A nagy csapat

Tizenhatodik alkalommal szerveztek életmódtábort a cukorbeteg gyerekek, fiatalok számára július 30. és augusztus 5. között Benedekmezőn. Egy felejthetetlen, élményekben gazdag hetet töltöttünk el, ahol – a színes, változatos programoknak köszönhetően – egy percig sem lehetett unatkozni.

 

Pár év kihagyás után, nagytatám kíséretében, idén újra részt vettem a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete által szervezett életmód táborban Benedekmezőn. Az érkezést és regisztrációt követően, régi sorstársakkal való találkozás, ismerkedés új arcokkal arra engedett következtetni, hogy nagyon izgalmas, ugyanakkor hasznos hétnek nézünk elébe. Nem csalódtam, hiszen az ébresztő torna és reggeli után, a tábori szabályzat bemutatását követően, a 32 cukorbeteget sárga, narancssárga és szürke csapatokra osztották a szervezők, majd életmódoktatás és az utolsó három hónap vércukorszínt-átlagának A1C vizsgálata következett. Ebéd után pihenő, majd tollaslabdázni, asztaliteniszezni és focizni lehetett. A másnapi vacsorafőzéshez megtörtént a sorsolás, a narancssárgák tökfőzeléket, a sárgák lecsót húztak ki a kalapból, a szürkéknek pedig a kolbászsütés maradt feladatul. Második napon az önvédelmi oktatásé volt a főszerep, és izgatottan készültünk a vacsorafőzéshez, aminek a délutáni szemfenék-vizsgálat keresztbe tett, így sajnos a szülőkre hárult a feladat, de mind egy falatig elfogyott. Vacsora után, slágerparádé akkordjaira táncoltunk kicsik-nagyok, a „kinder kommandó” (így neveztük az apróbbakat) nyugovóra térése után is tartott a mulatság. Harmadik napon üvegdíszítéssel és cserépedény-készítéssel foglalkoztunk, és kiderült, sok ügyes kezű, ötlet teli gyerek van. Vacsora után ismét diszkóhangulat uralgott a táborban.

Negyedik napon a sugásfürdői kalandpark volt a célállomás, ahol a táborlakók fal- és kötélmászásban bizonyíthatták tehetségüket, délután pedig az úszás-pancsolás következett a sepsiszentgyörgyi strandon. Ötödik napon az önvédelmi oktatás kiértékelője, vizilufi-locsolkodás és a szülők életmódoktatására került sor. Vércukorszintmérő szenzorok felhelyezése, leolvasó készülékek kiosztása, valamint azok ésszerű használatának bemutatása volt a nap fénypontja, dr. Halmágyi Ildikó diabetológus felügyelete alatt, délután pedig csoportos miniszafarin vettünk részt terepjáróval. Vacsora után, a tábort támogató cégek felajánlásai kerültek árverésre, amelyen a táborlakók „diabkákkal” licitálhattak (a diabka egy fából készült pénzérmére hasonlító korong 5,10 és 25 névértékben, példás magatartással,a tevékenységeken való részvétellel lehet megszerezni).

Utolsó nap a korán kelők lovagoltatásáról gondoskodtak a szervezők, majd reggeli után következett a könnyes szemmel való elköszönés. Ritka szép és hasznos hétnek nézünk utána, amelyet sorstársaim nevében is tisztelettel megköszönök Dobolyi László, alias Öcsinek és feleségének, Ildikónak, Sidó Zita diabetológus asszisztensnőnek és Szórádi Csabának, hiszen ők az egyesület mozgatórugói, valamint a tábor háziasszonyának, Anikó néninek. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm nagytatámnak, Nyáguly Vilmosnak, hogy reflexoterápiával segítette-kényeztette a táborlakókat. Jövőre újra együtt!

Demeter Andrea, Mikóújfalu

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Szentkatolnai diákok sikerei

A Szentkatolna községhez tartozó iskolák diákjai ebben a tanévben is több versenyen bizonyították tudásukat, rátermettségüket.

Mozaik

Május talán az év legszebb hónapja, melyhez sok hiedelem, mondás, érzelem tartozik. A május a természetben a megújulás, az utódok nevelésének ideje.

Csillagszerző matekosok

Nagyvárad adott otthon a gimnáziumi diákok számára szervezett Csillagszerző matematika verseny országos szakaszának, május 18–20. között. A hetedik alkalommal megszervezett rangos megmérettetésen megyénket hét diák képviselte, haton díjakkal tértek haza, egy pedig dicséretben részesült.

Elek apó cimborái

Székelyruhába öltözve, mesével feltarisznyálva érkeztek a gyerekek a Benedek Elek Mesemondó Találkozó megyei szakaszára, melyet évről-évre a nagy mesemondó nevét viselő megyeszékhelyi óvoda szervez. Elek apó szellemiségét, munkásságát ápoló seregszemlének a Kónya Ádám Művelődési Ház adott otthont.

Legendák karneválja

Színes monda és legenda felhozatallal várja a látogatókat a tízéves Székelyföldi Legendárium június 2-án, szombaton megtartandó, Kárpát-medencei szintű Legendárium Karneválján, amelyre Székelyföldről és a határon túlról mintegy 450 színjátszó gyerek érkezik.

Négyen az országoson

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Romániai Falvak Matematika Olimpiája elnevezésű versenyt IV–VIII. osztályos diákok számára. A rangos verseny országos szakaszának Kolozsvár adott otthont május 11–13. között.

Ösvény az óvodában

A kézdivásárhelyi Manócska Napközi Otthonban május folyamán megvalósításra kerül a Mol Románia és a Polgár-társ Alapítvány által lebonyolított Zöld övezet program nyertes pályázata.

Közel háromszázan a főtéren

Szülők, nagyszülők, barátok és ismerősök jelenlétében közel háromszáz cserkész tett esküt vagy erősítette meg korábbi fogadalmát vasárnap Kézdivásárhelyen. A 12 órai ünnepi szentmisét követően a Boldog Özséb templom előtt megáldották azt az emlékkeresztet, amelyet a templom felszentelésének 30., a Boldog Özséb plébánia alapításának 20., illetve a cserkészcsapat fennállásának 25. évfordulója alkalmából állítottak.

Iskola másként hét Szentkatolnán

A Szentkatolna községhez tartozó iskolák diákjai és tanárai május 7–11. között „jártak másként” iskolába. A benyújtott ajánlatok alapján összeállított rendhagyó órarend számos lehetőséget kínált arra, hogy mindenki jól érezze magát.

Természetvédelem az óvodában

Megyeszékhelyi és vargyasi nagycsoportos óvodások vettek részt a Gulliver Napközi Otthon által szervezett I. Barangolás az érzékek zöld ösvényén nevet viselő környezetismereti és környezetvédelmi vetélkedőn.

Gólyakamera az Ősz utcában

Új helyszín, új évad, új szereplők! Ezzel a bejelentéssel fordult a gólyakedvelők felé Fanni és Ottó közösségi oldalán az oldal működtetője. Köztudott, hogy a Sepsi Rádió és a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület közös projektje keretén belül pár évvel ezelőtt Oltszemen bekameráztak egy gólyafészket, így az állatbarátok napi rendszerességgel követhették Fanni és Ottó életét.

Csöppnyi családkalandok

Tizennégy mesével neveztek be a megye magyar tannyelvű óvodái az V. Csöppnyi családkalandok megyei meseíró és -illusztráló pályázatra, melyet a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon hirdetett meg.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár Kertész Erzsi Állat KávéZoo és Dezső Andrea Mamuska könyvét ajánlja olvasásra, felolvasásra. Kertész Erzsi: Állat KávéZoo A dzsungel szélén, egy tisztáson Antika és Lopez, a két antilop azért, hogy saját unalmas életüket feldobják, nyitnak egy Állat KávéZoot. Gondosan előkészítenek mindent. Ültetnek kávébabot, szereznek süteményrecepteket, hímzett kötényt, fényképes étlapot, majd várják […]

Olimpia Benedekmezőn

Ha a világ bármely táján megkérdeznek egy volt Waldorf-diákot, hogy az ötödik osztályról mi a legszebb élménye, nagy valószínűséggel azt feleli: a görög olimpia! És a válasza érthető, hiszen hónapokon keresztül erre az eseményre készülnek az ötödikesek: elméjüket, testüket, lelküket pallérozzák. Történelemből az ókori görögöket tanulmányozzák, zenéből görög énekeket, tanulnak, testnevelésórán az olimpiai próbákra edzenek, kézimunkaórán pedig megvarrják, megfestik a görög ruhájukat.

Pro Natura tizenkettedszer

A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában tizenkettedik alkalommal került sor a Pro Natura tanszimpóziumra. A résztvevő általános és középiskolás diákok tavaly a környezetükben lévő természeti ritkaságok feltérképezését kapták feladatul, most erről számoltak be.