Húsznál több érlelt sajtot készítő székelyföldi termelő vett részt nemrég Gyergyószentmiklóson a már hagyományosnak tekinthető sajtmustrán. A magas színvonalú bemutatón Háromszéket három termelő képviselte.

A szervező Caritas Vidékfejlesztési Egyesület szándéka szerint a találkozónak nem annyira a versengés, sokkal inkább a tapasztalatcsere és a tanulás volt a célja. Ettől még természetesen a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéből érkező kéttucatnyi termelő megkóstolta egymás termékeit, sőt, Konrad Suter sajtmester a világon legszigorúbbnak tartott svájci pontrendszer szerint el is bírálta azokat.

Kovászna megyét Mihai Pătrunjel kökösi, Putnoki Csicsó Barna nyujtódi és Sterczer Sándor kézdiszentléleki sajtkészítő képviselte.
– A magam részéről rendkívül elégedett vagyok azzal, hogy a 40 éves tapasztalattal rendelkező, igen szigorú sajtmestertől az általam vitt termék megkapta a maximálisan elérhető 20 pontot. Az elbírálásnál figyelembe veszik az esztétikai jellemzőket, a sajt küllemét, formáját, külső kérgét, a sajttészta minőségét, a lyukak állapotát, de természetesen a legfontosabb szempontot, a termék ízvilágát és aromáját is – magyarázza Sterczer Sándor.

A kézdiszentléleki sajtkészítő elmondta: érlelt sajtot csak úgynevezett szénatejből lehet készíteni, azaz olyan tehén pasztörizálatlan tejéből, amely semmiféle erjesztett takarmányt (siló, répaszelet, sörgyári moslék) nem kapott, hanem kizárólag legelőn tartották, és jó minőségű szénával etették. A Sterczer-féle kézműves sajtok előállításához az őstermelői engedélynek megfelelően kizárólag a saját gazdaságban lévő 13 tehén tejét használják, de a szénatej és a többi tej közötti különbséget már a „házi laborral” (értsd: orr, nyelv, ujjbegy, szem) meg lehet állapítani.

Napi 130–140 liter tej áll rendelkezésre, ezt szeretnék 200 liter körüli mennyiségre növelni. Éves szinten mintegy 4500 kilogramm sajtot állítanak elő, az utolsó karikáig elkel, tonnaszám szállítanak a szomszédos megyékbe, de mióta maximális osztályzattal aranyérmet nyertek a magyar sajtmustrán, Magyarországra is. – Van vele gond, az állatok gondozásán kívül az elkészült sajtot az érési fázistól függően naponta vagy 2-3 naponta forgatni, kenegetni kell, de megéri. A hozzáadott érték jelentős, hiszen a tej egy lej körüli mostani felvásárlási árához képest itt legalább 3-3,5 lejre lehet számítani – magyarázza a sajtkészítő.

Fejleszteni – bizonyos korlátok között – szeretnének. Elsősorban az alapanyag után a legfontosabb tényező, a tárolási körülmények minőségén javítanának. Jelenleg lakásuk amúgy igen jó és stabil hőmérsékletű pincéjében tárolják a sajtot. Ezt szeretnék korszerű, szabályozható hőmérsékletű és nedvességtartalmú tároló helyiségre „lecserélni”. A november végén sorra kerülő XIV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon nem vesznek részt, mert ahhoz még „túl kicsinek” érzik a vállalkozást, de azt mondják: eljöhet annak is az ideje. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.

Iskola-felújítás Barátoson

Heteken belül elkezdődik a barátosi Bibó József Általános Iskola jelenleg is használt, valamint a régi épületének a teljes körű felújítása – tudtuk meg Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől.

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.