Húsznál több érlelt sajtot készítő székelyföldi termelő vett részt nemrég Gyergyószentmiklóson a már hagyományosnak tekinthető sajtmustrán. A magas színvonalú bemutatón Háromszéket három termelő képviselte.

A szervező Caritas Vidékfejlesztési Egyesület szándéka szerint a találkozónak nem annyira a versengés, sokkal inkább a tapasztalatcsere és a tanulás volt a célja. Ettől még természetesen a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéből érkező kéttucatnyi termelő megkóstolta egymás termékeit, sőt, Konrad Suter sajtmester a világon legszigorúbbnak tartott svájci pontrendszer szerint el is bírálta azokat.

Kovászna megyét Mihai Pătrunjel kökösi, Putnoki Csicsó Barna nyujtódi és Sterczer Sándor kézdiszentléleki sajtkészítő képviselte.
– A magam részéről rendkívül elégedett vagyok azzal, hogy a 40 éves tapasztalattal rendelkező, igen szigorú sajtmestertől az általam vitt termék megkapta a maximálisan elérhető 20 pontot. Az elbírálásnál figyelembe veszik az esztétikai jellemzőket, a sajt küllemét, formáját, külső kérgét, a sajttészta minőségét, a lyukak állapotát, de természetesen a legfontosabb szempontot, a termék ízvilágát és aromáját is – magyarázza Sterczer Sándor.

A kézdiszentléleki sajtkészítő elmondta: érlelt sajtot csak úgynevezett szénatejből lehet készíteni, azaz olyan tehén pasztörizálatlan tejéből, amely semmiféle erjesztett takarmányt (siló, répaszelet, sörgyári moslék) nem kapott, hanem kizárólag legelőn tartották, és jó minőségű szénával etették. A Sterczer-féle kézműves sajtok előállításához az őstermelői engedélynek megfelelően kizárólag a saját gazdaságban lévő 13 tehén tejét használják, de a szénatej és a többi tej közötti különbséget már a „házi laborral” (értsd: orr, nyelv, ujjbegy, szem) meg lehet állapítani.

Napi 130–140 liter tej áll rendelkezésre, ezt szeretnék 200 liter körüli mennyiségre növelni. Éves szinten mintegy 4500 kilogramm sajtot állítanak elő, az utolsó karikáig elkel, tonnaszám szállítanak a szomszédos megyékbe, de mióta maximális osztályzattal aranyérmet nyertek a magyar sajtmustrán, Magyarországra is. – Van vele gond, az állatok gondozásán kívül az elkészült sajtot az érési fázistól függően naponta vagy 2-3 naponta forgatni, kenegetni kell, de megéri. A hozzáadott érték jelentős, hiszen a tej egy lej körüli mostani felvásárlási árához képest itt legalább 3-3,5 lejre lehet számítani – magyarázza a sajtkészítő.

Fejleszteni – bizonyos korlátok között – szeretnének. Elsősorban az alapanyag után a legfontosabb tényező, a tárolási körülmények minőségén javítanának. Jelenleg lakásuk amúgy igen jó és stabil hőmérsékletű pincéjében tárolják a sajtot. Ezt szeretnék korszerű, szabályozható hőmérsékletű és nedvességtartalmú tároló helyiségre „lecserélni”. A november végén sorra kerülő XIV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon nem vesznek részt, mert ahhoz még „túl kicsinek” érzik a vállalkozást, de azt mondják: eljöhet annak is az ideje. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.