Hasonlít, de mégsem iskola – ez jót tett a felkészítőn résztvevő diákoknak. A képen Babos László matektanár

Kovászna megye négy városában összesen 275 diák vett részt az Amőba Oktatási Központ által szervezett érettségi felkészítőkön. Megszívlelendő tanulságokkal, de ami még fontosabb, jelentős tudásszint-emelkedéssel jártak az iskola után bevállalt pótórák.

A felkészítő négy hónapot tartott, a heti alkalmakon – januártól májusig – 55 órára elosztva vették át a vizsgákra szükséges tananyagot. Ez idő alatt összesen 257 diák látogatta az órákat, 71-en matematikából, 186-on románból óhajtották tudásukat felsrófolni. Illetve volt, akit küldtek, így nem mindenki törte magát az eredményekért még itt sem – állapították meg az oktató romántanárok. A tulajdonképpeni munka teszteléssel kezdődött, hiszen ez alapján lehetett mérni az előrehaladást. Az érettségi tételsorok szabványához igazodva dolgoztak különböző feladattípusokon a diákok, matematikából a reál és humán szakosok programjához is igazodtak, hiszen ők más-más nehézségi szintű gyakorlatokat kaptak.
– A jelentkezők között nem egy volt, akinek az alapjai sem voltak meg a románnyelv-tudásnak – mondta Vass Zsuzsa tanárnő. – A már nyolcadikban jelentkező hátrányt nem lehet ledolgozni a középiskolában, ott nem lehet alapozni.
Ráadásul az idei végzősök pechjére utolsó évben változott meg az érettségi tételsor típusa, az első két feladat a nyelvismeretet, szövegértést méri, nem működik a magolás. Jelentősebb haladást az irodalmi művekről szóló harmadik tételnél tudtak elérni, azokat mind megértetve és megtanítva. Mivel az osztályzatok súlya nem nyomta őket, a diákok bátrabban mertek megszólalni a románórákon.
„Leginkább az hiányzik nekik, hogy az órákon kívül is beszéljék a nyelvet” – ez Bajkuj Mihaela kovásznai tanárnő véleménye. Abban mindkét megkérdezett oktató egyetértett, hogy a diákok hozzáállása meghatározta a végső jegyet – sokan nem is akarnak megtanulni románul –, de a jelentkezők végső tesztje három városban javulást mutatott, Baróton viszont a végére nagyon ellazultak a végzősök, és lerontották jegyeiket – értékelt Bereczki Kinga, az Amőba mene­dzsere.
Összességében úgy tűnik, nemcsak amiatt vannak komoly problémáik a Kovászna megyei tanulóknak, hogy nem idegen nyelvként tanulják a románt. A tanárokat szorítja a kötelező tanterv, sok a kért anyag, de a diákok viszont kicsit sem szorítják ülepüket a székhez, van, aki 18 éves korára egy magyar könyvet sem olvasott el, nemhogy románt…
A felkészítő matematikaórák feladatmegoldással kezdődtek, amelyet aztán átbeszéltek, közösen is megoldották, ha valaki egyéni változattal jelentkezett, akkor arra vonatkozóan is tanácsot kapott, hogy milyen helyzetben elfogadható vagy nem az általa kidolgozott megoldás. A tételsorokhoz ajánlott kidolgozási menethez többször visszatértek, a diákok ugyanis hajlamosak voltak elfeledni a feladattípusok megoldási módszerét. Nem mellékesen saját tanulási technikáik megismeréséhez és jobbításához is útmutatót kaptak a felkészítő résztvevői, például a tételeket, képleteket színes papírlapokra kiírva vizuális támaszt is kaptak.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.