Sokkoló a szöveg? Akkor mit mondjanak a nők, akiknek naponta ilyenekkel kell szembesüljenek? A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene magyarországi közösség akciója

A hétfői Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően, holnaptól érvényes a zaklatás új formáit tartalmazó bővítményekkel a férfiak és nők esélyegyenlőségét szabályozó 2002/202-es törvény. Csak annyi a baja, hogy természeténél fogva nehezen alkalmazható.

A munkahelyi szexuális zaklatást eddig is büntetendőnek tartotta a törvény, de most már a zárt vagy publikus térben történő füttyögetés, az obszcén ajánlattevés vagy gesztusok, tapogatás, szexista elszólások is 3-tól 10 ezer lejes bírsággal sújthatóak. Sőt, a pszichológiai nyomás is, amelynek az alapja az, hogy valakit nő mivolta miatt ismétlődően sértenek meg emberi méltóságában vagy teremtenek ellenséges, megalázó légkört körülötte. Ennek feltétele, hogy a zaklatott azonnal jelentse sérelmét a 112-es sürgősségi hívószámon, és tanúkkal, esetleg (néma) kamerafelvételekkel tudja bizonyítani a sértő tettet. És itt bukhat el a dolog. Hiszen igen ritkán van ezeknek az eseményeknek tanúja, azok között is olyan, aki a rendőrségre vagy a törvényszékre kívánkozna tanúskodni. (Az ügyben egyébként a csendőrség tiszti és altiszti funkciókban levő tagjai, a helyi rendőrség és határőrség illetékes eljárni.)
Ám nemcsak ezzel van baj. Szakemberek szerint a nők elég nagy hányada még nem tudja, hol a határ a zaklatás vagy a még tolerálható, tetszést, flörtölési szándékot, netán udvarlást kifejező szavak, gesztusok között, néha még örülnek is a kitüntetett figyelemnek. Önbizalomfüggő is a dolog, de legtöbbször nem tudatosul, nem ismerik fel a zaklatás enyhébb formáit. Ám ha megalázónak is éreznék azt, a bizonyítékok híján ki bocsátkozna egy reménytelen küzdelembe, a költséges, bürokratikus perbe?
Ha nem kerül hivatalos jogi keretek közé az ügy – hiszen a bírósági szóvivő, Chiper Jenica is megerősítette, nem volt ilyen zaklatásos eset az utóbbi években – talán másképp oldják fel sérelmeiket a nők? Úgy tűnik, igen, magukba zárkóznak, vagy barátnőkkel beszélgetve könnyebbülnek meg, de erre csak tippelni lehet. Szentgyörgyi pszichológusokat is megkérdeztünk, eddig hány szexuális zaklatásos esetük volt, de mindannyiuktól negatív választ kaptunk, hol­ott – mint Zoor Richárd mondja – mindig is létezett a nők kiszolgáltatottsága a társadalomban, mellyel a férfiak sokszor visszaéltek eddig is. Meglátása szerint mind a nők, mind a férfiak egyre nyitottabbak a pszichológusok felé, nem feltételezi, hogy ha valakinek ilyen sérelme lett volna, ne hozakodott volna elő vele, ám az valóban akadálya lehet az objektív statisztikai helyzetfelmérésnek, hogy egy pszichológiai tanácsadásnak elég borsos óradíja van, tekintve a hosszas és folytonos képzést, amely egy jobb szakemberre jellemző.
– Érzékenyíteni kell mindkét felet ebben a témakörben, sajnos, nagyon kevés ilyen kezdeményezés van, holott fontos lenne már gyerekkorban beszélgetni ezekről. Az RMDSZ Nőszervezetének van hasonló típusú programja, tudatosító kampányt kezdeményeztünk erdélyi középiskolákban, a gyerekekkel szakemberek beszélgetnek a zaklatás, az erőszak hatásáról. Úgy gondolom, hogy még mindig tabu ez a téma, nem szeretünk beszélni róla, nem igazán tudjuk kezelni a helyzetet, ezért fontos ez a törvény. Védi az áldozatot, és elriasztja, elbátortalaníthatja a zaklatót. Ez csak egy első lépés. Szakemberekre van szükség, a hatóságok aktívabb és hozzáértőbb jelenlétére, és a társadalom viszonyulásának megváltozására – mondta a RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, Ájgel Ágnes. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szerintem a szexuális zaklatás fogalma nagyon relativ. Abban az esetben,amikor egy nő
  szinte félmeztelen jelenik meg nyilvánosság előtt,ki a zaklató és ki a zaklatott?Ezt kell előbb eldőnteni és azután :megsértődni, netán büntetni! Ezen a téren is, sajnos “vizet prédikálunk és bort iszunk”.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 12:58
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Draga kommentelo baratom.A nyugati orszagokba es a nyugati civilizacioba egy no anyaszult meztelenul is mehet az utcan,mert az ottaniak kozul senki nem bamulja es nem kezdi el fogdosni,ha csak hazank civilizalatlan fiai nem jarnak eppen arra.Es az,ha egy no mutogatja magat,azzal nem kovet el sexualis zaklatast senki ellen.Esetleg szemeremsertest.Ugy, hogy a fogalmakkal nagyon ossze vagy zavarodva.

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 8., 19:57
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Drága kommentelő anonim! elfelejtetted a kvantumkeresők bősz hadát, amelyek fölették otthon a kvantumokat és mennek oda nyugatra frissebet bóklászni

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 12., 14:57
   ÉRTÉKELÉS: -14

   Draga kommentelo baratom. A nyugati orszagokba es a nyugati civilizacioba egy férfi anyaszult meztelenul is mehet az utcan,mert az ottaniak kozul senki nem bamulja es nem kezdi el fogdosni,ha csak hazank kurválkodó leányai nem jarnak eppen arra. Es az, ha egy férfi mutogatja magat gatya nélkül, azzal nem kovet el sexualis zaklatast senki ellen. Esetleg szemeremsertest. Ugy, hogy a fogalmakkal nagyon ossze vagy zavarodva.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Sok nyugati orszagban megfordultam, de sehol sem lattam noket puceran setalni az utcan. Meg a nudistaknak is kulon strandhely van kijelolve. Ha egy no vagy ferfi barhol meztelenul setal nyilvanos helyen, azonnal beviszik. Ugyhogy hulyeseget allitasz.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Melyik az a nyugati civilizáció ahol a meztelen nőt nem bámulják meg? Nem estél át egy icirit a paripán?
  Ami a női bájakkal való zaklatást illeti: bizony nehéz kibírni egy szép nő látványát, nyáron, mikor majdnem mindene “kint” van. Zaklatja a férfiembert bizony, de bírd ki barátom, ha férfi vagy, és nem kakas.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 15:28
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Felzaklathat, barátom, egy csinos, akár mutogatós nő látványa, de tartsd magadban és ne légy bunkó, ne kiabálj utána, a kezednek is parancsolj, a szádnak is. Ennyi az elvárásom. Csak képzelj bele, hogy a te fenekedet fogdossa meg nyilvánosan valaki, netalán egy csajocska a férfiasságodat, a teljesítményedet firtatná hangosan az utcán. Hm, tetszene? És ha a főnöknő megszabná, hogy fizetésemelésért a rendelkezésére kell állnod??

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 7:27
  ÉRTÉKELÉS: -9

  A ciganyok a heten minden ejjel berdoztak a rozsa vendegloben( jo tavol az udemerajos elvtarsak lakasaitol) ki ad engedelyt erre ? orditoznak .,petardaznak ..hogy van ez?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 14:34
  ÉRTÉKELÉS: -9

  Nem csak városon falun is ez a helyzet, bőgetik késő éjszakába a “zenét”, dorbézolnak és nincs aki megfékezze őket. Miért kell mindenkinek azt hallgatni amit ők hallgatnak?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 14:49
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Kézdivásárhely Torja felőli határában, a tömbházaktól 50 méterre folyó építkezésnél a feltehetőleg roma munkások napközben is olyan hangosan bömböltetik a magyar “manelet”, hogy a közeli utcákban nem lehet kinyitni az ablakot. Kérjük a helyi rendőrséget, nézzen arra s intézkedjen!

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 12., 15:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nohat akkor probald meg barmely nyugati nagyvaros foutcajan vegigmenni csoren. Haddlam bevisznek-e. Az az erzesem, mar nem lenne aki beszamojon a fejlemenyekrol.

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.