Az RMDSZ háromszéki nőszervezete 2014-ben alakult, azóta megyeszerte igyekszenek tenni a nőkért

Kevesen vannak vagy csak kevésbé láthatók? A háromszéki nőket kerestük a gazdasági színpadon és a közéletben.

„Kevesen lennének? Mihez képest?” – kérdezett vissza Berecki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány igazgatója. – A hagyomány és a családközpontúság erős nálunk, az aktív társadalmi részvétel a férfiakra jellemző, az utóbbi 100 év ezt nem tudta radikálisan megváltoztatni. A kimagasló vállalkozások élén ugyan valóbban többségben vannak a férfiak, de sok nőben él kezdeményezőkészség, vállalkozói hajlam, még akkor is, ha csak kézműves-tevékenységgel, kicsiben tevékenykednek, mert más fronton is teljesíteniük kell. Azonban ne felejtsük el, hogy a férfiak teljesítménye is a biztos háttértől, azaz a nőtől, a családtól függő – mondta. Nők esetében az egyedülállók az ambiciózusabbak, egy sikeres vállalkozó ugyanis éjjel-nappal az kell legyen.
A politikus nőkről sarkalatos véleményt fogalmazott meg Bereczki Kinga, aki szerint az indul ilyen pályán, aki nem tud kiteljesedni anyaságában, szakmájában, ez pedig a mai politikai kontextusban azt jelenti, hogy kiszolgál másokat, a törtetőket és hatalomra éhes, önző köztisztviselőket, olyanná lesz maga is, mert „a mai értékrend nem a közösségről szól.
A női vállalkozókról kérdeztük Kovács Erzsébetet is, aki egy közülük. Huszonkét éve lépett fel a gazdaság színpadára, most egy szentgyörgyi divatárubolt tulajdonosa. Hogyan látja maga körül a pályatársakat? – kérdeztük.
– Dolgoznak éjjel-nappal. Sokan egyedülállók, főleg a szolgáltatásokban (fodrászok, műkörmösök stb.) és kereskedelemben, nekik sokkal nehezebb: utazni kell, beszerezni, eladni. Viszont, úgy látom, legjobban azok a cégek mennek, ahol egy házaspár vezet, a férfi menedzsel, a nő pedig őrzi a pénzt. Fontos, hogy mindig elöl járj az ötletekkel, így lehet egy vállalkozást felpörgetni, másképp sokat kell alkalmazkodni – mondja. Kondor Ágota az RMDSZ-t képviseli a szentgyörgyi városi tanácsban, ahol a nők aránya közel 25%-os, de volt már nagyobb is. – Az RMDSZ-nek van olyan kezdeményezése, hogy minden frakcióban, bizottságban legalább 30%-ot tegyenek ki a nők, és ez a munka szempontjából jó lenne, mert a nők más szempontból közelítenek a dolgokhoz – mondta a Székely Mikó Kollégium igazgatónője. Vállalkozókként is megállják a helyüket a nők, mert munkabírók, kitartóak, intuitívak, kreatívak, bár kissé önbizalom-hiányosak, főleg a 40-en túliak, de a fiatalok e téren sokkal jobban állnak.
Összecsengenek ezzel Ájgel Ágnes, az RMDSZ háromszéki nőszervezetének elnöke által elmondottak:
– A nemek közötti egyenlőtlenség áthatja a gazdasági és politikai szférát egyaránt. Szervezetünk 2014-ben alakult, azóta megyeszerte igyekszünk tenni a nőkért. Az elmúlt években már érezhető volt munkánk eredménye. Szeretnénk elérni, hogy a közéleti és politikai szerepet vállaló nők hallassák hangjukat, vegyenek részt a döntéshozatalban. Háromszéken némileg sikerült a nők arányán javítani az önkormányzatokban, de még mindig nem éri el a 15%-ot. Nagy és kitartó munka kell ahhoz, hogy rábírjuk a nőket, merjenek vezető tisztségbe lépni, ez hosszú folyamat, csak számos találkozó, képzés, kitekintés a nagyvilágba hozhat eredményt. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. június 13., 11:52
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ez a BERECKI KINGA asszonyság, eleggé meredek véleménnyel rendelkezik, még Önmagáról is. Az álláspontja kifejtésének minőségével teljesen tükrözi NŐI mivoltat és személyiségét!
  A kérdés csupán a következő: Kedves BERECKI KINGA amikor ön az MPP színeiben helyi tanácsos volt Sepsiszentgyörgyön, akkor kiket és hogyan szolgalt ki??? :))

 • User
  Dátum: 2018. június 15., 0:03
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Hát azért annyira jó ez a nemek közti egyenlőtlenség. Én örülök annak, hogy (legtöbb) nőnek nincs szakálla, ádámcsutkája, egyéb kiegészítőkről, amivel egyenlőek akarnak lenni a férfiakkal, nem is szólva. Ugyanakkor annak is örülök, hogy nem várják el a férfiaktól az egyenlőség jegyében a tűsarkút, műkörmöt, nejlonharisnyát. Egyenlőség? Minek? A férfi legyen férfi, a nő legyen nő, tiszteljék egymást, szeretgessék is, aztán kész. Nem szebb így az élet? Miért kell erőltetni azt, amit nem lehet?

Ajánló

Ismét jó célért tekertek

Amint arról írtunk, csütörtökön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi önkormányzattal negyedik alkalommal rendezte meg a Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő akciót.

Piknik az Avas-tetőn

A szervezők a pénteki esős időjárás miatt úgy döntöttek, nem tartják meg a Szent Iván-éji álomra keresztelt, szombati rendezvényt, ami Almás és Lemhény közös falunapjaként is felfogható. Ennek ellenére pár száz ember így is felment a tetőre, ahol végül tábortüzet is gyújtottak.

Hatékony manipulálás

Menti a bőrét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, azért módosítják a Büntetőeljárási törvénykönyvet – legalábbis ettől hangos a közélet, ezért tüntetnek ezrek naponta az utcán. Ez „jól hangzik”, csak torz, és hatékony manipulálás eredménye – mondta pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád.

Tíz év a város életében

Az elmúlt évtized megvalósításairól beszélt legutóbbi sajtóértekezletén a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád majdnem napra pontosan tíz éve tette le a polgármesteri esküt.

Nem történt támadás

Közösségi oldalakon egyre gyakoribb az elcsatangolt, a gazdijukat „kereső” fajkutyák fényképe. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a szépmezői kutyamenhelyen nőtt-e a fajkutya-befogások száma.

Ismét dübörögtek a lóerők

Hétvégén Kézdivásárhelyen rendezték meg a Klausenburg Retro Racing névre hallgató retróautó-bemutató és -verseny hetedik kiadását, amely a szombat délelőtti eső ellenére ismét sikeresnek bizonyult.

Székelyföld értékei Manchesterben

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.