Az életmentők az ötgyermekes márkosréti családdal

Mint azt már megírtuk, június utolsó napján áradás tartotta rettegésben Háromszéket. Az elsősorban adatokat, híreket közlő megyei árvízkörképünkből az események sűrűsége miatt kimaradt az életmentők hősiessége, a személyes tragédiákat megelőző kitartásuk. Egy ilyen megható történetet osztott meg lapunkkal Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság szóvivője.

– Szombaton, Márkosréten hét tűzoltó az egyre növekvő árral és az idővel harcolva iparkodott kimenteni egy ötgyermekes családot. Egyenruhásaink már több órája terepen tartózkodtak, hívást kaptak, hogy a dobollói gát készül megadni magát, ott kell segíteni. Úgy döntöttek, hogy a helyszínre sietnek. Már úton voltak a gát felé, amikor újabb hívást kaptak, hogy Márkosréten egy család bajba került, öt gyermek az édesanyjával padlásra menekült az árvíz miatt. Elszigetelődtek – avatott be a részletekbe a szóvivő.
Tőle tudtuk meg, hogy a történetben szereplő hét tűzoltó csónakkal igyekezett a megadott címre: a sodrás kétszer szinte felborította őket az odavezető, több kilométeres úton, amit végül a kerítésekbe kapaszkodva tettek meg.
Az apa már halálra rémülten várta az egyenruhásokat, aggódva kérte őket, hogy ügyeljenek a kétéves ikreire, a családjára. Végül sikerült kimenteni mindenkit, a sodrásból biztonságos helyre kivinni őket.
Éppen a „szárazföldön” várakozó egységeknek adták át a kimentett családot, amikor az egyik, körülbelül 4–5 éves kislány nem akarta elengedni az őt kimentő tűzoltó kezét, és arra kérte, tartson velük. Amikor elmagyarázta neki a lánglovag, hogy neki vissza kell mennie a faluba, hogy másokat is megmenthessen, akkor a gyermek rácsodálkozott, „De hát csuromvizes!”, majd felajánlotta a csizmácskáját. – Ezek azok a pillanatok, amikor a harcedzett tűzoltók szíve is meglágyul, ezek azok a pillanatok, amikor megerősítenek a hitünkben. A kollégámnak is eleredt a könnye, majd búcsúzóul megcsókolta a lányka kezét…” – zárta le a megható történetet Tolvaj Marius.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. július 10., 23:48
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Köszönet és hála illeti a tűzoltókat. Ott vannak, ahol kell, és teszik a dolgukat. Bár az útépítőkról is elmondhatnánk ugyanezt. 16 napja szakadt le az út Katrosa felé, és naponta újabb szakaszokat szed le belőle a víz. Azon kívül, hogy kitették az útlezáró táblákat, nem történet semmi.

Ajánló

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]

Még tart a gyűjtés

Nincs olyan székelyföldi település Kézdiszentléleken kívül, ahol egy időben épülne új plébánia és templom: a Perkő alatti községhez tartozó Kézdikőváron kész az új papilak, Kiskászonban pedig új templom épül. Ez utóbbihoz magyarországi segítséget is kaptak.

Vége az iskolapernek

Jövő kedden hirdet ítéletet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vs. sepsiszentgyörgyi tanács, iskolaper néven elhíresült ügyében a brassói ítélőtábla. Amint ismert, az EMNP úgy véli, a törvényes procedúra többszörös megszegésével fogadta el a megyeszékhelyi tanács azt a határozatot, amellyel összevonta a Kós Károly Szakközépiskolát a Puskás Tivadar Iskolaközponttal.

Lesz-e vásárlói roham?

Jövő héten megjelenik a háztartási gépek roncsprogramjának alkalmazási útmutatója, ezzel együtt az értékjegyek (ökobónuszok) nagyságát is közlik, október végétől pedig már a program haszonélvezője lehet a lakosság – ígérte meg szombaton, egy Prahova megyei látogatásán Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. Fel vannak-e erre készülve a forgalmazók, milyen várakozásokkal néznek elé, erről faggattuk őket.

Röviden

Idén is lesz fűtéstámogatás Az már biztos, hogy idén is lesz fűtéstámogatás, azt viszont nem tudni, hogy változik-e a kritériumrendszer – tudtuk meg Tankó Vilmostól, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális és közösségfejlesztési igazgatóságának vezetőjétől. A fűtéstámogatás november 1. és jövő év március 31. között igényelhető. Sepsiszentgyörgyön tavaly kevesebb mint 700 család részesült a pótlékban. „Kérést valószínűleg […]

Túl nehéz az iskolatáska

Nem lehet nehezebb 2,5 kilo­grammnál a kisdiákok iskolatáskája – figyelmeztetnek a szakorvosok. Ennek ellenére sokszor a testsúlyuk 15–20 százalékát is cipelik a kicsik.

Ritkul a fecskepopuláció

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, jelenleg – amikor javában zajlik a madarak vonulása – a fecskék visszamaradásával akadnak némi gondok.

Húzna Uzon, ha hagynák

Nem tudta térdre kényszeríteni az uzoni önkormányzatot az őszi költségvetés-kiigazítás, amelynek során nemhogy adott, de 77 ezer lejt leemelt a számlájáról a kormány.