A nagy csapat

Tizenhatodik alkalommal szerveztek életmódtábort a cukorbeteg gyerekek, fiatalok számára július 30. és augusztus 5. között Benedekmezőn. Egy felejthetetlen, élményekben gazdag hetet töltöttünk el, ahol – a színes, változatos programoknak köszönhetően – egy percig sem lehetett unatkozni.

 

Pár év kihagyás után, nagytatám kíséretében, idén újra részt vettem a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete által szervezett életmód táborban Benedekmezőn. Az érkezést és regisztrációt követően, régi sorstársakkal való találkozás, ismerkedés új arcokkal arra engedett következtetni, hogy nagyon izgalmas, ugyanakkor hasznos hétnek nézünk elébe. Nem csalódtam, hiszen az ébresztő torna és reggeli után, a tábori szabályzat bemutatását követően, a 32 cukorbeteget sárga, narancssárga és szürke csapatokra osztották a szervezők, majd életmódoktatás és az utolsó három hónap vércukorszínt-átlagának A1C vizsgálata következett. Ebéd után pihenő, majd tollaslabdázni, asztaliteniszezni és focizni lehetett. A másnapi vacsorafőzéshez megtörtént a sorsolás, a narancssárgák tökfőzeléket, a sárgák lecsót húztak ki a kalapból, a szürkéknek pedig a kolbászsütés maradt feladatul. Második napon az önvédelmi oktatásé volt a főszerep, és izgatottan készültünk a vacsorafőzéshez, aminek a délutáni szemfenék-vizsgálat keresztbe tett, így sajnos a szülőkre hárult a feladat, de mind egy falatig elfogyott. Vacsora után, slágerparádé akkordjaira táncoltunk kicsik-nagyok, a „kinder kommandó” (így neveztük az apróbbakat) nyugovóra térése után is tartott a mulatság. Harmadik napon üvegdíszítéssel és cserépedény-készítéssel foglalkoztunk, és kiderült, sok ügyes kezű, ötlet teli gyerek van. Vacsora után ismét diszkóhangulat uralgott a táborban.

Negyedik napon a sugásfürdői kalandpark volt a célállomás, ahol a táborlakók fal- és kötélmászásban bizonyíthatták tehetségüket, délután pedig az úszás-pancsolás következett a sepsiszentgyörgyi strandon. Ötödik napon az önvédelmi oktatás kiértékelője, vizilufi-locsolkodás és a szülők életmódoktatására került sor. Vércukorszintmérő szenzorok felhelyezése, leolvasó készülékek kiosztása, valamint azok ésszerű használatának bemutatása volt a nap fénypontja, dr. Halmágyi Ildikó diabetológus felügyelete alatt, délután pedig csoportos miniszafarin vettünk részt terepjáróval. Vacsora után, a tábort támogató cégek felajánlásai kerültek árverésre, amelyen a táborlakók „diabkákkal” licitálhattak (a diabka egy fából készült pénzérmére hasonlító korong 5,10 és 25 névértékben, példás magatartással,a tevékenységeken való részvétellel lehet megszerezni).

Utolsó nap a korán kelők lovagoltatásáról gondoskodtak a szervezők, majd reggeli után következett a könnyes szemmel való elköszönés. Ritka szép és hasznos hétnek nézünk utána, amelyet sorstársaim nevében is tisztelettel megköszönök Dobolyi László, alias Öcsinek és feleségének, Ildikónak, Sidó Zita diabetológus asszisztensnőnek és Szórádi Csabának, hiszen ők az egyesület mozgatórugói, valamint a tábor háziasszonyának, Anikó néninek. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm nagytatámnak, Nyáguly Vilmosnak, hogy reflexoterápiával segítette-kényeztette a táborlakókat. Jövőre újra együtt!

Demeter Andrea, Mikóújfalu

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Szóbeli vizsga februárban Január végén kezdődik a beiratkozás az érettségi vizsgára. A megyei tanfelügyelőség közleményben hívja fel a diákok figyelmét, hogy ebben az évben január 29. és február 2. között zajlik a beiratkozás, mert a szóbelik a megszokottnál korábban, február 12-én kezdődnek és 22-én zárulnak. Az írásbeliket június 25–28. közötti időszakban szervezi meg az oktatási […]

Márciusban próbavizsgák

A megyei próbavizsga után újabb szintfelmérőn kell részt venniük a háromszéki nyolcadikos, tizenegyedikes és tizenkettedikes diákoknak. A tanügyminisztérium márciusban, egy időben szervezi meg az országosan egységes próbavizsgát. A tételeket az oktatási tárca munkatársai dolgozzák ki.

Eredeti elképzelés

Kézdivásárhelyen – és valószínű, hogy a megyében is – egyedinek számít az a ház, amit a New Fashion és a Zarah Moden készruhagyárak működtetnek. A Zarah Kids nevet viselő magánintézményben az alkalmazottak gyerekei számára szerveznek különböző tevékenységeket.

Idén is várják a kicsiket és nagyokat

A Székely Nemzeti Múzeum 2017-ben is bővelkedett kifejezetten iskolásoknak, óvodás csoportoknak, illetve családoknak szóló programokban. A már megszokott tematikus napok visszatérő és egyre népesebb közönséget vonzottak.

Csibésszel az erdőn

Úgy recsegett a száraz avar a lábam alatt az erdőn akárcsak ősszel, pedig január közepén járunk. Ezen a télen eddig az igazi mínusz fok és a vastag rétegű hó is hiányzik, de ahogy a mondás tartja, a farkas nem eszi meg a telet. Tehát még nem kell lemondani a szánkózásról, a hóember készítéséről.

A legnépszerűbb könyvek

Az ifjúsági és gyerekirodalmi művek vezetik a Bod Péter Megyei Könyvtárból legtöbbet kikölcsönzött könyvek listáját. Az intézmény új honlapján kiadványokat is ajánlanak az olvasóknak.

Halcsodákat várnak

A sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon valamint a Vinca Minor Egyesület, partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel A Víz Világnapja megyei nevelési projekt keretén belül Halcsodák címmel alkotópályázatot hirdet Kovászna megye magyar tagozatos óvodásainak.

A 2018-as év madara: a vándorsólyom

A vándorsólyom több évtizednyi szünet után, 1997-ben újra költött Magyarországon, és a 20. évfordulóra emlékezve, a világ leggyorsabb madarának szentelik a 2018-as esztendőt, közli a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Ingyenes felkészítő

Közel kétszáz végzős középiskolás számára szervez ingyenes érettségi felkészítőt románból és matematikából a megyeszékhelyi Eurocenter Amőba Oktatási Központ.

Középiskolások versenye

A 9–12. osztályosok Bolyai Matematika Csapatversenyét idén hat körzetben szervezték meg. Az erdélyieket a magyarországi diákok egy részével a Hunnia körzetbe sorolták.

Most már öt településen

A karácsonyi szünet után, január 19-én újra megkezdődnek az iskola utáni, kreativitást fejlesztő, nevelő jellegű foglalkozások a hátrányos helyzetű gyermekek számára a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében működő Berde Mózsa Körben. Sepsiszentgyörgy mellett négy vidéki településen szerveznek tevékenységeket.

Iskolai versenyek

Január 26-ig lehet benevezni a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny gimnazista diákok számára szervezett körzeti fordulójába. A megmérettetés február 3-án 10 órai kezdettel zajlik a megye négy városában. Január 27-én a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny megyei fordulóján mérhetik össze tudásukat a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók.

Csibész

Három hónapja kaptam ajándékba egy Welsh terrier kutyakölyköt. Kérdeztem a barátomat, mit kell tudjak róla? És ahelyett, hogy beavatott volna a faj rövid történetébe, kérdéseket tett fel: macskád van-e, tyúkot tartasz-e? Van, mondom, macskám is, tyúkokat is tartok, sőt, nyulaim is vannak. Akkor a macskát el fogja űzni, a tyúkokat meg fogja ölni, a nyúlpajtát kifogja rágni.

Téli madáretetés

Ezerkilencszázkilencvenkilencben szervezte meg az első madárkarácsonyt a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület. A központi parkban háromtálcás dúcetetőt helyezett ki az egyesület, és ezzel indult a madárkarácsony.

Zenés-táncos előadások

A kovásznai Tanulók Klubjának táncköre sikerekben gazdag 2017-es évet tudhat maga mögött. Legutóbb, a Tél dala címmel mutatták be ünnepi műsorukat a helyi Művelődési Központban, ahol a kis- és nagydiákok mellett az óvodás csoportok is felléptek.