Halálos baleset az erdőben
Április 11-én, szerdán halálos munkabaleset történt Háromszéken. Tolvaj-Marin Nicoletától, a megyei rendőrség szóvivőjétől megtudtuk, hogy a Kommandótól körülbelül 30 kilométerre levő erdőben, egy fakitermelés során préselt oda egy 31 éves férfit egy rönkfa.
– Munkaidőben történt a tragédia, minden jel arra mutat, hogy munkabaleset történt, ám csupán a vizsgálatok lezárása után jelenthetjük ki ezt hivatalosan. A fiatalember kivágott egy 70–80 centiméteres átmérőjű fát, a rönköt otthagyta az oldalban, és elindult, hogy egy másik fát is levágjon. Gondolom, hogy mehetett a láncfűrész, ezért nem hallotta, hogy föntről elindult a méretes rönk, amely egy fának nyomva halára préselte az áldozatot. Idén ez az első feltételezett halálos munkabaleset megyénkben – avatott be a részletekbe Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője, akitől megtudtuk, hogy a temetés után kezdik meg az ügy kivizsgálását. 

Fontos a román–magyar párbeszéd
A Magyar Polgári Párt háromszéki képviselője és a Székely Nemzeti Tanács megbízottjai közös kiértékelőt tartottak a székelyföldi autonómiastatútum parlamenti fogadtatásáról. Kulcsár-Terza József megköszönte az összesereglett munkatársak önzetlen szervezői munkáját és szakmai támogatását, majd a statútumtervezet benyújtásának pozitív hozadékait ecsetelte. Mint mondotta, 28 év után először tárgyalta érdemben a román parlament a székelyföldi magyarok területi autonómiáját, igaz, a képviselőház elutasító szavazata jól jelzi, hogy még rengeteget kell tenni a román politikum és társadalom megfelelő tájékoztatása érdekében. A politikus szerint a bizottsági vitákon kíváncsiság és nyitottság volt tapasztalható a román képviselők részéről, ez a hozzáállás azonban a plénum előtt gyorsan szertefoszlott a pártfegyelem és a politikai érdekek hatására. Az ellenzék részéről a liberálisok és Băsescu volt köztársasági elnök pártja által hangoztatott érvek leginkább arról tanúskodtak, hogy el sem olvasták a tervezetet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért tovább folytatják a munkát, az SZNT képviseletében jelen levők megerősítették, élni kívánnak a demokratikus politizálás és tájékoztatás minden eszközével annak érdekében, hogy eloszlassák a román társadalomban élő tévképzeteket a területi autonómiával kapcsolatban. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. április 16., 10:25
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Roviden: A Szekely Hirmondo olvasoinak ismet ajanlok egy jo dokumentumfilmet,melynek cime: HITLER HABORUJA?-Amit Guido Knopp elhallgat. A dokumentumfilmet magyar felirattal a Youtube-on lehet megtekinteni.Ismet egy tortenelmi dokumentumfilm ,mely maskeppen mutatja be a tortenelmet mint ahogyan azt az iskolakban tanitjak.Jo szorakozast a filmhez !

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: -6

  nojj mar ki ebbol a beragadott baromsagbol, miert kell mindig a 2. vilaghaborut es hitlert osztani. 2018-ba vagyunk, ne azt keresd youtubon, hogy mi volt akkor, hanem azt, hogy mit tehetsz most. a vilag mas pontjan ebbe a percbe mikozbe ezt olvasod pl. olyan mesterseges inteligenciat irnak, ami lassan okosabb mint az ember, te meg itt osztod azt ami 70+ éve történt. És akkor zogoktok, hogy nem haladtok sehova. Mond meg oszinten az az ember, aki az uton haladva, folyamatosan hatra fele es nem elore nez, meddig jut el? nevetseges….

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 21:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha a múltat nem ismered, ne gondold, hogy a jövő annyira fényes lehet. Ismerni kell a múlt hibáit, hogy ne kövessük el újra, és ismerni a múltbéli jó dolgokat is, hogy ne kelljen újra nagy erőfeszítések árán újra kitalálni. Okos ember más kárán tanul. 70+ éve találták fel az inzulint is, mégse mondhatod annak kapcsán, hogy haszontalan. A mesterséges intelligencia szép dolog, de azért a természetesre is nagy szükség lenne, mint látom. Ha pedig előre haladsz, jó ha van nálad visszapillantó tükör. Ha másért nem, akkor azért, hogy te is tudd, honnan indultál. Most nem mondanám ki, mert nagyon vulgáris lenne!

 • User
  Dátum: 2018. április 16., 23:04
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Milyen baromsagbol?! Alltam en az utadba?! Mondtam en neked,hogy visszafele haladjal?! Megallitottalak a terveidben azzal,hogy ajanlottam egy filmet?! Ami pedig az elorehaladott inteligenciat illeti (robotok meg egyeb baromsagok) majd meglasd hova juttatjak az emberiseget.Es attol.hogy valakit erdekel a tortenelem,az nem azt jelenti,hogy hatrafele halad.

Ajánló

Talán a jövő kedvezőbb lesz

Ha erőltetjük, akkor mégiscsak megejthető az összehasonlítás, de eredménye lehangoló. Nem kedvez az időjárás, de még minden megváltozhat – reménykednek a strand üzemeltetői Sepsiszentgyörgyön.

Csiga, poloska károsít

Sok eső esett a napokban, örvendenek a gombászok, kevésbé a kiskerttulajdonosok a sok csigának, mely ilyenkor éli világát. Ráadásul a spanyolcsiga mellett egyéb új és invazív kártevők is megjelentek az utóbbi években a kertekben, ezekről is kérdeztük a szakembert, hathatós segítséget remélve. A Sapientia kertészmérnöki tanszékének tanársegédjét, Szabó Károly-Attilát faggattuk a védekezés, ellentámadás lehetőségeiről.

Röviden

Haladék adóbevallásra Még további két hét áll rendelkezésükre azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot. A kormány az egységes adóbevallások leadásának határidejét július 31-ig hosszabbította meg, tudatta közleményben a közpénzügyi igazgatóság. A határidő kitolását azzal indokolják, hogy […]

Sohasem lesz rend?

A sepsiszentgyörgyi fizetéses parkolók esetében egyre ritkábbak a kihágások, ám a járdán parkolás továbbra is fejtörést okoz az egyenruhásoknak: a helyi rendőrség napi rendszerességgel oszt ki bírságokat.

A jövő útja

Elektromos autótöltő-állomást avattak tegnap Sepsiszentgyörgyön. Az Európai Unió összes előírásainak megfelelő, minden típusú forgalomban lévő autót fogadni tudó, ultramodern eszköz ingyenesen áll a Park szálló vendégeinek rendelkezésére.

Hajléktalanra panaszkodtak

Nemrég írtunk arról, hogy Sepsiszentgyörgyön egy hajléktalan szitkozódott, verbálisan megfenyegette gyermeke előtt az édesapát, miután részegen koldult, ám nem kapott italra pénzt. Most újabb panasszal keresték fel szerkesztőségünket.

Eső után nem győzik

Tegnap Kézdivásárhelyen a Csernátoni úton nyírták a díszsövényt és -fákat, ami az esős időszak után időszerű tevékenység, tudtuk meg az illetékesektől.

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 17-én, kedden a Bem József és Fortyogó utcákban, július 18-án, szerdán a Turóczi Mózes, Tóth Sámuel, Vásárhelyi Péter, Ráczok, Malom, Híd és, Rózsapalló utcákban osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Röviden

Csarnok lángolt Nagybaconban Nagybaconban pénteken reggel egy fafeldolgozó csarnok borult lángokba. Három tűzoltóautóval siettek a helyszínre a lánglovagok, illetve az eloltásban baróti önkéntesek is segédkeztek. A tűz végül a csarnok tetőszerkezetét károsította 800 négyzetméteren, ennek következtében be is omlott, így nehezítette a tűz teljes, végleges kioltását. Szerencsére emberi áldozatokat nem követelt a szerencsétlenség. Az előzetes […]

Falunapok jó hangulatban

Jókedvvel, és szép, napsütéses időben vették kezdetüket szombaton délben a nagyajtai falunapok. Úgy tűnt, a jó hangulat mindenkit elárasztott, aki délben ott volt a falu központi parkjában felállított színpad előtt, melyen sorra léptek fel a meghívott műkedvelők.

Ezúttal nem volt orrvadászat

Egyik, Erdővidéken járó olvasónk arra figyelmeztette lapunkat, hogy július 9-én, hétfőn az eső védelme alatt feltehetőleg orvvadászok puffogtattak a Bibarcfalva környékén lévő erdőkben.

Jövőre is jövök!

Nem volt egyszerű megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy 39 hátrányos helyzetű gyermeket egy hétig táboroztassanak Uzonkafürdőn, de az Életmentő kupakok Egyesület tagjainak, és számos más magánszemélynek köszönhetően mégis létrejött.

Intelmek online-ra

Országos akció részeként, a háromszéki rendőrség is bekapcsolódott az Europollal partnerségben kivitelezett, az internetes vásárlás veszélyeire figyelmeztető kampányba. Mi a panaszokra is kíváncsiak voltunk.

Ajándékba kapott pillanatok

Rendhagyó tárlat a Bilek Ferencé, mondta Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke a csütörtök esti megnyitón a vadászmúzeumban, mert a képek szerzőjével való megismerkedése után hamar kiderült, a gemenci ártéri vadon csodáit megélő és megörökítő fotós műveinek Szentgyörgyön is helye van, holott ekkor még nem is látta őket. Azt viszont már tudta, hogy Bilek irigyelhető pillanatok tanúja, illetve „ilyen fotókat készít az, akire a Nagy Öreg barátságosan ránéz hajnalban”.

Ez is Románia

Sikeresen visszaperelte Romániában a jogtalanul elvett márkanevét és emblémáját a debreceni Hajdú Gabona Zrt., amely árujának mintegy felét Románia területén, főleg Erdélyben értékesíti. A cég márkanevét egy román cég védte le és részesedést követelt.