Mindkét félnek (az államnak és civileknek) gondokat okoz a törvénykezés – derült ki a szociális szolgáltatók találkozóján

Tegnap a szociális szolgáltatások terén dolgozó civil szervezetek gyűltek össze éves konferenciájukra a Diakónia Alapítvány Gyöngyvirág utcai székhelyén, hogy megtanácskozzák azokat a módozatokat, amellyel az állam beszáll a tevékenységeik finanszírozásába. A megbeszélés egyáltalán nem volt csendes és eseménytelen.

A szociális ágazatban tevékenykedő erdélyi civil szervezeteket összefogó föderációnak 11 tagja van (Kovászna megyéből egyedül a Diakónia Alapítvány), de a konferenciának voltak bákói, bukaresti résztvevői is. A szolgáltatásokat leszerződő gyermekjogvédelmi igazgatóságok vezetői is szép számmal eljöttek, és a Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának két képviselője is, akik azonban igen csendben voltak.

„Igaz, megkérdezték, mivel segíthetnek, melyek a gondok, azokat azonban már ismerhették, hiszen számtalanszor jelezték nekik a föderáció tagjai szóban és írásban, most már ennél eggyel előrébb kellene lépni” – fogalmazta meg panaszát Györgyjakab Miklós projektasszisztens a szervezők nevében. – „Ráadásul nem is igazán illetékesek, hiszen a civil szervezetek a Munkaügyi Minisztérium alárendeltségébe tartoznak, ám onnan senki nem fogadta el a meghívást.”

Ahol a gyermekjogvédelmi igazgatóságoknak volt pénze, ott még kielégítőnek mondható a szociális szolgáltatások minősége, és mi ilyen szerencsés megye vagyunk, hiszen a tíz évvel ezelőttihez képest már nyolcszoros a gyermekjogvédelmi és szociális vezérigazgatóság költségvetése – derült ki Vass Mária igazgatónő felszólalásából. Az állam azonban teljesen sohasem tudja lefedni a létező és szaporodó igényeket, hangzott el a megbeszélésen, ezért vagy működtetőt keres meglévő szociális intézményeihez, vagy egy bizonyos típusú szolgáltatásra szerződteti a megfelelő ellátást biztosító civil szervezetet. Kovászna megyében ehhez képest a harmadik forma érvényesül, vissza nem térítendő támogatás formájában segítik a civileket.

A törvénykezés azonban nem egységes, és kilengésekre ad lehetőséget. Minden megye a saját szája íze szerint értelmezi őket, van, ahol a Számvevőszéktől való félelem miatt egyáltalán nem szerződtettek civil segítőket, például Temesváron, máshol 300 oldalas dokumentációt kérnek a költségek elszámolásához, és 10 irodai dolgozó felügyeli azt a tevékenységet, amit 6 ember nyújt több tíz rászorulónak – ezt egy Arad megyei szociális szolgáltató rótta fel, de a Bihar megyeiek is hasonló cipőben járnak.

A brassóiak szóvá tették, a törvény által előírt minőségi standardokat nehezen teljesíti egy civil szervezet, más pedig azt nehezményezte, hogy minden választás után újrakezdik a szervezést, illetve hogy a családi életet kellene normának tekinteni, nem azt felüllicitálni: otthon sem eszik meg a gyermek naponta 100 gr húst, akkor a rendszerben miért kötelező?

Miután egyöntetű vélemény alakult ki, hogy a szociális szolgáltatásokat nem lehet úgy kiszervezni közbeszerzési pályázattal, mint egy alkatrész gyártását, és egy idős vagy fogyatékkal élő ellátása nem standardizálható, a föderáció elnöke, Liliana Gușu javasolta egy munkacsoport létrehozását, melyben az állami szervek és a civilek egyaránt részt vesznek, és feladata olyan törvénymódosításokat kidolgozni, amelyek nem gátolják a segítő civilek működését – ha már nem segítik.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vendégek a szállón

Ősszel az éjjeli lehűlések ellenére sem igénylik tömegesen a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló szolgáltatásait, de olyan szélsőséges esetek is akadnak, amikor az oda behúzódóknak amúgy van lakásuk, de áram, fűtés nélkül maradtak (nem tudták kifizetni a szolgáltatást), így átmenetileg a hajléktalanok között éjszakáznak.

Rendőrök testközelben

Az, hogy rendőri és csend­őri erőfitogtatással megakadályozták a magyar országzászló felvonását, azt bizonyítja, hogy Románia nem jogállam – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Nagy Gábor. A Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi területi szervezetének elnöke szerint a szervezők nem vállalhatták a karhatalmi erők esetleges erőszakos fellépésének következményeit.

RÖVIDEN

Új jobboldali ünnep A számok még nem véglegesek, de az Új Jobboldal Párt több ezer szimpatizánsa jelezte, hogy Sepsiszentgyörgyön ünnepelné idén december elsejét. Az idei lenne a negyedik alkalom, korábban magyarellenes jelszavakkal dáridóztak, idén sem lehet pozitívumra számítani. A sajtó képviselői által megkérdezett prefektusok, Sebastian Cucu és elődje, Codrin Munteanu is kitérő válaszokat adtak arra […]

Ünnepre hangolódó Réty

Rétyen egy jelentős pályázat segítségével a helyi kultúrotthon és a zeneterem felszerelése gyarapodik, viszont egy munkálat elakadása miatt a kultúrotthon felújítása stagnál.

Újfalusi vizes aggodalmak

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere (képünkön) elmondta: prioritásként kezelik a település vízhálózatának korszerűsítését, és a télre is igyekeznek különféle munkálatokkal rákészülni.

A határidő közeledik

Sepsiszentgyörgyön egyelőre még egy dokumentációt sem nyújtottak be az európai uniós forrásokból is finanszírozott hőszigetelési program keretében.

A tűzoltók kötözködnek

Úgy tűnik, még a műjégpálya előtti tér is elkészül, mire az érdeklődők használatba vehetik Kézdivásárhely új sportlétesítményét. Most a tűzoltóság köti a kereket, egyelőre nem adtak működési engedélyt.

Nemcsak matekben jók

Tegnap reggel értek haza a szombaton Budapesten megrendezett Bolyai Matematikaverseny országos szakaszán résztvevő háromszéki csapatok.

Eddig tizenkettő

November harmadik vasárnapján világnappal emlékeztünk a közlekedési balesetek áldozataira, az illetékesek országszerte tájékoztató rendezvényeket, a témához kapcsolódó akciókat tartottak. A statisztika szerint Romániában naponta átlagosan 5-6 személy veszti életét közúti balesetben.

Nincs előrelépés

Nincs előrelépés medveügyben. Bár elvben jóváhagyták néhány nagyvad kilövését azok közül, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek az emberek életére, a helyzet nem sokat változott. A témával, néhány évtizedes késéssel, a szenátusban is foglalkoztak.

RÖVIDEN

Van is, nincs is tankönyv Megbünteti a minisztérium a kiadókat, ha hétfő reggelre nem lesznek a tankönyvek az iskolákban – nyilatkozta múlt hétvégén Liviu Pop tanügyminiszter. A háromszéki iskolákba azonban tegnap reggel nem érkeztek meg a tankönyvek. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a miniszter pénteki határidőt szabott meg a kiadóknak arra, hogy a tanfelügyelőségekhez eljuttassák a […]

A világítást felszerelték

Lefektették a műfüves szőnyeget, és most zajlik az új kézdivásárhelyi sportlétesítmény játszófelületének feltöltése különleges tömítőanyaggal. A műfüves pályánál hamarosan a lelátó is elkészül.

Szentgyörgy nagyobbat kap

Sepsiszentgyörgy önkormányzata úgy döntött, átadják Kovászna és Barót városoknak a közel tíz évvel ezelőtt vásárolt két kisebb méretű korcsolyapályát. Az erre vonatkozó határozatot legutóbbi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a képviselőtestület.

Lépésről lépésre újul meg

Kis lépésekben ugyan, de idén is előrehaladt a baróti kórház ügye, az intézmény mind belföldről, mind külföldről kapott segítséget. Bár még van az év végéig, Dénes Máriával, a kórház menedzserével már lajstromba vettük a 2017-es évben történteket.

Nagy a felháborodás

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Gáll Elemér tanácsos, foglalkozására nézve gépkocsivezető-oktató tette szóvá azt a döntést, miszerint ezentúl a tanulósofőrök gyakorlati vizsgáját is Sepsiszentgyörgyön tartják.