Romániában március 15. és április 15. közötti időszakra tehető a csemeteültetés hónapja, de mivel az ország területén más-más időjárási viszonyok uralkodnak, ezért – akár Háromszéken is – a csemeteültetés az említett időszakon „kívülre tolódhat”: ez idén sem lesz másképpen mifelénk, tudtuk meg Cornea Emiliantól, a Romsilva állami erdészet Kovászna megyei szervezetének igazgatójától.

Az ország területének nagysága, ezen belüli klímaváltozások tükrében a csemeteültetés hónapjaként kikiáltott időszak nem mindenhol felel meg a célnak, főként, hogy megyénkben pár hete még havazás-készenléti riadó volt érvényben.

– Kovászna megyében már a múlt héten előkészítettük a csemetéket – főként fenyőt, tölgyet, juhart, bükköt – a kiültetésre. Mifelénk még körülbelül 2 hétig optimális a faültetés, illetve hegyvidéken ez az időszak egészen májusig is elhúzódhat – avatott be Cornea.

Tervek szerint idén az állami erdészet tulajdonában lévő 75 hektáros területre hektáronként 5 ezer facsemetét ültetnének ki, de ezen kívül igénylésére több ezer fiatal fát osztanak szét támogatásképpen, hiszen mindenki érdeke a zöldövezetek növelése – avatott be a részletekbe az igazgató.

Tőle tudtuk meg, hogy az évente zajló akciók során elsősorban szakcégekkel és a saját személyzetük által felügyelt napszámosokkal dolgoznak, de mivel ásni-kapálni mindenki tud, önkénteseket, civileket is bevonnak az akcióba.

– Az elmúlt években a munkálatok mellett arra is hangsúlyt fektettünk, hogy diákok, fiatalok körében népszerűsítsük az erdő iránti tiszteletet, így született meg a megyei tanfelügyelőséggel egy egyezség, melynek értelmében idéntől a Háromszéken működő vidéki, városi iskolákkal közösen zajlik csemeteültetési, illetve utólagos ápolási kampány – részletezte.

Mint az kiderült, a szakemberek közösen a diákokkal, az erre jelentkező iskolák udvaraiban ültetnének csemetéket, ezeket az év folyamán ápolnák, illetve az elszáradt, meg nem fogant fákat utólag cserélnék.

Az állami erdészet háromszéki szervezetének vezetősége egyelőre 3 partnerséget, szerződést kötött különféle iskolákkal (több száz csemete ültetésére), illetve egészen április 20-ig még lehet jelentkezni.

Az akció a következő években is zajlik, így nem lehet lekésni róla – hangsúlyozta Cornea.

Hasznos csapatépítés
A Szemerja–Görgő Közbirtokosság a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Karával megkötött együttműködési megállapodás keretében a hallgatókkal egy három éve ültetett csemetésben végzett karbantartási munkálatokat. Ezen azt kell érteni, hogy a közel háromhektáros területen kipótolták a meg nem fogant, kipusztult, őzek, szarvasok által lerágott csemetéket, szám szerint éppen 2800-at ültettek több parcellán, főleg tölgyet, kisebb számban hársfát és vadcseresznyét. „10–12 évig kell gondozni egy ültetettet, a kis fákat locsolni, a csemeték között a gazt sarlózni kell” – világosított fel Csákány László közbirtokossági elnök.
Április 19-én a kőröspataki közbirtokosság a fafeldolgozó Casarbor céggel, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a környezetvédelmi hivatallal és a községbeli Kálnoky Ludmilla Általános Iskola tanulóival szövetkezve egy 1,7 hektáros területen ülteti el a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központtól kapott 6000 lucfenyőcsemetét, az ültetvény további kezelése a Hatod Magánerdészet feladata lesz. A kitüntetett figyelem addig jár egy lombhullató erdőnek, amíg záródik a lombkorona, tűlevelűek esetében pedig, míg az 1 méteres magasságot elérik a kis fák.

Csemeteültetés Zágonban
Pénteken a Zágoni Magánerdészet, közösen a helyi fiatalokkal csemeteültetést tartott a zágoni polgármesteri hivatal legelőjén, az akciót még kétszer megismétlik.
A pénteki megmozduláson az erdészet munkatársai, illetve a zágoni és papolci diákok és más önkéntesek vettek részt, ennek keretében 15 ezer erdei facsemete ültetését, azaz három hektár terület beerdősítését tűzték ki célul.
Porzsolt Levente erdészeti vezető kérdésünkre elmondta, az ültetés költségeit a zágoni polgármesteri hivatal állta, míg a csemetéket a Mihai Eminescu Trust Alapítvány biztosította.
A pénteki akcióban a Jani kútja nevű erdőrészhez közel (Zágontól olyan 35 kilométerre) dolgoztak, és lucfenyőt, bükköt és hegyi juhart ültettek.
Porzsolt Levente megjegyezte, a csemeteültetésnek két fontos célja is volt: az egyik, hogy ránevelje a fiatalokat a környezetvédelem és az erdő iránti tisztelet fontosságára, valamint, hogy idővel a beültetett területet bevehessék az erdészeti alapba.
A következő csemeteültetési megmozdulást április 18–19-én szervezik meg. Jelentkezni Porzsolt Leventénél lehet a 0732.500.751-es telefonszámon.

Kezdődik az őshonos gyümölcsfacsemeték osztása!
Korábban már beszámoltunk, hogy a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a Közösségi Kártya program keretében összegyűlt pénzösszegből 2000 őshonos gyümölcsfacsemetét vásárol, melyeket a megye különböző térségeiben ültetnek el. Az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének elnevezésű projekt célja elősegíteni az őshonos gyümölcsfák visszatelepítését a háromszéki falvakba. A HKA-hírszolgálat a napokban közölte, hogy nagyon sok igénylés futott be a a meghirdetett programra, többszörösen meghaladva a rendelkezésükre álló keretet. Ezért a döntésnél fontos szempontot jelentett az, hogy az adott település hajlandó-e felvállalni a keretszámot meghaladó csemetéket, önrész formájában. Így az alapítvány által biztosított 2000 csemete az önrész hozzájárulással 3400-ra bővül, ezzel is több családot részesítve ingyenes őshonos gyümölcsfacsemetében.
Tekintettel a befutó pályázatok minőségére és a kérések megalapozottságára, az alapítvány úgy döntött, hogy minden kérelmezőt támogatásban részesít, és a gyümölcsfákat két ütemben biztosítja: idén a nagyszámú kéréseket részesíti előnyben, a többit pedig a jövő évi készletből támogatja. Az eredmények kiközlése folyamatban van, a támogatottak névsora az alapítvány honlapján megtalálható.

Összegezve: idén őshonos gyümölcsfa-támogatásban 9 település részesül (összesen 2087+1400 darab csemete), míg 2019-ben 12 településre jut 1630 csemete. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Sok tervet visszadobnak

Továbbra is hibáktól hemzsegő tűzvédelmi terveket, engedélyeztetési igényléseket kapnak kézhez a Kovászna megyei tűzoltóság szakemberei. Ezeket nem tudják jóváhagyni, így ha csökken is a tűzvédelem nélküli épületek száma Háromszéken, ez a folyamat csigatempóban zajlik, annak ellenére, hogy az igénylések 1,13%-kal nőttek az elmúlt év első negyedéhez képest.

Megbecsülendő kapcsolatok

A községvezetéssel fenntartott eddigi jó kapcsolatok okán Csoma Gergely csángókutató és Király Lajos, a kiszállás szervezője anyaországi orvos barátaikkal érkeztek csütörtökön Uzonba, akik déltől estig folyamatosan az ortopédiai panaszokkal érkező vagy onkológiai tanácsadást váró betegek rendelkezésére álltak.

Diplomácia és gazdaság

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából. A megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is elbeszélgetett. A nagykövet csütörtökön délelőtt a PRO WOOD Regionális Faipari Klaszter és a Holzindustrie Schweighofer vezetőivel találkozott. […]

Csemeteosztás Zabolán

Szombaton a Háromszéki Közösségi Alapítvány jóvoltából Zabola község polgármesteri hivatalának udvarán őshonos gyümölcsfa csemetéket osztottak az érdeklődőknek, akik pillanatok alatt elkapkodták azokat.

Röviden

Elszaporodtak a kullancsok András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója érdeklődésünkre tegnap elmondta, a kórházi statisztika mellett személyesen is tapasztalja, hogy elszaporodtak a kullancsok. „Amikor gyermekek voltunk, folyton a szabadban játszottunk, tudtuk, hogy van kullancs, de csupán minden szökőévben hallottunk kullancscsípésről. Mostanság ha a kutyámmal végigmegyek a város utcáin, parkjain, már […]

A motiválás fontossága

A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel szervezett tudományos konferenciát Kovászna Megye Tanácsa Kézdivásárhelyen. A kétnapos eseményen mintegy négyszáz pedagógus és szakember vett részt az ország tizenkét megyéjéből és a határon túlról.

Minek a túlóra?

Ötszáztizenhat személy vett részt a munkaerő-foglalkoztatási hivatal pénteki munkabörzéjén, de az alkalmazók nagy része csalódottan távozott a szentgyörgyi, Vadász utcai sportcsarnokból.

Közösségi nap Baróton

Közel négyszáz facsemetét ültettek el szombaton baróti és más erdővidéki településekről érkezett fiatalok és segítőik a város határában található Keleti-tó partján, a Barót-patak mentén, a bányahíd és a baptista templom közötti szakaszon, a városi strand területén, valamint játszóterek közelében. Az önkéntes megmozdulással a szervező Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE) a Föld napja (április 22.) előtt is tisztelgett.

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.