Ismét bement a medve az oltszemi gyerekotthonba. A másfél mázsás állat felkapaszkodott az épület ablakkeretére, a gyerekektől egyetlen ablakszem választotta el. Tragédia nem történt. Most…
Azelőtt való éjszakán egy bárányt „mocskolt meg valami”, de nem volt egyértelmű, hogy medve tette – mesélte Fodor István. A bodoki polgármestert a következő nap éjjel negyed kettőkor a portás riasztotta ismét, hogy a „kutyák nagyon fognak, ejsze medve van a kertben”.
Fodor átment egy lámpával, de az udvaron semmilyen állatot nem látott. Hátrébb ment, és amikor az istállók kapuja előtt megállt, és kiszállt az autóból, „furcsa zajt” hallott a feje fölött.
– Amikor felvilágítottam a fára, egy medve nézett velem szembe a fűzfa ágáról. Láttam én már medvét eleget, de el kell ismernem, hogy ebből a nézőpontból még nem volt alkalmam megszemlélni – mondta az amúgy vadászember elöljáró.
A medve leugrott, valamiért az egyetlen fényforrás, a mosókonyha felé menekült, és felkapaszkodott a gyerekek ablakának párkányára.
– Nem volt nálam fegyver, úgyhogy nem kellett döntenem, de azért ez egy agybajos helyzet. Tehát ha ott van a medve egyetlen ablakszemre ötven kiskorú gyerektől, s én lelövöm, akkor engem megkötnek. Ezer okuk van rá: mert lakott területen használtam a fegyvert, mert nem volt engedélyem Bukarestből, mert hol máshol tudnák jobban, hogy mit kell tenni, bizonyára naponta találkoznak hasonló esettel. Az, hogy esetleg nyitva lehetett volna az ablak, esetleg betörhette volna az állat, és beszabadul éjjel kettőkor ötven kicsi közé, akiket, csak ha feldönti és nem is bántja őket, már életveszélyesen megsebezheti, az nem érdekel senkit. Szóval így állunk ebben az országban – összegzett a polgármester.
A gyerekjogvédelmi igazgatóság vonatkozó levelére azt az „értékes utasítást” kapták, hogy tegyenek villanypásztort, vagy „egyéb módszerrel” tartsák távol a medvét. Ehhez képest apróság az a hír, hogy Besenyőn annak a helynek a szomszédjában, ahol szeptember 21-ére virradóan hat juhot ölt meg a medve, melyet azóta is rendszeresen látnak a faluban, keddre virradóan két újabb juhot pusztított el.
A jó hír az (sajnos, ritkaságszámba menő jó hírnek számít), hogy Bodokon, a Talamérban vasárnap délután kilőtték azt a medvét, amely rettegésben tartott 60 házat. A vadőröknek nem volt nehéz dolguk, hiszen másfél órával a sötétedés előtt, „szokásos” vizitációjára érkezett a „megszokott” útvonalon. A vadnak legalább hat juh, két kecske, 12 méhkaptár szerepelt „a számláján”. Az összetört kerítéseket, a szétvert pajtákat és ólakat, a letört almafákat nem tartja számon senki, hiszen ezzel az állattal sem „csak” az volt a baj, hogy mindent elpusztított, amerre járt, hanem az, hogy fényes nappal, rendszeresen bejárt a faluba, férfiak, nők és gyerekek között „sétálgatott”. Azóta csend van, az emberek este hat után is ki mernek menni az utcára – ecsetelte a bodoki „luxus körülményeket” Fodor István. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. október 10., 8:44
  ÉRTÉKELÉS: -35

  Na gyerekek ismet itt van Erdely bacsi egy ujabb medves remmesevel.De ami meg Erdely ujsagcikkjein is tultesz az Fodor,a bodoki polgarmester,ennek a remmesenek a “fohose”.Ez az ember annyira medverogeszmes,hogy mar a fuzfa again is medveket lat.Hat ez kegyetlen,gyerekek.Na ezt hallgassatok:”Fodor atment egy lampaval,de az udvaron semmilyen allatot nem latott.Hatrebb ment,es amikor az istallok kapuja elott megallt,es kiszallt az autobol,”furcsa zajt” hallott a feje folott.” Az elejen azt irja,hogy “atment egy lampaval”(tehat gyalog).Aztan tovabb”amikor az istallok kapuja elott megallt,es kiszallt az autobol”(na most mar autoval volt).De ha autoval ment akkor minek vilagitott “egy lampaval”?!Talan nem volt az autojan lampa.Aztan tovabb,”kiszallt az autobol,”furcsa zajt “hallott a feje folott.”Huha.Ez mar az amerikai remfilmeknel is jobb.Biztosan egy repulo medve volt az! Aztan meg valami ami nem stimmel.A szettepett baranyt azt lefenykepeztek,de ebben ok sem biztosak,hogy ezt medve tette. Szerintunk ezek a remek a tulvilagrol visszajott es az orvvadaszatokon lelott medvek lelkei.Medvestrigak! Ezek a masvilagrol visszatert medvek lelkei gyotrik ejjelente Fodort es a kornyek lakoit,akik szerintunk tul sok illegalis (orv) medvevadaszaton vettek reszt eletuk soran. Aztan tovabb meseli,hogy “a medve (vagyis a medvestriga)leugrott a fuzfarol es a gyerekek ablakara maszott fol”.Elismeri,hogy ha o nem zavarta volna ezt a medvet,akkor ez nem vette volna az iranyt a gyerekek haloszobaja fele,hanem bekesen hintazott volna tovabb a fuzfan. Na de tovabb nem bontogatom a tortenetet,hiszen olvasoinknak is van sajat eszuk,mindenki sajatmaga dontse el,hogy hiszie vagy sem Erdely bacsi remmeseit a bodoki polgarmesterrol.A kovetkeztetes amit mi levontunk ebbol a mesebol az,hogy ez a szegeny polgarmester medvefobiaba szenved.Elete soran valahol jol betojhatott a medvetol,ha meg a kerti fuzfan is himbalozo medveket lat! Valamelyik szakorvos vegye mar kezelesbe szegenyt!

  • User
   Dátum: 2018. október 10., 10:11
   ÉRTÉKELÉS: 38

   Kérdem én töled te drága szájhős kommentelő van gyereked ? Esetleg falun élsz sőt láttál már medvét állatkerten kivűl ? Vagy te is egy idiota varosi medveetető paraszt vagy?? Hidd el nekem ha bejárna a medve a te portádra akar fényes nappal mikor a gyerekeid kint játszanak az udvaron biztos hogy nem igy véllekednel. Es ha még illegálisan lönek ki egy medvét is téged ez mit érdekel talán kellene neked is belölle ??? Az én vélleményem hogy annyi medvét löjenek ki illegálisan ahanyat be is telepitettek illegálisan a környekre !!!!!!!

  • User
   Dátum: 2018. október 12., 11:51
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Talán úgy önkéntes alapon kimehetnél egy pár éjszakára örködni a gyerekotthonba egy lámpacskával a kezedbe, hogy bizonyoságot nyerjél a te igazadról.

  • User
   Dátum: 2018. október 12., 13:29
   ÉRTÉKELÉS: -6

   Na te hogy is hívnak! Megèrtem, hogy ezért a tojásodért nem akarod odatartani a pofádat, mint ahogy azt is megértem hogy a medve koma inkább a falúban dézsmál mintsem fenyőtobozon lakmározna a hegyen. De mit tegyen, menjen napszámba?
   Mivel te írni tudsz te is válalhatnál valami olyan foglalkozást amihez értesz, mert fogadatlan prókátornak ajtón kívül a helye!

 • User
  Dátum: 2018. október 14., 8:02
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Onkentes alapon,mi ?! Azok a “szep” bolsevik idok,ugye?! Amikor onkentes munkaval mindent megoldtak ebbe az orszagba. Csak hogy az mar regen lehetett haverkam.Azota sokat valtozott a vilag,de ugy latom egyeseknek a gondolkodasmodja az most is ott maradt a bolsevizmusban.Az ilyeneknek ma is minden ingyen kene.Szoval te azt ajanlod,hogy en ejjelente ingyen orizzem azokat a kolkoket neked,akik utan te penzt csinalsz magadnak.Nem vagy te hulye gyerek,hallode?!

 • User
  Dátum: 2018. október 14., 22:02
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Szerintem a medvebarat hozzaszolo nem normalis, egy normalis ember nem hord ossze ennyi suletlenseget. Vagy az is lehet,hogy kabzizik mint a realitatesok.

 • User
  Dátum: 2018. október 14., 22:13
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Velemenyem szerint ez a medveparti beiro egy es ugyanaz a realitatezo,orestezo pokhendi ,nagykepu, bekepzelt idiotaval aki ide mindennap bepofazik.

 • User
  Dátum: 2018. október 15., 19:58
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Kabzizik?! Gyere adok neked is belole.Jo minosegu holland marihuana.Hatha utana te sem fogsz elhinni minden rablomeset amit az ujsagokban olvasol.

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.