Az elfogadott változat szerint, aki meghaladja a Jysk áruház bejáratát, csak a Gödri Ferenc vagy a Gróf Mikó Imre utca irányában hagyhatja el a Tavaszi Sándor utcát

Részben egyenirányítják a Tavaszi Sándor utcát. A Bánki Donát utcából be és ki lehet hajtani a Jysk áruház melletti parkolóig, de aki a sarkot meghaladta, az már csak a Gróf Mikó Imre, vagy a Gödri Ferenc utca fele hajthat ki a zárt térből – döntött a sepsiszentgyörgyi közlekedési bizottság.

Amint ismeretes, év elején merült fel, hogy a sepsiszentgyörgyi Tavaszi Sándor utcában, amely a Jysk áruház mellett összeköti a Bánki Donát és a Gróf Mikó Imre utcákat, „valamit kezdeni kellene a forgalommal”, mert az nap közben rendszeresen „bedugul”, rendetlenség és káosz uralkodik.

Ennek nem csak az az oka, hogy azoknak, akik a környező tömbházakban laknak csaknem kétszer annyi gépkocsijuk van, mint a fizikailag rendelkezésre álló parkolóhelyek száma, hanem az is, hogy naponta több ezer embernek kerül intéznivalója a környéken lévő pénzügyi hivatalban, bankokban és áruházakban.

A viszonylag szűk és zárt tér túlterheléséhez hozzájárul az is, hogy míg a teret körbezáró Bem József, Bánki Donát, Gödri Ferenc és Gróf Mikó Imre utcákban fizetős a parkolás, a tömbházak mögött nem.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat egy szakcéget kért fel, hogy ajánljon megoldásokat. Ez hosszabb időn keresztül számolta, hogy hány autó és honnan tér be ebbe a részbe, és milyen irányba hagyja el a helyet.

Két megoldást javasolt: az első változat szerint a Bánki Donát utcából be lehet hajtani a tömbházak által határolt részre és vissza is lehet térni ide, de csak azoknak, akik a Jysk parkolójában (a játszótér körül) állnának meg. A Tavaszi Sándor utca további része a Sugás áruház fele egyirányú, kijárat a Gödri Ferenc utcába és a Gróf Mikó Imre utcába lehetséges.

A második változat gyakorlatilag abban különbözik ettől, hogy még „szigorúbb”: e szerint a Bánki Donát utcából csak behajtani lehet a Tavaszi Sándor utcába, s aki betért, az csak a Gödri Ferenc vagy a Gróf Mikó Imre utcán hagyhatja el a térséget.

A variánsokat kifüggesztették az érintett 27 tömbház ajtajára azzal, hogy hozzá lehet szólni. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser elmondta: 13 értékelhető javaslat érkezett, amelyek – a dolgok természetéből adódóan – részben ellentmondtak egymásnak.

A tanácsosokból, a hivatal alkalmazottaiból és a rendőrség képviselőiből álló közlekedési bizottság megtárgyalta a lehetőségeket és a beérkezett javaslatokat, és az egyes változat mellett döntött, tehát hogy a Jysk bejáratáig kétirányú, onnan a Sugás áruház fele egyirányú lesz a Tavaszi Sándor utca – mondta el megkeresésünkre az elöljáró.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy olyan megoldás, amely mindenkit kielégít, nincs. Ez sem oldja meg a helyzetet, de minden bizonnyal valamennyit enyhít az ottani zsúfoltságon. Ennél többet csak zöldövezet felszámolással lehetne tenni, amit nem szeretnénk, és egyébként a törvény is tilt – tette hozzá Czimbalmos-Kozma Csaba.  

A döntést formailag jóvá kell hagynia a rendőrségnek, majd elkezdődhet az utcák kitáblázása. Az új forgalmi rend várhatóan december, vagy január elején lép érvénybe.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.