Sokan elhűltek jegyeik láttán, de aki tanult, az magabiztosan fellebbezett – és nyert

A múlt heti előzetes érettségi eredmények után megóvott dolgozatok javítása a sikeresen érettségizők arányát 59,51%-ról 64,20-ra emelte. E jelentős növekedéssel együtt azonban az eredmények elmaradnak a mostani országos átlagtól (69,7) és a tavalyi Kovászna megyei eredményektől egyaránt: akkor a háromszéki diákok 69,36%-a vette sikerrel az akadályt a nyári vizsgán.

Országosan összesen 44.401 dolgozatjegyet fellebbeztek meg a diákok, legtöbbet románból (18.705), az anyanyelvi írásbelit 496-an óvták meg, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból kapott jegy ellen 13.542-en tiltakoztak, a választott tantárgyból kapott jegy ellen pedig 11.658-an.
Háromszéken is az átlagnál többen érezték úgy, hogy a román dolgozatjegyük nem tükrözi a tudásu­kat, év közben kiválóan teljesítő diákok is nagyon gyenge eredményeket mutattak fel, ezért tanáraikkal együtt a Maros megyei javítók pártatlanságát is megkérdőjelezték. Joggal, mint utóbb kiderült, tény, hogy a románból átmenőt szerzett diákok száma 692-ről 725-re nőtt, de 161 jegyet növeltek meg: volt, hogy 5,90-ről 9,55-re, 2,60-ról 6-osra. Ezeket a 2, 3 és 4 pontos (de minden 1,5 pontnál nagyobb) különbséggel értékelt dolgozatokat külön kivizsgálja a minisztérium, tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől, indokolt esetben szankcionálhatók is a tanárok, hiszen felületesség vagy a javítókulcs igen szubjektív értelmezése állhat a dolog mögött.
– Előfordulnak minden évben elírások is, de ebben az esetben nem beszélhetünk erről, hiszen 80%-os az óvások után jobbnak értékelt dolgozatok aránya (románból 77%), ez máskor 50% körül mozog – mondta a főtanfelügyelő.
A fellebbezéseknek köszönhetően összesen 50-en mentek át, vagy úgy, hogy az átlaguk nőtt meg, vagy egyik tantárgyból sikerült 5-ös fölé tornászni a jegyüket. Sokan megbánták, hogy nem bátorkodtak óvást letenni a kockázat miatt, hiszen románból 37 dolgozatjegyet most is csökkentettek, 11 pedig változatlan maradt, ez más tantárgyak esetében is előfordul, de ez mindenkinek az egyéni döntése volt.
– Még semmi sincs veszve – biztat minden sikertelenül vizsgázó végzőst Kiss Imre – az őszi pótérettségire még fel lehet készülni, tavaly például Kovászna megye országos első volt a sikeresen vizsgázók arányát tekintve.
Most magyarból végül 48-ból 40 írásbelinek a jegyét növelték meg, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból a 68 óvás közül 55 a matek miatt történt, és 62 esetben javítottak, a választott tantárgyból 44 dolgozatból 32-t bíráltak el kedvezőbben a Szilágy megyei javítótanárok.
Elégtétellel nyugtázhatja a szentgyörgyi Református Kollégium, hogy közel 10 %-kal növekedett a sikeresen érettségizők aránya (57,38-ről 67,21-re), a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceumban és a Bod Péter Tanítóképzőben 7%-kal, a kézdi Református Kollégiumban és a Berde Áron Szakközépiskolában 5%-kal, a Székely Mikó Kollégiumban, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban, a szentgyörgyi művészeti líceumban, a Berde Áron Szakközépiskolában 4% körüli növekedésnek örvendezhetnek az iskolaigazgatók.
Sikerült feljebb tornászni a legjobb magyar tagozatos jegyet is: Fazakas Réka a Mikes Kelemen Líceumból átvette az elsőbbséget a mikós Sebestyén Krisztinától 9,72-es érettségi átlaggal.

Bejan András, a Nagy Mózes Líceum igazgatója érdeklődésünkre elmondta: számára most már egyértelmű, hogy az egyre éleződő magyar–román ellentét miatt, „a felnőttek hülyeségeinek a levét a gyerekek isszák meg. Biztos vagyok benne, hogy a Szilágy megyei kollégák már csak szakmai szégyen miatt sem mertek nagyobb je­gyet adni, hiszen hogy nézne az ki, hogy a 2,60 helyett hetesre kellett volna díjazni egy dolgozatot… Beszéltem olyan szülővel, akinek határozott szándéka, hogy kikéri a gyermeke dolgozatát, hogy tiszta vizet lehessen önteni a pohárba: mi is történt az idei érettségin”.

Bartos Lóránt

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. július 10., 9:49
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez a cikk nem sokat segít abban, hogy tiszta víz kerüljön abba a bizonyos pohárba. Van például ez a két mondat, amit elég nehéz értelmezni:
  Joggal, mint utóbb kiderült, tény, hogy a románból átmenőt szerzett diákok száma 692-ről 725-re nőtt, de 161 jegyet növeltek meg: volt, hogy 5,90-ről 9,55-re, 2,60-ról 6-osra.
  Sokan megbánták, hogy nem bátorkodtak óvást letenni a kockázat miatt, hiszen románból 37 dolgozatjegyet most is csökkentettek, 11 pedig változatlan maradt, ez más tantárgyak esetében is előfordul, de ez mindenkinek az egyéni döntése volt.
  De legalább megtudtuk, hogy pótvizsgán az elsők közt szerepelünk. Bravó, gratulálok!

 • User
  Dátum: 2018. július 10., 11:11
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Van még pár dolog, ami segíthet értelmezni az idei érettségi eredményeket. Az egyik, hogy ez az évfolyam milyen átlaggal záróvizsgázott 8. osztályból és ezen belül románból. A 2014-es eredmények szerint 71%-os volt akkor az átmenés aránya, ez 4 év tanulás eredményeképpen lecsökkent 64%-ra. A másik dolog, hogy az idei érettségit románból elbukó diákok milyen eredménnyel szóbeliztek. Sehogy sem logikus, hogy többségük utilizator avansat, vagy experimentat eredménnyel zárta a szóbelit februárban, aztán írt egy 2-es nyáron. Az, hogy a szóbeli vizsgákat pár éve minősítéssel osztályozzák, és így nem adható össze az írásbeli jeggyel szintén ront a helyzeten, főképp a magyar diákoknál. Sokuknak a szóbeli jegy emelhetné 6-os fölé az érettségi médiát. Az pedig végképp nem logikus, hogy ha 5-ös az átmenő jegy, akkor miért kell a 6-os átlag ahhoz, hogy sikerüljön az érettségi.

  • User
   Dátum: 2018. július 10., 12:59
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Pontosítsunk: a szóbelin kapott minősítés alapján nem jósolható meg az írásbeli eredménye, több okból sem: az írásbelin elérhető, 1-től 10-ig terjedő értékelési skálával szemben a szóbelin van összesen három minősítés, megbukni nem lehet (az kap közepes minősítést, aki gyakorlatilag meg sem tud mukkanni, hiszen annál gyengébb nincs); csupán nyelvtudást, beszédkészséget mér a szóbeli, tanulni nem is kell rá (ebben a formában talán nem is nagyon van értelme ). Ha a szóbeli és írásbeli eredményeket meg lehetne egymásnak feleltetni, akkor román vidéken nem is buknának az érettségin, márpedig tudjuk, hogy ez nem így van. Ez az egybevetés tehát semmiben nem segítené az eredmények megítélését. Pontos, tisztességes újrajavításra van szükség, a felelősöket pedig meg kell büntetni.
   Ami a hatos átlagot illeti: régen rossz volna, ha egy ötöskével át lehetne csúszni az érettségin (egyetlen komoly vizsgán sem ötös a végső, több jegyből összetevődő átmenő osztályzat).

 • User
  Dátum: 2018. július 10., 14:05
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ezt nem szabadna annyiba hagyja a tanfelugyeloseg, a gyerekek partjara kellene alljon, hiszen egyertelmu a rosszindulat a javito tanarok reszerol.

Ajánló

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]

Még tart a gyűjtés

Nincs olyan székelyföldi település Kézdiszentléleken kívül, ahol egy időben épülne új plébánia és templom: a Perkő alatti községhez tartozó Kézdikőváron kész az új papilak, Kiskászonban pedig új templom épül. Ez utóbbihoz magyarországi segítséget is kaptak.

Vége az iskolapernek

Jövő kedden hirdet ítéletet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vs. sepsiszentgyörgyi tanács, iskolaper néven elhíresült ügyében a brassói ítélőtábla. Amint ismert, az EMNP úgy véli, a törvényes procedúra többszörös megszegésével fogadta el a megyeszékhelyi tanács azt a határozatot, amellyel összevonta a Kós Károly Szakközépiskolát a Puskás Tivadar Iskolaközponttal.

Lesz-e vásárlói roham?

Jövő héten megjelenik a háztartási gépek roncsprogramjának alkalmazási útmutatója, ezzel együtt az értékjegyek (ökobónuszok) nagyságát is közlik, október végétől pedig már a program haszonélvezője lehet a lakosság – ígérte meg szombaton, egy Prahova megyei látogatásán Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. Fel vannak-e erre készülve a forgalmazók, milyen várakozásokkal néznek elé, erről faggattuk őket.

Röviden

Idén is lesz fűtéstámogatás Az már biztos, hogy idén is lesz fűtéstámogatás, azt viszont nem tudni, hogy változik-e a kritériumrendszer – tudtuk meg Tankó Vilmostól, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális és közösségfejlesztési igazgatóságának vezetőjétől. A fűtéstámogatás november 1. és jövő év március 31. között igényelhető. Sepsiszentgyörgyön tavaly kevesebb mint 700 család részesült a pótlékban. „Kérést valószínűleg […]

Túl nehéz az iskolatáska

Nem lehet nehezebb 2,5 kilo­grammnál a kisdiákok iskolatáskája – figyelmeztetnek a szakorvosok. Ennek ellenére sokszor a testsúlyuk 15–20 százalékát is cipelik a kicsik.

Ritkul a fecskepopuláció

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, jelenleg – amikor javában zajlik a madarak vonulása – a fecskék visszamaradásával akadnak némi gondok.

Húzna Uzon, ha hagynák

Nem tudta térdre kényszeríteni az uzoni önkormányzatot az őszi költségvetés-kiigazítás, amelynek során nemhogy adott, de 77 ezer lejt leemelt a számlájáról a kormány.