A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény Fotó: Vargyasi Levente

Idén is festői környezetben, a borospataki skanzenben szervezték meg a Százlábú néptáncegyüttes és a Százlábacskák gyermek néptáncegyüttes tizedik közösségépítő tánctáborát július 31. – augusztus 6. között. A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében lezajlott rendezvényen 153-an vettek részt. A két táncegyüttes tagjai és vezetői, Virág Endre és Imola mellett meghívott táncoktatók, kézművesek és zenészek kapcsolódtak be a tevékenységekbe.

 

A tábori program gerincét a táncoktatás alkotta, naponta 5 órát gyakoroltak, külön a nagyok és a kisebbek. A Százlábú néptáncegyüttes vajdaszentiványi táncokat és énekeket tanult Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptáncegyüttes vezetőinek irányítása alatt. A Százlábacskák néptáncegyüttes a gyímesi táncokkal, énekekkel ismerkedett Both Jocó és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői, a „népművészet ifjú mesterei” vezetésével.

A táncoktatás minőségét és színvonalát emelte az élő zene, amelyet a Heveder zenekar tagjai Molnár Szabolcs (hegedű), Szilágyi László (brácsa), Bajna Gyuri (bőgő) és Petres Attila (hegedű), Bilibók Alpár (gardony), valamint a Kedves zenekar tagja, Bíró Imre (bőgő) biztosítottak.

A délelőtti három- és délutáni kétórás tánctanítás között kézműves-foglalkozások, közösségépítő játékok tették változatossá a napot. Benkő Éva, Demeter Miklós és Petrova Anasztázia irányításával karkötők, labdák, sípok készültek természetes anyagokból. A kézműves-foglalkozásokkal párhuzamosan 9–10 fős csapatokat alkotva, meseszerű, különböző erőgyűjtő feladatokat, játékokat kellett teljesítsenek a kicsik Péter Orsolyával. A nagyobbak közösségfejlesztő, csapatépítő játékokon vettek részt, és bernyócot (szőtt övet) készítettek.

– Minden este táncház színesítette a tábor programját, ahol kicsi- nagy együtt ropta az évek során elsajátított táncrendeket. Lefekvés előtt, összegzőként, levezetőként hangzott el egy-egy mese, amit Benkő Éva sajátos humorával fűszerezett, bevonva a résztvevő gyermekeket a mese kínálta lehetőségek feltárásában, az útvesztők megoldásában. A tábor egyetlen pillanata sem volt élményszegény, nem találtál unatkozó gyermeket, fiatalt, mert mindig volt valami, amin gondolkodni kellett, megoldásra várt, le kellett szaladni, meg kellett építeni, össze kellett gyűjteni, el kellett táncolni, meg kellett énekelni. A tábor utolsó napján egy közös mesebarangoláson tapasztalhatták kicsik és nagyok, hogy jóban, rosszban számíthatnak egymás segítségére, szeretetére. A hét folyamán a szemek csillogtak, a szoknyák perdültek, a sok-sok tánctól a csűr padlója porzott és a hagyomány élt, mert élteti azt minden egyes Százlábú és Százlábacska hitével, tehetségével és tánc iránti szeretetével – összegezte Péter Orsolya.

Virág Endre a tábor csapatépítő, közösségerősítő jellegét hangsúlyozta.

– A tábor a közösségről szól. Itt nincs telefon, televízió, csak tánc, beszélgetés, játék, egymásra figyelés. A 9–18 év közötti résztvevők az egy hét alatt a közösségi programoknak, a táncnak, a zenének köszönhetően megtapasztalhatták az összetartozás érzését, jobban megismerték egymást, igazi csapattá kovácsolódott a társaság, magyarázta.

A szervezők ezúton mondanak köszönet a szülőknek a bizalomért, Kovászna Megye Tanácsának, a Combridge cégnek, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek, a Communitas Alapítványnak, Buksa Leventének, Balázs Imrének, Csenteri Leventének, hogy segítségükkel létrejöhetett ez az esemény.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Szentkatolnai diákok sikerei

A Szentkatolna községhez tartozó iskolák diákjai ebben a tanévben is több versenyen bizonyították tudásukat, rátermettségüket.

Mozaik

Május talán az év legszebb hónapja, melyhez sok hiedelem, mondás, érzelem tartozik. A május a természetben a megújulás, az utódok nevelésének ideje.

Csillagszerző matekosok

Nagyvárad adott otthon a gimnáziumi diákok számára szervezett Csillagszerző matematika verseny országos szakaszának, május 18–20. között. A hetedik alkalommal megszervezett rangos megmérettetésen megyénket hét diák képviselte, haton díjakkal tértek haza, egy pedig dicséretben részesült.

Elek apó cimborái

Székelyruhába öltözve, mesével feltarisznyálva érkeztek a gyerekek a Benedek Elek Mesemondó Találkozó megyei szakaszára, melyet évről-évre a nagy mesemondó nevét viselő megyeszékhelyi óvoda szervez. Elek apó szellemiségét, munkásságát ápoló seregszemlének a Kónya Ádám Művelődési Ház adott otthont.

Legendák karneválja

Színes monda és legenda felhozatallal várja a látogatókat a tízéves Székelyföldi Legendárium június 2-án, szombaton megtartandó, Kárpát-medencei szintű Legendárium Karneválján, amelyre Székelyföldről és a határon túlról mintegy 450 színjátszó gyerek érkezik.

Négyen az országoson

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Romániai Falvak Matematika Olimpiája elnevezésű versenyt IV–VIII. osztályos diákok számára. A rangos verseny országos szakaszának Kolozsvár adott otthont május 11–13. között.

Ösvény az óvodában

A kézdivásárhelyi Manócska Napközi Otthonban május folyamán megvalósításra kerül a Mol Románia és a Polgár-társ Alapítvány által lebonyolított Zöld övezet program nyertes pályázata.

Közel háromszázan a főtéren

Szülők, nagyszülők, barátok és ismerősök jelenlétében közel háromszáz cserkész tett esküt vagy erősítette meg korábbi fogadalmát vasárnap Kézdivásárhelyen. A 12 órai ünnepi szentmisét követően a Boldog Özséb templom előtt megáldották azt az emlékkeresztet, amelyet a templom felszentelésének 30., a Boldog Özséb plébánia alapításának 20., illetve a cserkészcsapat fennállásának 25. évfordulója alkalmából állítottak.

Iskola másként hét Szentkatolnán

A Szentkatolna községhez tartozó iskolák diákjai és tanárai május 7–11. között „jártak másként” iskolába. A benyújtott ajánlatok alapján összeállított rendhagyó órarend számos lehetőséget kínált arra, hogy mindenki jól érezze magát.

Természetvédelem az óvodában

Megyeszékhelyi és vargyasi nagycsoportos óvodások vettek részt a Gulliver Napközi Otthon által szervezett I. Barangolás az érzékek zöld ösvényén nevet viselő környezetismereti és környezetvédelmi vetélkedőn.

Gólyakamera az Ősz utcában

Új helyszín, új évad, új szereplők! Ezzel a bejelentéssel fordult a gólyakedvelők felé Fanni és Ottó közösségi oldalán az oldal működtetője. Köztudott, hogy a Sepsi Rádió és a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület közös projektje keretén belül pár évvel ezelőtt Oltszemen bekameráztak egy gólyafészket, így az állatbarátok napi rendszerességgel követhették Fanni és Ottó életét.

Csöppnyi családkalandok

Tizennégy mesével neveztek be a megye magyar tannyelvű óvodái az V. Csöppnyi családkalandok megyei meseíró és -illusztráló pályázatra, melyet a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon hirdetett meg.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár Kertész Erzsi Állat KávéZoo és Dezső Andrea Mamuska könyvét ajánlja olvasásra, felolvasásra. Kertész Erzsi: Állat KávéZoo A dzsungel szélén, egy tisztáson Antika és Lopez, a két antilop azért, hogy saját unalmas életüket feldobják, nyitnak egy Állat KávéZoot. Gondosan előkészítenek mindent. Ültetnek kávébabot, szereznek süteményrecepteket, hímzett kötényt, fényképes étlapot, majd várják […]

Olimpia Benedekmezőn

Ha a világ bármely táján megkérdeznek egy volt Waldorf-diákot, hogy az ötödik osztályról mi a legszebb élménye, nagy valószínűséggel azt feleli: a görög olimpia! És a válasza érthető, hiszen hónapokon keresztül erre az eseményre készülnek az ötödikesek: elméjüket, testüket, lelküket pallérozzák. Történelemből az ókori görögöket tanulmányozzák, zenéből görög énekeket, tanulnak, testnevelésórán az olimpiai próbákra edzenek, kézimunkaórán pedig megvarrják, megfestik a görög ruhájukat.

Pro Natura tizenkettedszer

A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában tizenkettedik alkalommal került sor a Pro Natura tanszimpóziumra. A résztvevő általános és középiskolás diákok tavaly a környezetükben lévő természeti ritkaságok feltérképezését kapták feladatul, most erről számoltak be.