Anya és fia. „A fiam tudja, hogy mindig számíthat rám”

Saját bevallása szerint az anyaság teljesen megváltoztatta, mások lettek a prioritásai, másképp gondolkozik, megváltozott a világképe. Hét közben otthonától több száz kilométerre végzi a dolgát, a közösség által rá bízott feladatát, de hétvégén minden idejét kisfiával tölti. Benkő Erikával, az RMDSZ háromszéki képviselőjével, a hatéves András édesanyjával a gyereknevelésről beszélgettünk.

Nem tartja magát szigorú szülőnek, nem ragaszkodik a szabályokhoz a szabályok kedvéért.
– A gyerekek visszatükrözik mindazt, amit a környezetükben látnak, ezért én azt vallom, hogy a legjobb gyermeknevelési módszer az, ha úgy viselkedünk, ahogy szeretnénk, hogy a gyermekünk viselkedjen. Ha otthon szépen beszélünk, bizonyára ő is szépen beszél majd, ha másokkal udvariasak és kedvesek vagyunk, ő is könnyen eltanulja a helyes viselkedést. Arra figyelek, hogy ő mit szeret, miben jó, soha nem erőltetem semmire. A legkevésbé sem hiszek abban, hogy terhelni kell a gyerekeket mindenféle korai fejlesztéssel, azt gondolom, hogy ami bennük van, az úgyis kibontakozik – állítja Benkő Erika.
Szidás, kiabálás helyett elbeszélget gyerekével.
– Hiába kiabálsz egy gyerekre, ha nem érti, mit csinált rosszul, vagy miért nem szabad azt tenni, amit tett. Megmondom a fiamnak, mit csinált rosszul, és miért nem szabad azt tenni, és ennek meg is van az eredménye, sokszor ő maga mondja, hogy „ezt ugye nem szabad, mert ez vagy ez történik”. Az egyetlen kivétel, amikor felemelem a hangomat, az az eset, amikor azt gondolom, esetleg kárt tehet magában, vagy másban.
Minden szabadidejét kisfiával tölti.
– Nagyon szeret játszóházba, uszodába járni, korzózunk, pizzázunk, fagyizunk együtt a városban. A lényeg, hogy ott legyek a közelében. Amikor Bukarestben vagyok, naponta többször beszélünk telefonon. Bármilyen ülésről kijövök, ha a családom hív, így a fiam tudja, hogy mindig számíthat rám. Az viszont tény, hogy nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, az ő segítségük az alapja annak, hogy nyugodtan tudom végezni a munkám, mert maximális biztonságban van – mondta.
Benkő Erikának kisgyerekes anyukaként választania kellett: elfogadja az RMDSZ felkérését, és képviselőként vállalja a bukaresti munkát, vagy itthon marad.
– Nem volt könnyű döntés. De én hiszek abban, amit csinálok, és tudom, hogy amíg dolgozom, a gyermekem biztonságban van, szeretet veszi körül. Azt gondolom, fontos az, hogy a politikusok szülők legyenek, mert a szülőket mindig aggasztja a jövő, és mindig azon vannak, hogy jobb világot hagyjanak örökül a gyermekeik számára – fejtette ki.
Meglátása szerint egy szülőnek az a feladata, hogy megtanítsa a gyermekének, mi a helyes, és mi nem az.
– Alapvetően arra szeretném bátorítani, hogy járja a saját útját, és fedezze fel ő maga a világot. Persze, szeretném, ha jó ember lenne belőle, jó magyar, ha szeretettel kötődne Székelyföldhöz. De mindezeken túl nem szeretném túlságosan befolyásolni. Egy szilárd és biztos alapot akarok adni neki, amire mindig építhet majd az életben. Arra fogom biztatni majd, hogy menjen, lásson világot, tanuljon, tapasztaljon, bővüljön a látóköre. A saját kultúránkat akkor értjük meg a legjobban, ha lehetőségünk nyílik arra, hogy összehasonlíthassuk valami mással. De arra is biztatom majd, hogy jöjjön haza, hozza haza a tudását, és boldoguljon itthon, mert azt gondolom, hogy egy olyan erős kulturális közösségnek a tagja lenni, mint a székelység, nagy érték.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 10., 19:16
    ÉRTÉKELÉS: -14

    Ajanlom, vigye minel tobbet erdobe a gyereket, mert hala a koalicionak, aminek o is tahja, csak kepen latunk majd rtdot, ha egyaltalan meg tudjuk majd engedni magunknak par ev mulva a kepnezegetes luxusat….. majd gondoskodik etrol a Veoreca es hasonlok bandaja

Ajánló

Előadás a barátságról

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház ma 18, és szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című tengeri történetet a Cimborák Bábszínház stúdiótermében.

Olvasni jó!

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánl a gyerekek és a szülők figyelmébe.

Zenés foglalkozások

A Székely Nemzeti Múzeumban harmadik alkalommal szervezik meg a Meleté nevet viselő, svájci-magyar közös projektet, melynek célja, hogy svájci zenepedagógusok a német nyelvterületen elterjedt alapfokú zenei oktatást Sepsiszentgyörgyön is megismertessék. A zenei foglalkozássorozat vezetői Sara Franchini, Jonas Gassmann és Salat-Zakariás Soma lesznek, akik október 15–19. között három különböző programmal is várják a zene varázslatára nyitott gyerekeket és felnőtteket.

Gyerek által írt mese

Egyszer egy ember gondolta, hogy elmegy a királyhoz, és köszönti Mátyás napjára. Felvette a legszebb ruháját, és elindult a kastély felé. Útközben találkozott egy katonával: – Hová mész te székely ember? – Megyek a királyhoz – mondta a székely. – A király nem ér rá most! – De muszáj! – folytatta a székely. Azzal tovább […]

A cinege cipője

A cinege cipője mindannyiunk gyermekkori, Móra Ferenc által írt kedvenc verse. Emlékszem, azonnal meg is tanultam, és azóta is tudom. Év közben megfeledkezek róla, de minden évben, amikor beköszönt az ősz – a levelek sárgulni kezdenek, szilva és szőlő illat járja át a környezetünket, és feltűnik a sárga mellényes, fekete sapkás kis madarunk a széncinege, izgágán kutat rovarok után, átfésül minden faágat, benéz minden levél alá – azonnal eszembe jut a költemény.

Újabb musical szerepben látható Lara

A Nyomorultak című musical Cosettje után a Rocksuli Tomikájaként tért vissza a budapesti Madách Színház színpadára a sepsiszentgyörgyi Zöldi Lara. A nyolcadik osztályos lány az Erdélyben turnézó Csík Zenekar meghívott vendége lesz.

Varázslatos muzsika szólt

Szombaton, szeptember 29-én a kézdivásárhelyi Borudvarban található Pajtában tartotta az Antanténusz Egyesület Jeles napok-programsorozatának Szent Mihály napjához fűződő hagyományápoló gyerekfoglalkozását.

Háromszékiek Újszentesen

Tizenegy diák képviseli Háromszéket a X. Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőn. A rangos rendezvényt október 19–21. között szervezik meg Újszentesen.

Kinyitották a mesetarisznyát

Pénteken, szeptember 28-án délután a Háromszéki Népfőiskola Egyesület Mesék Mátyás királyról címen mesemondóversenyt szervezett szörcsei és székelytamásfalvi iskolásoknak.

Kiértékelték rajzokat

A harmadik Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál záró napján került sor a szervező Tipe Tupa Egyesület által meghirdetett rajz- és meseíró-pályázat eredményhirdetésére.

Szívből jövő ajándék

Benedek Elek író, mesemondó születésnapját, szeptember 30-át jelölte ki a Magyar Olvasástársaság a magyar népmese napjának. Napközi otthonunk Benedek Elek nevét viseli, ezért kiemelt figyelmet fordítunk erre a jeles napra, ünnepre.

Gerle-szerelem

Javában zajlott a madárvonulás, a gólyák már elmentek, amikor a gerle udvarló, búgó hangja felcsendült. Villanyoszlop tetejéről rugaszkodott el, csattogó szárnycsapásokkal emelkedett a magasba, majd tíz-tizenöt méter után megfordult, és egy félkörívben ereszkedve tért vissza az oszlop tetejére. Tudtam, hogy nászrepülést végez a hím, és hogy valahol egy tojó mindezt figyelemmel kíséri. Ezért azt kerestem, […]

Őszi tanulmányút

Szeptember utolsó hetében került sor a Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében című projekt 2018-as tanulmányi hetére a Vajdaságban. Ez a Kárpát-medencei program még 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a határon belül és kívül élő magyarság megismerhesse egymás kultúráját és szokásait.

A mese közösségépítő ereje

Ezen héten is érdekes programokkal várta az érdeklődőket a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál. Zalka Csenge Virág a kamaszoknak mesélt, a kisebbek mesenyomozásra indultak Soós Dórival, de alkotó-fejlesztő foglalkozásokra is sor került. A szeptember 2-án kezdődött rendezvénysorozat vasárnap, a magyar népmese napján ér véget.

A gyerekeket is bevonják

A Rara Avis Madártani Egyesület 29 évvel ezelőtti megalakulásakor a madárvédelem széles körű népszerűsítését tűzte ki célul, ez határozza meg tevékenységüket napjainkban is. A természet- és madárvédelmi projektek mellett téli táborokat is szerveznek, és a farsangot is megünneplik.