Ötezer lejre büntették

Tizenkét köbméter tűzifára nem volt hivatalos papírja annak a férfinak, akit Sepsikőröspatakon állítottak meg az egyenruhások. Megbüntették, a fát elkobozták. 

Zöldség- és gyümölcstermesztő társulások figyelmébe

A kormány elfogadta azt a határozatot, amelynek alapján az európai mezőgazdasági hitelkeretből (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) anyagi támogatást nyújtanak zöldség- és gyümölcstermesztő egyesületeknek, társulásoknak a termények értékesítésére. A támogatással a minisztérium segíteni szeretné e szakterületen a termesztői társulások létrejöttét és működtetését, ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a társulások folyamatosan lássák el a nagykereskedelmi egységeket, vagy akár exportra is termesszenek. A finanszírozásért a társulásoknak el kell készíteniük egy 3–5 éves üzleti tervet. A jóváhagyott terv alapján az Európai Unió a társulások valós költségének az 50%-át téríti meg. Azok, akinek már van üzleti tervük, november elsejéig az APIA megyei kirendeltségéhez fordulhatnak. 

LEADER-találkozók

Október 16–24. között az Alutus Regio Egyesület munkatársai a LEADER-térséghez tartozó tizenkét községben és Baróton a közeljövőben kiírásra kerülő pályázati lehetőségeket ismertetik az érdeklődőkkel. Az ismertetők helyszínei: október 16-án, hétfőn Árkoson (10 óra, polgármesteri hivatal), Sepsikőröspatakon (12 óra, polgármesteri hivatal) és Málnáson (15 óra, református egyház gyűlésterme). Október 17-én, kedden Bölönben (10 óra, Borvizek Útja kezelőközpont), Nagyajtán (12 óra, Áldás Háza) és Nagybaconban (15 óra, művelődési otthon). Október 18-án, szerdán Sepsibükszádon (10 óra, polgármesteri hivatal vendégháza), Mikóújfaluban (12 óra, polgármesteri hivatal) és Gidófalván (15 óra, polgármesteri hivatal). Október 19-én, csütörtökön Vargyason (10 óra, polgármesteri hivatal), Bardocon (12 óra, polgármesteri hivatal) és Baróton (15 óra, Party Pub vendéglő emeleti terme). Október 24-én, kedden Sepsibodokon (12 óra, Kakukk csárda). 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Drágul a parkolás

A jövő évtől Sepsiszentgyörgyön emelkednek a parkolási díjak, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. A parkolási díjból begyűlt összeget oktatásra, a fogyatékkal élők és a kerékpárosok támogatására fordítják. Nagyjából 800 ezer lejnyi bevétellel számolnak.

Járulékos gondok

Év végi költségvetés módosításról, illetve a 131-es út újjáépítésének pályázata kapcsán egy járulékos határozat elfogadásáról döntöttek csütörtökön a baróti tanácsosok. Emellett „járulékos” gondok is szóba kerültek.

Lesz vakációs csekk!

A turisztikai miniszter ígérete szerint az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki a közalkalmazottaknak. Ez az ígéret annyival „súlyosabb”, mint a korábbiak, hogy – állítólag – a szükséges anyagi fedezetet belefoglalták a 2018-as költségvetés tervezetébe.

Röviden

Gyereket ütött el Csütörtökön 13.30-kor a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcában történt baleset. Egy 76 éves sofőr, aki a Penny felől közlekedett a Lidl üzlet felé, egy útfestéssel és táblával is jelzett gyalogátjárón ütött el egy 9 éves gyermeket, aki szerencsére a bal térdén szerzett horzsolásokkal és ütéssel megúszta. A sofőr alkoholtesztje negatív volt, gondatlanságból elkövetett testi […]

Lemondott két tanácsos

Kézdivásárhely tanácsa tegnap tartotta idei utolsó ülését, melyen a legfontosabb döntés a jövő évtől esedékes helyi adók emelését érintette.

Elköltöztették a várostáblát

Csíkszereda irányába szerdán elhelyezték a várostáblát a korábbi helyéről a Sepsi Aréna előtti útszakaszra, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Csak” juhokat ölnek

Aránylag csendes, „medvementes” hetek voltak az elmúlt időszakban – legalábbis az Olt menti településeken. A medve Dálnokba járt be, és „csak” néhány juhot s tucatnyi baromfit pusztított el.

Januártól nyit a rendelő

Arról már írtunk, hogy a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhelyet egy orvosi rendelővel bővítették volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át késett, most úgy tűnik ez az akadály elhárult.

Baj van a hódokkal

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szervezésében kedden egész napos tanácskozáson vitatták meg, mi a teendő a környéken elszaporodott és károkat okozó hódokkal.

Nőnek a szakadékok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Röviden

Gyanús csomag az úttesten Tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedben egy, a Kolcza vendéglő mellett, az útszélen hagyott gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket. A fekete bőröndnek kinéző csomagot egy ideig kerülgették az autók, majd megjelent a rendőrség készenléti csoportja, a rendőrség és a tűzszerészek és lezárták mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől […]

Kiállta a bizalom próbáját

Kovászna Megye Tanácsának képviselőtestülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a Barótot Vargyason keresztül Hargita megyével összekötő út korszerűsítésére vonatkozó pályázat gazdasági műszaki mutatóit. A 17 kilométeres útszakasz felújítása 47 millió lejbe kerül.

Az öregség örömei

Hétfőn a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálata régiós karácsonyi ünnepségre invitálta a város közelségében élő ápoltjait. Tegnap hasonló találkozót szerveztek Kovásznán, ma az erdővidékieknek pedig Baróton.

Az óvodák megújulásáért

Egy éve indult el Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek kivitelezésére Erdélyben az RMPSZ-t kérték fel stratégiai partnerül. E program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvónők képzése is.