Mi is a vesztesek között
Pénteki sajtótájékoztatóján az Európai Unió Régiók Bizottságának soros ülésén elhangzottakat ismertette Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi elöljáró kifejtette, készülőben van az Európai Unió új költségvetése, mégpedig a 2021–2027-es periódusra vonatkozó. És bár az ellenkezőjét hangoztatják, a készülődő költségvetésnek lesznek nyertesei és vesztesei, a kelet-európai országok pedig – úgy tűnik – ez utóbbi kategóriába esnek. Minden jel szerint kevesebb pénz jut a kohéziós alapokra és a vidékfejlesztésre, holott mindkettő éppen ezen országok számára fontos. És bár több pénz jut kutatásra és fejlesztésre, ezeket a forrásokat leginkább a fejlettebb országoknak lesz módjukban lehívni. Ugyancsak pozitívumként jelentették be az Erasmus+ program költségvetési keretének bővítését, de Antal szerint ez leginkább azt jelenti, hogy a nyugati országok több pénzt költenek majd az agyelszívásra, a magasan képzett, közép-kelet-európai fiatalok Nyugatra csábítására. <<

Ház és autó égett
Vasárnap dél körül Zoltánból kérték a tűzoltók segítséget, ahol egy lakóházban ütött ki tűz. Két tűzoltó- és egy rohammentő-autó sietett a helyszínre: a ház 40%-ban égett le, illetve a nyári konyha is károsult, mire sikerült eloltani a lángokat, amelyeket valószínűleg egy meghibásodott kályhából kipattanó parázs okozott. A körülbelül egy óráig lángoló tűz nem követelt áldozatot, ám egy kiskorú, 16 éves lánynak pánikrohama lett a helyszínen, őt a sürgősségre szállították. Vasárnap délután Kézdisárfalva – Ozsdola felőli – kijáratánál egy személygépkocsi gyulladt ki, valószínűleg rövidzárlat miatt. A járgány a riasztás ellenére teljesen leégett. <<

Autó a sáncban
Szombat reggel egy sáncba borult autó árválkodott Kézdiszentlélek Kézdivásárhely felőli bejáratánál. A Hargita megyében bejegyzett járgány látszólag fékezés nélkül hagyta el az úttestet, áthajtva a felezővonalon, a sáncban kötött ki. Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője elmondta, a hétvégén nem jegyeztek kézdiszentléleki közúti balesetet, így valószínű, hogy csak anyagi károkkal végződött a karambol, amit nem kötelező jelenteni a rendőrségen.

Zajlik az igazságügyi reform
Márton Árpád RMDSZ-es hon­atya pénteken a román törvényhozásban zajló, úgynevezett igazságügyi reformról tartott sajtóértekezletet. Elmondta, a Iordache-bizottság legújabb előterjesztéseit jó eséllyel már ezen a héten tárgyalja a szenátus. Ennek ellenére, ha figyelembe veszik az ellenzék kérését, miszerint a vitát halasszák el a Velencei Bizottság októberi véleményezését követő időpontra, a jogharmonizációs folyamat késhet. Kérdés persze, hogy miről fog állást foglalni a Velencei Bizottság, ha addig nem fogadja el a parlament a végleges változatot. A különböző civil társadalmi és szakmai szerveződések, illetve hatóságok képviseletének bevonásával előrelépés történt a polgári eljárási törvénykönyv módosítása terén is, múlt hét szerdán már sor került a cikkelyenkénti szavazására. Márton Árpád kiemelte a pozitív fejleményeket, módosításokat: ezután az igazságszolgáltatás bármelyik szintje elérhető lesz akár ügyvéd nélkül is, megerősítették és érvényt szereztek a bírók véletlenszerű kinevezési gyakorlatának, és az előzetes dokumentumkontroll, a bizonyítékok bemutatása is csak nyilvánosan, az érintettek jelenlétében, a tanácsteremben történhet. <<

Biciklis staféta
A Romániai Sclerosis Multiplex Egyesület Temesvárról indította azt az országos projektet, amelynek célja a sclerosis multiplexben szenvedők közösségi bátorítása. A biciklis staféta ma 9 órakor érkezik Sepsiszentgyörgyre, a Kónya Ádám Művelődési Házhoz. Az eseményt figyelemfelkeltő jelleggel és a megbetegedés bemutatásának céljából szervezik, rámutatva, hogy a betegséggel be lehet illeszkedni a társadalomba. <<

Domokos Géza-emlékkonferencia
Domokos Géza születésének 90. évfordulója alkalmából szerveznek emlékkonferenciát ma 10 órakor Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsának dísztermében. Az RMDSZ Háromszéki Szervezete, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett eseményen Kelemen Hunor, Markó Béla és Novák Csaba Zoltán vesz részt. A beszélgetést Tamás Sándor moderálja, közreműködik Nemes Levente színművész. A konferencia után Zágonban 13 órakor megkoszorúzzák Domokos Géza mellszobrát. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Baphomet bálványt emeltek Arkansas főterén

A Sátán Egyháza egy kecskefejű, szárnyas Baphometet ábrázoló bronzszobrot állított Arkansas állam országháza elé, a fővárosában, Little Rock-ban. Igaz, csak ideiglenesen.   A bálvány úgy került az USA déli államának főtérére, hogy a sátánhívők csütörtökön tüntetetést szerveztek a dísztéren tavaly leleplezett Tízparancsolat Emlékmű ellen. Az “Első Alkotmánymódosítás” nevű tiltakozáson 150 sátánista, ateista és magát kereszténynek […]

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.

Fekete-tenger: rakétát lőtt ki az orosz flotta

Éles rakétát indított, majd több lövéssorozatot is leadott a Fekete-tengeren az orosz Grigorivics Admirális fregatt. A Kreml nyilatkozata szerint a lövöldözés egy hadgyakorlat része volt: most tesztelték először a Kalibr nevű (kaliber) – hadihajók és más felszíni célpontok ellen kifejlesztett rakétát.   A Fekete-tengeri orosz flotta közleménye sikeres operációról számolt be. Eszerint a fregatt által […]

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.