Ha a gyerek tehetséges, engedjék zenélni! Igaz, ennek nem mindig örülnek a szomszédok

Nem túl gyakori mifelénk a csendháborítás miatti jelentgetés – állítják azok a polgármesteri hivatalt, közösségi rendőrséget képviselő személyek, akiket a szenátusban frissen megszavazott, ezt a jelenséget is érintő törvénytervezet kapcsán megkérdeztünk.
A sepsiszentgyörgyi önkormányzat lakótársulásokkal kapcsolatot tartó irodájában beszélgettünk Ördög Klára irodavezetővel: elmondása szerint nála nem sokan jelentgetnek, inkább a lakókhoz közelebb levő tömbházfelelőst keresik meg. Évi 3-4-szer fordulnak hozzá, néha csak azért, hogy elkérjék a csendórákra vonatkozó városi tanácshatározatot, hogy azt betű szerint alkalmazzák. A 2002/9-es határozat alapján munkanapokon és szombaton 15–17 és 22–08 óra között, vasárnap 14–18 és 20–08 óra között kell csendet tartani. Nekik nincs más „fegyverük” a „zelegorkodók” ellen, mint a felszólítás, ilyen esetekben a közösségi rendőrségnek van joga határozottabban fellépni, illetve 500–1500 lej közötti összeggel büntetni.
– Legtöbbször lakásfelújítás miatti munkálatok, illetve a zene bömböltetése miatt jelentik a szomszédok egymást havonta egyszer-kétszer, nyáron kicsit gyakrabban, mint télen – mondta Hadnagy István is, a közösségi rendőrség vezetője. – Általában működik az a gyakorlat, hogy aki nagyobb zajjal járó szerelésbe, felújításba kezd egy lakásban, megbeszéli a szomszédokkal, türelmüket kéri meghatározott időre. Viszont az is előfordult, hogy gyermeksírás miatt hívtak ki, de akkor megmagyaráztuk az illetőnek, hogy ez nem tartozik a csendháborítás fogalomkörébe.
A jegyzőkönyv kiállítása után 99%-ban megszűnik a konfliktusforrás, ha valós is a panasz. Ha nem, visszatérnek, és magasabb büntetést rónak ki, magyarázta a közösségi rendőrség vezetője.
A Csíki negyedi Otthon sétány 27-es tömbházában, ahol harmadosztályú garzonlakások vannak, a lakók évek óta ablakba kitett hangszórókból áradó zenével szórakoztatják a környező blokkok lakóit, akiknek a helyi rendőrségnél letett panaszára az a válasz született, hogy „nem megalapozott”.
– Személyijük nincs, lakodalomra készülnek a zenészek, gyakorolnak – mondták egyszer a kihívott rendőröknek, akik ezután békén hagyták őket, hiszen „nekik is meg kell élni valamiből.” Olyan lakókról van szó, akik a szemetet is nagyvonalúan a folyosó végén levő ablakon dobják ki – mondja Fröchlich Sarolta, az illető tömbház adminisztrátora. Ezen eseten kívül azonban csak évi 5-6 reklamáció fut be a város több lakótársulásáért felelős gondnokhoz, aki úgy látja, „a rendeletet eddig sem tartották be, mindenki akkor dolgozik, amikor tud.”
Az új törvénytervezetben az szerepel, hogy azokban az órákban, amikor a jelenlegi szabályozás szerint még szabad hangoskodni, a zajszint nem haladhatja meg a 35 decibelt, a csendórákban (14-16 , illetve 23 és reggel 7 óra között) a 30 decibelt. Ha a törvény életbe lép, akkor Hadnagy István szerint vélhetően felszerelik őket zajszintmérő műszerekkel is. A tervezetből kikerült az a passzus, mely szerint 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel is sújtható lett volna a notórius hangoskodó szomszéd. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nem gyakoriak mivel itt az emberek beleértve jómagam is, szinte szégyellünk odamenni a szomszédhoz és megmondani, hogy ne zavarják a környéket, elkerülve ezzel a konfliktusokat. Az önkormányzatok illetve a helyi rendőrség azzal kellene foglalkozzon, hogy le ellenőrizzék azokat a cégeket akik lakónegyedekben működtetnek autómosókat szervízeket stb. Én egy ilyen szituációnak vagyok “áldozata” mivel mindkét üzem van a szomszédságomban és egyáltalán nem érdekli őket hogy hétvege van!
    Amúgy Kézdivásárhelyen van, ha valaki leszeretné ellenőrizni!

Ajánló

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.