Az első sepsiszentgyörgyi lakásétterem még idén megnyílhat a baráti társaságok, családok előtt Képünk illusztráció

Különleges gasztronómiai élményt nyújt a jövőben az a kezdeményezés, amely egyedi nemcsak Kovászna megyében, de az országban is. Nemsokára megnyílhat Sepsiszentgyörgyön az első lakásétterem, melynek lényege a legszorosabb értelemben vett vendéglátás.

Tőkés Erika gyerekkori álma volt, hogy étteremtulajdonos legyen. Aztán végül könyvelő lett, de nem adta fel az álmát, elkezdett csokoládét készíteni, majd kialakított egy olyan otthont, ahol mindenki szívesen látott vendég: mind a csokilaborban, mind a lakásétteremben. Utóbbi nemsokára nyílik, amint sikerült legyőzni a különböző jogi, bürokratikus gondokat.
A lakásétterem teljesen új dolog Romániában, annak ellenére, hogy évtizedes múltja van a vendéglátóipar ezen ágának. Története Kubából indult, ahol a Castro-rendszer betiltotta a vendéglőket, a séfek pedig otthonaikban fogadták a vendégeket. A lakásétteremben a vendégek akár a főzésbe is besegíthetnek, vagy csak élvezhetik a látványt, az illatokat és ízeket.
Tőkés Erika szerint egyelőre mindenkinek idegen ez az ötlet Háromszéken, így akadályok gördülnek a megvalósulás útjába. A különböző hatóságok sem tudják, miként lehet bejegyezni egy lakáséttermet, mert működése nem azokon a jogi elveken alapszik, mint a fast food-ok vagy más vendéglők.
– Ez nem hagyományos vendéglő, ez az én lakásom, és az itt elkészített ételek kóstolására én hívlak meg téged. Előre leszervezett program szerint zajlanak az estek, lehetnek rendezvények is, én főzök, itthon a lakásomon, egy látványkonyhában. Itt nincs menüsor, esetleg előre megbeszélt részletek vannak, hogy ki vegetáriánus és hasonló kérdések. Ugyanakkor becsületkassza van, amit megint csak nehéz megoldani Szentgyörgyön. Itt nincs meg az éttermi kultusz, ami Nyugaton, ugyanis nálunk, amíg 15 lejes menük vannak a vendéglők kínálatában, hiába főzök Wellington-bélszínt, mert nem adnak rá több pénzt – magyarázta az ötletgazda.
Ennek ellenére lelkes, és azt szeretné, hogy Kovászna megye legyen az első, ahol megvalósul ez az egyedi dolog. A vendégfogadást két-három héttel előre meg lehet hirdetni a közösségi oldalon, ez lehet egyszerű baráti vacsora, de más rendezvény, fogadás vagy akár borkóstoló is. Erika otthonában 26-an férnek el kényelmesen, de svédasztalos menüvel akár többen is. Tervei szerint a különböző kultúrák gasztronómiáját is bemutatná, így japán, görög vagy örmény hétvégét is tartana. A megnyitót úgy tervezi, hogy Magyarország legismertebb lakásétterem-tulajdonosait is meghívja, a séfek pedig közösen készítenek el egy menüsort. Erika elöljáróban azt is kijelentette: nála egészen biztosan nem lesz az ételek között sem szalmakrumpli, sem bécsi szelet, bár ezek is nagyon finomak, ő nem erre vállalkozik. Mindig különlegességekkel készül, és már előre tudja, hogy nehéz lesz megváltoztatni a helyiek gasztrokultúráját. Mint mondta, volt már olyan általa szervezett rendezvény, amelyen közelharcot vívott azért, hogy az előétel ne legyen túl sok és túl zsíros, mert nem az a szerepe, hogy jól lakjon a vendég, hanem a kóstolás és a főételre való ráhangolódás a célja. Véleménye szerint térségünkben nehéz megváltoztatni az étkezési szokásokat, átalakítani a mentalitást, hogy az emberek áttérjenek a nagy zsíros adagokról a kis falatkákra, vagy olyan ételekre, amelyeket nem ismernek. Megkóstoltatni lehet az ételkülönlegességeket, és ez is egy jó kezdet a különlegesebb, finomabb és nem utolsósorban egészségesebb étkezés felé.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 7., 16:49
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Az igazi, felcserelhetetlen hangulat kedveert pedig bevandorlo migransokat is meghivhatna es nemcsak a gorog, ormeny vagy japan kulturat tudnak megismerni vagy bemutatni a szentgyorgyi embereknek de raadasul esetleg a nemetektol is atruccannhatnanak egy par szir ,afgan vagy marokkoi egy hetvegere barati ,gasztronomiai tapasztalatcserere. Igy hatha sikerulne kozelebb hozzuk egymashoz a kontinenseket. Szentgyorgynek is ideje lenne megnyitja kapuit mar az idegenek elott legfobb ideje. Eppen ezert ezt egy jo kezdemenyezesnek tartom.

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.