A hálapénznek nem lenne szabad léteznie, még kevésbé a legutóbbi fizetésemelések után

Egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a zilahi városi kórház egy munkatársa, Adina Sabadas: az az ötlete támadt, hogy a betegek, ha föltétlenül hálapénzt akarnak adni, az erre szánt összeget adományként tegyék egy erre a célra felállított dobozba. A kísérleti jellegű programot július közepétől alkalmazzák.

Nem kötelező, az orvos, ápoló, asszisztens ne kérjen pénzt, a páciens ne adjon, viszont megteheti, hogy háláját, elismerését így is kifejezi, ha nagyon elégedett a kapott bánásmóddal. De szóban, írásban, e-mailben is kifejezhetik köszönetüket, érvelt az ötletgazda. A háromszéki kórházigazgatók véleményére is kíváncsiak voltunk ez ügyben.
– Meglátásom szerint ez nem megoldás a problémára, de azt is mondhatnám, hogy a hálapénznek nem szabadna léteznie – vélekedett megkeresésünkre dr. Kelemen András nőgyógyász-főorvos, a kézdivásárhelyi kórház szóvivője. A korábbi kórházmenedzser szerint a megemelkedett fizetések miatt az egészségügyi alkalmazottak most már tisztességes bérezést kapnak. „Nem nyugati szintű az orvosok fizetése, de úgy látom, hogy Kelet-Európa vonatkozásában kiemelkedő az a pénz, amit most már havonta kapunk” – magyarázta a főorvos. Hozzátette: tény, hogy vannak olyan egészségügyi intézmények, amelyek monospecialitásra, vagyis kimondottan egy szakterületre koncentrálnak – ilyen például egy tüdőkórház – ott az alkalmazottak a fizetéskiegyensúlyozás következtében veszítettek, különböző pótlékokat vettek el tőlük. A municípiumi kórházak viszont a fizetésemelés során jórészt mind nyertesként kerültek ki, mindenki részesült kisebb-nagyobb emelésben – mondotta érdeklődésünkre dr. Kelemen András. A zilahi kórház tervezett intézkedésével kapcsolatosan még hozzátette: mivel ellenőrizhetetlen az adománygyűjtés, az inkább konfliktust fog szülni, mintsem megoldást, és nem fogja felszámolni a hálapénz intézményét.
Kollégájával szinte azonos véleményt fogalmazott meg András Nagy Róbert, a megyeszékhelyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház menedzsere, aki eddig is ellenezte a hálapénz gyakorlatát, igen rossz berögződésnek tartva azt. Adományként sem szimpatikusabb neki a pénz, már csak azért sem, mert nehéz elszámolni vele. Tagadta a lehetőségét annak is, hogy a szentgyörgyi kórházban a boríték változtatna az ellátás minőségén, mivel az alapból, hivatalból százszázalékosan jár a betegnek, fejtette ki.
Igen lelkesen fogadta azonban a kezdeményezést a kovásznai Benedek Géza Szívkórház igazgatónője, Sporea Monica.
– Nagyon jó ötlet a zilahi kollégáké. Nálunk az emberek úgy szokták meg, hogy hozzanak, adjanak az orvosnak valamit, noha a szívem szakad meg, amikor egy-egy öreg nénike akár csak egy csokor virá­got hoz abból a kevéskéből, ami az ő nyugdíja lehet. De ők, a páciensek ettől érzik jól magukat, ez a dobozos ötlet pedig azért jó, mert nem érzik kínosan magukat, ha nem futja a hálálkodásra. Nálunk már évek óta létező gyakorlat, hogy a páciensek szabad akaratukból célirányosan, szerződés alapján szponzorizálnak valamit, például az adományukból veszünk egy hűtőt egy szobába. A perselyek bevételéből a kórház komfortját növelnénk, de főleg a felszereltségét javítanánk: modernebb eszközökre, technológiákra költenénk, egy korszerű ekográf például nagyon kellene. Már korábban is beszéltük a kollégákkal, hogy gyűjtőkampányt kellene szerveznünk. A nálunk gyakorlatozó fiatal rezidens orvosok hozzá vannak szokva az egyetemi központokban használt újabb gépekhez… Nem tudom, hogyan könyvelhetők el ezek az adományok, én csak levágott számla alapján tudom elképzelni – tette hozzá az igazgatónő. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 7:33
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Ezek a korhazat osszetevesztik a templommal.Habar sok kulombseg nincsen,ugyanis mindegy,hogy melyik perselyt rakod,az eredmeny ugyanaz,a vegen rendelheted a koporsodat! No de azert megiscsak pofatlansag a korhazak reszerol egy olyan orszagban,ahol a mutosszerszamokat szappanos vizzel fertotlenitik.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Az marhasag, hogy a paciensek ettol erzik jol magukat, francot, tiszta kenyszerbol visznek meg egy viragcsokrot is es idegesen kerdezgetik egymast a folyosokon, hogy vajon ennek annak mennyit kell adni.

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.