Az életmentők az ötgyermekes márkosréti családdal

Mint azt már megírtuk, június utolsó napján áradás tartotta rettegésben Háromszéket. Az elsősorban adatokat, híreket közlő megyei árvízkörképünkből az események sűrűsége miatt kimaradt az életmentők hősiessége, a személyes tragédiákat megelőző kitartásuk. Egy ilyen megható történetet osztott meg lapunkkal Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság szóvivője.

– Szombaton, Márkosréten hét tűzoltó az egyre növekvő árral és az idővel harcolva iparkodott kimenteni egy ötgyermekes családot. Egyenruhásaink már több órája terepen tartózkodtak, hívást kaptak, hogy a dobollói gát készül megadni magát, ott kell segíteni. Úgy döntöttek, hogy a helyszínre sietnek. Már úton voltak a gát felé, amikor újabb hívást kaptak, hogy Márkosréten egy család bajba került, öt gyermek az édesanyjával padlásra menekült az árvíz miatt. Elszigetelődtek – avatott be a részletekbe a szóvivő.
Tőle tudtuk meg, hogy a történetben szereplő hét tűzoltó csónakkal igyekezett a megadott címre: a sodrás kétszer szinte felborította őket az odavezető, több kilométeres úton, amit végül a kerítésekbe kapaszkodva tettek meg.
Az apa már halálra rémülten várta az egyenruhásokat, aggódva kérte őket, hogy ügyeljenek a kétéves ikreire, a családjára. Végül sikerült kimenteni mindenkit, a sodrásból biztonságos helyre kivinni őket.
Éppen a „szárazföldön” várakozó egységeknek adták át a kimentett családot, amikor az egyik, körülbelül 4–5 éves kislány nem akarta elengedni az őt kimentő tűzoltó kezét, és arra kérte, tartson velük. Amikor elmagyarázta neki a lánglovag, hogy neki vissza kell mennie a faluba, hogy másokat is megmenthessen, akkor a gyermek rácsodálkozott, „De hát csuromvizes!”, majd felajánlotta a csizmácskáját. – Ezek azok a pillanatok, amikor a harcedzett tűzoltók szíve is meglágyul, ezek azok a pillanatok, amikor megerősítenek a hitünkben. A kollégámnak is eleredt a könnye, majd búcsúzóul megcsókolta a lányka kezét…” – zárta le a megható történetet Tolvaj Marius.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. július 10., 23:48
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Köszönet és hála illeti a tűzoltókat. Ott vannak, ahol kell, és teszik a dolgukat. Bár az útépítőkról is elmondhatnánk ugyanezt. 16 napja szakadt le az út Katrosa felé, és naponta újabb szakaszokat szed le belőle a víz. Azon kívül, hogy kitették az útlezáró táblákat, nem történet semmi.

Ajánló

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]

Árvízi bajok a mezőn

Mintegy 850 hektárnyi területen tett kárt az árvíz, ami sokkal kevesebb, mint amennyire „első ijedtségünkben” számítottunk – mondta el Könczei Csaba. A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője mindent összevetve úgy véli: „aránylag jól megúsztuk” az elmúlt néhány hét erősen csapadékos időszakát.

Egy fehér, egy fekete

Tegnapi lapszámunkban dicsértük meg a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy figyelve a periférián levő területekre is, kaszálják a város végén levő területeket. Most megrovásban részesítjük őket: a volt IFET területén levő ipari park úgy néz ki, mint a dzsungel, felvette a gyom.

Reneszánsz világ Miklósváron

Hétfőn Reneszánsz kastélynapok vették kezdetüket a miklósvári Kálnoky-kastélynál. A szervezők a rendezvénnyel az idei Mátyás király emlékév előtt tisztelegnek közművelődési, irodalmi és művészeti programokkal, kiállításokkal.

Hitelesítik az aláírásokat

254 871 MSPI – európai kisebbségvédelmi kezdeményezés-aláírást hitelesített a román belügyminisztérium az áprilisban leadott több mint háromszázezerből. A döntéssel bizonyossá vált: meglesz az egy millió aláírás, amit a kezdeményezők a FUEN-nel közösen az Európai Bizottság asztalára letehetnek.

Az erkölcsi győztes

Franciaország 4–2 arányú győzelmével ért véget az Oroszországban lezajlott labdarúgó világbajnokság. Erkölcsi szempontból azonban vitathatatlanul a horvát válogatott kerekedett felül, labdakezelésből, emberi tartásból, szerénységből és küzdeni tudásból egyaránt jelesre vizsgázván. Ugyanakkor a stadionokban jelen lévő, illetve a képernyők előtt szurkoló honfitársaik magatartása azonos volt a játékosokéval, így az elismerés a nemzet egészét illeti. Meggyőződésem szerint […]

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 19-én, csütörtökön 32–50-es Udvarterekben osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Talán a jövő kedvezőbb lesz

Ha erőltetjük, akkor mégiscsak megejthető az összehasonlítás, de eredménye lehangoló. Nem kedvez az időjárás, de még minden megváltozhat – reménykednek a strand üzemeltetői Sepsiszentgyörgyön.

Csiga, poloska károsít

Sok eső esett a napokban, örvendenek a gombászok, kevésbé a kiskerttulajdonosok a sok csigának, mely ilyenkor éli világát. Ráadásul a spanyolcsiga mellett egyéb új és invazív kártevők is megjelentek az utóbbi években a kertekben, ezekről is kérdeztük a szakembert, hathatós segítséget remélve. A Sapientia kertészmérnöki tanszékének tanársegédjét, Szabó Károly-Attilát faggattuk a védekezés, ellentámadás lehetőségeiről.

Röviden

Haladék adóbevallásra Még további két hét áll rendelkezésükre azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot. A kormány az egységes adóbevallások leadásának határidejét július 31-ig hosszabbította meg, tudatta közleményben a közpénzügyi igazgatóság. A határidő kitolását azzal indokolják, hogy […]

Sohasem lesz rend?

A sepsiszentgyörgyi fizetéses parkolók esetében egyre ritkábbak a kihágások, ám a járdán parkolás továbbra is fejtörést okoz az egyenruhásoknak: a helyi rendőrség napi rendszerességgel oszt ki bírságokat.