Egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a zilahi városi kórház egy munkatársa, Adina Sabadas: az az ötlete támadt, hogy a betegek, ha föltétlenül hálapénzt akarnak adni, az erre szánt összeget adományként tegyék egy erre a célra felállított dobozba. A kísérleti jellegű programot július közepétől alkalmazzák.

Nem kötelező, az orvos, ápoló, asszisztens ne kérjen pénzt, a páciens ne adjon, viszont megteheti, hogy háláját, elismerését így is kifejezi, ha nagyon elégedett a kapott bánásmóddal. De szóban, írásban, e-mailben is kifejezhetik köszönetüket, érvelt az ötletgazda. A háromszéki kórházigazgatók véleményére is kíváncsiak voltunk ez ügyben.
– Meglátásom szerint ez nem megoldás a problémára, de azt is mondhatnám, hogy a hálapénznek nem szabadna léteznie – vélekedett megkeresésünkre dr. Kelemen András nőgyógyász-főorvos, a kézdivásárhelyi kórház szóvivője. A korábbi kórházmenedzser szerint a megemelkedett fizetések miatt az egészségügyi alkalmazottak most már tisztességes bérezést kapnak. „Nem nyugati szintű az orvosok fizetése, de úgy látom, hogy Kelet-Európa vonatkozásában kiemelkedő az a pénz, amit most már havonta kapunk” – magyarázta a főorvos. Hozzátette: tény, hogy vannak olyan egészségügyi intézmények, amelyek monospecialitásra, vagyis kimondottan egy szakterületre koncentrálnak – ilyen például egy tüdőkórház – ott az alkalmazottak a fizetéskiegyensúlyozás következtében veszítettek, különböző pótlékokat vettek el tőlük. A municípiumi kórházak viszont a fizetésemelés során jórészt mind nyertesként kerültek ki, mindenki részesült kisebb-nagyobb emelésben – mondotta érdeklődésünkre dr. Kelemen András. A zilahi kórház tervezett intézkedésével kapcsolatosan még hozzátette: mivel ellenőrizhetetlen az adománygyűjtés, az inkább konfliktust fog szülni, mintsem megoldást, és nem fogja felszámolni a hálapénz intézményét.
Kollégájával szinte azonos véleményt fogalmazott meg András Nagy Róbert, a megyeszékhelyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház menedzsere, aki eddig is ellenezte a hálapénz gyakorlatát, igen rossz berögződésnek tartva azt. Adományként sem szimpatikusabb neki a pénz, már csak azért sem, mert nehéz elszámolni vele. Tagadta a lehetőségét annak is, hogy a szentgyörgyi kórházban a boríték változtatna az ellátás minőségén, mivel az alapból, hivatalból százszázalékosan jár a betegnek, fejtette ki.
Igen lelkesen fogadta azonban a kezdeményezést a kovásznai Benedek Géza Szívkórház igazgatónője, Sporea Monica.
– Nagyon jó ötlet a zilahi kollégáké. Nálunk az emberek úgy szokták meg, hogy hozzanak, adjanak az orvosnak valamit, noha a szívem szakad meg, amikor egy-egy öreg nénike akár csak egy csokor virá­got hoz abból a kevéskéből, ami az ő nyugdíja lehet. De ők, a páciensek ettől érzik jól magukat, ez a dobozos ötlet pedig azért jó, mert nem érzik kínosan magukat, ha nem futja a hálálkodásra. Nálunk már évek óta létező gyakorlat, hogy a páciensek szabad akaratukból célirányosan, szerződés alapján szponzorizálnak valamit, például az adományukból veszünk egy hűtőt egy szobába. A perselyek bevételéből a kórház komfortját növelnénk, de főleg a felszereltségét javítanánk: modernebb eszközökre, technológiákra költenénk, egy korszerű ekográf például nagyon kellene. Már korábban is beszéltük a kollégákkal, hogy gyűjtőkampányt kellene szerveznünk. A nálunk gyakorlatozó fiatal rezidens orvosok hozzá vannak szokva az egyetemi központokban használt újabb gépekhez… Nem tudom, hogyan könyvelhetők el ezek az adományok, én csak levágott számla alapján tudom elképzelni – tette hozzá az igazgatónő. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 7:33
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Ezek a korhazat osszetevesztik a templommal.Habar sok kulombseg nincsen,ugyanis mindegy,hogy melyik perselyt rakod,az eredmeny ugyanaz,a vegen rendelheted a koporsodat! No de azert megiscsak pofatlansag a korhazak reszerol egy olyan orszagban,ahol a mutosszerszamokat szappanos vizzel fertotlenitik.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Az marhasag, hogy a paciensek ettol erzik jol magukat, francot, tiszta kenyszerbol visznek meg egy viragcsokrot is es idegesen kerdezgetik egymast a folyosokon, hogy vajon ennek annak mennyit kell adni.

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.