Az RMDSZ háromszéki nőszervezete 2014-ben alakult, azóta megyeszerte igyekszenek tenni a nőkért

Kevesen vannak vagy csak kevésbé láthatók? A háromszéki nőket kerestük a gazdasági színpadon és a közéletben.

„Kevesen lennének? Mihez képest?” – kérdezett vissza Berecki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány igazgatója. – A hagyomány és a családközpontúság erős nálunk, az aktív társadalmi részvétel a férfiakra jellemző, az utóbbi 100 év ezt nem tudta radikálisan megváltoztatni. A kimagasló vállalkozások élén ugyan valóbban többségben vannak a férfiak, de sok nőben él kezdeményezőkészség, vállalkozói hajlam, még akkor is, ha csak kézműves-tevékenységgel, kicsiben tevékenykednek, mert más fronton is teljesíteniük kell. Azonban ne felejtsük el, hogy a férfiak teljesítménye is a biztos háttértől, azaz a nőtől, a családtól függő – mondta. Nők esetében az egyedülállók az ambiciózusabbak, egy sikeres vállalkozó ugyanis éjjel-nappal az kell legyen.
A politikus nőkről sarkalatos véleményt fogalmazott meg Bereczki Kinga, aki szerint az indul ilyen pályán, aki nem tud kiteljesedni anyaságában, szakmájában, ez pedig a mai politikai kontextusban azt jelenti, hogy kiszolgál másokat, a törtetőket és hatalomra éhes, önző köztisztviselőket, olyanná lesz maga is, mert „a mai értékrend nem a közösségről szól.
A női vállalkozókról kérdeztük Kovács Erzsébetet is, aki egy közülük. Huszonkét éve lépett fel a gazdaság színpadára, most egy szentgyörgyi divatárubolt tulajdonosa. Hogyan látja maga körül a pályatársakat? – kérdeztük.
– Dolgoznak éjjel-nappal. Sokan egyedülállók, főleg a szolgáltatásokban (fodrászok, műkörmösök stb.) és kereskedelemben, nekik sokkal nehezebb: utazni kell, beszerezni, eladni. Viszont, úgy látom, legjobban azok a cégek mennek, ahol egy házaspár vezet, a férfi menedzsel, a nő pedig őrzi a pénzt. Fontos, hogy mindig elöl járj az ötletekkel, így lehet egy vállalkozást felpörgetni, másképp sokat kell alkalmazkodni – mondja. Kondor Ágota az RMDSZ-t képviseli a szentgyörgyi városi tanácsban, ahol a nők aránya közel 25%-os, de volt már nagyobb is. – Az RMDSZ-nek van olyan kezdeményezése, hogy minden frakcióban, bizottságban legalább 30%-ot tegyenek ki a nők, és ez a munka szempontjából jó lenne, mert a nők más szempontból közelítenek a dolgokhoz – mondta a Székely Mikó Kollégium igazgatónője. Vállalkozókként is megállják a helyüket a nők, mert munkabírók, kitartóak, intuitívak, kreatívak, bár kissé önbizalom-hiányosak, főleg a 40-en túliak, de a fiatalok e téren sokkal jobban állnak.
Összecsengenek ezzel Ájgel Ágnes, az RMDSZ háromszéki nőszervezetének elnöke által elmondottak:
– A nemek közötti egyenlőtlenség áthatja a gazdasági és politikai szférát egyaránt. Szervezetünk 2014-ben alakult, azóta megyeszerte igyekszünk tenni a nőkért. Az elmúlt években már érezhető volt munkánk eredménye. Szeretnénk elérni, hogy a közéleti és politikai szerepet vállaló nők hallassák hangjukat, vegyenek részt a döntéshozatalban. Háromszéken némileg sikerült a nők arányán javítani az önkormányzatokban, de még mindig nem éri el a 15%-ot. Nagy és kitartó munka kell ahhoz, hogy rábírjuk a nőket, merjenek vezető tisztségbe lépni, ez hosszú folyamat, csak számos találkozó, képzés, kitekintés a nagyvilágba hozhat eredményt. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. június 13., 11:52
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ez a BERECKI KINGA asszonyság, eleggé meredek véleménnyel rendelkezik, még Önmagáról is. Az álláspontja kifejtésének minőségével teljesen tükrözi NŐI mivoltat és személyiségét!
  A kérdés csupán a következő: Kedves BERECKI KINGA amikor ön az MPP színeiben helyi tanácsos volt Sepsiszentgyörgyön, akkor kiket és hogyan szolgalt ki??? :))

 • User
  Dátum: 2018. június 15., 0:03
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Hát azért annyira jó ez a nemek közti egyenlőtlenség. Én örülök annak, hogy (legtöbb) nőnek nincs szakálla, ádámcsutkája, egyéb kiegészítőkről, amivel egyenlőek akarnak lenni a férfiakkal, nem is szólva. Ugyanakkor annak is örülök, hogy nem várják el a férfiaktól az egyenlőség jegyében a tűsarkút, műkörmöt, nejlonharisnyát. Egyenlőség? Minek? A férfi legyen férfi, a nő legyen nő, tiszteljék egymást, szeretgessék is, aztán kész. Nem szebb így az élet? Miért kell erőltetni azt, amit nem lehet?

Ajánló

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]