Mint arról már beszámoltunk, március 5-én a kilyéni új híd mellett alig negyed óra leforgása alatt 2 szekérből és egy bicikli után kötött kézi szekérből is szemetet ürítettek le. A tettes kézre kerítése érdekében riasztottuk az illetékes hatóságokat, ám furcsa válaszokat kaptunk.

Cândea Lucian, a háromszéki környezetvédelmi felügyelőség vezetője hangsúlyozta, ilyenkor a rendőrséget kell riasztani, akik tetten érhetik a szemetelőket. Kifejtette, utólag ők általában a helyi önkormányzatot szólítják fel, így tisztíttatják meg a környéket.
Máthé László, a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője szerint főként tavasszal gyakori ez a jelenség.
– Mivel legtöbbször közterületre szemetelnek, ezért a környezetvédelem a helyi önkormányzatot figyelmezteti – általában 30 napos határidőt szabnak ki –, amely a maga során a mi szolgáltatásunkat igényli (magyarán közpénzből hordatják el a hulladékot – szerk.). Sajnos, a szemetelő megússza. Ilyenkor a tetten­érés lenne hatékony, nem az utólagos feljelentés – részletezte.
A tapasztalat azt mutatja, a szekeres „szeméthordók” legtöbbször pénz ellenében szedik össze az építkezésből, tavaszi takarításból származó hulladékot.
– Ez az emberi butaságra is visszavezethető: míg sokan örülnek, hogy olcsón, mondjuk 10 lejért megszabadulnak a hulladéktól, arra nem gondolnak, hogy a szekeresek rögtön a közvetlen szomszédságukban ürítik azt ki – hívja fel a figyelmet Máthé.
A 2011/211-es törvény alapján a szemetelő magánszemélyeknek a büntetés 1–2 ezer lejt, a jogi személyeknek 20–40 ezer lejt kóstál. A bírságokat a törvény értelmében a helyi polgármesteri hivatal, illetve a környezetvédelmi felügyelőség szabhatja ki. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2017. március 20., 11:03
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Szoljon mar arrol is a sok vezeto ,hany szemelyre rottak ki buntetest.Ne csak kozoljek a birsag nagysagat.Kornyezet vedelmi biztos? Na hat ok nem azert vannak , hogy a szemeteloket megbuntessek .Ok csak a hivatal emberei akiket nekunk kutyakotelessegunk eltartani.Annyit dicserik magukat, hogy itt -ott buntettek.Miert nem szamolnak be , hogy XY ceg vagy szemelyre mekkora buntetest rottak ki?Lenne elrettento pelda.

Ajánló

Pârvan tiltakozik

Ezúttal sem volt „tehermentes” a sepsiszentgyörgyi tanács ülése, és újfent a Pro Urbe-díj odaítéléséről szóló határozattervezet váltotta ki a leghevesebb vitát. A Szent György Napok keretében adják át a kitüntetést, ám az elmúlt három évben a román városi tanácsosok bojkottálták az ünnepséget.

Jó kapcsolatok

Azt, hogy Barót és magyarországi testvérvárosa, Dabas nagyon jó kapcsolatot ápol, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén is megszervezték Dabas és Barót szakembereinek találkozóit. Három egymást követő héten három különböző szakmai összetételű csoport érkezett Barótra, tapasztalatcserére.

Felújítják az ingatlant

Átkerült a Háromszék Táncegyüttes ügykezelésébe a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdió terme, amelyet nemrég vett át a megyei önkormányzat a várostól. Egy erre vonatkozó határozatot soros ülésén fogadott el a megye képviselőtestülete.

RÖVIDEN

A tegnapi kovásznai tanács­ülésen a testület többek közt elfogadta a 2016-os költségvetési kimutatást. Bagoly Zsolt gazdasági igazgató elmondta: viszonylag jó évet zártak, ugyanis az előrelátott 24,4 millió lejnyi bevételt 99,68%-ban valósították meg, szinte a teljes összeget.

Regisztráció, aláírásgyűjtés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sátrat állít a Szent György Napok alatt, amelyben a honosított magyar állampolgárok regisztrálhatnak a 2018-as magyar országgyűlési választásokra. Ugyanott gyűjtik az aláírásokat a Kós Károly Líceum önállóságának megőrzése érdekében – hangzott el a szervezet szerdai sajtóértekezletén.

Először a történelemben

Újabb kezdeményezéssel promoválják Háromszék turisztikai látványosságait: a Blue Air légitársaság járatain. A mostani együttműködés nyomán több százezer emberhez juthat el majd az üzenet, hogy érdemes megyénkbe látogatni.

Gondot jelent a lemorzsolódás

A vidéki iskolákban szinte állandó gondot jelent a gyereklétszám, amit az is tetőzhet, ha a lakosság jelentős hányadát romák teszik ki. Az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola példája jól szemlélteti az általánosnak mondható helyzetet. Bögözi Simon igazgatóval beszélgettünk.

Kinőtte magát az IKÚ

Az Ifjúsági Klub Újfaluért Egyesületet (IKÚ) tavaly májusban jogilag is bejegyezték, így a pályázati lehetőségekkel új kapuk nyíltak, hogy a csapat még hatékonyabban kiterjeszthesse tevékenységi körét. A mikóújfalusi fiatalok szerepvállalása fontos meghatározója lehet a település jövőképének.

Kerülik, mint Jerikót

Ha az ember Kézdivásárhely központjában hagyja az autóját, néha többször körbe kell járnia a főteret, mint Józsué serege Jerikó falát, mert szinte állandón tele vannak a parkolóhelyek. A megkérdezettek szerint a zsúfoltságra a fizetéses parkolás, vagy épp a gyaloglás, biciklizés lenne a megoldás.

„Megnyernék” a kicsiket

Tegnap a kézdivásárhelyi Zarah Kids Molnár Józsiás utcai székházában mutatták be a Salvatore Egyesület Civil Licit-győztes Ovi-suli elsősegély projektjét.

Hiszik, ha látják

Megszámolni sem tudják, annyi fizetésük lesz a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyei tanácselnököknek és alelnököknek – ha hinni lehet a kormánynak. A háromszéki elöljárók nem ennyire optimisták.

Új falufelelős Szotyorban

A Magyar Polgári Pártnak (MPP) ismét van képviselője a sepsiszentgyörgyi tanácsban – mondták el a szervezet sajtóértekezletén. Miklós András Szotyor képviselőjeként vesz részt a testület rendes havi ülésein.

Olcsóbb a legelő

Barót város legutóbbi tanácsülésén a miklósvári gazdákkal való egyeztetés után úgy döntött a városvezetés, hogy csökkentik a város tulajdonában levő, bérelhető legelők díját: hektáronként 440 lejben határozták meg.

Űrlaposdi

A Kovászna megyei prefektus ismét a magyar nyelv használata ellen intézett támadást, ezúttal arra szólította fel a megyei tanácsot, hogy ne használja a magyar nyelvet a pályázati űrlapokon. Ezzel a pályázati kiírásokat sodorta volna veszélybe.

RÖVIDEN

Hosszú ideig tartó pereskedés, óvások sorozata után végre idén beindulhat a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer. Pénteken ugyanis aláírják a lécfalvi központ üzemeltetési szerződését. Tamás Sándor megyetanácselnök kiemelte, 374 nap közbeszerzés után sikerült végre pontot tenni a folyamatra, majd megjegyezte, hogy az országban 32 megyében épült ki hasonló rendszer, de eddig csak kettő indult be.