Mi is a vesztesek között
Pénteki sajtótájékoztatóján az Európai Unió Régiók Bizottságának soros ülésén elhangzottakat ismertette Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi elöljáró kifejtette, készülőben van az Európai Unió új költségvetése, mégpedig a 2021–2027-es periódusra vonatkozó. És bár az ellenkezőjét hangoztatják, a készülődő költségvetésnek lesznek nyertesei és vesztesei, a kelet-európai országok pedig – úgy tűnik – ez utóbbi kategóriába esnek. Minden jel szerint kevesebb pénz jut a kohéziós alapokra és a vidékfejlesztésre, holott mindkettő éppen ezen országok számára fontos. És bár több pénz jut kutatásra és fejlesztésre, ezeket a forrásokat leginkább a fejlettebb országoknak lesz módjukban lehívni. Ugyancsak pozitívumként jelentették be az Erasmus+ program költségvetési keretének bővítését, de Antal szerint ez leginkább azt jelenti, hogy a nyugati országok több pénzt költenek majd az agyelszívásra, a magasan képzett, közép-kelet-európai fiatalok Nyugatra csábítására. <<

Ház és autó égett
Vasárnap dél körül Zoltánból kérték a tűzoltók segítséget, ahol egy lakóházban ütött ki tűz. Két tűzoltó- és egy rohammentő-autó sietett a helyszínre: a ház 40%-ban égett le, illetve a nyári konyha is károsult, mire sikerült eloltani a lángokat, amelyeket valószínűleg egy meghibásodott kályhából kipattanó parázs okozott. A körülbelül egy óráig lángoló tűz nem követelt áldozatot, ám egy kiskorú, 16 éves lánynak pánikrohama lett a helyszínen, őt a sürgősségre szállították. Vasárnap délután Kézdisárfalva – Ozsdola felőli – kijáratánál egy személygépkocsi gyulladt ki, valószínűleg rövidzárlat miatt. A járgány a riasztás ellenére teljesen leégett. <<

Autó a sáncban
Szombat reggel egy sáncba borult autó árválkodott Kézdiszentlélek Kézdivásárhely felőli bejáratánál. A Hargita megyében bejegyzett járgány látszólag fékezés nélkül hagyta el az úttestet, áthajtva a felezővonalon, a sáncban kötött ki. Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője elmondta, a hétvégén nem jegyeztek kézdiszentléleki közúti balesetet, így valószínű, hogy csak anyagi károkkal végződött a karambol, amit nem kötelező jelenteni a rendőrségen.

Zajlik az igazságügyi reform
Márton Árpád RMDSZ-es hon­atya pénteken a román törvényhozásban zajló, úgynevezett igazságügyi reformról tartott sajtóértekezletet. Elmondta, a Iordache-bizottság legújabb előterjesztéseit jó eséllyel már ezen a héten tárgyalja a szenátus. Ennek ellenére, ha figyelembe veszik az ellenzék kérését, miszerint a vitát halasszák el a Velencei Bizottság októberi véleményezését követő időpontra, a jogharmonizációs folyamat késhet. Kérdés persze, hogy miről fog állást foglalni a Velencei Bizottság, ha addig nem fogadja el a parlament a végleges változatot. A különböző civil társadalmi és szakmai szerveződések, illetve hatóságok képviseletének bevonásával előrelépés történt a polgári eljárási törvénykönyv módosítása terén is, múlt hét szerdán már sor került a cikkelyenkénti szavazására. Márton Árpád kiemelte a pozitív fejleményeket, módosításokat: ezután az igazságszolgáltatás bármelyik szintje elérhető lesz akár ügyvéd nélkül is, megerősítették és érvényt szereztek a bírók véletlenszerű kinevezési gyakorlatának, és az előzetes dokumentumkontroll, a bizonyítékok bemutatása is csak nyilvánosan, az érintettek jelenlétében, a tanácsteremben történhet. <<

Biciklis staféta
A Romániai Sclerosis Multiplex Egyesület Temesvárról indította azt az országos projektet, amelynek célja a sclerosis multiplexben szenvedők közösségi bátorítása. A biciklis staféta ma 9 órakor érkezik Sepsiszentgyörgyre, a Kónya Ádám Művelődési Házhoz. Az eseményt figyelemfelkeltő jelleggel és a megbetegedés bemutatásának céljából szervezik, rámutatva, hogy a betegséggel be lehet illeszkedni a társadalomba. <<

Domokos Géza-emlékkonferencia
Domokos Géza születésének 90. évfordulója alkalmából szerveznek emlékkonferenciát ma 10 órakor Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsának dísztermében. Az RMDSZ Háromszéki Szervezete, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa által szervezett eseményen Kelemen Hunor, Markó Béla és Novák Csaba Zoltán vesz részt. A beszélgetést Tamás Sándor moderálja, közreműködik Nemes Levente színművész. A konferencia után Zágonban 13 órakor megkoszorúzzák Domokos Géza mellszobrát. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.