A nagy csapat

Tizenhatodik alkalommal szerveztek életmódtábort a cukorbeteg gyerekek, fiatalok számára július 30. és augusztus 5. között Benedekmezőn. Egy felejthetetlen, élményekben gazdag hetet töltöttünk el, ahol – a színes, változatos programoknak köszönhetően – egy percig sem lehetett unatkozni.

 

Pár év kihagyás után, nagytatám kíséretében, idén újra részt vettem a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete által szervezett életmód táborban Benedekmezőn. Az érkezést és regisztrációt követően, régi sorstársakkal való találkozás, ismerkedés új arcokkal arra engedett következtetni, hogy nagyon izgalmas, ugyanakkor hasznos hétnek nézünk elébe. Nem csalódtam, hiszen az ébresztő torna és reggeli után, a tábori szabályzat bemutatását követően, a 32 cukorbeteget sárga, narancssárga és szürke csapatokra osztották a szervezők, majd életmódoktatás és az utolsó három hónap vércukorszínt-átlagának A1C vizsgálata következett. Ebéd után pihenő, majd tollaslabdázni, asztaliteniszezni és focizni lehetett. A másnapi vacsorafőzéshez megtörtént a sorsolás, a narancssárgák tökfőzeléket, a sárgák lecsót húztak ki a kalapból, a szürkéknek pedig a kolbászsütés maradt feladatul. Második napon az önvédelmi oktatásé volt a főszerep, és izgatottan készültünk a vacsorafőzéshez, aminek a délutáni szemfenék-vizsgálat keresztbe tett, így sajnos a szülőkre hárult a feladat, de mind egy falatig elfogyott. Vacsora után, slágerparádé akkordjaira táncoltunk kicsik-nagyok, a „kinder kommandó” (így neveztük az apróbbakat) nyugovóra térése után is tartott a mulatság. Harmadik napon üvegdíszítéssel és cserépedény-készítéssel foglalkoztunk, és kiderült, sok ügyes kezű, ötlet teli gyerek van. Vacsora után ismét diszkóhangulat uralgott a táborban.

Negyedik napon a sugásfürdői kalandpark volt a célállomás, ahol a táborlakók fal- és kötélmászásban bizonyíthatták tehetségüket, délután pedig az úszás-pancsolás következett a sepsiszentgyörgyi strandon. Ötödik napon az önvédelmi oktatás kiértékelője, vizilufi-locsolkodás és a szülők életmódoktatására került sor. Vércukorszintmérő szenzorok felhelyezése, leolvasó készülékek kiosztása, valamint azok ésszerű használatának bemutatása volt a nap fénypontja, dr. Halmágyi Ildikó diabetológus felügyelete alatt, délután pedig csoportos miniszafarin vettünk részt terepjáróval. Vacsora után, a tábort támogató cégek felajánlásai kerültek árverésre, amelyen a táborlakók „diabkákkal” licitálhattak (a diabka egy fából készült pénzérmére hasonlító korong 5,10 és 25 névértékben, példás magatartással,a tevékenységeken való részvétellel lehet megszerezni).

Utolsó nap a korán kelők lovagoltatásáról gondoskodtak a szervezők, majd reggeli után következett a könnyes szemmel való elköszönés. Ritka szép és hasznos hétnek nézünk utána, amelyet sorstársaim nevében is tisztelettel megköszönök Dobolyi László, alias Öcsinek és feleségének, Ildikónak, Sidó Zita diabetológus asszisztensnőnek és Szórádi Csabának, hiszen ők az egyesület mozgatórugói, valamint a tábor háziasszonyának, Anikó néninek. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm nagytatámnak, Nyáguly Vilmosnak, hogy reflexoterápiával segítette-kényeztette a táborlakókat. Jövőre újra együtt!

Demeter Andrea, Mikóújfalu

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Élményekkel gazdagodtak

Ötvenegy kézdivásárhelyi diák vett részt idén a már több évtizedes diákcserén Pakson. A Duna menti város 2004-ben lett hivatalos testvérvárosa Kézdivásárhelynek, azonban a diákcsere 1990-ben vette kezdetét.

Anyaországi kirándulás

Ez év májusában a Székelyföldi Legendárium által Székelyudvarhelyen megszervezett Legendárium Karnevál színjátszó fesztiválján első helyezést elért korondi és székelyszáldobosi csapat jutalomkiránduláson vett részt szeptember utolsó hétvégéjén, Budapesten.

Vásári hangulatban

Múlt hétvégén gyerekek vették birtokukba a megyeszékhely főterét, ahol a 7. őszi vásár keretében ügyességi próbákon, kézműves-foglalkozások vehettek részt, megismerkedhettek a különböző hangszerekkel, betekintést nyerhettek a méhek világába vagy egyszerűen csak ugrálhattak a szalmában.

Aranyszabály

Október vége az a periódus, amikor fel lehet eleveníteni a téli madáretetéssel járó dolgokat. Elővenni a téli madáretetőket, ha van javítani való rajtuk, azt kiküszöbölni, esetleg újat barkácsolni.

Múzeumpedagógiai foglalkozás

  Október 21-én, szombaton 10–12 óra között múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak az Incze László Céhtörténeti Múzeumban, a tordai képzőművészek Színek és formák című közös tárlatához kapcsolódóan. A játékos foglalkozásra 7–10 éves gyerekeket várnak, akik képzőművészeti alapfogalmak tisztázása, a tordai művészek munkáinak megvizsgálása után az alkotás örömét is megtapasztalhatják. A foglalkozás ára gyerekenként 5 lej.

Elsődíjas teleki kisdiák

Finta Eszter Gyopár teleki kisdiák első díjat nyert a megyeszékhelyen megszervezett, megyei szintű XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőn. Az előkészítő osztályos lány számára az éneklés feltöltődést, kikapcsolódást jelent.

Gyalogló ovisok

Közel 300 megyeszékhelyi óvodás kapcsolódott be a gyaloglás nemzetközi napja alkalmából szervezett, az egészséges életmódot, a mozgást népszerűsítő akcióba. A kezdeményező Csipike Napközi Otthon óvodásai a Gulliver Napközi Otthonba járó pajtásaikat is meghívták, hogy közösen barangoljanak az őszi pompába öltözött Erzsébet parkban.

Szüret

Minden bizonnyal a szőlős-boros gazdának a kedvenc évszaka az ősz. Ekkorra érnek meg a szőlőfürtök, amikből gondos munkával szőlőlevet, majd bort készít a gazda.

Tiszta Forrásból népdalvetélkedő

Idén is a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont a XVI. Tiszta Forrás Népdalvetélkedőnek, a rangos rendezvényen közel 200 gyerek vett részt Háromszékről és a szomszédos megyékből.

Óvodába járni jó!

Az óvodakezdés minden kisgyermek életében új kihívás, nagy megmérettetés. Fontos, hogy már az első pillanattól érezzék, hogy mi, óvónők szeretjük őket, figyelünk rájuk, és tiszteletben tartjuk kívánságukat.

Szabadidős programok

A Tanulók Házában a megszokott program szerint zajlanak a tevékenységek, az ingyenes foglalkozásokra a megye öt városában összesen 3650 tanuló iratkozott be a 2017–2018-as tanévben.

Angyalbárányok

A Cimborák Bábszínház meghívására újra Sepsiszentgyörgy vendége a felvidéki Écsi Gyöngyi Angyalbárányok című bábos meseelőadása. Azok a kicsik és felnőttek, akik a héten különböző elfoglaltságaik miatt nem tudták megtekinteni az előadást, ma és holnap még pótolhatják mulasztásukat.

Családi programok

Tartalmas programokat kínál a család minden tagjának a 7. Őszi vásár szombaton és vasárnap, Sepsiszentgyörgy főterén. A kicsiket változatos és tartalmas gyerekprogramok, a felnőtteket gazdag kézműves és őstermelői vásár, koncertek és táncelőadások, vásári csárda várja.

Samu, a kis poéta

Verset írni nem olyan egyszerű, mint sokan gondolnák, hiszen a rím mellett a tartalomra, a mondanivalóra, a szerkezetre is oda kell figyelni, az eredmény pedig különösen értékes, ha az alkotó egy második osztályos kisdiák.

Újabb dal Larának

Idén tavasszal jelent meg Zöldi Lara első dala a Molnár Tamás és Somogyvári Dani által jegyzett Félszavakból. A napokban újabb dallal lepte meg rajongóit a kis énekes, melyet szintén az említett szerzőpáros írt. Az Ejtőernyő című dalhoz videoklip is készült a Datki Photos jóvoltából.