A nagy csapat

Tizenhatodik alkalommal szerveztek életmódtábort a cukorbeteg gyerekek, fiatalok számára július 30. és augusztus 5. között Benedekmezőn. Egy felejthetetlen, élményekben gazdag hetet töltöttünk el, ahol – a színes, változatos programoknak köszönhetően – egy percig sem lehetett unatkozni.

 

Pár év kihagyás után, nagytatám kíséretében, idén újra részt vettem a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete által szervezett életmód táborban Benedekmezőn. Az érkezést és regisztrációt követően, régi sorstársakkal való találkozás, ismerkedés új arcokkal arra engedett következtetni, hogy nagyon izgalmas, ugyanakkor hasznos hétnek nézünk elébe. Nem csalódtam, hiszen az ébresztő torna és reggeli után, a tábori szabályzat bemutatását követően, a 32 cukorbeteget sárga, narancssárga és szürke csapatokra osztották a szervezők, majd életmódoktatás és az utolsó három hónap vércukorszínt-átlagának A1C vizsgálata következett. Ebéd után pihenő, majd tollaslabdázni, asztaliteniszezni és focizni lehetett. A másnapi vacsorafőzéshez megtörtént a sorsolás, a narancssárgák tökfőzeléket, a sárgák lecsót húztak ki a kalapból, a szürkéknek pedig a kolbászsütés maradt feladatul. Második napon az önvédelmi oktatásé volt a főszerep, és izgatottan készültünk a vacsorafőzéshez, aminek a délutáni szemfenék-vizsgálat keresztbe tett, így sajnos a szülőkre hárult a feladat, de mind egy falatig elfogyott. Vacsora után, slágerparádé akkordjaira táncoltunk kicsik-nagyok, a „kinder kommandó” (így neveztük az apróbbakat) nyugovóra térése után is tartott a mulatság. Harmadik napon üvegdíszítéssel és cserépedény-készítéssel foglalkoztunk, és kiderült, sok ügyes kezű, ötlet teli gyerek van. Vacsora után ismét diszkóhangulat uralgott a táborban.

Negyedik napon a sugásfürdői kalandpark volt a célállomás, ahol a táborlakók fal- és kötélmászásban bizonyíthatták tehetségüket, délután pedig az úszás-pancsolás következett a sepsiszentgyörgyi strandon. Ötödik napon az önvédelmi oktatás kiértékelője, vizilufi-locsolkodás és a szülők életmódoktatására került sor. Vércukorszintmérő szenzorok felhelyezése, leolvasó készülékek kiosztása, valamint azok ésszerű használatának bemutatása volt a nap fénypontja, dr. Halmágyi Ildikó diabetológus felügyelete alatt, délután pedig csoportos miniszafarin vettünk részt terepjáróval. Vacsora után, a tábort támogató cégek felajánlásai kerültek árverésre, amelyen a táborlakók „diabkákkal” licitálhattak (a diabka egy fából készült pénzérmére hasonlító korong 5,10 és 25 névértékben, példás magatartással,a tevékenységeken való részvétellel lehet megszerezni).

Utolsó nap a korán kelők lovagoltatásáról gondoskodtak a szervezők, majd reggeli után következett a könnyes szemmel való elköszönés. Ritka szép és hasznos hétnek nézünk utána, amelyet sorstársaim nevében is tisztelettel megköszönök Dobolyi László, alias Öcsinek és feleségének, Ildikónak, Sidó Zita diabetológus asszisztensnőnek és Szórádi Csabának, hiszen ők az egyesület mozgatórugói, valamint a tábor háziasszonyának, Anikó néninek. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm nagytatámnak, Nyáguly Vilmosnak, hogy reflexoterápiával segítette-kényeztette a táborlakókat. Jövőre újra együtt!

Demeter Andrea, Mikóújfalu

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vándorúton

Augusztusban elkezdődött a vándormadarak vonulása, ami egyben azt is jelenti, hogy közeleg az ősz. Igaz, hogy még javában zajlik a nyár, és ilyenkor senki nem gondol az őszre, annál kevesebbet a télre, mert ha jobban belegondolunk, alig kezdődött el az év. Számos madárfaj már vándorúton van. Tanár ismerősöm mondja, egy matekóra hosszabb a diákoknak, mind […]

Aranykulcs mesetábor

Idén nyáron már a harmadik Aranykulcs nevet viselő mesetáborát szervezte a Tipe Tupa Egyesület a megyeszékhelyen. Az egyhetes, ma véget érő nappali mesetáborba ezúttal tizenhárom, 6–11 éves gyerek kapcsolódott be.

Egyházi programok

A jövő héten a megyeszékhelyi Krisztus király római katolikus-plébánián szerveznek szünidős közösségi programot óvodások és kisdiákok számára. Az evangelizációs hét népszerűségét jelzi, hogy tavaly több mint 600 gyerek kapcsolódott be a tevékenységekbe.

Röviden

Gyermekfelügyelet a vakációban Még egy hónap, és kezdődik az új tanév, addig azonban a dolgozó szülők meg kell oldják a gyerekek felügyeletét. Jó tudni, hogy a háromszéki városokba – a nyári szünidőben – az óvodák felváltva tartanak nyitva, a programot már júniusban kifüggesztették. A nyári időszakban nyitott rendszerben működnek az óvodák, minden gyereket fogadnak, azokat […]

Közösségben igazi élmény!

Idén is festői környezetben, a borospataki skanzenben szervezték meg a Százlábú néptáncegyüttes és a Százlábacskák gyermek néptáncegyüttes tizedik közösségépítő tánctáborát július 31. – augusztus 6. között. A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében lezajlott rendezvényen 153-an vettek részt. A két táncegyüttes tagjai és vezetői, Virág Endre és Imola mellett meghívott táncoktatók, kézművesek és zenészek kapcsolódtak be a tevékenységekbe.

Tűz az óvodában

  Volt egyszer egy erdő, annak a közepében volt építve az állatóvoda. Oda jártak az állatgyerekek: vadmalac, mókuska, süni, őzike, nyuszika, medvebocs, rókakölyök és farkaskölyök. Az óvónéni a fakopáncs volt. Egy nap az óvodások azt játszották, hogy elmentek sátorozni a hegyekbe. Sátrat építettek pokrócból, fakockákból tábortüzet raktak. A rókakölyök és farkaskölyök ellopta Fakopáncs óvónéni asztaláról […]

Egy ifjú pásztorlegény

Erdőfüle környékén, öreg tölgyfákkal tarkított tágas erdei legelőn lármázó szajkókat pillantok meg, azonnal az jut eszembe, hogy az őseik bizonyára besegítettek a tölgyfák ültetésébe. Csobánkutya oldalog, nyakában kolonc, sejtem, nincs egyedül, ezért óvatossá válok. Majd megpillantom a pásztort, egy tölgyfa tövében elnyújtózva fekszik, egyik lábát felhúzva, kezében a pásztorbottal, figyel.

Könyvajánló kicsiknek és nagyobbaknak

Ha már túl vagytok a kötelező házi olvasmányokon, és szeretnétek valami jó könyvet olvasni, de nem tudtok választani, keressétek fel a Bod Péter Megyei Könyvtár honlapját, ahol az intézmény munkatársai korosztályra lebontott képes könyvajánlót tettek közzé. A szakemberek így nyújtanak segítséget abban, hogy mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő olvasmányt.

Bendegúz, a béka

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő, az erdőben volt egy kerek tó, ott éltek a békák. A legkisebb és legbátrabb békát Bendegúznak hívták. Egy nap Bendegúz elment szúnyogokat keresni. Amint ment, mendegélt, rátalált egy házra. Bendegúz úgy döntött, hogy bemegy a házba, mert kíváncsi volt, hogy mi lehet bent…

Közlekedj óvatosan

A legtöbb baleset a vakáció idején történik, ezért a rendőrség fokozott figyelemre, elővigyázatosságra inti a gyerekeket, a szülőket és az autósokat is.

Újabb csoport indul

A Tipe Tupa Egyesület a nyár folyamán nappali mesetábort működtet Aranykulcs elnevezéssel Sepsiszentgyörgyön. A következő szabadidős tevékenységre augusztus 7-11. között kerül sor.

Nyílméregbékák

Ragyogó színeik természetes színek. Azért alakultak ki ilyen élénk színesre, hogy a ragadozókat figyelmeztessék, nem érdemes őket elfogyasztani. Az ízük keserű, rosszullétet okoznak, a ragadozók hamar megtanulják, hogy az ilyen színes állatokat „békén kell hagyni”. Így ezek a békácskák nappali életmódúak lettek, nem kell tartaniuk a ragadozóktól.

Diákok írták…

* II. József Mária és Terézia fia volt. * Amikor kitört a Vezúv, pompája teljesen elpusztult. * A valós szám az, amelyik tényleg annyi, amennyi. * Trójában falovakkal oldották meg a tömegközlekedést. *Az Árpád-ház nem sokáig volt üres, mert az Anjouk rögtön beköltöztek. * A baktériumokról: Van mikroszkopikus, ami kicsit nagyobb, mint ami mikroszkóppal látható. […]

Közlekedj okosan!

Sepsiszentgyörgy után idén Târgovişte volt a házigazdája a Közlekedj okosan! vetélkedő országos szakaszának. A versenyen 32 megye és Bukarest legjobbjai mérték össze tudásukat és ügyességüket. Háromszéket a megyeszékhelyi Gyermekek Palotájának csapata képviselte.

Táborozási lehetőségek gyerekeknek

    Mesetábor Csernátonban Ma az utolsó nap, amikor jelentkezni lehet az augusztus 13–18 között, a csernátoni Hanna Panzióban megszervezendő Nagy-Kopeczky Kálmán Mesetáborra. Első kiadására 2015 júliusában került sort, interetnikus felépítése, programjának sokszínűsége hatalmas sikert aratott a résztvevő magyar és román gyermekek körében. Időközben, Nagy-Kopeczky Kálmán, a tábor egyik animátora, mesemondója eltávozott az élők sorából, […]