Az iskolakezdés minden időben mérföldkőnek számított a család, a kisgyerek életében. Az első iskolai napra, a tanítónénire, az osztályteremre, az ABC-s könyv­re mindenki emlékszik. Czilli Aranka Ágota kovásznai magyar szakos tanár, Benkő Gizella, a megyeszékhelyi Művészeti és Népiskola nyugalmazott balett-oktatója és Kinda Eleonóra, a Székely Mikó Kollégium tanára az első iskolai napjuk élményeit, benyomásait osztották meg a Cseperedő olvasóival.

– 1964-et írtunk, a csíkszeredai „kicsi” általános iskolában kezdtem az első osztályt. Az épületbe vezető járda két szélén álltak sorfalat a negyedikesek, és mi Orbán Gizi tanítónéni vezetésével léptünk be az épületbe, s onnan az osztályterembe. Éreztem a gázolajjal felsikált padló szagát, láttam a 2 sor fapadot és rajtuk a vadonatúj tankönyveket, átkötve szalaggal. A második állomás a kolozsvári Tordai úti frissen átadott „csodapalota”, akkoriban a térségben a legmodernebbnek tartott balettiskola, ami lélegzetelállítóan hatott rám a régi iskola után. Ott minden csillogott, hatalmasak voltak a termek, világosak, modern öltözők zuhanyzókkal. Az alagsorban volt a ruhatár, külön teremben sorakoztak a kis szekrénykék a balett felszerelés számára. Mindez annyira lenyűgözött, hogy még sírni is elfejtettem amikor aznap este édesanyám elbúcsúzott. Következő este már eleredtek a könnyeim, de hát csak 11 éves voltam. Az iskolaév kezdése számomra minden évben izgalmas és boldog napnak számított. Bármikor ellátogatok Kolozsvárra, kötelezően elmegyek az iskolába, ennyire szoros még ma is a kötődés – eleveníti fel emlékeit Benkő Gizella.
Czilli Aranka Ágota hat éves volt, amikor megszólalt számára a csengő.
– Így utólag visszatekintve úgy gondolom, hogy eléggé éretlenül kerültem iskolába. Alig 6 éves voltam, soha nem fogom elfelejteni azt a napot, és biztos vagyok benne, hogy néhai tanító nénim is sokáig emlegette még. Izgalommal indultam otthonról, de lelkesedésem elpárolgott abban a pillanatban, amikor el kellett engednem az otthoniak kezét, és be kellett állnom az osztálytársaim közé. Végigsírtam azt a napot. Bár a sírás szerintem túl enyhe szó arra, hogy kifejezze azt, amit produkáltam. Üvöltöttem, visítottam, amíg bírtam szusszal. Végül szegény tanítónéni rájött, hogy ha nem engedi el a kezem, akkor csak csendben sírdogálok. Így egész nap kézenfogva sétáltunk az osztályteremben, szüneten, az udvaron, de még a tanári szobában sem szakadtam le róla. Azt hiszem, az ismeretlentől és a tömegtől pánikoltam be. Mert ahogy elkezdődött az igazi tanulás, megbarátkoztam mindennel. Kíváncsi voltam, és tanulni is szerettem. És rajongtam a tanító néniért. Így elég gyorsan túltettem magam az első nap traumáján. Bár az elég sokáig meg sem fordult a fejemben, hogy nyugdíjas koromig fogok majd iskolába járni. Ma ugyanaz az iskola második otthonom, ott töltődöm fel, és ott is merülök le néha, de a legnehezebb napokon is érzem annak a bizonyosságát, hogy semmi mást nem szeretnék és tudnék olyan szenvedéllyel tenni, mint iskolában, gyermekekkel és tinédzserekkel együtt nyitogatni a felismerés, megértés és tudás titkos kapuit – szögezte le Czilli Aranka Ágota.
Kinda Eleonóra Illyefalván ismerkedett meg a betűk és számok világával.
– Halványan emlékszem az első iskolai napra. Azt tudom, hogy az illyefalvi iskola Bagolyvár nevű részében volt az osztályunk, ahova sok lépcsőn kellett felmenjünk. Egy idős tanítónk volt – Páll Domokos tanító bácsi –, aki már a második osztály végén nyugdíjba ment.

Viszont emlékszem a gázolaj illatú osztályteremre, ami most is békességgel tölt el, ha rágondolok. Az akkor átélt kiváncsiság megmaradt bennem. Tanárként is minden tanév első napját nagyon várom, hogy megismerhessem az új tanítványaimat és viszont láthassam a régieket. Ma már az iskola felé nem megyek virágcsokorral a kezemben, hanem onnan hazafelé viszem magammal a diákjaimtól kapott virágot, sok-sok virágot – mesélte Kinda Eleonóra.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

„A népmeséket mindenki érti”

Luzsi Margó mesemondó a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál visszatérő vendége. Több évtizede mond mesét gyerekeknek, felnőtteknek, egészségeseknek és fogyatékkal élőknek egyaránt. Mesélői pályafutása az egri Bródy Sándor Könyvtárban kezdődött.

Mérlegelés őszi alkonyaton

Beleszületünk egy környezetbe, és az egy életre meghatároz minket. Hiszem, hogy az őrangyalunk születésünkkor kiválasztja nekünk azt az évszakot, ami leginkább jellemző lesz ránk.   Most múlik pontosan, jelzi a környezet is, nem tehetek ellene semmit, nem áll módomban. Szép lenne, ha mindenki tudná az őszről, hogy nem hal meg, csak pihenni tér, mert elege […]

Lehet már jelentkezni!

Október 5-én kezdi meg tevékenységét a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében hat évvel ezelőtt létrejött oktató-nevelő jellegű Berde Mózsa Kör. Az ingyenes délutáni foglalkozásra még jelentkezhetnek az elemi osztályos kisdiákok. Jelenleg Sepsiszentgyörgy mellett Kökösben, Középajtán és Szárazajtán működik a program.

Hátasra termett!

A sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs István személyében első alkalommal állhatott dobogóra háromszéki lovas a budapesti Nemzeti Vágtán. A 13 éves fiatalember a Kishuszár Futam döntőjében elsőként ért célba Fatima nevű póniján.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal Nagy Katalin A világ legrosszabb gyereke és David Cali Azért nem írtam leckét, mert című könyveket ajánlja a gyerekek és a szülők figyelmébe:

Teleken járt Zénó

Zorkóczy Zenóbia kovásznai színésznő látogatott el hozzánk, a teleki iskolába a Rosszcsont Zénó című darabjával. Az előkészítős, elsős, másodikos és harmadikos tanulók mellett a nagycsoportos óvodások is jelen voltak az előadáson. Mindannyian szeretik a Kobak-történeteit. Zénó lenyűgözte a kis nézőket sajátos meséjével, interaktív előadásmódjával pedig szereplőivé tette a történetnek. Azt ígérte még ellátogat hozzánk. Feladatot […]

Napraforgó tányéron

A napraforgó sárga szirmai elszáradtak. Maggal teli fejét a föld felé hajtotta, már nem forgatja büszkén a nap felé, mint korábban.

Mesefesztivál harmadszor

A következő napokban számos családi programmal várja az érdeklődőket a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál. Luzsi Margó, Benkő Éva és Szabó Enikő hívja mesés kalandozásra a gyerekeket, de a Meseláng – közösségi mesemondás is folytatódik. Szeptember 14-én Ikafalván szövik a szót, osztanak meg egymással történeteket a résztvevők.

Már lehet jelentkezni

A Magyari Ifjúsági Tanács (MIT) idén 12. alkalommal szervezi meg az Erdély-szerte nagy sikernek örvendő Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedőt. A vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és az gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása.

Figyelmeztető táblákat

A téma a földön hever, jelen esetben alma, körte, kutyaeledel, nejlonzacskó formájában a Szent Anna-tó felé vezető úton. Ha csak gyümölcs lett volna, az ember még azt gondolhatná, hogy leszakadt a zacskó „füle” és a „károsult” már nem szedte össze annak tartalmát, de mivel kutya eledel is volt a csomóban, nagy valószínűséggel a medvéknek volt szánva a porció.

Főszerepben Nagy Csengele

Kamerák, újságírók, rajongók, vörös szőnyeg, filmfesztivál – ebbe a csodálatos és egyben különleges világba csöppent bele az árkosi Nagy Csengele. A 14 éves lány Szőcs Petra Deva című filmjében játszott főszerepet. A kolozsvári születésű rendező, forgatókönyvíró első nagyjátékfilmjét a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, az ősz folyamán a sepsiszentgyörgyi közönség is megtekintheti.

Ingyenes foglalkozások

Mintegy húsz tevékenységi körre lehet iratkozni Sepsiszentgyörgyön, a Gyermekek Palotájában idén ősszel. Iskolakezdés után több száz gyermeket várnak a programokra.

Pityu király és Gyöngy királyné lánya

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tenger mélyén, Madárországban élt egy királyi madárcsalád. Pityu királynak és Gyöngy királynénak volt egy fenséges, szép, tarka tollú lánya.

Kismestereket keresnek

A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fontos szerepet kapnak a gyerekek. Az édes ízek sétányának kínálata és a kürtőskalácsos standok mellett szombaton és vasárnap is több gyerekfoglalkozás zajlik, valamint koncertre is várják a kicsiket a megyeszékhelyen.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánlj a gyerekek és a szülők figyelmébe.