Sokkoló a szöveg? Akkor mit mondjanak a nők, akiknek naponta ilyenekkel kell szembesüljenek? A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene magyarországi közösség akciója

A hétfői Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően, holnaptól érvényes a zaklatás új formáit tartalmazó bővítményekkel a férfiak és nők esélyegyenlőségét szabályozó 2002/202-es törvény. Csak annyi a baja, hogy természeténél fogva nehezen alkalmazható.

A munkahelyi szexuális zaklatást eddig is büntetendőnek tartotta a törvény, de most már a zárt vagy publikus térben történő füttyögetés, az obszcén ajánlattevés vagy gesztusok, tapogatás, szexista elszólások is 3-tól 10 ezer lejes bírsággal sújthatóak. Sőt, a pszichológiai nyomás is, amelynek az alapja az, hogy valakit nő mivolta miatt ismétlődően sértenek meg emberi méltóságában vagy teremtenek ellenséges, megalázó légkört körülötte. Ennek feltétele, hogy a zaklatott azonnal jelentse sérelmét a 112-es sürgősségi hívószámon, és tanúkkal, esetleg (néma) kamerafelvételekkel tudja bizonyítani a sértő tettet. És itt bukhat el a dolog. Hiszen igen ritkán van ezeknek az eseményeknek tanúja, azok között is olyan, aki a rendőrségre vagy a törvényszékre kívánkozna tanúskodni. (Az ügyben egyébként a csendőrség tiszti és altiszti funkciókban levő tagjai, a helyi rendőrség és határőrség illetékes eljárni.)
Ám nemcsak ezzel van baj. Szakemberek szerint a nők elég nagy hányada még nem tudja, hol a határ a zaklatás vagy a még tolerálható, tetszést, flörtölési szándékot, netán udvarlást kifejező szavak, gesztusok között, néha még örülnek is a kitüntetett figyelemnek. Önbizalomfüggő is a dolog, de legtöbbször nem tudatosul, nem ismerik fel a zaklatás enyhébb formáit. Ám ha megalázónak is éreznék azt, a bizonyítékok híján ki bocsátkozna egy reménytelen küzdelembe, a költséges, bürokratikus perbe?
Ha nem kerül hivatalos jogi keretek közé az ügy – hiszen a bírósági szóvivő, Chiper Jenica is megerősítette, nem volt ilyen zaklatásos eset az utóbbi években – talán másképp oldják fel sérelmeiket a nők? Úgy tűnik, igen, magukba zárkóznak, vagy barátnőkkel beszélgetve könnyebbülnek meg, de erre csak tippelni lehet. Szentgyörgyi pszichológusokat is megkérdeztünk, eddig hány szexuális zaklatásos esetük volt, de mindannyiuktól negatív választ kaptunk, hol­ott – mint Zoor Richárd mondja – mindig is létezett a nők kiszolgáltatottsága a társadalomban, mellyel a férfiak sokszor visszaéltek eddig is. Meglátása szerint mind a nők, mind a férfiak egyre nyitottabbak a pszichológusok felé, nem feltételezi, hogy ha valakinek ilyen sérelme lett volna, ne hozakodott volna elő vele, ám az valóban akadálya lehet az objektív statisztikai helyzetfelmérésnek, hogy egy pszichológiai tanácsadásnak elég borsos óradíja van, tekintve a hosszas és folytonos képzést, amely egy jobb szakemberre jellemző.
– Érzékenyíteni kell mindkét felet ebben a témakörben, sajnos, nagyon kevés ilyen kezdeményezés van, holott fontos lenne már gyerekkorban beszélgetni ezekről. Az RMDSZ Nőszervezetének van hasonló típusú programja, tudatosító kampányt kezdeményeztünk erdélyi középiskolákban, a gyerekekkel szakemberek beszélgetnek a zaklatás, az erőszak hatásáról. Úgy gondolom, hogy még mindig tabu ez a téma, nem szeretünk beszélni róla, nem igazán tudjuk kezelni a helyzetet, ezért fontos ez a törvény. Védi az áldozatot, és elriasztja, elbátortalaníthatja a zaklatót. Ez csak egy első lépés. Szakemberekre van szükség, a hatóságok aktívabb és hozzáértőbb jelenlétére, és a társadalom viszonyulásának megváltozására – mondta a RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, Ájgel Ágnes. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szerintem a szexuális zaklatás fogalma nagyon relativ. Abban az esetben,amikor egy nő
  szinte félmeztelen jelenik meg nyilvánosság előtt,ki a zaklató és ki a zaklatott?Ezt kell előbb eldőnteni és azután :megsértődni, netán büntetni! Ezen a téren is, sajnos “vizet prédikálunk és bort iszunk”.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 12:58
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Draga kommentelo baratom.A nyugati orszagokba es a nyugati civilizacioba egy no anyaszult meztelenul is mehet az utcan,mert az ottaniak kozul senki nem bamulja es nem kezdi el fogdosni,ha csak hazank civilizalatlan fiai nem jarnak eppen arra.Es az,ha egy no mutogatja magat,azzal nem kovet el sexualis zaklatast senki ellen.Esetleg szemeremsertest.Ugy, hogy a fogalmakkal nagyon ossze vagy zavarodva.

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 8., 19:57
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Drága kommentelő anonim! elfelejtetted a kvantumkeresők bősz hadát, amelyek fölették otthon a kvantumokat és mennek oda nyugatra frissebet bóklászni

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 12., 14:57
   ÉRTÉKELÉS: -14

   Draga kommentelo baratom. A nyugati orszagokba es a nyugati civilizacioba egy férfi anyaszult meztelenul is mehet az utcan,mert az ottaniak kozul senki nem bamulja es nem kezdi el fogdosni,ha csak hazank kurválkodó leányai nem jarnak eppen arra. Es az, ha egy férfi mutogatja magat gatya nélkül, azzal nem kovet el sexualis zaklatast senki ellen. Esetleg szemeremsertest. Ugy, hogy a fogalmakkal nagyon ossze vagy zavarodva.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Sok nyugati orszagban megfordultam, de sehol sem lattam noket puceran setalni az utcan. Meg a nudistaknak is kulon strandhely van kijelolve. Ha egy no vagy ferfi barhol meztelenul setal nyilvanos helyen, azonnal beviszik. Ugyhogy hulyeseget allitasz.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Melyik az a nyugati civilizáció ahol a meztelen nőt nem bámulják meg? Nem estél át egy icirit a paripán?
  Ami a női bájakkal való zaklatást illeti: bizony nehéz kibírni egy szép nő látványát, nyáron, mikor majdnem mindene “kint” van. Zaklatja a férfiembert bizony, de bírd ki barátom, ha férfi vagy, és nem kakas.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 15:28
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Felzaklathat, barátom, egy csinos, akár mutogatós nő látványa, de tartsd magadban és ne légy bunkó, ne kiabálj utána, a kezednek is parancsolj, a szádnak is. Ennyi az elvárásom. Csak képzelj bele, hogy a te fenekedet fogdossa meg nyilvánosan valaki, netalán egy csajocska a férfiasságodat, a teljesítményedet firtatná hangosan az utcán. Hm, tetszene? És ha a főnöknő megszabná, hogy fizetésemelésért a rendelkezésére kell állnod??

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 7:27
  ÉRTÉKELÉS: -9

  A ciganyok a heten minden ejjel berdoztak a rozsa vendegloben( jo tavol az udemerajos elvtarsak lakasaitol) ki ad engedelyt erre ? orditoznak .,petardaznak ..hogy van ez?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 14:34
  ÉRTÉKELÉS: -9

  Nem csak városon falun is ez a helyzet, bőgetik késő éjszakába a “zenét”, dorbézolnak és nincs aki megfékezze őket. Miért kell mindenkinek azt hallgatni amit ők hallgatnak?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 14:49
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Kézdivásárhely Torja felőli határában, a tömbházaktól 50 méterre folyó építkezésnél a feltehetőleg roma munkások napközben is olyan hangosan bömböltetik a magyar “manelet”, hogy a közeli utcákban nem lehet kinyitni az ablakot. Kérjük a helyi rendőrséget, nézzen arra s intézkedjen!

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 12., 15:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nohat akkor probald meg barmely nyugati nagyvaros foutcajan vegigmenni csoren. Haddlam bevisznek-e. Az az erzesem, mar nem lenne aki beszamojon a fejlemenyekrol.

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.