Cseresznyés Emília: „Ha egyszer a Jóisten ezt a feladatot adta nekem az életben, akkor szívből végzem”

A baróti Laura Ház különleges emberek, nem mindennapi személyiségek napközi otthona. Hisszük, hogy fontosak! – így fogalmazza meg a nevébe rejtett jelmondatát a szociális szférában tevékenykedő egyesület, amely az intézményt működteti. A Laura Ház azért létezik, hogy a fogyatékkal élő erdővidéki gyerme­keket és fiatalokat boldoggá tegye, mindennapjaikat megtöltse értékkel. Mert ők is közülünk valók, közöttünk élnek, ép embertársaikhoz hasonlóan éreznek, csak nekik kevesebb lehetőséget adott az élet. Hogy megtalálják helyüket e világban, és könnyebben teljenek mindennapjaik, ebben segíti őket a Laura Ház csapata, melynek vezetőjét, a baróti születésű, 40. életévét tavaly betöltő Cseresznyés Emília pszichológust, három csodálatos kislány édesanyját kértük fel beszélgetésre.

– Néznek önre furcsán az emberek azért, mert fogyatékkal élő emberekkel, gyermekekkel dolgozik?
– Soha nem éreztem, tapasztaltam ilyesmit. Mindig különlegesnek, kiválasztottnak érzem magam ettől a munkától, és boldogság tölt el, ha erről beszélhetek. Minden embernek van valamilyen fogyatékossága. Van, aki nem lát jól, van, aki nem tud jól szaladni, van, aki a hitében fogyatékos, van, aki nem tud szeretni, és még sorolhatnám. Ezek nem annyira nyilvánvaló fogyatékosságok, de léteznek. A mi sérültjeinknek láthatóbb a fogyatékosságuk. Gondoljunk arra mindig, hogy ők is ugyanúgy akarnak érezni, élni, mint mi.

– A fogyatékkal élőknek milyen nehézségeik vannak az életben?
– A nehézségek fogyatékosságtól függően változóak. Egy mozgássérült gyereknek, fiatalnak nehezebb lelkileg feldolgoznia a helyzetét, mint egy halmozottan sérültnek. Az utóbbiakon néha én is elcsodálkozom, hogy milyen különleges világban élnek, és mennyire boldogok tudnak lenni. De természetesen nekik is vannak nehéz napjaik. Az országunkban élő sérült gyerekek és fiatalok nehézségeit inkább a rendszer hiányosságai okozzák, vagy az emberek mentalitása, hozzáállása. Az utóbbiról azt gondolom, már sokat változott pozitív irányban, legalábbis nálunk, Erdővidéken.

– Mit kell tudni a Laura Házról?
– 2003-ban jött létre Baróton a Hisszük, hogy Fontosak Egyesület azzal a szándékkal, hogy az óvodából kinőtt, halmozottan sérült gyermekeknek és fiataloknak napi tevékenységet biztosítsunk. Később a Laura Ház nevet vette fel. Megálmodója, elindítója Tóth Laura pszichológus volt. Legfőbb célunk az egyénre szabott fejlesztés, amelynek során a sérült egyént önállóságra neveljük, hiszen mindez elősegíti a társadalomba való integrációját. Ugyancsak céljaink közé tartozik a munkaterápia sérült fiatalok számára, és egy védett műhely működtetése.

– Miként segíti a Laura Ház a fogyatékkal élő embereket abban, hogy önmagukat, élethelyzetüket elfogadják?
– Én csodálatos embereket ismertem meg bennük! Úgy látom, tele vannak értékekkel. Mi arra törekszünk, hogy minden gyerekben felkutassuk az értéket, és ezt próbáljuk tovább fejleszteni. Csoportunkban is vannak olyan fiatalok, akik megtanultak szőni, varrni, festeni és sok más értékes munkát végezni. Számukra nagyon fontos, hogy dolgozzanak, hisz attól értékes embernek érzik magukat. Attól boldogak, ha alkothatnak, ha segíthetnek.

– Hogy látja, miként lehet integrálni a társadalomba a sérülteket?
– A napközis foglalkozások mellett természetesen az is hivatásunk, hogy minél jobban beillesszük a sérültjeinket a társadalomba. Ezért szervezünk például érzékenyítő tevékenységeket. Partnerkapcsolatot ápolunk a baróti iskolákkal, vásárokon bemutatjuk a kézműves tevékenységek során előállított munkáikat. Olyan rendezvényeket szervezünk, ahol felhívjuk a figyelmet a fogyatékkal élőkre, például futónapot évi rendszerességgel, Fogadjunk, kibírod címmel. Minél korábban, már az óvodában el kell kezdeni az ép gyerekekkel közösen ezeket az érzékenyítő tevékenységeket, hiszen akkor tud csak természetessé, elfogadhatóvá válni a fogyatékosság, ha életünk részévé válik, ha gyakran szembesülünk fogyatékos embertársainkkal, és ha minél jobban megismerjük egymás életét. Egymástól sokat tudunk tanulni is. Én a teljes inklúzió híve vagyok. Úgy gondolom, olyan oktatási rendszerre lenne szükség, ahol integrálni lehet a sérült gyermekeket a normál oktatási rendszerű iskolákban. Természetesen megfelelő szakmai segítséggel lehetne ezt megvalósítani, nem úgy, hogy teljesen a pedagógusokra maradjon a roppant nagy feladat, hanem minden speciális nevelési igényű gyermek mellett egy segítő szakember állna. Azt is fűzzük hozzá, hogy vannak olyan sérült esetek, akiknél a sajátos, egyénre szabott programú intézmény tud csupán megfelelő fejlesztést biztosítani.

– Mi az, amit ön kaphat munkaalanyaitól?
– A velük való foglalkozás során többször átsegítettek életem nehéz pillanatain. Soha nem kíváncsiskodnak, hogy mi bánt, mik a gondjaim, miért vagyok szomorú, csak megölelnek, és kifejezik az együttérzésüket, szeretetüket. Árad belőlük a szeretet, és mindez őszintén. A sérültek nagyon őszinte emberek. Velük akkor lehet igazán foglalkozni, ha teljes mértékben elfogadod, és őszintén szereted őket, ellenkező esetben nem fogadnak el.

– Mikor jött az ötlet, hogy ezt a cseppet sem könnyű munkát, a sérültekkel való foglalkozást vállalja fel?
– Már kisgyerekként szerettem kisebb gyerekekkel foglalkozni. Mindig érzékenyebb voltam a sérültekkel szemben, és valahogy az élet is, úgy érzem, errefelé sodort. Bármi másba kezdtem, nem ment. Itt a Laura Házban megtaláltam az igazi helyem és az igazi munkám. Huszonkét éve foglalkozom velük, és még mindig úgy érzem, így teljes az életem. Ha egyszer a Jóisten ezt a feladatot adta nekem az életben, akkor szívből végzem.

– Melyek voltak a legrosszabb pillanatai?
– Nem tudok a sérültekkel való tevékenykedésem terén rossz pillanatokról beszámolni, azonban ami nehézséget okoz a munkámban, az a rendszer bizonytalansága: hogyan teremtsük elő az anyagi oldalát annak, hogy minden nap bejárhassanak a tevékenységeinkre azok a gyerekek és fiatalok, akik soha nem várják a vakációt. A legrosszabb talán mégis az, hogy elvesztettünk egy értékes embert, akivel megalapítottuk ezt az egyesületet, Tóth Laura pszichológust. Ő volt, aki megtanított minket arra, hogy igazán jól csak akkor tudunk ezekkel a csodálatos, különleges gyermekekkel és ifjakkal foglalkozni, ha szeretet van bennünk, és mindig mosolygunk.

– Közismert, hogy a TransylMania együttes tagjaként sokszor állt színpadon. Mit jelentett az ön számára a színpad, az éneklés?
– A TransylMania meghatározó élménye életemnek. Büszke vagyok a férjemre, Cseresznyés Szilamérra, a zenekar alapítójára. Nagyon sokat köszönhetek azoknak az éveknek. Betekinthettem a művészet csodálatos világába, és a számos turné alatt megismertem Nagy-Magyarországot, benne sok értékes emberrel. Hálás vagyok a Jóistennek ezért is. Valahogy ezek a dolgok összefonódnak az életemben: a családom, az egyesület, a művészet, a kultúra. Így kerek és teljes az életem, amellyel a legnagyobb mértékben elégedett vagyok.

Bede Erika

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.

Iskola-felújítás Barátoson

Heteken belül elkezdődik a barátosi Bibó József Általános Iskola jelenleg is használt, valamint a régi épületének a teljes körű felújítása – tudtuk meg Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől.

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.