Kolozsváron rendezték meg a XIX. Kurutty általános műveltségi vetélkedő országos döntőjét május 20-án. Megyénket a kézdialmási Kelemen Didák Általános Iskola ,, Bölcs Bogyók” nevű csapata képviselte, és nem is akárhogyan, hiszen országos I. díjat szereztek. A csapat tagjai: Mátyás Alpár (I. osztály), Székely Márton (II. osztály), Kádár-Mikola Zselyke (III. osztály) és Máthé Anita (IV. osztály), felkészítők: Gál Olga, Pinti Enikő, Kelemen Teréz és Nagy Éva pedagógusok. A kézdialmásiak 2008 és 2009 után idén harmadszor szerezték meg az országos I. díjat. Gratulálunk a tanulóknak és felkészítőiknek. A nyertesek fődíja egy egyhetes tengerparti üdülés.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Petőfi a Mikóban

Már ötödik alkalommal csatlakozott a Székely Mikó Kollégium a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett nemzetközi felolvasó-maratonhoz. Idén a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvastunk fel, és minden osztálynak levetítettük a Petőfi életét röviden bemutató, 7 perces filmet. A felolvasó-maratont reggel 8 órakor a IV. B-sek kezdték, Vinceffy Réka tanítónő vezetésével, majd sorra […]

Farsang, szülinap és mese

Lelkesen és izgatottan készülődtek a napközi otthon Csibész csoportjának tagjai a húshagyókedden megtartott maszkabáljukra. A várva várt pillanatban egymásután „érkeztek” a hercegkisasszonyok, az oroszlánok, a kallózok, a tűzoltók, a nindzsák, a pókemberek, a rendőrök, cowboyok. Természetesen nem hiányozhatott innen sem Piroska, sem Hófehérke.

Maskarás télkergetők

Ha február, akkor farsangi mulatozás. A Nicolae Colan Általános Iskolában kicsik és nagyok, diákok és osztályfőnökök, vezetőség és személyzet, mindannyian lelkesen készülődtünk, hogy annak rendje és módja szerint űzzük el a telet.

Diákkórusok versenye

Három kórus képviseli Háromszéket a március 23-án, Székelyudvarhelyen megrendezendő megyeközi kórusolimpián. A vetélkedőn külön csoportba versenyeznek az elméleti és a művészeti iskolák énekkarai.

„Utazás” a Föld körül

Kitűnő eredményeket értek el a zabolai nyolcadik osztályos diákok a 16. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny megyei fordulóján. Antal Teofil és Harai Tamás tovább jutottak az országos megmérettetésre, melyet március 17-én Marosvásárhely, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban szerveznek meg, míg Kovács Anna Andrea dicséretben részesült. A versenyről, a felkészülésről, továbbtanulási terveikről beszélgettem a végzős gimnazistákkal és felkészítő tanárukkal, Varga Évával.

Balkáni gerle

Reggelente, amikor kimegyek az udvarra, az első madár, amivel mindig találkozom, az egy balkáni gerlepár. Már ismernek, közeledésemre nem repülnek el. A kert végében lévő akácfa ágán ülnek minden este, egészen a fa törzséhez húzódnak, ott alszanak. Reggel már a diófán látom őket, és várják, hogy a tyúkoknak adjak enni, mert tudják, hogy a gabonaszemekből […]

Óvodások mulatsága

Farsang farkán a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon Napsugár nagycsoportosai felkerekedtek, betarisznyálták legmókásabb jelmezeiket, kosarakba rakták az édesanyák és nagymamák által sütött fánkot, és a tél nyomába eredtek.

Zágoni mazsorett vallomása

Elekes Bernadett 11. osztályos tanuló a zágoni Szivárvány mazsorett csoport oszlopos tagja. A kezdetekről és a tánc fontosságáról osztja meg gondolatait az olvasókkal.

Táborozás a Vadas-tetőn

A vakáció utolsó hétvégéjét táborban töltötték a Székely Mikó Kollégium V. B osztályos tanulói. A két napos téli tábor a sepsikőröspataki polgármesteri hivatal és a Rara Avis Madártani Egyesület közös természet -, és madárvédelmi programjának egyik állomása volt. A diákok korábban a Lesőfákat az ölyveknek című nagy sikerű programba kapcsolódtak be, amit a Nappali ragadozó madarakról szóló előadás követett, a Madárkarácsonyt is megünnepelték, és rendhagyó madártani órán részt vettek az iskolában. Jutalmuk a Vadas-tetőn szervezett tábor volt.

Ötödikbe hívogató

A Waldorf pedagógiáról, a tanmenetről, a szaktanárokról, a hagyományos és a Waldorf osztályok közötti különbségekről kaptak információkat azok a szülők, akik részt vettek a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében szervezett találkozón. Megismerkedhettek az ősszel induló Waldorf ötödik osztály tanítójával, Péter Médivel is.

Farsangnapok angolosan

Színek. Maskarák. Gyerekhangok. Játék. Finom illat. Tánc. Így jellemezhetjük az évközi vakáció első napjaiban zajló Farsangnapokat a kézdivásárhelyi Helen Doron angol nyelvközpontban.

Több, mint 2000 hely van

Az oktatási tárca közzé tette az előkészítő osztályba való beiratkozás menetét. Háromszéken 2184 helyet biztosítanak 117 előkészítő osztályban.

Vendégségben a hercegnőnél

A kálnoki Bedő Albert Elemi Iskola kilenc, a bodoki Henter Károly Általános Iskola hat tanulója és egy sepsiszentgyörgyi gyermekotthonban nevelkedő kislány 2017. november 27. és december 16. között hátrányos helyzetű gyermekeknek szervezett élménytáborban vett részt Téglás Enikő és Ábrahám Zsuzsa-Katalin pedagógusok, Rákos Zsolt-Levente és Berecz Éva-Zsuzsa szociális szakértők kíséretében a Schaan (Liechtenstein) városban levő Kinderheim Gamander Gyermekotthonban.

Véradás az óvodában

Rendhagyó nyílt napot tartanak a megyeszékhelyi Benedek Elek Napközi Otthonban. Február 28-án 9–16 óra között nem csak az óvodai életbe, a sarkok és kuckók világába nyerhetnek betekintést a szülők, hanem felelős magatartásból is példát mutathatnak gyerekeiknek, életet menthetnek a véradással.

Úton vannak

Vándormadaraink zöme Afrikában telel. A gólyák az egyenlítőt is átlépik, és akár a Fokföldig is elmennek. Háromszéken, Hidvégen elsőként 1908-ban, egy fiatalon felgyűrűzött gólya bizonyította be, hogy a vonuló gólyák átlépik az egyenlítőt.