Mindkét félnek (az államnak és civileknek) gondokat okoz a törvénykezés – derült ki a szociális szolgáltatók találkozóján

Tegnap a szociális szolgáltatások terén dolgozó civil szervezetek gyűltek össze éves konferenciájukra a Diakónia Alapítvány Gyöngyvirág utcai székhelyén, hogy megtanácskozzák azokat a módozatokat, amellyel az állam beszáll a tevékenységeik finanszírozásába. A megbeszélés egyáltalán nem volt csendes és eseménytelen.

A szociális ágazatban tevékenykedő erdélyi civil szervezeteket összefogó föderációnak 11 tagja van (Kovászna megyéből egyedül a Diakónia Alapítvány), de a konferenciának voltak bákói, bukaresti résztvevői is. A szolgáltatásokat leszerződő gyermekjogvédelmi igazgatóságok vezetői is szép számmal eljöttek, és a Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának két képviselője is, akik azonban igen csendben voltak.

„Igaz, megkérdezték, mivel segíthetnek, melyek a gondok, azokat azonban már ismerhették, hiszen számtalanszor jelezték nekik a föderáció tagjai szóban és írásban, most már ennél eggyel előrébb kellene lépni” – fogalmazta meg panaszát Györgyjakab Miklós projektasszisztens a szervezők nevében. – „Ráadásul nem is igazán illetékesek, hiszen a civil szervezetek a Munkaügyi Minisztérium alárendeltségébe tartoznak, ám onnan senki nem fogadta el a meghívást.”

Ahol a gyermekjogvédelmi igazgatóságoknak volt pénze, ott még kielégítőnek mondható a szociális szolgáltatások minősége, és mi ilyen szerencsés megye vagyunk, hiszen a tíz évvel ezelőttihez képest már nyolcszoros a gyermekjogvédelmi és szociális vezérigazgatóság költségvetése – derült ki Vass Mária igazgatónő felszólalásából. Az állam azonban teljesen sohasem tudja lefedni a létező és szaporodó igényeket, hangzott el a megbeszélésen, ezért vagy működtetőt keres meglévő szociális intézményeihez, vagy egy bizonyos típusú szolgáltatásra szerződteti a megfelelő ellátást biztosító civil szervezetet. Kovászna megyében ehhez képest a harmadik forma érvényesül, vissza nem térítendő támogatás formájában segítik a civileket.

A törvénykezés azonban nem egységes, és kilengésekre ad lehetőséget. Minden megye a saját szája íze szerint értelmezi őket, van, ahol a Számvevőszéktől való félelem miatt egyáltalán nem szerződtettek civil segítőket, például Temesváron, máshol 300 oldalas dokumentációt kérnek a költségek elszámolásához, és 10 irodai dolgozó felügyeli azt a tevékenységet, amit 6 ember nyújt több tíz rászorulónak – ezt egy Arad megyei szociális szolgáltató rótta fel, de a Bihar megyeiek is hasonló cipőben járnak.

A brassóiak szóvá tették, a törvény által előírt minőségi standardokat nehezen teljesíti egy civil szervezet, más pedig azt nehezményezte, hogy minden választás után újrakezdik a szervezést, illetve hogy a családi életet kellene normának tekinteni, nem azt felüllicitálni: otthon sem eszik meg a gyermek naponta 100 gr húst, akkor a rendszerben miért kötelező?

Miután egyöntetű vélemény alakult ki, hogy a szociális szolgáltatásokat nem lehet úgy kiszervezni közbeszerzési pályázattal, mint egy alkatrész gyártását, és egy idős vagy fogyatékkal élő ellátása nem standardizálható, a föderáció elnöke, Liliana Gușu javasolta egy munkacsoport létrehozását, melyben az állami szervek és a civilek egyaránt részt vesznek, és feladata olyan törvénymódosításokat kidolgozni, amelyek nem gátolják a segítő civilek működését – ha már nem segítik.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]