Egyre több az autó
A környezetvédelmi bélyegilleték megszüntetése után, a 2016-os évhez viszonyítva, megyénkben is jelentősen megugrott a forgalomba íratott használt autók száma, derül ki a sepsiszentgyörgyi gépkocsi-nyilvántartási hivatal adataiból. Tavalyelőtt 8939 autót jegyeztek be, 2017-ben 4805-tel többet, azaz pontosan 13 744-et. „Hasonló élénkség volt tapasztalható a jogosítványigénylések terén is, mert sokaknak mostanában járt le a hajtásijuk” – közölte Sebastian Cucu prefektus, aki pozitívan értékelte az online időpontkérések bevezetésének gyakorlatát, amely a személyzethiányból adódó nehézségeket kívánta mérsékelni. A gondok viszont nem szűntek meg, jelenleg a Kovászna Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálat 12-es létszámkerete még nem teljes, három állás betöltetlen, a közeljövőben kettőre versenyvizsgát szerveznek. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere már többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az önkormányzat nem tudja az autók számának gyors növekedésével lépést tartva biztosítani a parkolóhelyeket, különösen a központ környékén, de nem is kívánja feláldozni a zöldövezeteket vagy játszótereket erre a célra. Megoldást az emeletes parkolóházak jelenthetnének, ezek építési költségeit uniós finanszírozási forrásokból biztosítaná a város. <<

Szemétszállítás sárban
A Maksa és Lécfalva közé épített lerakóba azért kezdtek Lécfalva felé „kerülni” a Tega szemétgyűjtő járművei, hogy ne rongálják meg a tél beköszönte előtt félig megjavított maksai utat. A kéréssel Kovács Ödön megyemenedzser jött, aki azt javasolta, hogy „az alatt a két hét alatt, amíg a föld rendesen megfagy” az autók ne Maksa felől járjanak, hogy az út frissen elkészített alapozását ne tegyék tönkre. „Az autók több mint tíz napig Lécfalva fele kerültek, ám a tél sehogyan sem akaródzott megérkezni, és nem hogy nem fagyott meg a föld, hanem meleg eső hullt. Emiatt a lécfalvi út annyira felázott, hogy az autóknak egymást kellett kihúzniuk a sárból, így kénytelenek voltunk ismét megnyitni a maksai bejáratot” – magyarázza Ambrus József, az integrált hulladéklerakó igazgatója, aki abban reménykedik, hogy „nem viseli meg nagyon” a forgalom a lealapozott utat.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.

Iskola-felújítás Barátoson

Heteken belül elkezdődik a barátosi Bibó József Általános Iskola jelenleg is használt, valamint a régi épületének a teljes körű felújítása – tudtuk meg Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől.

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.