Cseresznyés Emília: „Ha egyszer a Jóisten ezt a feladatot adta nekem az életben, akkor szívből végzem”

A baróti Laura Ház különleges emberek, nem mindennapi személyiségek napközi otthona. Hisszük, hogy fontosak! – így fogalmazza meg a nevébe rejtett jelmondatát a szociális szférában tevékenykedő egyesület, amely az intézményt működteti. A Laura Ház azért létezik, hogy a fogyatékkal élő erdővidéki gyerme­keket és fiatalokat boldoggá tegye, mindennapjaikat megtöltse értékkel. Mert ők is közülünk valók, közöttünk élnek, ép embertársaikhoz hasonlóan éreznek, csak nekik kevesebb lehetőséget adott az élet. Hogy megtalálják helyüket e világban, és könnyebben teljenek mindennapjaik, ebben segíti őket a Laura Ház csapata, melynek vezetőjét, a baróti születésű, 40. életévét tavaly betöltő Cseresznyés Emília pszichológust, három csodálatos kislány édesanyját kértük fel beszélgetésre.

– Néznek önre furcsán az emberek azért, mert fogyatékkal élő emberekkel, gyermekekkel dolgozik?
– Soha nem éreztem, tapasztaltam ilyesmit. Mindig különlegesnek, kiválasztottnak érzem magam ettől a munkától, és boldogság tölt el, ha erről beszélhetek. Minden embernek van valamilyen fogyatékossága. Van, aki nem lát jól, van, aki nem tud jól szaladni, van, aki a hitében fogyatékos, van, aki nem tud szeretni, és még sorolhatnám. Ezek nem annyira nyilvánvaló fogyatékosságok, de léteznek. A mi sérültjeinknek láthatóbb a fogyatékosságuk. Gondoljunk arra mindig, hogy ők is ugyanúgy akarnak érezni, élni, mint mi.

– A fogyatékkal élőknek milyen nehézségeik vannak az életben?
– A nehézségek fogyatékosságtól függően változóak. Egy mozgássérült gyereknek, fiatalnak nehezebb lelkileg feldolgoznia a helyzetét, mint egy halmozottan sérültnek. Az utóbbiakon néha én is elcsodálkozom, hogy milyen különleges világban élnek, és mennyire boldogok tudnak lenni. De természetesen nekik is vannak nehéz napjaik. Az országunkban élő sérült gyerekek és fiatalok nehézségeit inkább a rendszer hiányosságai okozzák, vagy az emberek mentalitása, hozzáállása. Az utóbbiról azt gondolom, már sokat változott pozitív irányban, legalábbis nálunk, Erdővidéken.

– Mit kell tudni a Laura Házról?
– 2003-ban jött létre Baróton a Hisszük, hogy Fontosak Egyesület azzal a szándékkal, hogy az óvodából kinőtt, halmozottan sérült gyermekeknek és fiataloknak napi tevékenységet biztosítsunk. Később a Laura Ház nevet vette fel. Megálmodója, elindítója Tóth Laura pszichológus volt. Legfőbb célunk az egyénre szabott fejlesztés, amelynek során a sérült egyént önállóságra neveljük, hiszen mindez elősegíti a társadalomba való integrációját. Ugyancsak céljaink közé tartozik a munkaterápia sérült fiatalok számára, és egy védett műhely működtetése.

– Miként segíti a Laura Ház a fogyatékkal élő embereket abban, hogy önmagukat, élethelyzetüket elfogadják?
– Én csodálatos embereket ismertem meg bennük! Úgy látom, tele vannak értékekkel. Mi arra törekszünk, hogy minden gyerekben felkutassuk az értéket, és ezt próbáljuk tovább fejleszteni. Csoportunkban is vannak olyan fiatalok, akik megtanultak szőni, varrni, festeni és sok más értékes munkát végezni. Számukra nagyon fontos, hogy dolgozzanak, hisz attól értékes embernek érzik magukat. Attól boldogak, ha alkothatnak, ha segíthetnek.

– Hogy látja, miként lehet integrálni a társadalomba a sérülteket?
– A napközis foglalkozások mellett természetesen az is hivatásunk, hogy minél jobban beillesszük a sérültjeinket a társadalomba. Ezért szervezünk például érzékenyítő tevékenységeket. Partnerkapcsolatot ápolunk a baróti iskolákkal, vásárokon bemutatjuk a kézműves tevékenységek során előállított munkáikat. Olyan rendezvényeket szervezünk, ahol felhívjuk a figyelmet a fogyatékkal élőkre, például futónapot évi rendszerességgel, Fogadjunk, kibírod címmel. Minél korábban, már az óvodában el kell kezdeni az ép gyerekekkel közösen ezeket az érzékenyítő tevékenységeket, hiszen akkor tud csak természetessé, elfogadhatóvá válni a fogyatékosság, ha életünk részévé válik, ha gyakran szembesülünk fogyatékos embertársainkkal, és ha minél jobban megismerjük egymás életét. Egymástól sokat tudunk tanulni is. Én a teljes inklúzió híve vagyok. Úgy gondolom, olyan oktatási rendszerre lenne szükség, ahol integrálni lehet a sérült gyermekeket a normál oktatási rendszerű iskolákban. Természetesen megfelelő szakmai segítséggel lehetne ezt megvalósítani, nem úgy, hogy teljesen a pedagógusokra maradjon a roppant nagy feladat, hanem minden speciális nevelési igényű gyermek mellett egy segítő szakember állna. Azt is fűzzük hozzá, hogy vannak olyan sérült esetek, akiknél a sajátos, egyénre szabott programú intézmény tud csupán megfelelő fejlesztést biztosítani.

– Mi az, amit ön kaphat munkaalanyaitól?
– A velük való foglalkozás során többször átsegítettek életem nehéz pillanatain. Soha nem kíváncsiskodnak, hogy mi bánt, mik a gondjaim, miért vagyok szomorú, csak megölelnek, és kifejezik az együttérzésüket, szeretetüket. Árad belőlük a szeretet, és mindez őszintén. A sérültek nagyon őszinte emberek. Velük akkor lehet igazán foglalkozni, ha teljes mértékben elfogadod, és őszintén szereted őket, ellenkező esetben nem fogadnak el.

– Mikor jött az ötlet, hogy ezt a cseppet sem könnyű munkát, a sérültekkel való foglalkozást vállalja fel?
– Már kisgyerekként szerettem kisebb gyerekekkel foglalkozni. Mindig érzékenyebb voltam a sérültekkel szemben, és valahogy az élet is, úgy érzem, errefelé sodort. Bármi másba kezdtem, nem ment. Itt a Laura Házban megtaláltam az igazi helyem és az igazi munkám. Huszonkét éve foglalkozom velük, és még mindig úgy érzem, így teljes az életem. Ha egyszer a Jóisten ezt a feladatot adta nekem az életben, akkor szívből végzem.

– Melyek voltak a legrosszabb pillanatai?
– Nem tudok a sérültekkel való tevékenykedésem terén rossz pillanatokról beszámolni, azonban ami nehézséget okoz a munkámban, az a rendszer bizonytalansága: hogyan teremtsük elő az anyagi oldalát annak, hogy minden nap bejárhassanak a tevékenységeinkre azok a gyerekek és fiatalok, akik soha nem várják a vakációt. A legrosszabb talán mégis az, hogy elvesztettünk egy értékes embert, akivel megalapítottuk ezt az egyesületet, Tóth Laura pszichológust. Ő volt, aki megtanított minket arra, hogy igazán jól csak akkor tudunk ezekkel a csodálatos, különleges gyermekekkel és ifjakkal foglalkozni, ha szeretet van bennünk, és mindig mosolygunk.

– Közismert, hogy a TransylMania együttes tagjaként sokszor állt színpadon. Mit jelentett az ön számára a színpad, az éneklés?
– A TransylMania meghatározó élménye életemnek. Büszke vagyok a férjemre, Cseresznyés Szilamérra, a zenekar alapítójára. Nagyon sokat köszönhetek azoknak az éveknek. Betekinthettem a művészet csodálatos világába, és a számos turné alatt megismertem Nagy-Magyarországot, benne sok értékes emberrel. Hálás vagyok a Jóistennek ezért is. Valahogy ezek a dolgok összefonódnak az életemben: a családom, az egyesület, a művészet, a kultúra. Így kerek és teljes az életem, amellyel a legnagyobb mértékben elégedett vagyok.

Bede Erika

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]