Halálos baleset az erdőben
Április 11-én, szerdán halálos munkabaleset történt Háromszéken. Tolvaj-Marin Nicoletától, a megyei rendőrség szóvivőjétől megtudtuk, hogy a Kommandótól körülbelül 30 kilométerre levő erdőben, egy fakitermelés során préselt oda egy 31 éves férfit egy rönkfa.
– Munkaidőben történt a tragédia, minden jel arra mutat, hogy munkabaleset történt, ám csupán a vizsgálatok lezárása után jelenthetjük ki ezt hivatalosan. A fiatalember kivágott egy 70–80 centiméteres átmérőjű fát, a rönköt otthagyta az oldalban, és elindult, hogy egy másik fát is levágjon. Gondolom, hogy mehetett a láncfűrész, ezért nem hallotta, hogy föntről elindult a méretes rönk, amely egy fának nyomva halára préselte az áldozatot. Idén ez az első feltételezett halálos munkabaleset megyénkben – avatott be a részletekbe Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője, akitől megtudtuk, hogy a temetés után kezdik meg az ügy kivizsgálását. 

Fontos a román–magyar párbeszéd
A Magyar Polgári Párt háromszéki képviselője és a Székely Nemzeti Tanács megbízottjai közös kiértékelőt tartottak a székelyföldi autonómiastatútum parlamenti fogadtatásáról. Kulcsár-Terza József megköszönte az összesereglett munkatársak önzetlen szervezői munkáját és szakmai támogatását, majd a statútumtervezet benyújtásának pozitív hozadékait ecsetelte. Mint mondotta, 28 év után először tárgyalta érdemben a román parlament a székelyföldi magyarok területi autonómiáját, igaz, a képviselőház elutasító szavazata jól jelzi, hogy még rengeteget kell tenni a román politikum és társadalom megfelelő tájékoztatása érdekében. A politikus szerint a bizottsági vitákon kíváncsiság és nyitottság volt tapasztalható a román képviselők részéről, ez a hozzáállás azonban a plénum előtt gyorsan szertefoszlott a pártfegyelem és a politikai érdekek hatására. Az ellenzék részéről a liberálisok és Băsescu volt köztársasági elnök pártja által hangoztatott érvek leginkább arról tanúskodtak, hogy el sem olvasták a tervezetet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért tovább folytatják a munkát, az SZNT képviseletében jelen levők megerősítették, élni kívánnak a demokratikus politizálás és tájékoztatás minden eszközével annak érdekében, hogy eloszlassák a román társadalomban élő tévképzeteket a területi autonómiával kapcsolatban. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. április 16., 10:25
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Roviden: A Szekely Hirmondo olvasoinak ismet ajanlok egy jo dokumentumfilmet,melynek cime: HITLER HABORUJA?-Amit Guido Knopp elhallgat. A dokumentumfilmet magyar felirattal a Youtube-on lehet megtekinteni.Ismet egy tortenelmi dokumentumfilm ,mely maskeppen mutatja be a tortenelmet mint ahogyan azt az iskolakban tanitjak.Jo szorakozast a filmhez !

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: -6

  nojj mar ki ebbol a beragadott baromsagbol, miert kell mindig a 2. vilaghaborut es hitlert osztani. 2018-ba vagyunk, ne azt keresd youtubon, hogy mi volt akkor, hanem azt, hogy mit tehetsz most. a vilag mas pontjan ebbe a percbe mikozbe ezt olvasod pl. olyan mesterseges inteligenciat irnak, ami lassan okosabb mint az ember, te meg itt osztod azt ami 70+ éve történt. És akkor zogoktok, hogy nem haladtok sehova. Mond meg oszinten az az ember, aki az uton haladva, folyamatosan hatra fele es nem elore nez, meddig jut el? nevetseges….

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 21:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha a múltat nem ismered, ne gondold, hogy a jövő annyira fényes lehet. Ismerni kell a múlt hibáit, hogy ne kövessük el újra, és ismerni a múltbéli jó dolgokat is, hogy ne kelljen újra nagy erőfeszítések árán újra kitalálni. Okos ember más kárán tanul. 70+ éve találták fel az inzulint is, mégse mondhatod annak kapcsán, hogy haszontalan. A mesterséges intelligencia szép dolog, de azért a természetesre is nagy szükség lenne, mint látom. Ha pedig előre haladsz, jó ha van nálad visszapillantó tükör. Ha másért nem, akkor azért, hogy te is tudd, honnan indultál. Most nem mondanám ki, mert nagyon vulgáris lenne!

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 23:04
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Milyen baromsagbol?! Alltam en az utadba?! Mondtam en neked,hogy visszafele haladjal?! Megallitottalak a terveidben azzal,hogy ajanlottam egy filmet?! Ami pedig az elorehaladott inteligenciat illeti (robotok meg egyeb baromsagok) majd meglasd hova juttatjak az emberiseget.Es attol.hogy valakit erdekel a tortenelem,az nem azt jelenti,hogy hatrafele halad.

Ajánló

Röviden

Lefújták a magyar településnevet Szinte nem telik el úgy év, hogy ne történjen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Szombatra virradólag az oroszfalvi kijáratnál található településnév-tábla esett ennek áldozatául, ismeretlen tettes lefestette a kétnyelvű táblán szereplő magyar helységnév-feliratot. Vélhetően valaki megzavarhatta a rongálót, így csak a Kézdi feliratot fújták le piros festékszóróval. A városháza megpróbálta lemosni festékoldóval […]

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.