Ha a gyerek tehetséges, engedjék zenélni! Igaz, ennek nem mindig örülnek a szomszédok

Nem túl gyakori mifelénk a csendháborítás miatti jelentgetés – állítják azok a polgármesteri hivatalt, közösségi rendőrséget képviselő személyek, akiket a szenátusban frissen megszavazott, ezt a jelenséget is érintő törvénytervezet kapcsán megkérdeztünk.
A sepsiszentgyörgyi önkormányzat lakótársulásokkal kapcsolatot tartó irodájában beszélgettünk Ördög Klára irodavezetővel: elmondása szerint nála nem sokan jelentgetnek, inkább a lakókhoz közelebb levő tömbházfelelőst keresik meg. Évi 3-4-szer fordulnak hozzá, néha csak azért, hogy elkérjék a csendórákra vonatkozó városi tanácshatározatot, hogy azt betű szerint alkalmazzák. A 2002/9-es határozat alapján munkanapokon és szombaton 15–17 és 22–08 óra között, vasárnap 14–18 és 20–08 óra között kell csendet tartani. Nekik nincs más „fegyverük” a „zelegorkodók” ellen, mint a felszólítás, ilyen esetekben a közösségi rendőrségnek van joga határozottabban fellépni, illetve 500–1500 lej közötti összeggel büntetni.
– Legtöbbször lakásfelújítás miatti munkálatok, illetve a zene bömböltetése miatt jelentik a szomszédok egymást havonta egyszer-kétszer, nyáron kicsit gyakrabban, mint télen – mondta Hadnagy István is, a közösségi rendőrség vezetője. – Általában működik az a gyakorlat, hogy aki nagyobb zajjal járó szerelésbe, felújításba kezd egy lakásban, megbeszéli a szomszédokkal, türelmüket kéri meghatározott időre. Viszont az is előfordult, hogy gyermeksírás miatt hívtak ki, de akkor megmagyaráztuk az illetőnek, hogy ez nem tartozik a csendháborítás fogalomkörébe.
A jegyzőkönyv kiállítása után 99%-ban megszűnik a konfliktusforrás, ha valós is a panasz. Ha nem, visszatérnek, és magasabb büntetést rónak ki, magyarázta a közösségi rendőrség vezetője.
A Csíki negyedi Otthon sétány 27-es tömbházában, ahol harmadosztályú garzonlakások vannak, a lakók évek óta ablakba kitett hangszórókból áradó zenével szórakoztatják a környező blokkok lakóit, akiknek a helyi rendőrségnél letett panaszára az a válasz született, hogy „nem megalapozott”.
– Személyijük nincs, lakodalomra készülnek a zenészek, gyakorolnak – mondták egyszer a kihívott rendőröknek, akik ezután békén hagyták őket, hiszen „nekik is meg kell élni valamiből.” Olyan lakókról van szó, akik a szemetet is nagyvonalúan a folyosó végén levő ablakon dobják ki – mondja Fröchlich Sarolta, az illető tömbház adminisztrátora. Ezen eseten kívül azonban csak évi 5-6 reklamáció fut be a város több lakótársulásáért felelős gondnokhoz, aki úgy látja, „a rendeletet eddig sem tartották be, mindenki akkor dolgozik, amikor tud.”
Az új törvénytervezetben az szerepel, hogy azokban az órákban, amikor a jelenlegi szabályozás szerint még szabad hangoskodni, a zajszint nem haladhatja meg a 35 decibelt, a csendórákban (14-16 , illetve 23 és reggel 7 óra között) a 30 decibelt. Ha a törvény életbe lép, akkor Hadnagy István szerint vélhetően felszerelik őket zajszintmérő műszerekkel is. A tervezetből kikerült az a passzus, mely szerint 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel is sújtható lett volna a notórius hangoskodó szomszéd. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nem gyakoriak mivel itt az emberek beleértve jómagam is, szinte szégyellünk odamenni a szomszédhoz és megmondani, hogy ne zavarják a környéket, elkerülve ezzel a konfliktusokat. Az önkormányzatok illetve a helyi rendőrség azzal kellene foglalkozzon, hogy le ellenőrizzék azokat a cégeket akik lakónegyedekben működtetnek autómosókat szervízeket stb. Én egy ilyen szituációnak vagyok “áldozata” mivel mindkét üzem van a szomszédságomban és egyáltalán nem érdekli őket hogy hétvege van!
    Amúgy Kézdivásárhelyen van, ha valaki leszeretné ellenőrizni!

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.