Dr. Brassai László: „A diákok önbizalmának fejlesztése többet ér, mint az azon való munkálkodás, hogy egy célt tűzzön ki, és azt céltudatosan kövesse”

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által kezdeményezett felmérés keretében kérdőívek segítségével próbálták a végzős liceumisták és szakiskolások jövőképét felmérni, illetve megvizsgálni, hogy azt hogyan befolyásolja az iskola. Meglepő következtetésre jutottak, melyről tegnap sajtótájékoztatón számolt be a tanulmány készítője és kiértékelője, dr. Brassai László pszichológus és Kiss Imre főtanfelügyelő.

A kérdőívet áprilisban állította össze a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadás Központjának alkalmazásában álló szakember, nyelvezetét Kőmíves Noémi és Nemes Iulia tanfelügyelők tették a diákok által könnyen érthetővé, majd a tanfelügyelőség zártkörű Google-kérdőív formájában tette elérhetővé az iskolaigazgatók számára. Az osztályfőnökök feladata volt azt diákjaikkal feldolgozni: az elméleti középiskolákban kisebb mértékben sikerült elérni a célközönséget, talán mert jobban le voltak terhelve a tanárok – vélte Brassai. Végül összesen 848 licista és 341 szakközépiskolás válaszait dolgozták fel. A pszichológus felhívta a figyelmet, tapasztalata alapján az eredmények a valóság lenyomatát egy adott pillanatban tükrözik, azt akár a diákok aznapi hangulata is befolyásolhatta, szándékaik, válaszaik egy hónappal később mások lehetnek. Mivel azonban tény, hogy az egyének vélekedése befolyásolja viselkedésüket, nagy valószínűséggel mégis a jelzett irányban fognak cselekedni.
A kérdőív az iskolai múltra és jelenre vonatkozóan tett fel több kérdést annak érdekében, hogy a jövőtervezéssel való összefüggéseket megtalálják. Tehát rákérdeztek arra, hogy hasznosnak találják-e a diákok a tanulmányaikat, volt-e kedvenc tanáruk, illetve példaképük a pedagógusok között, mitől kötődtek volna jobban az iskolájukhoz, illetve érettségizni szándékoznak-e, továbbtanulnak-e, vagy munkát vállalnak, itthon vagy külföldön tervezik a jövőt, tartanak-e tőle vagy sem.
A tanulmányból kiderül, az elméleti iskolások alig 13%-a érzi hasznosnak tanulmányait, csak 12%-uk szerint készítette fel őket az iskola az életre, és noha 80%-uknak volt kedvenc tanáruk, példaképet csak 8% (szakközépben 31%) talált közöttük. A szakiskolások több mint fele érezte úgy, hogy az iskola hasznos ismereteket nyújt, amivel később elboldogulhatnak az életben.
A diákok iskolához való kötődését saját bevallásuk szerint leginkább az erősíthette volna, ha szidás helyett bátorítják őket, hogy megtegyék, amit nem tudnak, illetve tanáraik segítenek bepótolni, esetleg megérteni a tananyagot, ha hatékony tanulási technikákat kaptak volna, a szakiskolások a jól (jobban) felszerelt műhelyeket és változatosabb gyakorlatokat hiányolták.
A licisták 11%-a nem érettségizne, főleg a műszaki tanulmányokat folytatók. A szakiskolásoknak csak a 12%-a folytatná a tanulást, 16% tanulna és dolgozna (ezt a jelzett szándékot nem igazolják a tények), többségük munkát vállalna, harmaduk külföldön, ez az arány az 50% körül mozog a licisták esetében.
Az is kiderül a feleletekből, hogy a szakiskolások közel fele nem abban a szakmában képzeli el a jövőjét, amelyben tanult.
A tanulmány egyik legfontosabb következtetése, hogy azoknak a legnagyobb része, akiknek volt tanári példaképe az iskolában, továbbtanulna, itthon maradna, de világosan kiderül, a kedvenc tanár fogalma nem (mindig, vagy sokszor nem) esik egybe a példaképpel. Jelentős befolyásoló tényező az is, hogy hasznosnak ítélik-e az iskolában tanultakat, akik igen, kevésbé szorongók, jobban bíznak elhelyezkedési lehetőségeikben és jövőjükben. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.