Konyhában tevékenykednek a tanoncok. Jó dolog sül ki belőle

A magyarországi Veszprémben működő Veszprémi SzC SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája székelyföldi diákokat is fogad, akiknek lehetőségük nyílik olyan szakképzésben részt venni, amelynek eredményeként egész Európában versenyképes szakmai tudással léphetnek ki a munkaerőpiacra.

 

Az iskola 2000-ben kezdte meg működését Veszprémben, a szakképzés kiterjed a vendéglátásra és idegenforgalomra egyaránt. Az iskolában nyitott, innovatív szakembereket képeznek, akik rugalmasan alkalmazkodnak a gazdasági és társadalmi változásokhoz, új technológiákat és az ahhoz kapcsolódó új módszereket sajátítanak el, illetve a megszerzett elméleti ismereteket a mindennapi életben is alkalmazni tudják. A szakmaiság mellett a nyelv- és az informatikai ismeretek elsajátítását is fontosnak tartják a magániskolában. A tanulók igényeinek megfelelően kollégiumi helyeket és kedvezményes diákétkeztetést biztosítanak.

Csíkszeredából és környékéről négy olyan fiatallal ismerkedtünk meg, akik jelenleg is az iskola diákjai. Mindannyian pozitív élményekről számoltak be. Mint mondják, a csíkszeredai középiskolai szakirányú oktatáshoz hasonlóan elméleti órákat is tartottak nekik Veszprémben, azonban a legizgalmasabb része az oktatásnak a külföldi, több hónapig tartó szakmai gyakorlat volt.

Ferencz Mónika, Karácsony Kinga, Dobos Lehel és Incze Gellért évfolyamtársak a SÉF-vendéglátóipari iskolában. Van közöttük olyan, akinek már volt ilyen irányú szakmai tapasztalata, és van olyan is, aki azelőtt még nem próbálkozott a szakács, illetve pincéri munkával.

– Tavaly tavasszal vettem részt egy előadáson, ahol az iskoláról tartottak bemutatót. Megragadta a figyelmemet, mert addig is ezzel foglalkoztam, és arra gondoltam, hogy miért ne próbálkozhatnék komolyabban vele. És persze jó pénzkereseti lehetőségnek is tartom megtanulni a szakmát, amivel máshol akár ezer eurónál is többet lehet keresni havonta – mesélt az elhatározásáról Dobos Lehel.

Karácsony Kinga azért is döntött SÉF-iskola mellett, mert ismerősei, akik korábban oda jártak, jó véleménnyel voltak a tanintézményről.

– Számomra a gyakorlat volt a lényeg, hiszen Németországban és Cipruson is lehetőségünk volt szállodai éttermekben dolgozni, és szakmai tapasztalatot szerezni – mondta Karácsony Kinga.

Ferencz Mónika sok tanfolyamon részt vett mielőtt beiratkozott a SÉF-iskolába, de nem teljesen tapasztalatlanul jelentkezett, ugyanis a pincérkedést is kipróbálta, de Veszprémben szakácsnak tanul. Incze Gellért a középiskolában turizmust végzett, és jó lehetőségnek tartotta, hogy a vendéglátássál kapcsolatos tudást összevonja meglévő ismereteivel.

A kétéves elméleti és gyakorlati képzésre interneten keresztül, az iskola honlapján lehet beiratkozni. A diákok elmondása szerint ingyenes szállást és kedvezményes étkeztetést biztosítanak.

Mind a négy diák kiemelte annak a fontosságát, hogy külföldön is tapasztalatot szerezhettek, Cipruson az angolnyelvtudásuk fejlődött, megismerték az ottani vendéglátási kultúrát, míg Németországban németnyelvtudásuk csiszolódott. Abban az országban pedig teljesen másként dolgoznak, mások az elvárások. A munkájukért természetesen fizetséget kaptak, amely tulajdonképpen az ösztöndíjuk volt.

A SÉF diákjai egybehangzóan állítják, hogy az iskola arra nyújt jó lehetőséget, hogy értékelhető tudást igazoló, nemzetközileg elismert diplomával könnyebben kapnak állást külföldi vendéglátó-ipari egységekben. Kérdésünkre elmondták, hogy a külföldi munka számukra átmeneti megoldást jelentene, és hosszú távú céljaik között a hazatérés, otthonteremtés szerepel, ehhez azonban pénzre van szükségük. Erdélyben hasonló képzéseket a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervez. (x)

Márk Boglárka

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.