Minden évben több száz diák kapcsolódik be a programba

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) ebben az évben is helyismereti pályázatot hirdet iskoláknak, egynapos osztálykirándulások szervezésére október–november periódusban, a szülőföld jobb megismerése, a közösségek erősítése céljából. A projektet korábban a közösségi kártya-programból finanszírozták, idén a pályázati alapot a közvetlen adakozás során összegyűlt pénzösszeg képezi.

– Ebben az esztendőben úgy gondoltuk, hogy szintet lépünk, és a Civil licit során, a közvetlen adakozásból begyűlt összeget fordítjuk erre a célra. Ez a 10 ezer lej a korábbi alapnak az egyharmada, de jövőre talán nagyobb lesz a keret, amivel támogatni tudjuk ezeket a kirándulásokat, melyeknek egyik célja a gyökerekhez való ragaszkodás elősegítése – magyarázta Bereczki Kinga a HKA ügyvezetője.
A Nem térkép e táj! program alapja 10.000 lej, pályázatonként 500–1000 lejes támogatás igényelhető szervezési költségekre. Az űrlap az alapítvány honlapjáról letölthető, a pályázatok leadási határideje október 15., eredményhirdetés október 18-án várható. Az útitervet úgy kell összeállítani, hogy a földrajzi, történelmi és kulturális értékek, látványosságok megismerése – természeti ritkaságok, múzeum, emlékház és képtár – mellett, egy helyi vállalkozás megtekintése is szerepeljen benne. Ez lehet hagyományos mesterséget folytató műhely, mezőgazdasági vállalkozás, ipari egység vagy szolgáltató cég. Fontos, hogy helyi forrásokból, többségében helyi tőkével működő gazdasági egységek legyenek.
A HKA a kirándulás útiköltségét finanszírozza, a múzeumi, képtári és emlékházi belépőkre nem lehet támogatást igényelni, ezt a pályázónak önrész formájában kell felvállalnia.
(nk)

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. október 12., 21:29
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Jó lenne ha az idén arra is figyelnének, hogy ne mindig ugyanazon személyek kapják meg a támogatást! Vannak akik minden évben kapnak, míg másokat “forráshiány” címen elutasítanak. Nem rosszindulatból, hanem tapasztalatból mondom. Az is rendben van, hogy a vendéglőket is segíteni szeretnék, de nem lenne jobb ha több pályázatot fogadnának el, kisebb összeggel mint hogy akár 1400 lejeket adni egyes osztályoknak, akik nemcsak a szállítást, hanem még egy ebédet is megengedhetnek maguknak belőle?! Vannak falusi iskolák, ahol kifizetni a szállítást is nagy megterhelés a szülőknek (azok a gyerekek a szerény szendvicset is szívesen elfogyasztják a kiránduláson!!). Szóval pártatlanság, objektív elbírálás legyen a fő szempont!

 • User
  Dátum: 2018. október 15., 7:22
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A 3. évezredben személyesen kell leadni a pályázatokat, na ez nálam is kiütte a biztosítékot! A Sztgy i sulik pedig 1! nappal a falusi sulik előtt megkapták a tájékoztató emailt!😁

 • User
  Dátum: 2018. október 16., 8:52
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Miért kell ilyen későn meghirdetni a pályázatot? Már iskolakezdéskor lenne elindítva, hosszabb időtartam alatt lehetne lebonyolítani.Azt tudják a HK A- nál, hogy milyen nehéz lesz autóbuszt találni mindenkinek? Busz még lenne, de sofőr nincs.Csak hétvégén lehet menni, és marad november végéig 5-6 hétvége.Kár, hogy ennek a nagyon jó kezdeményezésnek ennyi rossz oldala is van.Évek óta remélem, hogy változtatnak, de nem. Az Alapítvány hozzajárulásának minden évben örül sok pedagógus és diák, de sokan maradnak mindig csalódással, keserű szájízzel.

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.