Konyhában tevékenykednek a tanoncok. Jó dolog sül ki belőle

A magyarországi Veszprémben működő Veszprémi SzC SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája székelyföldi diákokat is fogad, akiknek lehetőségük nyílik olyan szakképzésben részt venni, amelynek eredményeként egész Európában versenyképes szakmai tudással léphetnek ki a munkaerőpiacra.

 

Az iskola 2000-ben kezdte meg működését Veszprémben, a szakképzés kiterjed a vendéglátásra és idegenforgalomra egyaránt. Az iskolában nyitott, innovatív szakembereket képeznek, akik rugalmasan alkalmazkodnak a gazdasági és társadalmi változásokhoz, új technológiákat és az ahhoz kapcsolódó új módszereket sajátítanak el, illetve a megszerzett elméleti ismereteket a mindennapi életben is alkalmazni tudják. A szakmaiság mellett a nyelv- és az informatikai ismeretek elsajátítását is fontosnak tartják a magániskolában. A tanulók igényeinek megfelelően kollégiumi helyeket és kedvezményes diákétkeztetést biztosítanak.

Csíkszeredából és környékéről négy olyan fiatallal ismerkedtünk meg, akik jelenleg is az iskola diákjai. Mindannyian pozitív élményekről számoltak be. Mint mondják, a csíkszeredai középiskolai szakirányú oktatáshoz hasonlóan elméleti órákat is tartottak nekik Veszprémben, azonban a legizgalmasabb része az oktatásnak a külföldi, több hónapig tartó szakmai gyakorlat volt.

Ferencz Mónika, Karácsony Kinga, Dobos Lehel és Incze Gellért évfolyamtársak a SÉF-vendéglátóipari iskolában. Van közöttük olyan, akinek már volt ilyen irányú szakmai tapasztalata, és van olyan is, aki azelőtt még nem próbálkozott a szakács, illetve pincéri munkával.

– Tavaly tavasszal vettem részt egy előadáson, ahol az iskoláról tartottak bemutatót. Megragadta a figyelmemet, mert addig is ezzel foglalkoztam, és arra gondoltam, hogy miért ne próbálkozhatnék komolyabban vele. És persze jó pénzkereseti lehetőségnek is tartom megtanulni a szakmát, amivel máshol akár ezer eurónál is többet lehet keresni havonta – mesélt az elhatározásáról Dobos Lehel.

Karácsony Kinga azért is döntött SÉF-iskola mellett, mert ismerősei, akik korábban oda jártak, jó véleménnyel voltak a tanintézményről.

– Számomra a gyakorlat volt a lényeg, hiszen Németországban és Cipruson is lehetőségünk volt szállodai éttermekben dolgozni, és szakmai tapasztalatot szerezni – mondta Karácsony Kinga.

Ferencz Mónika sok tanfolyamon részt vett mielőtt beiratkozott a SÉF-iskolába, de nem teljesen tapasztalatlanul jelentkezett, ugyanis a pincérkedést is kipróbálta, de Veszprémben szakácsnak tanul. Incze Gellért a középiskolában turizmust végzett, és jó lehetőségnek tartotta, hogy a vendéglátássál kapcsolatos tudást összevonja meglévő ismereteivel.

A kétéves elméleti és gyakorlati képzésre interneten keresztül, az iskola honlapján lehet beiratkozni. A diákok elmondása szerint ingyenes szállást és kedvezményes étkeztetést biztosítanak.

Mind a négy diák kiemelte annak a fontosságát, hogy külföldön is tapasztalatot szerezhettek, Cipruson az angolnyelvtudásuk fejlődött, megismerték az ottani vendéglátási kultúrát, míg Németországban németnyelvtudásuk csiszolódott. Abban az országban pedig teljesen másként dolgoznak, mások az elvárások. A munkájukért természetesen fizetséget kaptak, amely tulajdonképpen az ösztöndíjuk volt.

A SÉF diákjai egybehangzóan állítják, hogy az iskola arra nyújt jó lehetőséget, hogy értékelhető tudást igazoló, nemzetközileg elismert diplomával könnyebben kapnak állást külföldi vendéglátó-ipari egységekben. Kérdésünkre elmondták, hogy a külföldi munka számukra átmeneti megoldást jelentene, és hosszú távú céljaik között a hazatérés, otthonteremtés szerepel, ehhez azonban pénzre van szükségük. Erdélyben hasonló képzéseket a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervez. (x)

Márk Boglárka

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.

Két év alatt befejeznék

Idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón. A helyi és a megyei önkormányzat vezetői erről szerdán egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két testület operatív megbeszélést.

Napok alatt gyorssegély

Ritkán látott összefogást váltott ki annak a kétéves kislánynak az esete, akit szilveszter napján utaltak be a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, hogy kiderüljön: daganattal kell műteni. A hazai egészségügyi rendszer állapota miatt, egy bukaresti kitérő után Budapestre kényszerültek a szülők, hogy a neuroblasztómával diagnosztizált Imreh Kincsőt kezeltessék.

Magabiztosan és büszkén

Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több rendezvénnyel is készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester közös sajtótájékoztatón számoltak be a Híres háromszékiek a centenárium évében címmel indított éves program céljáról.

Ránk szakadt a hó!

Háromszéken tegnap délre tettek minden utat járhatóvá, miután az úttestre dőlt fák miatt közel tíz órára leállt a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Bálványos között. A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tűzoltók 75 kisebb-nagyobb útra dőlt fát daraboltak fel és távolítottak el.

„Akasztottak erdeje”a téren

A magyar pártok, az EMNT és a MERT Egyesület támogatásával szervezett tüntetést tegnap a szentgyörgyi főtéren a Sepsiszéki Székely Tanács.
Gazda Zoltán sepsiszéki elnök szólt először a mintegy 200 jelenlévőhöz, akik a magukkal hozott székely zászlókkal jelezték, nem félemlíthetők meg.

Öt bocs már extrém

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.

Nem kell sorba állni!

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.

Inkább temetünk

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.

Félgőzzel előre

Félgőzzel, de azért mégiscsak előre megyünk – összegezte az idei kilátásokat Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere elmondta: az adózásban bevezetett változások következtében mintegy 300 ezer lejjel kap kevesebbet a község, mint tavaly.

Újraépítenék az Olt-hidat

Az idén megvalósítandó munkálatokról érdeklődtünk Fodor Imrétől, Illyefalva polgármesterétől, aki az utópisztikus nagy álmok helyett inkább a reális, kézzel fogható tervekről számolt be.
Az elöljáró elmondta, sikerült finanszírozási szerződést kötniük az Országos Fejlesztési Alappal, ennek tükrében, a kormány által finanszírozott helyi fejlesztési program keretében az Olt-hidat építenék újjá.

Néhol összeesnek az éhségtől

Decembertől márciusig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a különböző gyűjtőakciók eredményeként összegyűlt pénzből vásárolt tartós élelmiszert, tisztálkodószert, esetenként ruhát és bútort juttatnak el rászoruló családoknak. Időnként – egyre többször – olyan esetekkel találkoznak, amelyek kérdések tucatját veti fel.

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]