Húsznál több érlelt sajtot készítő székelyföldi termelő vett részt nemrég Gyergyószentmiklóson a már hagyományosnak tekinthető sajtmustrán. A magas színvonalú bemutatón Háromszéket három termelő képviselte.

A szervező Caritas Vidékfejlesztési Egyesület szándéka szerint a találkozónak nem annyira a versengés, sokkal inkább a tapasztalatcsere és a tanulás volt a célja. Ettől még természetesen a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéből érkező kéttucatnyi termelő megkóstolta egymás termékeit, sőt, Konrad Suter sajtmester a világon legszigorúbbnak tartott svájci pontrendszer szerint el is bírálta azokat.

Kovászna megyét Mihai Pătrunjel kökösi, Putnoki Csicsó Barna nyujtódi és Sterczer Sándor kézdiszentléleki sajtkészítő képviselte.
– A magam részéről rendkívül elégedett vagyok azzal, hogy a 40 éves tapasztalattal rendelkező, igen szigorú sajtmestertől az általam vitt termék megkapta a maximálisan elérhető 20 pontot. Az elbírálásnál figyelembe veszik az esztétikai jellemzőket, a sajt küllemét, formáját, külső kérgét, a sajttészta minőségét, a lyukak állapotát, de természetesen a legfontosabb szempontot, a termék ízvilágát és aromáját is – magyarázza Sterczer Sándor.

A kézdiszentléleki sajtkészítő elmondta: érlelt sajtot csak úgynevezett szénatejből lehet készíteni, azaz olyan tehén pasztörizálatlan tejéből, amely semmiféle erjesztett takarmányt (siló, répaszelet, sörgyári moslék) nem kapott, hanem kizárólag legelőn tartották, és jó minőségű szénával etették. A Sterczer-féle kézműves sajtok előállításához az őstermelői engedélynek megfelelően kizárólag a saját gazdaságban lévő 13 tehén tejét használják, de a szénatej és a többi tej közötti különbséget már a „házi laborral” (értsd: orr, nyelv, ujjbegy, szem) meg lehet állapítani.

Napi 130–140 liter tej áll rendelkezésre, ezt szeretnék 200 liter körüli mennyiségre növelni. Éves szinten mintegy 4500 kilogramm sajtot állítanak elő, az utolsó karikáig elkel, tonnaszám szállítanak a szomszédos megyékbe, de mióta maximális osztályzattal aranyérmet nyertek a magyar sajtmustrán, Magyarországra is. – Van vele gond, az állatok gondozásán kívül az elkészült sajtot az érési fázistól függően naponta vagy 2-3 naponta forgatni, kenegetni kell, de megéri. A hozzáadott érték jelentős, hiszen a tej egy lej körüli mostani felvásárlási árához képest itt legalább 3-3,5 lejre lehet számítani – magyarázza a sajtkészítő.

Fejleszteni – bizonyos korlátok között – szeretnének. Elsősorban az alapanyag után a legfontosabb tényező, a tárolási körülmények minőségén javítanának. Jelenleg lakásuk amúgy igen jó és stabil hőmérsékletű pincéjében tárolják a sajtot. Ezt szeretnék korszerű, szabályozható hőmérsékletű és nedvességtartalmú tároló helyiségre „lecserélni”. A november végén sorra kerülő XIV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon nem vesznek részt, mert ahhoz még „túl kicsinek” érzik a vállalkozást, de azt mondják: eljöhet annak is az ideje. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.

Két év alatt befejeznék

Idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón. A helyi és a megyei önkormányzat vezetői erről szerdán egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két testület operatív megbeszélést.

Napok alatt gyorssegély

Ritkán látott összefogást váltott ki annak a kétéves kislánynak az esete, akit szilveszter napján utaltak be a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, hogy kiderüljön: daganattal kell műteni. A hazai egészségügyi rendszer állapota miatt, egy bukaresti kitérő után Budapestre kényszerültek a szülők, hogy a neuroblasztómával diagnosztizált Imreh Kincsőt kezeltessék.

Magabiztosan és büszkén

Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több rendezvénnyel is készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester közös sajtótájékoztatón számoltak be a Híres háromszékiek a centenárium évében címmel indított éves program céljáról.

Ránk szakadt a hó!

Háromszéken tegnap délre tettek minden utat járhatóvá, miután az úttestre dőlt fák miatt közel tíz órára leállt a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Bálványos között. A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tűzoltók 75 kisebb-nagyobb útra dőlt fát daraboltak fel és távolítottak el.

„Akasztottak erdeje”a téren

A magyar pártok, az EMNT és a MERT Egyesület támogatásával szervezett tüntetést tegnap a szentgyörgyi főtéren a Sepsiszéki Székely Tanács.
Gazda Zoltán sepsiszéki elnök szólt először a mintegy 200 jelenlévőhöz, akik a magukkal hozott székely zászlókkal jelezték, nem félemlíthetők meg.

Öt bocs már extrém

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.

Nem kell sorba állni!

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.

Inkább temetünk

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.

Félgőzzel előre

Félgőzzel, de azért mégiscsak előre megyünk – összegezte az idei kilátásokat Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere elmondta: az adózásban bevezetett változások következtében mintegy 300 ezer lejjel kap kevesebbet a község, mint tavaly.

Újraépítenék az Olt-hidat

Az idén megvalósítandó munkálatokról érdeklődtünk Fodor Imrétől, Illyefalva polgármesterétől, aki az utópisztikus nagy álmok helyett inkább a reális, kézzel fogható tervekről számolt be.
Az elöljáró elmondta, sikerült finanszírozási szerződést kötniük az Országos Fejlesztési Alappal, ennek tükrében, a kormány által finanszírozott helyi fejlesztési program keretében az Olt-hidat építenék újjá.

Néhol összeesnek az éhségtől

Decembertől márciusig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a különböző gyűjtőakciók eredményeként összegyűlt pénzből vásárolt tartós élelmiszert, tisztálkodószert, esetenként ruhát és bútort juttatnak el rászoruló családoknak. Időnként – egyre többször – olyan esetekkel találkoznak, amelyek kérdések tucatját veti fel.

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]