A tanügyben kirobbanni készülő általános sztrájk meghozta a gyümölcsét?

Megkapták a március 1-től beígért 20%-os béremelést a pedagógusok, egy bűncselekmény árán: az államot megillető járulékokat nem, vagy csak részlegesen fizették be az iskolák.

Kezdő, 3 éven aluli régiséggel rendelkező tanár mintegy 300 lejjel, a ranglétra csúcsán levő, 40 éves régiséggel és minden elérhető fokozattal rendelkező 900 lejjel vitt többet haza. Csakhogy a béralapot kezelő tanfelügyelőség 2 millió lejjel tartozik az államnak. Huszonöt megye van az országban, ahol az áprilisi büdzsé nem fedi a szükségleteket, legtöbb közülük erdélyi, ahol a magyar osztályok kis létszáma és a fejkvóta alapú finanszírozás miatt nem elég a pénz – mondta Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének helyi képviselője.

– Az elmúlt években a szükségesnél 17–18%-kal kisebb összegből gazdálkodhatott a megyei tanügy – tájékoztatott Kiss Imre főtanfelügyelő. Hiába számolták bele az év elején a fizetési keretösszegbe az emelést, ha az már eleve kevés volt. Ebben a hónapban csak 91,8%-át kapták meg a tanügyi intézmények az igényelt béralapnak. Vannak olyan iskolák, ahol a márciusi, megemelt fizetésekből csak annyit adtak ki, amennyire fedezni tudták az állam felé a tartozásokat, de olyanok is, ahol jócskán elmaradtak ezekkel a járulékokkal. Április 25-ig viszont ezeket rendezni kell, minisztériumi jóváhagyással az áprilisi béralapot ki lehet egészíteni a május–júniusi költségvetésből, amelyik szintén foghíjas.

– Vannak a tanároknak törvényben szavatolt jogaik, van a kormánynak is törvényi kötelezettsége, a nemzeti összjövedelemből a tanügynek kellene juttatnia a GDP 6%-át, ehelyett jelenleg 3%-ot ad, de csak minket, főtanfelügyelőket, igazgatókat vonhatnak felelősségre akármikor – vázolta Kiss Imre az ágazatban (is) uralkodó sötétséget.

A tanfelügyelőség folyamatosan erőfeszítéseket tesz azért, hogy beleférjen a kormány finanszírozási előírásaiba, de ez lehetetlen küldetés, már nincs kit leépíteni, a kisegítő személyzetet sem nélkülözhetik, nem tehetik oda a tanárokat fűteni, takarítani.

A tanfelügyelőségek alkalmazottait egyébként utólag vonták be a béremelést előíró törvény hatálya alá, nekik viszont majd csak április hónapra jár a fizetésemelés, ami a fentiek fényében nagyon kétséges. Egyelőre az körvonalazódik, hogy jövő hónapban a pedagógustársadalom körülbelül a 80%-át kapja a papíron szereplő fizetésnek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. április 17., 7:55
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Pontosítás…. a 20 % = kb 16% tanároknál, 40 év régiséggel csak a nyögdíjj előttiek vannak sokuknak közülük nincs fokozati vizsgájuk úgy, hogy az összeg sokkal kevesebb! Még mindig kajabon nincs mint más ágazatban, így mindent összevetve még mindig kifizetődőbb sok olyan állás ahová szakiskolával is felvesznek! Ami a tanfelügyelőséget illeti,nézzék meg vagyonnyilatkozataikat: sokuknak kurzusgyárjaik vannak, röhelyes! Ami a szakszervezetet illeti= 0 a köbön!

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]