Anya és fia. „A fiam tudja, hogy mindig számíthat rám”

Saját bevallása szerint az anyaság teljesen megváltoztatta, mások lettek a prioritásai, másképp gondolkozik, megváltozott a világképe. Hét közben otthonától több száz kilométerre végzi a dolgát, a közösség által rá bízott feladatát, de hétvégén minden idejét kisfiával tölti. Benkő Erikával, az RMDSZ háromszéki képviselőjével, a hatéves András édesanyjával a gyereknevelésről beszélgettünk.

Nem tartja magát szigorú szülőnek, nem ragaszkodik a szabályokhoz a szabályok kedvéért.
– A gyerekek visszatükrözik mindazt, amit a környezetükben látnak, ezért én azt vallom, hogy a legjobb gyermeknevelési módszer az, ha úgy viselkedünk, ahogy szeretnénk, hogy a gyermekünk viselkedjen. Ha otthon szépen beszélünk, bizonyára ő is szépen beszél majd, ha másokkal udvariasak és kedvesek vagyunk, ő is könnyen eltanulja a helyes viselkedést. Arra figyelek, hogy ő mit szeret, miben jó, soha nem erőltetem semmire. A legkevésbé sem hiszek abban, hogy terhelni kell a gyerekeket mindenféle korai fejlesztéssel, azt gondolom, hogy ami bennük van, az úgyis kibontakozik – állítja Benkő Erika.
Szidás, kiabálás helyett elbeszélget gyerekével.
– Hiába kiabálsz egy gyerekre, ha nem érti, mit csinált rosszul, vagy miért nem szabad azt tenni, amit tett. Megmondom a fiamnak, mit csinált rosszul, és miért nem szabad azt tenni, és ennek meg is van az eredménye, sokszor ő maga mondja, hogy „ezt ugye nem szabad, mert ez vagy ez történik”. Az egyetlen kivétel, amikor felemelem a hangomat, az az eset, amikor azt gondolom, esetleg kárt tehet magában, vagy másban.
Minden szabadidejét kisfiával tölti.
– Nagyon szeret játszóházba, uszodába járni, korzózunk, pizzázunk, fagyizunk együtt a városban. A lényeg, hogy ott legyek a közelében. Amikor Bukarestben vagyok, naponta többször beszélünk telefonon. Bármilyen ülésről kijövök, ha a családom hív, így a fiam tudja, hogy mindig számíthat rám. Az viszont tény, hogy nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, az ő segítségük az alapja annak, hogy nyugodtan tudom végezni a munkám, mert maximális biztonságban van – mondta.
Benkő Erikának kisgyerekes anyukaként választania kellett: elfogadja az RMDSZ felkérését, és képviselőként vállalja a bukaresti munkát, vagy itthon marad.
– Nem volt könnyű döntés. De én hiszek abban, amit csinálok, és tudom, hogy amíg dolgozom, a gyermekem biztonságban van, szeretet veszi körül. Azt gondolom, fontos az, hogy a politikusok szülők legyenek, mert a szülőket mindig aggasztja a jövő, és mindig azon vannak, hogy jobb világot hagyjanak örökül a gyermekeik számára – fejtette ki.
Meglátása szerint egy szülőnek az a feladata, hogy megtanítsa a gyermekének, mi a helyes, és mi nem az.
– Alapvetően arra szeretném bátorítani, hogy járja a saját útját, és fedezze fel ő maga a világot. Persze, szeretném, ha jó ember lenne belőle, jó magyar, ha szeretettel kötődne Székelyföldhöz. De mindezeken túl nem szeretném túlságosan befolyásolni. Egy szilárd és biztos alapot akarok adni neki, amire mindig építhet majd az életben. Arra fogom biztatni majd, hogy menjen, lásson világot, tanuljon, tapasztaljon, bővüljön a látóköre. A saját kultúránkat akkor értjük meg a legjobban, ha lehetőségünk nyílik arra, hogy összehasonlíthassuk valami mással. De arra is biztatom majd, hogy jöjjön haza, hozza haza a tudását, és boldoguljon itthon, mert azt gondolom, hogy egy olyan erős kulturális közösségnek a tagja lenni, mint a székelység, nagy érték.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 10., 19:16
    ÉRTÉKELÉS: -14

    Ajanlom, vigye minel tobbet erdobe a gyereket, mert hala a koalicionak, aminek o is tahja, csak kepen latunk majd rtdot, ha egyaltalan meg tudjuk majd engedni magunknak par ev mulva a kepnezegetes luxusat….. majd gondoskodik etrol a Veoreca es hasonlok bandaja

Ajánló

Elkezdődött a vonulás

Augusztus az, amikor az igazi arcát mutatja a nyár, és tombol, hét ágra süt a nap, és a levegőben megmozdul valami. Ezt a valamit az ember nem érzékeli, de minden évbe a vándormadarakat útra indítja. Készülődnek, egyre jobban foglalkoztatja őket a nagy út. Fiókáikat már kirepítették, a családi kötelékek meglazulnak, vagy teljesen el is szakadnak, […]

Kaland az óceánban

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy delfin, Fütty. Volt neki egy teknős barátja, akit Tekinek hívtak. Az óceánban éltek, a korallok és hínárok között úszkáltak, játszadoztak. Teki néha kiúszott a partra, sütkérezett, lerakta tojásait. Ilyenkor Fütty is elkísérte a parti hullámokig. Nagyokat ugrott az ég felé, hogy kikukkanthasson a kinti világba, ahol az […]

Szünidős emlékek

Folytatjuk sorozatunkat, melyben közéleti személyiségek osztják meg gyerekkori vakációs emlékeiket a Cseperedő olvasóival. A mai részben Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház vezetője és Csákány Zsuzsanna pávai óvónő mesél gyerekkori élményeiről.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánl a gyerekek figyelmébe. Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél Hogyan lépjünk bele kétszer ugyanabba a folyóba? – akár ez is lehetne a jelmondata Varga Bálint folytatásos ifjúsági detektívregényének. Az Amit végleg kitörölnél főszereplői ugyanis, alig fél évvel a Váltságdíj nélkül túl izgalmasra sikeredett nyári szünideje […]

Móka és mozgás

Nyáron sem tétlen a Kézdivásárhelyi SE táncszakosztálya, háromnapos táborral készült a táncoslábú gyerekeknek. A program során a latin- és moderntáncok lépéseinek elsajátítása és gyakorlása mellett a játék is fontos szerepet kapott.

Ismereteiket bővítették

2003-ban kezdődött a testvériskolai kapcsolat a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a magyarországi Súr község (Komárom-Esztergom megye) Arany János Általános Iskolája között. Az eltelt időszakban, a nyári szünidőkben az iskolák küldöttségei felváltva látogatták egymást. Idén Súrban került sor a 16. találkozóra.

Szülőnek lenni mese feladat

Pap Izabella az orbaiteleki általános iskola tanítónője, a 12 éves János Mihály édesanyja. A pedagógussal a gyereknevelésről, a kamaszkorról, az anyaságról beszélgettünk.

Zágoniak az anyaországban

A zágoni Szivárvány mazsorett csoport táncosai július 20. és 23. között tartalmas, szép napokat töltöttek Kocséron, Zágon község magyarországi testvértelepülésén. A zágoni Ifjúsági Fúvószenekar és a mazsorettes lányok a harmadik alkalommal megszervezett Arató Fesztiválon léptek fel. A kitartó munka, a zenekarral való próbák meghozták az eredményt, a csapat sikerrel képviselte a háromszéki községet a rangos […]

Szünidős emlékek

Folytatjuk sorozatunkat, melyben közéleti személyiségek osztják meg gyerekkori vakációs emlékeiket a Cseperedő olvasóival. A mai részben Dancs Árpád nyugalmazott tanár az 1950-es, ’60-as évek világába kalauzol el.

Ha nyár, akkor Balaton

Az idén úgy sikeredett, hogy a nyári szabadságunk egy részét a Balatonon töltöttük. Platánfák közötti sétányon igen kellemes volt a séta. Valahol a lombok között örvös galamb bugása hallatszott. Majd elhallgatott, és többé már nem szólt, így nem láttam meg a nagy testű madarat. Míg felfelé figyelőztem, észrevettem, hogy egyik kérgefoszlott fa törzse egy mesterséges fészekodút tart. Régi program keretén belül lehetett az a madárvédelmi akció, amely során ki lett helyezve az odú, mert az idő vasfoga igen megdolgozta.

Süt a nap, élvezd!

Bárki bármit is mond, nem adom fel az idei nyaralásom! Kit érdekel az én érzékeny lelkem, hisz nem látja senki, hogy a konok megjelenésű, karakteres ember mögött egy félénk, kis nyuszi lapul. Jó, van, amikor felkelted bennem az alvó oroszlánt, de azon nem is csodálkozom, megérdemled, mert nem követted az utasításaimat. Igen, szeretem, ha hódolóim […]

Fő téma: a kreativitás

Az 1991-ben létrejött Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a magyar állam támogatásával már 26 éve szervezi a Bolyai Nyári Akadémiát, lehetőséget teremtve a romániai és határon túli magyar pedagógusoknak a továbbképzésre.

Meglátni a jót másokban

Jól csak a szívével lát az ember! jelmondattal szervezte meg az idei gyerektáborát a bodoki, illyefalvi, pávai és az aldobolyi református egyház Csomakőrösön, július 16–20. között.

Gyerekek által írt mese

Egyszer volt, hol nem volt, kerek erdő közepében, nagy tölgyfának a tövében volt egy barlang. Ott lakott Vackor, a piszén pisze kölyökmackó. Egy reggel Vackor felébredt, azt hitte, már itt a tavasz, de minden csupa hó volt, fehér és hideg. Megmosakodott egy marék hóval, s látja, hogy valami áll a hóban. Még kicsit álmos volt, […]