A hetvenéves Kovács Julianna kertje „aranyérmet” érdemelt

Családias hangulatú terménynapot tartottak tegnap a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság kézdivásárhelyi irodájában, amin a megyei termelőkön kívül Hargita megyei érdeklődők is részt vettek. A rendezvény ötletgazdája Jancsó Szilvia kertészmérnök, az iroda helyi munkatársa.
A főtéri népművészeti üzlet emeleti részén található patikamúzeum komor bútorai között valósággal világítottak az ősz varázslatos színeit felvonultató zöldség- és gyümölcskompozíciók, egy ódon rekeszes szekrényt pedig zakuszkatálalóvá léptettek elő. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunknak azt hangsúlyozta: jó ötletnek tartja, hogy a kolléganője a lekvárverseny mellett a zakuszkakóstolót is tető alá hozta, hiszen az agrárium szerves részét képezi a termények eltevése, konzerválása, az ágazat nem csak a nagy pityókatermesztőkről szól. A megnyitón Könczei elmondta: a konyhakertekben termett termékek azért is fontosak, mert biotermékekről van szó, amiknek a fogyasztása nagyon egészséges, így ezt a termesztési módot minél szélesebb körben népszerűsíteni kell. „Szerencsére a városi fogyasztók is egyre jobban a falu irányába fordulnak, örvendetes, hogy sokan az őstermelőktől szerzik be az eltevésre szánt dolgokat” – mondta az igazgató. Arra biztatta a jelenlevőket, hogy folytassák a hasonló rendezvényeket, és azokat ki is kell terjeszteni.
Dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány munkatársa a megnyitón kifejtette: nagy örömére szolgál, hogy egyre többen csatlakoznak a mozgalomhoz. Elmondta, ötödik alkalommal vettek részt a Felvidéken megtartott lekvár- és borversenyen is, ahonnan jó eredményekkel tértek haza – ezt most itthon is díjazták. A lekvárversenyben a fődíjat Szász Enikő nyerte, aki az eredményhirdetéskor még nem volt jelen. A szászfalusi Kovács Katalin viszont igen, ő aranyérmes lett, de ugyanakkor ezüstérmet ért a ribizlilekvárja, az eperlekvárja pedig harmadik helyezést érdemelt. Kiemelnénk még Jákó Réka nevét, mint a legkisebb lekvárfőzőét: a kislány mézzel bolondított hagymalekvárral nevezett be a Peszektergenyén megtartott versenyre. Tegnap kiosztották az idei Legszebb Konyhakert díjakat is. Első helyezést ért el Kovács Zsigmond (Szászfalu) és Kovács Julianna (Kézdivásárhely), ezüstérmes lett Gáll Enikő (Kézdivásárhely) és Szigyártó Tünde (a haralyi kertjéért), harmadik Kozma Erzsébet (Kézdivásárhely). A legjobb zakuszkáért járó díjat az ozsdolai Páll Ildikó kapta, aki két kitüntetésben is részesült: mindkét zakuszkája annyira jó volt, hogy a férfiakból álló zsűri mindkettőt aranyéremre taksálta. Hogy a rendezvény családias hangulata fokozódjon, az összes résztvevőt szászfalusi portáján vendégelte meg Kovács Zsigmond. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]