Csengele a Velencei Nemzetközi Film­fesztiválon

Kamerák, újságírók, rajongók, vörös szőnyeg, filmfesztivál – ebbe a csodálatos és egyben különleges világba csöppent bele az árkosi Nagy Csengele. A 14 éves lány Szőcs Petra Deva című filmjében játszott főszerepet. A kolozsvári születésű rendező, forgatókönyvíró első nagyjátékfilmjét a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, az ősz folyamán a sepsiszentgyörgyi közönség is megtekintheti.

– Egy véletlenszerű találkozás hozta számomra ezt a filmes lehetőséget. Tavaly nyáron, Árkoson volt megszervezve a Filmtett tábor, én a környéken görkorcsolyáztam. Az egyik résztvevő odajött hozzám és megkérdezte, hogy készíthet-e képet rólam a hajam miatt. Albínó vagyok, így a hajam teljesen világos. Ez a fotó jutott el Szőcs Petra rendezőnőhöz, a szerepajánlattal február végén kerestek meg. Castingokon vettem részt, s végül én kaptam meg a főszerepet – magyarázta Csengele.
A film az árvaházban élő kamasz albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik az önkéntes Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha elárul valakit. Nagy Csengele mellett Mohamed Fatma és Komán Boglárka játszik a filmben, és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei is láthatók. Az alkotást Déván és Petrozsényben forgatták.
– Kató a külsőségeken kívül semmiben sem hasonlít rám. Ő rossz magaviseletű, gyenge tanuló, akit gúnyolnak az albinizmusa miatt. A különbségek ellenére nem okozott gondot számomra Kató megformálása – tette hozzá.
Csengelét nem hozta zavarba, nem bátortalanította el a kihívás, jól érezte magát a forgatáson.
– Eleinte furcsa volt, hogy mindenki próbált az én kedvembe járni, s nem csak azért mert én voltam a főszereplő, hanem, elsősorban azért, mert kiskorú vagyok, s ebből kifolyólag is nagyon odafigyeltek rám. Nem éreztem egy jelenetet sem különösen nehéznek. Volt, amit többször felvettünk, az kicsit fárasztó volt, de nem nehéz – magyarázta.
Kedvenc jelenete az, amikor az érzelmi válságba kerülő főszereplő, Kató a vonatállomáson sír.
– Kicsit féltem ettől a jelenettől, de sikerült olyan állapotba kerülnöm, hogy természetes módon, beavatkozások nélkül eleredjenek a könnyeim. A jelenet felvétele előtt a rendező leültetett a padra, a kezembe adta a forgatókönyvet, hogy olvassam át, majd azt mondta, hogy amikor kész vagyok, amikor sikerül a megfelelő érzelmi állapotba kerülnöm, szóljak. Annyira emlékszem, hogy ültem, bámultam magam elé, fogtam Petra kezét, majd szóltam, hogy most van itt az alkalom, most vegyük fel – mesélte.
A film meghívást kapott a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol Csengele is jelen volt.
– Vörös szőnyeges gála volt, körbe voltam véve fotósokkal, riporterekkel. Levetítették a filmünket, nagyon tetszett. Jól éreztem magam, és nagy élményt jelentett számomra, hogy ott lehettem a filmfesztiválon – mondta mosolyogva.
– Nagyon büszkék vagyunk a lányunkra. A felkérésre mi, szülők, nyomban igent mondtunk, de a döntést Csengele hozta meg. A forgatásra édesanyja is elkísérte. A rendező elmondása szerint teljesen profi szinten csinálta végig. Az egyik jelenetben, a vonatállomáson, az esőben szaladt szemüveg nélkül, s mivel rövidlátó, kicsit féltettem, hogy nehogy valami gond legyen, de ő minden akadályt leküzdött és mindent jól megcsinált – mesélte Nagy Csaba, a büszke édesapa.
Csengele most kezdte a nyolcadik osztályt az árkosi dr. Gelei József Általános Iskolában, tanulmányait a székelyudvarhelyi tanítóképzőben szeretné folytatni. Gyermekpszichológusnak, vagy földrajz tanárnak készül, de megkeresés esetén filmszerepet is elvállalna.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

„A népmeséket mindenki érti”

Luzsi Margó mesemondó a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál visszatérő vendége. Több évtizede mond mesét gyerekeknek, felnőtteknek, egészségeseknek és fogyatékkal élőknek egyaránt. Mesélői pályafutása az egri Bródy Sándor Könyvtárban kezdődött.

Mérlegelés őszi alkonyaton

Beleszületünk egy környezetbe, és az egy életre meghatároz minket. Hiszem, hogy az őrangyalunk születésünkkor kiválasztja nekünk azt az évszakot, ami leginkább jellemző lesz ránk.   Most múlik pontosan, jelzi a környezet is, nem tehetek ellene semmit, nem áll módomban. Szép lenne, ha mindenki tudná az őszről, hogy nem hal meg, csak pihenni tér, mert elege […]

Lehet már jelentkezni!

Október 5-én kezdi meg tevékenységét a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében hat évvel ezelőtt létrejött oktató-nevelő jellegű Berde Mózsa Kör. Az ingyenes délutáni foglalkozásra még jelentkezhetnek az elemi osztályos kisdiákok. Jelenleg Sepsiszentgyörgy mellett Kökösben, Középajtán és Szárazajtán működik a program.

Hátasra termett!

A sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs István személyében első alkalommal állhatott dobogóra háromszéki lovas a budapesti Nemzeti Vágtán. A 13 éves fiatalember a Kishuszár Futam döntőjében elsőként ért célba Fatima nevű póniján.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal Nagy Katalin A világ legrosszabb gyereke és David Cali Azért nem írtam leckét, mert című könyveket ajánlja a gyerekek és a szülők figyelmébe:

Teleken járt Zénó

Zorkóczy Zenóbia kovásznai színésznő látogatott el hozzánk, a teleki iskolába a Rosszcsont Zénó című darabjával. Az előkészítős, elsős, másodikos és harmadikos tanulók mellett a nagycsoportos óvodások is jelen voltak az előadáson. Mindannyian szeretik a Kobak-történeteit. Zénó lenyűgözte a kis nézőket sajátos meséjével, interaktív előadásmódjával pedig szereplőivé tette a történetnek. Azt ígérte még ellátogat hozzánk. Feladatot […]

Napraforgó tányéron

A napraforgó sárga szirmai elszáradtak. Maggal teli fejét a föld felé hajtotta, már nem forgatja büszkén a nap felé, mint korábban.

Mesefesztivál harmadszor

A következő napokban számos családi programmal várja az érdeklődőket a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál. Luzsi Margó, Benkő Éva és Szabó Enikő hívja mesés kalandozásra a gyerekeket, de a Meseláng – közösségi mesemondás is folytatódik. Szeptember 14-én Ikafalván szövik a szót, osztanak meg egymással történeteket a résztvevők.

Már lehet jelentkezni

A Magyari Ifjúsági Tanács (MIT) idén 12. alkalommal szervezi meg az Erdély-szerte nagy sikernek örvendő Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedőt. A vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és az gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása.

Figyelmeztető táblákat

A téma a földön hever, jelen esetben alma, körte, kutyaeledel, nejlonzacskó formájában a Szent Anna-tó felé vezető úton. Ha csak gyümölcs lett volna, az ember még azt gondolhatná, hogy leszakadt a zacskó „füle” és a „károsult” már nem szedte össze annak tartalmát, de mivel kutya eledel is volt a csomóban, nagy valószínűséggel a medvéknek volt szánva a porció.

Kötődés az iskolához

Az iskolakezdés minden időben mérföldkőnek számított a család, a kisgyerek életében. Az első iskolai napra, a tanítónénire, az osztályteremre, az ABC-s könyv­re mindenki emlékszik. Czilli Aranka Ágota kovásznai magyar szakos tanár, Benkő Gizella, a megyeszékhelyi Művészeti és Népiskola nyugalmazott balett-oktatója és Kinda Eleonóra, a Székely Mikó Kollégium tanára az első iskolai napjuk élményeit, benyomásait osztották meg a Cseperedő olvasóival.

Ingyenes foglalkozások

Mintegy húsz tevékenységi körre lehet iratkozni Sepsiszentgyörgyön, a Gyermekek Palotájában idén ősszel. Iskolakezdés után több száz gyermeket várnak a programokra.

Pityu király és Gyöngy királyné lánya

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tenger mélyén, Madárországban élt egy királyi madárcsalád. Pityu királynak és Gyöngy királynénak volt egy fenséges, szép, tarka tollú lánya.

Kismestereket keresnek

A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fontos szerepet kapnak a gyerekek. Az édes ízek sétányának kínálata és a kürtőskalácsos standok mellett szombaton és vasárnap is több gyerekfoglalkozás zajlik, valamint koncertre is várják a kicsiket a megyeszékhelyen.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánlj a gyerekek és a szülők figyelmébe.