A sepsiszentgyörgyi tanács tegnapi rendkívüli ülésén egyöntetű szavazattal fogadta el az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által előterjesztett, a város adókörzeteinek módosításáról szóló határozatot. Négy utcában, illetve egy utcarészben módosult ezúttal a besorolás.

Sepsiszentgyörgy képviselőtestülete az elmúlt év végén döntött az adózási övezetek besorolásának újratervezéséről, figyelembe véve az adott utcában a közműhálózat és az infrastruktúra minőségét, a közvilágítást, a belvárostól való távolságot, vagy a közbiztonságot. Ezt korrigálja az EMNP által májusban benyújtott, és most bizonyos módosításokkal napirendre tűzött határozattervezet, új adószinteket szabva meg a Budai Nagy Antal utca, a Textil sétány, a Forrás utca és a Liliom sétány esetében, valamint a Csíki utca egy részében.

Bálint József, az EMNP képviselője felrótta, hogy öt hónapra volt szükség a határozat elfogadására, úgy véli, ennek oka talán az, hogy „nem a polgármester, hanem egy volt alpolgármester nyújtotta be ezt”.

Válaszában Antal Árpád polgármester kifejtette, a tavaly elfogadott döntés célja az volt, hogy igazságosabbá tegyék a város belterületeinek övezetbe való besorolását, de egy mondás szerint „az úttörők gyakran nyílvesszővel a hátukban halnak meg”. Tény az, hogy nagyon sok vita volt a házon belül is, fűzte hozzá a városvezető.

Miklós Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője is megjegyezte, hogy a mandátum elején már jelezték: nem fognak visszaélni a kétharmados többséggel, az asztal alá söpörve más pártok képviselőinek javaslatait, ugyanakkor arra kérte az EMNP-frakciót, hogy a jövőben találjanak más tiltakozási módszert, mert amiatt, hogy három hónapig nem szavaztak az üléseken, „a város érdekei ellen cselekedtek”. „Megjegyezném, ne minket okoljanak az időhúzásért, sem pedig azért, ha egy ülésen a kétharmados frakciónak a fele hiányzik”, jegyezte meg erre Bálint József. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Drágul a parkolás

A jövő évtől Sepsiszentgyörgyön emelkednek a parkolási díjak, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. A parkolási díjból begyűlt összeget oktatásra, a fogyatékkal élők és a kerékpárosok támogatására fordítják. Nagyjából 800 ezer lejnyi bevétellel számolnak.

Járulékos gondok

Év végi költségvetés módosításról, illetve a 131-es út újjáépítésének pályázata kapcsán egy járulékos határozat elfogadásáról döntöttek csütörtökön a baróti tanácsosok. Emellett „járulékos” gondok is szóba kerültek.

Lesz vakációs csekk!

A turisztikai miniszter ígérete szerint az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki a közalkalmazottaknak. Ez az ígéret annyival „súlyosabb”, mint a korábbiak, hogy – állítólag – a szükséges anyagi fedezetet belefoglalták a 2018-as költségvetés tervezetébe.

Röviden

Gyereket ütött el Csütörtökön 13.30-kor a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcában történt baleset. Egy 76 éves sofőr, aki a Penny felől közlekedett a Lidl üzlet felé, egy útfestéssel és táblával is jelzett gyalogátjárón ütött el egy 9 éves gyermeket, aki szerencsére a bal térdén szerzett horzsolásokkal és ütéssel megúszta. A sofőr alkoholtesztje negatív volt, gondatlanságból elkövetett testi […]

Lemondott két tanácsos

Kézdivásárhely tanácsa tegnap tartotta idei utolsó ülését, melyen a legfontosabb döntés a jövő évtől esedékes helyi adók emelését érintette.

Elköltöztették a várostáblát

Csíkszereda irányába szerdán elhelyezték a várostáblát a korábbi helyéről a Sepsi Aréna előtti útszakaszra, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Csak” juhokat ölnek

Aránylag csendes, „medvementes” hetek voltak az elmúlt időszakban – legalábbis az Olt menti településeken. A medve Dálnokba járt be, és „csak” néhány juhot s tucatnyi baromfit pusztított el.

Januártól nyit a rendelő

Arról már írtunk, hogy a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhelyet egy orvosi rendelővel bővítették volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át késett, most úgy tűnik ez az akadály elhárult.

Baj van a hódokkal

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szervezésében kedden egész napos tanácskozáson vitatták meg, mi a teendő a környéken elszaporodott és károkat okozó hódokkal.

Nőnek a szakadékok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Röviden

Gyanús csomag az úttesten Tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedben egy, a Kolcza vendéglő mellett, az útszélen hagyott gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket. A fekete bőröndnek kinéző csomagot egy ideig kerülgették az autók, majd megjelent a rendőrség készenléti csoportja, a rendőrség és a tűzszerészek és lezárták mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől […]

Kiállta a bizalom próbáját

Kovászna Megye Tanácsának képviselőtestülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a Barótot Vargyason keresztül Hargita megyével összekötő út korszerűsítésére vonatkozó pályázat gazdasági műszaki mutatóit. A 17 kilométeres útszakasz felújítása 47 millió lejbe kerül.

Az öregség örömei

Hétfőn a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálata régiós karácsonyi ünnepségre invitálta a város közelségében élő ápoltjait. Tegnap hasonló találkozót szerveztek Kovásznán, ma az erdővidékieknek pedig Baróton.

Az óvodák megújulásáért

Egy éve indult el Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek kivitelezésére Erdélyben az RMPSZ-t kérték fel stratégiai partnerül. E program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvónők képzése is.