A tanügyben kirobbanni készülő általános sztrájk meghozta a gyümölcsét?

Megkapták a március 1-től beígért 20%-os béremelést a pedagógusok, egy bűncselekmény árán: az államot megillető járulékokat nem, vagy csak részlegesen fizették be az iskolák.

Kezdő, 3 éven aluli régiséggel rendelkező tanár mintegy 300 lejjel, a ranglétra csúcsán levő, 40 éves régiséggel és minden elérhető fokozattal rendelkező 900 lejjel vitt többet haza. Csakhogy a béralapot kezelő tanfelügyelőség 2 millió lejjel tartozik az államnak. Huszonöt megye van az országban, ahol az áprilisi büdzsé nem fedi a szükségleteket, legtöbb közülük erdélyi, ahol a magyar osztályok kis létszáma és a fejkvóta alapú finanszírozás miatt nem elég a pénz – mondta Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének helyi képviselője.

– Az elmúlt években a szükségesnél 17–18%-kal kisebb összegből gazdálkodhatott a megyei tanügy – tájékoztatott Kiss Imre főtanfelügyelő. Hiába számolták bele az év elején a fizetési keretösszegbe az emelést, ha az már eleve kevés volt. Ebben a hónapban csak 91,8%-át kapták meg a tanügyi intézmények az igényelt béralapnak. Vannak olyan iskolák, ahol a márciusi, megemelt fizetésekből csak annyit adtak ki, amennyire fedezni tudták az állam felé a tartozásokat, de olyanok is, ahol jócskán elmaradtak ezekkel a járulékokkal. Április 25-ig viszont ezeket rendezni kell, minisztériumi jóváhagyással az áprilisi béralapot ki lehet egészíteni a május–júniusi költségvetésből, amelyik szintén foghíjas.

– Vannak a tanároknak törvényben szavatolt jogaik, van a kormánynak is törvényi kötelezettsége, a nemzeti összjövedelemből a tanügynek kellene juttatnia a GDP 6%-át, ehelyett jelenleg 3%-ot ad, de csak minket, főtanfelügyelőket, igazgatókat vonhatnak felelősségre akármikor – vázolta Kiss Imre az ágazatban (is) uralkodó sötétséget.

A tanfelügyelőség folyamatosan erőfeszítéseket tesz azért, hogy beleférjen a kormány finanszírozási előírásaiba, de ez lehetetlen küldetés, már nincs kit leépíteni, a kisegítő személyzetet sem nélkülözhetik, nem tehetik oda a tanárokat fűteni, takarítani.

A tanfelügyelőségek alkalmazottait egyébként utólag vonták be a béremelést előíró törvény hatálya alá, nekik viszont majd csak április hónapra jár a fizetésemelés, ami a fentiek fényében nagyon kétséges. Egyelőre az körvonalazódik, hogy jövő hónapban a pedagógustársadalom körülbelül a 80%-át kapja a papíron szereplő fizetésnek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. április 17., 7:55
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Pontosítás…. a 20 % = kb 16% tanároknál, 40 év régiséggel csak a nyögdíjj előttiek vannak sokuknak közülük nincs fokozati vizsgájuk úgy, hogy az összeg sokkal kevesebb! Még mindig kajabon nincs mint más ágazatban, így mindent összevetve még mindig kifizetődőbb sok olyan állás ahová szakiskolával is felvesznek! Ami a tanfelügyelőséget illeti,nézzék meg vagyonnyilatkozataikat: sokuknak kurzusgyárjaik vannak, röhelyes! Ami a szakszervezetet illeti= 0 a köbön!

Ajánló

Röviden

Lefújták a magyar településnevet Szinte nem telik el úgy év, hogy ne történjen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Szombatra virradólag az oroszfalvi kijáratnál található településnév-tábla esett ennek áldozatául, ismeretlen tettes lefestette a kétnyelvű táblán szereplő magyar helységnév-feliratot. Vélhetően valaki megzavarhatta a rongálót, így csak a Kézdi feliratot fújták le piros festékszóróval. A városháza megpróbálta lemosni festékoldóval […]

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.