Az első sepsiszentgyörgyi lakásétterem még idén megnyílhat a baráti társaságok, családok előtt Képünk illusztráció

Különleges gasztronómiai élményt nyújt a jövőben az a kezdeményezés, amely egyedi nemcsak Kovászna megyében, de az országban is. Nemsokára megnyílhat Sepsiszentgyörgyön az első lakásétterem, melynek lényege a legszorosabb értelemben vett vendéglátás.

Tőkés Erika gyerekkori álma volt, hogy étteremtulajdonos legyen. Aztán végül könyvelő lett, de nem adta fel az álmát, elkezdett csokoládét készíteni, majd kialakított egy olyan otthont, ahol mindenki szívesen látott vendég: mind a csokilaborban, mind a lakásétteremben. Utóbbi nemsokára nyílik, amint sikerült legyőzni a különböző jogi, bürokratikus gondokat.
A lakásétterem teljesen új dolog Romániában, annak ellenére, hogy évtizedes múltja van a vendéglátóipar ezen ágának. Története Kubából indult, ahol a Castro-rendszer betiltotta a vendéglőket, a séfek pedig otthonaikban fogadták a vendégeket. A lakásétteremben a vendégek akár a főzésbe is besegíthetnek, vagy csak élvezhetik a látványt, az illatokat és ízeket.
Tőkés Erika szerint egyelőre mindenkinek idegen ez az ötlet Háromszéken, így akadályok gördülnek a megvalósulás útjába. A különböző hatóságok sem tudják, miként lehet bejegyezni egy lakáséttermet, mert működése nem azokon a jogi elveken alapszik, mint a fast food-ok vagy más vendéglők.
– Ez nem hagyományos vendéglő, ez az én lakásom, és az itt elkészített ételek kóstolására én hívlak meg téged. Előre leszervezett program szerint zajlanak az estek, lehetnek rendezvények is, én főzök, itthon a lakásomon, egy látványkonyhában. Itt nincs menüsor, esetleg előre megbeszélt részletek vannak, hogy ki vegetáriánus és hasonló kérdések. Ugyanakkor becsületkassza van, amit megint csak nehéz megoldani Szentgyörgyön. Itt nincs meg az éttermi kultusz, ami Nyugaton, ugyanis nálunk, amíg 15 lejes menük vannak a vendéglők kínálatában, hiába főzök Wellington-bélszínt, mert nem adnak rá több pénzt – magyarázta az ötletgazda.
Ennek ellenére lelkes, és azt szeretné, hogy Kovászna megye legyen az első, ahol megvalósul ez az egyedi dolog. A vendégfogadást két-három héttel előre meg lehet hirdetni a közösségi oldalon, ez lehet egyszerű baráti vacsora, de más rendezvény, fogadás vagy akár borkóstoló is. Erika otthonában 26-an férnek el kényelmesen, de svédasztalos menüvel akár többen is. Tervei szerint a különböző kultúrák gasztronómiáját is bemutatná, így japán, görög vagy örmény hétvégét is tartana. A megnyitót úgy tervezi, hogy Magyarország legismertebb lakásétterem-tulajdonosait is meghívja, a séfek pedig közösen készítenek el egy menüsort. Erika elöljáróban azt is kijelentette: nála egészen biztosan nem lesz az ételek között sem szalmakrumpli, sem bécsi szelet, bár ezek is nagyon finomak, ő nem erre vállalkozik. Mindig különlegességekkel készül, és már előre tudja, hogy nehéz lesz megváltoztatni a helyiek gasztrokultúráját. Mint mondta, volt már olyan általa szervezett rendezvény, amelyen közelharcot vívott azért, hogy az előétel ne legyen túl sok és túl zsíros, mert nem az a szerepe, hogy jól lakjon a vendég, hanem a kóstolás és a főételre való ráhangolódás a célja. Véleménye szerint térségünkben nehéz megváltoztatni az étkezési szokásokat, átalakítani a mentalitást, hogy az emberek áttérjenek a nagy zsíros adagokról a kis falatkákra, vagy olyan ételekre, amelyeket nem ismernek. Megkóstoltatni lehet az ételkülönlegességeket, és ez is egy jó kezdet a különlegesebb, finomabb és nem utolsósorban egészségesebb étkezés felé.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 7., 16:49
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Az igazi, felcserelhetetlen hangulat kedveert pedig bevandorlo migransokat is meghivhatna es nemcsak a gorog, ormeny vagy japan kulturat tudnak megismerni vagy bemutatni a szentgyorgyi embereknek de raadasul esetleg a nemetektol is atruccannhatnanak egy par szir ,afgan vagy marokkoi egy hetvegere barati ,gasztronomiai tapasztalatcserere. Igy hatha sikerulne kozelebb hozzuk egymashoz a kontinenseket. Szentgyorgynek is ideje lenne megnyitja kapuit mar az idegenek elott legfobb ideje. Eppen ezert ezt egy jo kezdemenyezesnek tartom.

  • User
   Dátum: 2018. szeptember 20., 6:19
   ÉRTÉKELÉS: -16

   Ez a székely hozzáállása a folytonos gúnyolódás és irigység. Szerintem mindenki azt nyit amit akar, senkinek semmi köze. Lehet jó volna Sepsire is vagy 300 bevándorló akkor legalább értékelné mindenki jobban székely embertarsat.

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.