A glifozát legnagyobb felhasználója a vasút, hisz a töltéseket gyommentesen kell(ene) tartani, és erre gyors és olcsó módszer

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„A glifozát a világ legnépszerűbb totális gyomirtója, mintegy 800 millió tonnát használnak fel évente mind az öt kontinensen, más-más név alatt. Én nem hallottam róla, hogy hirtelen rákkeltő hatásúvá vált volna” – mondta el megkeresésünkre Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. – A mezőgazdaságban tarlótisztításra használják. Ez nem egy szelektív vegyszer, hanem úgynevezett kontaktvegyszer, amihez hozzáér, egyszikű, kétszikű, nem számít, az többet nem lesz. Ezután lehet kultúrnövényt vetni, s azt már szelektív gyomirtóval kezelni – tette hozzá.
Mint kiderült, a legnagyobb felhasználója a vasút, hisz a töltéseket – „most ne a román vasutat nézzük” – gyommentesen kell tartani, és erre gyors, biztos, kényelmes és olcsó módszer.
– Visszatérve az eredeti kérdésre: a pityóka nem lehet rákkeltő, egyszerűen azért, mert ha a gazda – esetleg tévedésből – glifozáttal találta bepermetezni a növényt – azt senki nem fogja megenni, mert egyszerűen nem lesz, amit, ugyanis elpusztul – magyarázta Könczei.
Ezzel az optimista állásponttal mintha nem mindenki értene egyet. Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy nyolcezernél tart már azoknak a peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto nevű óriáscég ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt. Noha nem kétséges, hogy a vegy­ipari óriás képes egy-két jó ügyvédet megfizetni, mégis eddig csaknem 300 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezték, mert nem figyelmeztette a vásárlókat a gyomirtó használatának esetleges következményeire. A botrányt „importálta” Európa, amennyiben a német Bayer csekély 63 milliárd dollárért megvásárolta a Monsantót, ám egyelőre annyi „haszna” származott belőle, hogy részvényeinek árfolyama tíz százalékkal csökkent.
Az esetet bonyolítja, hogy bár erősödik azok hangja, akik a glifozát betiltását sürgetik, még csak elképzelés sincs arról, hogy mivel lehetne helyettesíteni. Vannak ugyan más készítmények a gyakorlatban, de ezek egyelőre vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokkal működnek, mint a glifozát.
Elvben lehetséges persze a gyomok mechanikai irtása, különböző időpontban és mélységben elvégzett talajműveléssel. Csakhogy ez nyáron a talaj nagymértékű vízvesztésével jár, ősszel pedig veszélyezteti az eróziónak kitett területeket. A vetőmag- vagy a zöldségtermesztésben szintén lehetetlennek tűnik elhagyni a totális gyom­irtót.
Egyelőre ott tartunk, hogy tavaly év végén az Európai Unió, igen szoros szavazással (Németország az utolsó pillanatban a vitatott vegyület mellé állt) öt évvel meghosszabbította a glifozát használati engedélyét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. szeptember 20., 18:03
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A híres Unió sok baromságnak engedi a használatát és jó volna ha Könczei úr kicsit utána olvasna a dolgoknak netán elmenne egy két továbbképzőre.A glifosatot a svájci kutatók is vizsgálták, arra a megállapításra jutottak hogy akár genetikai elváltozásokat is okozhat, ennek ellenére engedték a használatát de NEM Svájcban, ott be van tiltva.Nem ez az egyedüli méreg ami a szervezetünkbe jut, a kukorica csávázópor már évek óta tudott mérgező hatásáról nemcsak a méheket öli meg hanem a mézben ezáltal pedig a szervezetben is kimutatható.Ezért van sajnos annyi rákbeteg.Lehetne más eszközöket is használni de a mai felgyorsult világban mindenki siet és kevés munkával akar nagy hasznot látni.

  https://kockazatos.hu/anyag/glifoz%C3%A1t
  https://greenpeace.blog.hu/2017/06/12/uj_bizonyitekok_a_glifozat_rakkelto_hatasarol
  https://index.hu/gazdasag/2016/06/20/monsanto_gmo_magok/

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 20., 19:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  1.A glifoszat nem kontakt vegyszer…2. azt ketlem hogy a vasut lenne a legnagyobb felhasznalo….Irunk irogatunk(,ca sa ne aflam in treaba)

  • User
   Dátum: 2018. szeptember 21., 10:50
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Igen, a glifozát felszívódó… az pedig elképzelhető, hogy a vasút a legnagyobb felhasználók egyike. De itt nem a CFR-re gondoltak. A CFR vonalait nem kell permetezni, mert a vasutat itt a gyom tartja össze…

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 21., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Izgulok, mint aki biztos benne, hogy valaki rámförmed. Biztosan valaki bekiabál, hogy hallgassak. Hallgatnék, de olvasom a sörcímke oldalán, hogy az illető sör porumb és málai komponenseket tartalmaz. Mikor dúlt a Székely sör vita bizonyosan hallottam, hogy a z ország hihetetlen mennyiségű génmutált kukoricát engedett be. Nem akarok okoskodni, mert ezen nem lehet. Az ilyesmit ki követi, s megoldhatónak tartja, hogy ne legyen kárunk belőle?

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.