Dr. Brassai László: „A diákok önbizalmának fejlesztése többet ér, mint az azon való munkálkodás, hogy egy célt tűzzön ki, és azt céltudatosan kövesse”

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által kezdeményezett felmérés keretében kérdőívek segítségével próbálták a végzős liceumisták és szakiskolások jövőképét felmérni, illetve megvizsgálni, hogy azt hogyan befolyásolja az iskola. Meglepő következtetésre jutottak, melyről tegnap sajtótájékoztatón számolt be a tanulmány készítője és kiértékelője, dr. Brassai László pszichológus és Kiss Imre főtanfelügyelő.

A kérdőívet áprilisban állította össze a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadás Központjának alkalmazásában álló szakember, nyelvezetét Kőmíves Noémi és Nemes Iulia tanfelügyelők tették a diákok által könnyen érthetővé, majd a tanfelügyelőség zártkörű Google-kérdőív formájában tette elérhetővé az iskolaigazgatók számára. Az osztályfőnökök feladata volt azt diákjaikkal feldolgozni: az elméleti középiskolákban kisebb mértékben sikerült elérni a célközönséget, talán mert jobban le voltak terhelve a tanárok – vélte Brassai. Végül összesen 848 licista és 341 szakközépiskolás válaszait dolgozták fel. A pszichológus felhívta a figyelmet, tapasztalata alapján az eredmények a valóság lenyomatát egy adott pillanatban tükrözik, azt akár a diákok aznapi hangulata is befolyásolhatta, szándékaik, válaszaik egy hónappal később mások lehetnek. Mivel azonban tény, hogy az egyének vélekedése befolyásolja viselkedésüket, nagy valószínűséggel mégis a jelzett irányban fognak cselekedni.
A kérdőív az iskolai múltra és jelenre vonatkozóan tett fel több kérdést annak érdekében, hogy a jövőtervezéssel való összefüggéseket megtalálják. Tehát rákérdeztek arra, hogy hasznosnak találják-e a diákok a tanulmányaikat, volt-e kedvenc tanáruk, illetve példaképük a pedagógusok között, mitől kötődtek volna jobban az iskolájukhoz, illetve érettségizni szándékoznak-e, továbbtanulnak-e, vagy munkát vállalnak, itthon vagy külföldön tervezik a jövőt, tartanak-e tőle vagy sem.
A tanulmányból kiderül, az elméleti iskolások alig 13%-a érzi hasznosnak tanulmányait, csak 12%-uk szerint készítette fel őket az iskola az életre, és noha 80%-uknak volt kedvenc tanáruk, példaképet csak 8% (szakközépben 31%) talált közöttük. A szakiskolások több mint fele érezte úgy, hogy az iskola hasznos ismereteket nyújt, amivel később elboldogulhatnak az életben.
A diákok iskolához való kötődését saját bevallásuk szerint leginkább az erősíthette volna, ha szidás helyett bátorítják őket, hogy megtegyék, amit nem tudnak, illetve tanáraik segítenek bepótolni, esetleg megérteni a tananyagot, ha hatékony tanulási technikákat kaptak volna, a szakiskolások a jól (jobban) felszerelt műhelyeket és változatosabb gyakorlatokat hiányolták.
A licisták 11%-a nem érettségizne, főleg a műszaki tanulmányokat folytatók. A szakiskolásoknak csak a 12%-a folytatná a tanulást, 16% tanulna és dolgozna (ezt a jelzett szándékot nem igazolják a tények), többségük munkát vállalna, harmaduk külföldön, ez az arány az 50% körül mozog a licisták esetében.
Az is kiderül a feleletekből, hogy a szakiskolások közel fele nem abban a szakmában képzeli el a jövőjét, amelyben tanult.
A tanulmány egyik legfontosabb következtetése, hogy azoknak a legnagyobb része, akiknek volt tanári példaképe az iskolában, továbbtanulna, itthon maradna, de világosan kiderül, a kedvenc tanár fogalma nem (mindig, vagy sokszor nem) esik egybe a példaképpel. Jelentős befolyásoló tényező az is, hogy hasznosnak ítélik-e az iskolában tanultakat, akik igen, kevésbé szorongók, jobban bíznak elhelyezkedési lehetőségeikben és jövőjükben. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]

Árvízi bajok a mezőn

Mintegy 850 hektárnyi területen tett kárt az árvíz, ami sokkal kevesebb, mint amennyire „első ijedtségünkben” számítottunk – mondta el Könczei Csaba. A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője mindent összevetve úgy véli: „aránylag jól megúsztuk” az elmúlt néhány hét erősen csapadékos időszakát.

Egy fehér, egy fekete

Tegnapi lapszámunkban dicsértük meg a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy figyelve a periférián levő területekre is, kaszálják a város végén levő területeket. Most megrovásban részesítjük őket: a volt IFET területén levő ipari park úgy néz ki, mint a dzsungel, felvette a gyom.

Reneszánsz világ Miklósváron

Hétfőn Reneszánsz kastélynapok vették kezdetüket a miklósvári Kálnoky-kastélynál. A szervezők a rendezvénnyel az idei Mátyás király emlékév előtt tisztelegnek közművelődési, irodalmi és művészeti programokkal, kiállításokkal.

Hitelesítik az aláírásokat

254 871 MSPI – európai kisebbségvédelmi kezdeményezés-aláírást hitelesített a román belügyminisztérium az áprilisban leadott több mint háromszázezerből. A döntéssel bizonyossá vált: meglesz az egy millió aláírás, amit a kezdeményezők a FUEN-nel közösen az Európai Bizottság asztalára letehetnek.

Az erkölcsi győztes

Franciaország 4–2 arányú győzelmével ért véget az Oroszországban lezajlott labdarúgó világbajnokság. Erkölcsi szempontból azonban vitathatatlanul a horvát válogatott kerekedett felül, labdakezelésből, emberi tartásból, szerénységből és küzdeni tudásból egyaránt jelesre vizsgázván. Ugyanakkor a stadionokban jelen lévő, illetve a képernyők előtt szurkoló honfitársaik magatartása azonos volt a játékosokéval, így az elismerés a nemzet egészét illeti. Meggyőződésem szerint […]

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 19-én, csütörtökön 32–50-es Udvarterekben osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Talán a jövő kedvezőbb lesz

Ha erőltetjük, akkor mégiscsak megejthető az összehasonlítás, de eredménye lehangoló. Nem kedvez az időjárás, de még minden megváltozhat – reménykednek a strand üzemeltetői Sepsiszentgyörgyön.

Csiga, poloska károsít

Sok eső esett a napokban, örvendenek a gombászok, kevésbé a kiskerttulajdonosok a sok csigának, mely ilyenkor éli világát. Ráadásul a spanyolcsiga mellett egyéb új és invazív kártevők is megjelentek az utóbbi években a kertekben, ezekről is kérdeztük a szakembert, hathatós segítséget remélve. A Sapientia kertészmérnöki tanszékének tanársegédjét, Szabó Károly-Attilát faggattuk a védekezés, ellentámadás lehetőségeiről.

Röviden

Haladék adóbevallásra Még további két hét áll rendelkezésükre azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot. A kormány az egységes adóbevallások leadásának határidejét július 31-ig hosszabbította meg, tudatta közleményben a közpénzügyi igazgatóság. A határidő kitolását azzal indokolják, hogy […]

Sohasem lesz rend?

A sepsiszentgyörgyi fizetéses parkolók esetében egyre ritkábbak a kihágások, ám a járdán parkolás továbbra is fejtörést okoz az egyenruhásoknak: a helyi rendőrség napi rendszerességgel oszt ki bírságokat.