Ha a gyerek tehetséges, engedjék zenélni! Igaz, ennek nem mindig örülnek a szomszédok

Nem túl gyakori mifelénk a csendháborítás miatti jelentgetés – állítják azok a polgármesteri hivatalt, közösségi rendőrséget képviselő személyek, akiket a szenátusban frissen megszavazott, ezt a jelenséget is érintő törvénytervezet kapcsán megkérdeztünk.
A sepsiszentgyörgyi önkormányzat lakótársulásokkal kapcsolatot tartó irodájában beszélgettünk Ördög Klára irodavezetővel: elmondása szerint nála nem sokan jelentgetnek, inkább a lakókhoz közelebb levő tömbházfelelőst keresik meg. Évi 3-4-szer fordulnak hozzá, néha csak azért, hogy elkérjék a csendórákra vonatkozó városi tanácshatározatot, hogy azt betű szerint alkalmazzák. A 2002/9-es határozat alapján munkanapokon és szombaton 15–17 és 22–08 óra között, vasárnap 14–18 és 20–08 óra között kell csendet tartani. Nekik nincs más „fegyverük” a „zelegorkodók” ellen, mint a felszólítás, ilyen esetekben a közösségi rendőrségnek van joga határozottabban fellépni, illetve 500–1500 lej közötti összeggel büntetni.
– Legtöbbször lakásfelújítás miatti munkálatok, illetve a zene bömböltetése miatt jelentik a szomszédok egymást havonta egyszer-kétszer, nyáron kicsit gyakrabban, mint télen – mondta Hadnagy István is, a közösségi rendőrség vezetője. – Általában működik az a gyakorlat, hogy aki nagyobb zajjal járó szerelésbe, felújításba kezd egy lakásban, megbeszéli a szomszédokkal, türelmüket kéri meghatározott időre. Viszont az is előfordult, hogy gyermeksírás miatt hívtak ki, de akkor megmagyaráztuk az illetőnek, hogy ez nem tartozik a csendháborítás fogalomkörébe.
A jegyzőkönyv kiállítása után 99%-ban megszűnik a konfliktusforrás, ha valós is a panasz. Ha nem, visszatérnek, és magasabb büntetést rónak ki, magyarázta a közösségi rendőrség vezetője.
A Csíki negyedi Otthon sétány 27-es tömbházában, ahol harmadosztályú garzonlakások vannak, a lakók évek óta ablakba kitett hangszórókból áradó zenével szórakoztatják a környező blokkok lakóit, akiknek a helyi rendőrségnél letett panaszára az a válasz született, hogy „nem megalapozott”.
– Személyijük nincs, lakodalomra készülnek a zenészek, gyakorolnak – mondták egyszer a kihívott rendőröknek, akik ezután békén hagyták őket, hiszen „nekik is meg kell élni valamiből.” Olyan lakókról van szó, akik a szemetet is nagyvonalúan a folyosó végén levő ablakon dobják ki – mondja Fröchlich Sarolta, az illető tömbház adminisztrátora. Ezen eseten kívül azonban csak évi 5-6 reklamáció fut be a város több lakótársulásáért felelős gondnokhoz, aki úgy látja, „a rendeletet eddig sem tartották be, mindenki akkor dolgozik, amikor tud.”
Az új törvénytervezetben az szerepel, hogy azokban az órákban, amikor a jelenlegi szabályozás szerint még szabad hangoskodni, a zajszint nem haladhatja meg a 35 decibelt, a csendórákban (14-16 , illetve 23 és reggel 7 óra között) a 30 decibelt. Ha a törvény életbe lép, akkor Hadnagy István szerint vélhetően felszerelik őket zajszintmérő műszerekkel is. A tervezetből kikerült az a passzus, mely szerint 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel is sújtható lett volna a notórius hangoskodó szomszéd. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nem gyakoriak mivel itt az emberek beleértve jómagam is, szinte szégyellünk odamenni a szomszédhoz és megmondani, hogy ne zavarják a környéket, elkerülve ezzel a konfliktusokat. Az önkormányzatok illetve a helyi rendőrség azzal kellene foglalkozzon, hogy le ellenőrizzék azokat a cégeket akik lakónegyedekben működtetnek autómosókat szervízeket stb. Én egy ilyen szituációnak vagyok “áldozata” mivel mindkét üzem van a szomszédságomban és egyáltalán nem érdekli őket hogy hétvege van!
    Amúgy Kézdivásárhelyen van, ha valaki leszeretné ellenőrizni!

Ajánló

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.

A nevelés a legfontosabb

Mind azt már korábban megírtuk, idén nyártól tilos a vékony és nagyon vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok behozatala Romániába, jövő év január 1-jétől pedig ezek forgalmazása is. A rendelkezést a legtöbben üdvözölték, több háromszéki gondolja úgy, hogy fölösleges a sok műanyag zacskó.

Röviden

Kiállítás a víz világnapjára Védd természetesen! – ezzel a jelmondattal hirdetett pályázatot a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal a víz világnapjára. A beérkezett munkákat Sepsiszentgyörgy főterén állítják ki. Az ENSZ és az UNESCO által rendezett víz világnapja jelmondatának megjelenítését kérte fotókon és rajzokon a vízügyi hivatal azoktól, akik beneveztek a pályázatra. Bárki jelentkezhetett, akinek a képeiben […]

Leseperték a statútumot

Ismét a román–magyar párbeszéd ellen szavaztak – állapította meg Kulcsár-Terza József annak kapcsán, hogy a képviselőház közigazgatási bizottsága tegnap 21 szavazattal kettő ellenében vita nélkül elutasította a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

Megalakult az EMÁE

A múlt héten hivatalosan is jegyezték, tehát megalakult az Erdélyi Magyar Állatorvosok Egyesülete – tájékoztatott dr. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos, az említett egyesület elnöke.

Az ár a szemetet is hozta

A napokban Erdővidéken levonult áradat megmutatta azt is, mennyire vigyázunk szülőföldünkre, mennyire vesszük komolyan az elődeink által ránk hagyott természeti örökség tisztaságát, vizeinket, életterünket. A Barót-patak mentén nagy mennyiségű pillepalack akadt „horogra”, de nemcsak a vizek mente szemetes.

Együttműködés és kisebbségvédelem

A csütörtöki kormányinfót sok szempontból tanítani lehetne politikusnak, újságírónak egyaránt. Lázár János, az Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét vezető miniszter magasiskoláját adja annak, hogy miként kell tisztán, érthetően, józanul, türelemmel, érvekkel (no, meg hatalmas háttértudással) válaszolni a néha barátságosnak nagy túlzással sem nevezhető kérdésekre. A március 15-i sajtóbeszélgetés, amelyre Antal Árpád polgármesterrel együtt hívták az újságírókat, természetesen sok szempontból rendhagyónak bizonyult: nem csak azért, mert Sepsiszentgyörgyön került rá sor, igen kötetlen körülmények közepette, de a sajtó is érdeklődéssel fordult a magyar kormány szóvivője felé, aki nem maradt adós azzal, hogy felvilágosítást adjon a magyar álláspontról néhány fontos kérdésben.

Jó úton a MSP

Már csak 15 napunk maradt, hogy elérjük a megfogalmazott célokat. A kisebbségek jogairól szóló polgári kezdeményezés (Minority Safe Pack – MSP) jó úton jár, de még kell százezer aláírás – hangoztatták az RMDSZ helyi vezetői tegnapi sajtóértekezletükön.

Elhunyt 4 nap kezelés után

Újabb életet követelt az influenzavírus a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban: az esetet tegnap erősítették meg, a nagybaconi, 65 éves beteg a szakemberek szerint nem szenvedett krónikus betegségekben, halálát tüdőgyulladás okozta.

Gyűrűzik a zászlóbotrány

A prefektus vagy a kormány helyi képviselője, nem tartja be a kormány utasításait, vagy – ami még ennél is rosszabb – nem a kormánytól kapja az utasításait – hangoztatták tegnap az RMDSZ helyi vezetői.

Röviden

Takarmánygyűjtést szerveznek Az Erdővidéket is sújtó áradások következtében kárt szenvedő gazdákat segítené a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) egy takarmánygyűjtő akcióval. Lakatos László, a HÁRIT alelnöke Erdővidéken járva azt tapasztalta, hogy nagyon sok gazda takarmánya ázott el. Az ifjúsági szervezeti úgy döntött, a gazdák segítségére siet, céljuk ezer bála: 350 széna, 350 szalma és 350 lucerna […]

„Nincs titok, csak éljük az életet”

Március 15-én köszöntötték Pákéban a száz éve Csomakőrösön született és jelenleg Kovásznán élő Ördög, lánykori nevén Antal Ilonát, aki mint elmondta: jó egészségnek örvend, és legalább a 104 éves születésnapját is meg szeretné ünnepelni, hogy megelőzze nagymamáját, aki 103 évet élt.

Mindenkinek csak adnak

Fergeteges volt a hangulat azon a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben tartott szombati találkozón, ahol a Down-szindrómások világnapja alkalmából mintegy 40–50 érintett család, 160 résztvevő jött össze ismerkedni, szórakozni, kötetlenül beszélgetni a Mozgalmas Szamaritánus Keresztyén Egyesület szervezésében. A regionális találkozóra Csíkszeredából, Udvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Kézdivásárhelyről és Brassóból érkeztek.

Ajánló

ELMARAD! A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mára, március 20-ra beharangozott rendezvénye – a Magyar Szemle folyóirat estje és Gróh Gáspár előadása – objektív okok miatt egy későbbi időpontra halasztódik. A szervezők az érdeklődők elnézését és megértését kérik.   MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.15 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p., 2018.); 16.30 A Viszkis (magy. akciófilm, […]