Halálos baleset az erdőben
Április 11-én, szerdán halálos munkabaleset történt Háromszéken. Tolvaj-Marin Nicoletától, a megyei rendőrség szóvivőjétől megtudtuk, hogy a Kommandótól körülbelül 30 kilométerre levő erdőben, egy fakitermelés során préselt oda egy 31 éves férfit egy rönkfa.
– Munkaidőben történt a tragédia, minden jel arra mutat, hogy munkabaleset történt, ám csupán a vizsgálatok lezárása után jelenthetjük ki ezt hivatalosan. A fiatalember kivágott egy 70–80 centiméteres átmérőjű fát, a rönköt otthagyta az oldalban, és elindult, hogy egy másik fát is levágjon. Gondolom, hogy mehetett a láncfűrész, ezért nem hallotta, hogy föntről elindult a méretes rönk, amely egy fának nyomva halára préselte az áldozatot. Idén ez az első feltételezett halálos munkabaleset megyénkben – avatott be a részletekbe Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője, akitől megtudtuk, hogy a temetés után kezdik meg az ügy kivizsgálását. 

Fontos a román–magyar párbeszéd
A Magyar Polgári Párt háromszéki képviselője és a Székely Nemzeti Tanács megbízottjai közös kiértékelőt tartottak a székelyföldi autonómiastatútum parlamenti fogadtatásáról. Kulcsár-Terza József megköszönte az összesereglett munkatársak önzetlen szervezői munkáját és szakmai támogatását, majd a statútumtervezet benyújtásának pozitív hozadékait ecsetelte. Mint mondotta, 28 év után először tárgyalta érdemben a román parlament a székelyföldi magyarok területi autonómiáját, igaz, a képviselőház elutasító szavazata jól jelzi, hogy még rengeteget kell tenni a román politikum és társadalom megfelelő tájékoztatása érdekében. A politikus szerint a bizottsági vitákon kíváncsiság és nyitottság volt tapasztalható a román képviselők részéről, ez a hozzáállás azonban a plénum előtt gyorsan szertefoszlott a pártfegyelem és a politikai érdekek hatására. Az ellenzék részéről a liberálisok és Băsescu volt köztársasági elnök pártja által hangoztatott érvek leginkább arról tanúskodtak, hogy el sem olvasták a tervezetet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért tovább folytatják a munkát, az SZNT képviseletében jelen levők megerősítették, élni kívánnak a demokratikus politizálás és tájékoztatás minden eszközével annak érdekében, hogy eloszlassák a román társadalomban élő tévképzeteket a területi autonómiával kapcsolatban. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. április 16., 10:25
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Roviden: A Szekely Hirmondo olvasoinak ismet ajanlok egy jo dokumentumfilmet,melynek cime: HITLER HABORUJA?-Amit Guido Knopp elhallgat. A dokumentumfilmet magyar felirattal a Youtube-on lehet megtekinteni.Ismet egy tortenelmi dokumentumfilm ,mely maskeppen mutatja be a tortenelmet mint ahogyan azt az iskolakban tanitjak.Jo szorakozast a filmhez !

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: -6

  nojj mar ki ebbol a beragadott baromsagbol, miert kell mindig a 2. vilaghaborut es hitlert osztani. 2018-ba vagyunk, ne azt keresd youtubon, hogy mi volt akkor, hanem azt, hogy mit tehetsz most. a vilag mas pontjan ebbe a percbe mikozbe ezt olvasod pl. olyan mesterseges inteligenciat irnak, ami lassan okosabb mint az ember, te meg itt osztod azt ami 70+ éve történt. És akkor zogoktok, hogy nem haladtok sehova. Mond meg oszinten az az ember, aki az uton haladva, folyamatosan hatra fele es nem elore nez, meddig jut el? nevetseges….

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 21:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha a múltat nem ismered, ne gondold, hogy a jövő annyira fényes lehet. Ismerni kell a múlt hibáit, hogy ne kövessük el újra, és ismerni a múltbéli jó dolgokat is, hogy ne kelljen újra nagy erőfeszítések árán újra kitalálni. Okos ember más kárán tanul. 70+ éve találták fel az inzulint is, mégse mondhatod annak kapcsán, hogy haszontalan. A mesterséges intelligencia szép dolog, de azért a természetesre is nagy szükség lenne, mint látom. Ha pedig előre haladsz, jó ha van nálad visszapillantó tükör. Ha másért nem, akkor azért, hogy te is tudd, honnan indultál. Most nem mondanám ki, mert nagyon vulgáris lenne!

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 23:04
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Milyen baromsagbol?! Alltam en az utadba?! Mondtam en neked,hogy visszafele haladjal?! Megallitottalak a terveidben azzal,hogy ajanlottam egy filmet?! Ami pedig az elorehaladott inteligenciat illeti (robotok meg egyeb baromsagok) majd meglasd hova juttatjak az emberiseget.Es attol.hogy valakit erdekel a tortenelem,az nem azt jelenti,hogy hatrafele halad.

Ajánló

Sok tervet visszadobnak

Továbbra is hibáktól hemzsegő tűzvédelmi terveket, engedélyeztetési igényléseket kapnak kézhez a Kovászna megyei tűzoltóság szakemberei. Ezeket nem tudják jóváhagyni, így ha csökken is a tűzvédelem nélküli épületek száma Háromszéken, ez a folyamat csigatempóban zajlik, annak ellenére, hogy az igénylések 1,13%-kal nőttek az elmúlt év első negyedéhez képest.

Megbecsülendő kapcsolatok

A községvezetéssel fenntartott eddigi jó kapcsolatok okán Csoma Gergely csángókutató és Király Lajos, a kiszállás szervezője anyaországi orvos barátaikkal érkeztek csütörtökön Uzonba, akik déltől estig folyamatosan az ortopédiai panaszokkal érkező vagy onkológiai tanácsadást váró betegek rendelkezésére álltak.

Diplomácia és gazdaság

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából. A megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is elbeszélgetett. A nagykövet csütörtökön délelőtt a PRO WOOD Regionális Faipari Klaszter és a Holzindustrie Schweighofer vezetőivel találkozott. […]

Csemeteosztás Zabolán

Szombaton a Háromszéki Közösségi Alapítvány jóvoltából Zabola község polgármesteri hivatalának udvarán őshonos gyümölcsfa csemetéket osztottak az érdeklődőknek, akik pillanatok alatt elkapkodták azokat.

Röviden

Elszaporodtak a kullancsok András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója érdeklődésünkre tegnap elmondta, a kórházi statisztika mellett személyesen is tapasztalja, hogy elszaporodtak a kullancsok. „Amikor gyermekek voltunk, folyton a szabadban játszottunk, tudtuk, hogy van kullancs, de csupán minden szökőévben hallottunk kullancscsípésről. Mostanság ha a kutyámmal végigmegyek a város utcáin, parkjain, már […]

A motiválás fontossága

A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel szervezett tudományos konferenciát Kovászna Megye Tanácsa Kézdivásárhelyen. A kétnapos eseményen mintegy négyszáz pedagógus és szakember vett részt az ország tizenkét megyéjéből és a határon túlról.

Minek a túlóra?

Ötszáztizenhat személy vett részt a munkaerő-foglalkoztatási hivatal pénteki munkabörzéjén, de az alkalmazók nagy része csalódottan távozott a szentgyörgyi, Vadász utcai sportcsarnokból.

Közösségi nap Baróton

Közel négyszáz facsemetét ültettek el szombaton baróti és más erdővidéki településekről érkezett fiatalok és segítőik a város határában található Keleti-tó partján, a Barót-patak mentén, a bányahíd és a baptista templom közötti szakaszon, a városi strand területén, valamint játszóterek közelében. Az önkéntes megmozdulással a szervező Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE) a Föld napja (április 22.) előtt is tisztelgett.

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.