Konyhában tevékenykednek a tanoncok. Jó dolog sül ki belőle

A magyarországi Veszprémben működő Veszprémi SzC SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája székelyföldi diákokat is fogad, akiknek lehetőségük nyílik olyan szakképzésben részt venni, amelynek eredményeként egész Európában versenyképes szakmai tudással léphetnek ki a munkaerőpiacra.

 

Az iskola 2000-ben kezdte meg működését Veszprémben, a szakképzés kiterjed a vendéglátásra és idegenforgalomra egyaránt. Az iskolában nyitott, innovatív szakembereket képeznek, akik rugalmasan alkalmazkodnak a gazdasági és társadalmi változásokhoz, új technológiákat és az ahhoz kapcsolódó új módszereket sajátítanak el, illetve a megszerzett elméleti ismereteket a mindennapi életben is alkalmazni tudják. A szakmaiság mellett a nyelv- és az informatikai ismeretek elsajátítását is fontosnak tartják a magániskolában. A tanulók igényeinek megfelelően kollégiumi helyeket és kedvezményes diákétkeztetést biztosítanak.

Csíkszeredából és környékéről négy olyan fiatallal ismerkedtünk meg, akik jelenleg is az iskola diákjai. Mindannyian pozitív élményekről számoltak be. Mint mondják, a csíkszeredai középiskolai szakirányú oktatáshoz hasonlóan elméleti órákat is tartottak nekik Veszprémben, azonban a legizgalmasabb része az oktatásnak a külföldi, több hónapig tartó szakmai gyakorlat volt.

Ferencz Mónika, Karácsony Kinga, Dobos Lehel és Incze Gellért évfolyamtársak a SÉF-vendéglátóipari iskolában. Van közöttük olyan, akinek már volt ilyen irányú szakmai tapasztalata, és van olyan is, aki azelőtt még nem próbálkozott a szakács, illetve pincéri munkával.

– Tavaly tavasszal vettem részt egy előadáson, ahol az iskoláról tartottak bemutatót. Megragadta a figyelmemet, mert addig is ezzel foglalkoztam, és arra gondoltam, hogy miért ne próbálkozhatnék komolyabban vele. És persze jó pénzkereseti lehetőségnek is tartom megtanulni a szakmát, amivel máshol akár ezer eurónál is többet lehet keresni havonta – mesélt az elhatározásáról Dobos Lehel.

Karácsony Kinga azért is döntött SÉF-iskola mellett, mert ismerősei, akik korábban oda jártak, jó véleménnyel voltak a tanintézményről.

– Számomra a gyakorlat volt a lényeg, hiszen Németországban és Cipruson is lehetőségünk volt szállodai éttermekben dolgozni, és szakmai tapasztalatot szerezni – mondta Karácsony Kinga.

Ferencz Mónika sok tanfolyamon részt vett mielőtt beiratkozott a SÉF-iskolába, de nem teljesen tapasztalatlanul jelentkezett, ugyanis a pincérkedést is kipróbálta, de Veszprémben szakácsnak tanul. Incze Gellért a középiskolában turizmust végzett, és jó lehetőségnek tartotta, hogy a vendéglátássál kapcsolatos tudást összevonja meglévő ismereteivel.

A kétéves elméleti és gyakorlati képzésre interneten keresztül, az iskola honlapján lehet beiratkozni. A diákok elmondása szerint ingyenes szállást és kedvezményes étkeztetést biztosítanak.

Mind a négy diák kiemelte annak a fontosságát, hogy külföldön is tapasztalatot szerezhettek, Cipruson az angolnyelvtudásuk fejlődött, megismerték az ottani vendéglátási kultúrát, míg Németországban németnyelvtudásuk csiszolódott. Abban az országban pedig teljesen másként dolgoznak, mások az elvárások. A munkájukért természetesen fizetséget kaptak, amely tulajdonképpen az ösztöndíjuk volt.

A SÉF diákjai egybehangzóan állítják, hogy az iskola arra nyújt jó lehetőséget, hogy értékelhető tudást igazoló, nemzetközileg elismert diplomával könnyebben kapnak állást külföldi vendéglátó-ipari egységekben. Kérdésünkre elmondták, hogy a külföldi munka számukra átmeneti megoldást jelentene, és hosszú távú céljaik között a hazatérés, otthonteremtés szerepel, ehhez azonban pénzre van szükségük. Erdélyben hasonló képzéseket a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervez. (x)

Márk Boglárka

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]