A tanügyben kirobbanni készülő általános sztrájk meghozta a gyümölcsét?

Megkapták a március 1-től beígért 20%-os béremelést a pedagógusok, egy bűncselekmény árán: az államot megillető járulékokat nem, vagy csak részlegesen fizették be az iskolák.

Kezdő, 3 éven aluli régiséggel rendelkező tanár mintegy 300 lejjel, a ranglétra csúcsán levő, 40 éves régiséggel és minden elérhető fokozattal rendelkező 900 lejjel vitt többet haza. Csakhogy a béralapot kezelő tanfelügyelőség 2 millió lejjel tartozik az államnak. Huszonöt megye van az országban, ahol az áprilisi büdzsé nem fedi a szükségleteket, legtöbb közülük erdélyi, ahol a magyar osztályok kis létszáma és a fejkvóta alapú finanszírozás miatt nem elég a pénz – mondta Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének helyi képviselője.

– Az elmúlt években a szükségesnél 17–18%-kal kisebb összegből gazdálkodhatott a megyei tanügy – tájékoztatott Kiss Imre főtanfelügyelő. Hiába számolták bele az év elején a fizetési keretösszegbe az emelést, ha az már eleve kevés volt. Ebben a hónapban csak 91,8%-át kapták meg a tanügyi intézmények az igényelt béralapnak. Vannak olyan iskolák, ahol a márciusi, megemelt fizetésekből csak annyit adtak ki, amennyire fedezni tudták az állam felé a tartozásokat, de olyanok is, ahol jócskán elmaradtak ezekkel a járulékokkal. Április 25-ig viszont ezeket rendezni kell, minisztériumi jóváhagyással az áprilisi béralapot ki lehet egészíteni a május–júniusi költségvetésből, amelyik szintén foghíjas.

– Vannak a tanároknak törvényben szavatolt jogaik, van a kormánynak is törvényi kötelezettsége, a nemzeti összjövedelemből a tanügynek kellene juttatnia a GDP 6%-át, ehelyett jelenleg 3%-ot ad, de csak minket, főtanfelügyelőket, igazgatókat vonhatnak felelősségre akármikor – vázolta Kiss Imre az ágazatban (is) uralkodó sötétséget.

A tanfelügyelőség folyamatosan erőfeszítéseket tesz azért, hogy beleférjen a kormány finanszírozási előírásaiba, de ez lehetetlen küldetés, már nincs kit leépíteni, a kisegítő személyzetet sem nélkülözhetik, nem tehetik oda a tanárokat fűteni, takarítani.

A tanfelügyelőségek alkalmazottait egyébként utólag vonták be a béremelést előíró törvény hatálya alá, nekik viszont majd csak április hónapra jár a fizetésemelés, ami a fentiek fényében nagyon kétséges. Egyelőre az körvonalazódik, hogy jövő hónapban a pedagógustársadalom körülbelül a 80%-át kapja a papíron szereplő fizetésnek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. április 17., 7:55
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Pontosítás…. a 20 % = kb 16% tanároknál, 40 év régiséggel csak a nyögdíjj előttiek vannak sokuknak közülük nincs fokozati vizsgájuk úgy, hogy az összeg sokkal kevesebb! Még mindig kajabon nincs mint más ágazatban, így mindent összevetve még mindig kifizetődőbb sok olyan állás ahová szakiskolával is felvesznek! Ami a tanfelügyelőséget illeti,nézzék meg vagyonnyilatkozataikat: sokuknak kurzusgyárjaik vannak, röhelyes! Ami a szakszervezetet illeti= 0 a köbön!

Ajánló

Sok tervet visszadobnak

Továbbra is hibáktól hemzsegő tűzvédelmi terveket, engedélyeztetési igényléseket kapnak kézhez a Kovászna megyei tűzoltóság szakemberei. Ezeket nem tudják jóváhagyni, így ha csökken is a tűzvédelem nélküli épületek száma Háromszéken, ez a folyamat csigatempóban zajlik, annak ellenére, hogy az igénylések 1,13%-kal nőttek az elmúlt év első negyedéhez képest.

Megbecsülendő kapcsolatok

A községvezetéssel fenntartott eddigi jó kapcsolatok okán Csoma Gergely csángókutató és Király Lajos, a kiszállás szervezője anyaországi orvos barátaikkal érkeztek csütörtökön Uzonba, akik déltől estig folyamatosan az ortopédiai panaszokkal érkező vagy onkológiai tanácsadást váró betegek rendelkezésére álltak.

Diplomácia és gazdaság

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából. A megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is elbeszélgetett. A nagykövet csütörtökön délelőtt a PRO WOOD Regionális Faipari Klaszter és a Holzindustrie Schweighofer vezetőivel találkozott. […]

Csemeteosztás Zabolán

Szombaton a Háromszéki Közösségi Alapítvány jóvoltából Zabola község polgármesteri hivatalának udvarán őshonos gyümölcsfa csemetéket osztottak az érdeklődőknek, akik pillanatok alatt elkapkodták azokat.

Röviden

Elszaporodtak a kullancsok András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója érdeklődésünkre tegnap elmondta, a kórházi statisztika mellett személyesen is tapasztalja, hogy elszaporodtak a kullancsok. „Amikor gyermekek voltunk, folyton a szabadban játszottunk, tudtuk, hogy van kullancs, de csupán minden szökőévben hallottunk kullancscsípésről. Mostanság ha a kutyámmal végigmegyek a város utcáin, parkjain, már […]

A motiválás fontossága

A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel szervezett tudományos konferenciát Kovászna Megye Tanácsa Kézdivásárhelyen. A kétnapos eseményen mintegy négyszáz pedagógus és szakember vett részt az ország tizenkét megyéjéből és a határon túlról.

Minek a túlóra?

Ötszáztizenhat személy vett részt a munkaerő-foglalkoztatási hivatal pénteki munkabörzéjén, de az alkalmazók nagy része csalódottan távozott a szentgyörgyi, Vadász utcai sportcsarnokból.

Közösségi nap Baróton

Közel négyszáz facsemetét ültettek el szombaton baróti és más erdővidéki településekről érkezett fiatalok és segítőik a város határában található Keleti-tó partján, a Barót-patak mentén, a bányahíd és a baptista templom közötti szakaszon, a városi strand területén, valamint játszóterek közelében. Az önkéntes megmozdulással a szervező Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE) a Föld napja (április 22.) előtt is tisztelgett.

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.