Romániában március 15. és április 15. közötti időszakra tehető a csemeteültetés hónapja, de mivel az ország területén más-más időjárási viszonyok uralkodnak, ezért – akár Háromszéken is – a csemeteültetés az említett időszakon „kívülre tolódhat”: ez idén sem lesz másképpen mifelénk, tudtuk meg Cornea Emiliantól, a Romsilva állami erdészet Kovászna megyei szervezetének igazgatójától.

Az ország területének nagysága, ezen belüli klímaváltozások tükrében a csemeteültetés hónapjaként kikiáltott időszak nem mindenhol felel meg a célnak, főként, hogy megyénkben pár hete még havazás-készenléti riadó volt érvényben.

– Kovászna megyében már a múlt héten előkészítettük a csemetéket – főként fenyőt, tölgyet, juhart, bükköt – a kiültetésre. Mifelénk még körülbelül 2 hétig optimális a faültetés, illetve hegyvidéken ez az időszak egészen májusig is elhúzódhat – avatott be Cornea.

Tervek szerint idén az állami erdészet tulajdonában lévő 75 hektáros területre hektáronként 5 ezer facsemetét ültetnének ki, de ezen kívül igénylésére több ezer fiatal fát osztanak szét támogatásképpen, hiszen mindenki érdeke a zöldövezetek növelése – avatott be a részletekbe az igazgató.

Tőle tudtuk meg, hogy az évente zajló akciók során elsősorban szakcégekkel és a saját személyzetük által felügyelt napszámosokkal dolgoznak, de mivel ásni-kapálni mindenki tud, önkénteseket, civileket is bevonnak az akcióba.

– Az elmúlt években a munkálatok mellett arra is hangsúlyt fektettünk, hogy diákok, fiatalok körében népszerűsítsük az erdő iránti tiszteletet, így született meg a megyei tanfelügyelőséggel egy egyezség, melynek értelmében idéntől a Háromszéken működő vidéki, városi iskolákkal közösen zajlik csemeteültetési, illetve utólagos ápolási kampány – részletezte.

Mint az kiderült, a szakemberek közösen a diákokkal, az erre jelentkező iskolák udvaraiban ültetnének csemetéket, ezeket az év folyamán ápolnák, illetve az elszáradt, meg nem fogant fákat utólag cserélnék.

Az állami erdészet háromszéki szervezetének vezetősége egyelőre 3 partnerséget, szerződést kötött különféle iskolákkal (több száz csemete ültetésére), illetve egészen április 20-ig még lehet jelentkezni.

Az akció a következő években is zajlik, így nem lehet lekésni róla – hangsúlyozta Cornea.

Hasznos csapatépítés
A Szemerja–Görgő Közbirtokosság a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Karával megkötött együttműködési megállapodás keretében a hallgatókkal egy három éve ültetett csemetésben végzett karbantartási munkálatokat. Ezen azt kell érteni, hogy a közel háromhektáros területen kipótolták a meg nem fogant, kipusztult, őzek, szarvasok által lerágott csemetéket, szám szerint éppen 2800-at ültettek több parcellán, főleg tölgyet, kisebb számban hársfát és vadcseresznyét. „10–12 évig kell gondozni egy ültetettet, a kis fákat locsolni, a csemeték között a gazt sarlózni kell” – világosított fel Csákány László közbirtokossági elnök.
Április 19-én a kőröspataki közbirtokosság a fafeldolgozó Casarbor céggel, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a környezetvédelmi hivatallal és a községbeli Kálnoky Ludmilla Általános Iskola tanulóival szövetkezve egy 1,7 hektáros területen ülteti el a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központtól kapott 6000 lucfenyőcsemetét, az ültetvény további kezelése a Hatod Magánerdészet feladata lesz. A kitüntetett figyelem addig jár egy lombhullató erdőnek, amíg záródik a lombkorona, tűlevelűek esetében pedig, míg az 1 méteres magasságot elérik a kis fák.

Csemeteültetés Zágonban
Pénteken a Zágoni Magánerdészet, közösen a helyi fiatalokkal csemeteültetést tartott a zágoni polgármesteri hivatal legelőjén, az akciót még kétszer megismétlik.
A pénteki megmozduláson az erdészet munkatársai, illetve a zágoni és papolci diákok és más önkéntesek vettek részt, ennek keretében 15 ezer erdei facsemete ültetését, azaz három hektár terület beerdősítését tűzték ki célul.
Porzsolt Levente erdészeti vezető kérdésünkre elmondta, az ültetés költségeit a zágoni polgármesteri hivatal állta, míg a csemetéket a Mihai Eminescu Trust Alapítvány biztosította.
A pénteki akcióban a Jani kútja nevű erdőrészhez közel (Zágontól olyan 35 kilométerre) dolgoztak, és lucfenyőt, bükköt és hegyi juhart ültettek.
Porzsolt Levente megjegyezte, a csemeteültetésnek két fontos célja is volt: az egyik, hogy ránevelje a fiatalokat a környezetvédelem és az erdő iránti tisztelet fontosságára, valamint, hogy idővel a beültetett területet bevehessék az erdészeti alapba.
A következő csemeteültetési megmozdulást április 18–19-én szervezik meg. Jelentkezni Porzsolt Leventénél lehet a 0732.500.751-es telefonszámon.

Kezdődik az őshonos gyümölcsfacsemeték osztása!
Korábban már beszámoltunk, hogy a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a Közösségi Kártya program keretében összegyűlt pénzösszegből 2000 őshonos gyümölcsfacsemetét vásárol, melyeket a megye különböző térségeiben ültetnek el. Az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének elnevezésű projekt célja elősegíteni az őshonos gyümölcsfák visszatelepítését a háromszéki falvakba. A HKA-hírszolgálat a napokban közölte, hogy nagyon sok igénylés futott be a a meghirdetett programra, többszörösen meghaladva a rendelkezésükre álló keretet. Ezért a döntésnél fontos szempontot jelentett az, hogy az adott település hajlandó-e felvállalni a keretszámot meghaladó csemetéket, önrész formájában. Így az alapítvány által biztosított 2000 csemete az önrész hozzájárulással 3400-ra bővül, ezzel is több családot részesítve ingyenes őshonos gyümölcsfacsemetében.
Tekintettel a befutó pályázatok minőségére és a kérések megalapozottságára, az alapítvány úgy döntött, hogy minden kérelmezőt támogatásban részesít, és a gyümölcsfákat két ütemben biztosítja: idén a nagyszámú kéréseket részesíti előnyben, a többit pedig a jövő évi készletből támogatja. Az eredmények kiközlése folyamatban van, a támogatottak névsora az alapítvány honlapján megtalálható.

Összegezve: idén őshonos gyümölcsfa-támogatásban 9 település részesül (összesen 2087+1400 darab csemete), míg 2019-ben 12 településre jut 1630 csemete. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Lefújták a magyar településnevet Szinte nem telik el úgy év, hogy ne történjen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Szombatra virradólag az oroszfalvi kijáratnál található településnév-tábla esett ennek áldozatául, ismeretlen tettes lefestette a kétnyelvű táblán szereplő magyar helységnév-feliratot. Vélhetően valaki megzavarhatta a rongálót, így csak a Kézdi feliratot fújták le piros festékszóróval. A városháza megpróbálta lemosni festékoldóval […]

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.