek, a Communitas Alapítványnak, Buksa Leventének, Balázs Imrének, Csenteri Leventének, hogy segítségükkel létrejöhetett ez az esemény.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Élményekkel gazdagodtak

Ötvenegy kézdivásárhelyi diák vett részt idén a már több évtizedes diákcserén Pakson. A Duna menti város 2004-ben lett hivatalos testvérvárosa Kézdivásárhelynek, azonban a diákcsere 1990-ben vette kezdetét.

Anyaországi kirándulás

Ez év májusában a Székelyföldi Legendárium által Székelyudvarhelyen megszervezett Legendárium Karnevál színjátszó fesztiválján első helyezést elért korondi és székelyszáldobosi csapat jutalomkiránduláson vett részt szeptember utolsó hétvégéjén, Budapesten.

Vásári hangulatban

Múlt hétvégén gyerekek vették birtokukba a megyeszékhely főterét, ahol a 7. őszi vásár keretében ügyességi próbákon, kézműves-foglalkozások vehettek részt, megismerkedhettek a különböző hangszerekkel, betekintést nyerhettek a méhek világába vagy egyszerűen csak ugrálhattak a szalmában.

Aranyszabály

Október vége az a periódus, amikor fel lehet eleveníteni a téli madáretetéssel járó dolgokat. Elővenni a téli madáretetőket, ha van javítani való rajtuk, azt kiküszöbölni, esetleg újat barkácsolni.

Múzeumpedagógiai foglalkozás

  Október 21-én, szombaton 10–12 óra között múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak az Incze László Céhtörténeti Múzeumban, a tordai képzőművészek Színek és formák című közös tárlatához kapcsolódóan. A játékos foglalkozásra 7–10 éves gyerekeket várnak, akik képzőművészeti alapfogalmak tisztázása, a tordai művészek munkáinak megvizsgálása után az alkotás örömét is megtapasztalhatják. A foglalkozás ára gyerekenként 5 lej.

Elsődíjas teleki kisdiák

Finta Eszter Gyopár teleki kisdiák első díjat nyert a megyeszékhelyen megszervezett, megyei szintű XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőn. Az előkészítő osztályos lány számára az éneklés feltöltődést, kikapcsolódást jelent.

Gyalogló ovisok

Közel 300 megyeszékhelyi óvodás kapcsolódott be a gyaloglás nemzetközi napja alkalmából szervezett, az egészséges életmódot, a mozgást népszerűsítő akcióba. A kezdeményező Csipike Napközi Otthon óvodásai a Gulliver Napközi Otthonba járó pajtásaikat is meghívták, hogy közösen barangoljanak az őszi pompába öltözött Erzsébet parkban.

Szüret

Minden bizonnyal a szőlős-boros gazdának a kedvenc évszaka az ősz. Ekkorra érnek meg a szőlőfürtök, amikből gondos munkával szőlőlevet, majd bort készít a gazda.

Tiszta Forrásból népdalvetélkedő

Idén is a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont a XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőnek, a rangos rendezvényen közel 200 gyerek vett részt Háromszékről és a szomszédos megyékből.

Óvodába járni jó!

Az óvodakezdés minden kisgyermek életében új kihívás, nagy megmérettetés. Fontos, hogy már az első pillanattól érezzék, hogy mi, óvónők szeretjük őket, figyelünk rájuk, és tiszteletben tartjuk kívánságukat.

Szabadidős programok

A Tanulók Házában a megszokott program szerint zajlanak a tevékenységek, az ingyenes foglalkozásokra a megye öt városában összesen 3650 tanuló iratkozott be a 2017–2018-as tanévben.

Angyalbárányok

A Cimborák Bábszínház meghívására újra Sepsiszentgyörgy vendége a felvidéki Écsi Gyöngyi Angyalbárányok című bábos meseelőadása. Azok a kicsik és felnőttek, akik a héten különböző elfoglaltságaik miatt nem tudták megtekinteni az előadást, ma és holnap még pótolhatják mulasztásukat.

Családi programok

Tartalmas programokat kínál a család minden tagjának a 7. Őszi vásár szombaton és vasárnap, Sepsiszentgyörgy főterén. A kicsiket változatos és tartalmas gyerekprogramok, a felnőtteket gazdag kézműves és őstermelői vásár, koncertek és táncelőadások, vásári csárda várja.

Samu, a kis poéta

Verset írni nem olyan egyszerű, mint sokan gondolnák, hiszen a rím mellett a tartalomra, a mondanivalóra, a szerkezetre is oda kell figyelni, az eredmény pedig különösen értékes, ha az alkotó egy második osztályos kisdiák.

Újabb dal Larának

Idén tavasszal jelent meg Zöldi Lara első dala a Molnár Tamás és Somogyvári Dani által jegyzett Félszavakból. A napokban újabb dallal lepte meg rajongóit a kis énekes, melyet szintén az említett szerzőpáros írt. Az Ejtőernyő című dalhoz videoklip is készült a Datki Photos jóvoltából.