Gőzerővel arattak a napokban Háromszéken – ha minden rendbe megy, jövő hét végére befejeződik a gabona betakarítása

A hét végén gőzerővel arattak Háromszék-szerte. A gazdák július 18-án már egyszer elkezdték a betakarítást, de néhány nap után fel kellett függeszteni a munkálatokat, hisz az eső miatt a föld is puha lett, és a gabonát sem lehet nedves kalásszal learatni.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője azt mondta: annyi eső esett, amennyi kell, és akkor, amikor kell, ilyennek kell lennie az időjárásnak. Most azt mondja: ez most nem olyan volt.
– Amikor kellett volna, április–májusban, nem esett, amikor nem kellett volna, június–júliusban, akkor viszont igen, sokszor megállás nélkül. Összességében lehet, hogy nem lett több eső, mint amennyi kellene, csak nem akkor lett, és nem annyi, amennyi, és amikor kellett – szemléltette az igazgató a földművelés „szépségeit”.
A szakember azt mondja: ez az eső a vízigényes kultúráknak is „kicsit sok kezdett lenni”, a gabonának meg egyenesen ártott: olyan nedves volt a levegő, hogy a szemek „azt hitték”, hogy vegetációba kell indulni, és helyenként kicsíráztak. Az eső alatt nem csak azért nem lehetett aratni, mert a viszonylag nehéz gépeknek puha volt a föld, hanem azért sem, mert nedves volt a kalász.
– Aratni úgy kell, hogy „viszkessen a bőröd”. Ha nem poroz a cséplőgép után, az rossz. Elvileg a kombájn levágja a kalászt, de a nedves szemek utólag befüllednek, és a termény tönkremegy – magyarázta az igazgató.
A termény egyelőre „megvan”, a nedves időjárás miatt azonban valószínűleg sütőipari szempontból gyengébb minőségre lehet számítani – véli Könczei.
A megyében 23.109 hektáron vetettek búzát (őszit és tavaszit összesen), 957 hektáron rozst, 2411 hektáron tritikálét (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle, takarmánynövény), 785 hektáron őszi árpát (ezt az esőzések előtt teljes egészében sikerült betakarítani), 1455 hektáron tavaszi árpát, 1275 hektáron zabot. Nem túl jó hír, hogy a 3224 hektár repcéből is 100 hektárnyi „lábon van”, amiből „már kétséges, hogy lesz valami” – sorolta Könczei.
Ahogy azonban az idő felmelegedett, „aratunk ezerrel” – mondja az igazgató.
– Most az a helyzet áll fenn, hogy tulajdonképpen mindent is csépelünk, ahová jut kombájn. Egyszerre dolgoznak a gépek a repce-, búza-, rozs-, zab-, árpa-, tritikálémezőn. A „kint lévő” gabonamennyiséget és a rendelkezésre álló gépi kapacitást összevetve, úgy vélem, hogy – ha bele nem esik az eső– legtöbb egy hét alatt mindent be kellene tudjunk takarítani, tehát valamikor a hét végére, esetleg a következő hét elejére véget kell érjen az aratás – mondta az igazgató.
Könczei nem akart jóslásokba bocsátkozni az átlagtermést illetően. Mindössze annyit mondott, hogy „annyi biztosan nem lesz, mint tavaly”, de hozzátette: nem annyira a mennyiséggel, mint inkább a minőséggel lesz gond.
A meteorológusok szerint holnap elszórtan esőre lehet számítani, amúgy egész héten igazi arató idő lesz, akár 30 Celsius-fokot megközelítő csúcshőmérsékletekkel. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.