Hasonlít, de mégsem iskola – ez jót tett a felkészítőn résztvevő diákoknak. A képen Babos László matektanár

Kovászna megye négy városában összesen 275 diák vett részt az Amőba Oktatási Központ által szervezett érettségi felkészítőkön. Megszívlelendő tanulságokkal, de ami még fontosabb, jelentős tudásszint-emelkedéssel jártak az iskola után bevállalt pótórák.

A felkészítő négy hónapot tartott, a heti alkalmakon – januártól májusig – 55 órára elosztva vették át a vizsgákra szükséges tananyagot. Ez idő alatt összesen 257 diák látogatta az órákat, 71-en matematikából, 186-on románból óhajtották tudásukat felsrófolni. Illetve volt, akit küldtek, így nem mindenki törte magát az eredményekért még itt sem – állapították meg az oktató romántanárok. A tulajdonképpeni munka teszteléssel kezdődött, hiszen ez alapján lehetett mérni az előrehaladást. Az érettségi tételsorok szabványához igazodva dolgoztak különböző feladattípusokon a diákok, matematikából a reál és humán szakosok programjához is igazodtak, hiszen ők más-más nehézségi szintű gyakorlatokat kaptak.
– A jelentkezők között nem egy volt, akinek az alapjai sem voltak meg a románnyelv-tudásnak – mondta Vass Zsuzsa tanárnő. – A már nyolcadikban jelentkező hátrányt nem lehet ledolgozni a középiskolában, ott nem lehet alapozni.
Ráadásul az idei végzősök pechjére utolsó évben változott meg az érettségi tételsor típusa, az első két feladat a nyelvismeretet, szövegértést méri, nem működik a magolás. Jelentősebb haladást az irodalmi művekről szóló harmadik tételnél tudtak elérni, azokat mind megértetve és megtanítva. Mivel az osztályzatok súlya nem nyomta őket, a diákok bátrabban mertek megszólalni a románórákon.
„Leginkább az hiányzik nekik, hogy az órákon kívül is beszéljék a nyelvet” – ez Bajkuj Mihaela kovásznai tanárnő véleménye. Abban mindkét megkérdezett oktató egyetértett, hogy a diákok hozzáállása meghatározta a végső jegyet – sokan nem is akarnak megtanulni románul –, de a jelentkezők végső tesztje három városban javulást mutatott, Baróton viszont a végére nagyon ellazultak a végzősök, és lerontották jegyeiket – értékelt Bereczki Kinga, az Amőba mene­dzsere.
Összességében úgy tűnik, nemcsak amiatt vannak komoly problémáik a Kovászna megyei tanulóknak, hogy nem idegen nyelvként tanulják a románt. A tanárokat szorítja a kötelező tanterv, sok a kért anyag, de a diákok viszont kicsit sem szorítják ülepüket a székhez, van, aki 18 éves korára egy magyar könyvet sem olvasott el, nemhogy románt…
A felkészítő matematikaórák feladatmegoldással kezdődtek, amelyet aztán átbeszéltek, közösen is megoldották, ha valaki egyéni változattal jelentkezett, akkor arra vonatkozóan is tanácsot kapott, hogy milyen helyzetben elfogadható vagy nem az általa kidolgozott megoldás. A tételsorokhoz ajánlott kidolgozási menethez többször visszatértek, a diákok ugyanis hajlamosak voltak elfeledni a feladattípusok megoldási módszerét. Nem mellékesen saját tanulási technikáik megismeréséhez és jobbításához is útmutatót kaptak a felkészítő résztvevői, például a tételeket, képleteket színes papírlapokra kiírva vizuális támaszt is kaptak.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.