Alighogy kezdett kitavaszodni, Erdővidéken máris elindultak a falvak felé a medvék, feltehetően táplálék után kutatva. Ezúttal Középajta esett útjába az egyik bundásnak, ahol tizenegy juhot elpusztított a falutól mintegy kétszáz méterre levő karámban.
Hétfőn telefonon kaptuk az értesítést Középajtáról, hogy medvetámadás történt, a károsult egyik ismerőse kért arra, írjunk az esetről, hátha így a hatóságok jobban megmozdulnak, és tesznek valamit a vadállatok miatt egyre tarthatatlanabbá váló helyzet orvoslásáért, aminek elsősorban az állattartó gazdák látják kárát.
A károsult Nagy Iuliu fiával a nagyajtai polgármesteri hivatalnál találkoztunk, éppen a szükséges papírokat hozta a jegyzőhöz, hogy a kártérítést megkaphassák az államtól. Elmondta, a medvetámadás szombatra virradóra történt a falu közelében, ahol állataikat tartották. A medve ledöntötte a juhkosarat, és bement a háziállatok közé, tizenegyet közülük megölve.
– Elvinni nem tudott egyet sem, mert közben a kutyák előjöttek, a medve pedig az ugatásra elment – mondta.
A nyomaiból ítélve a nagyvad a falunak a Baróti-hegység felé eső keleti oldaláról közelített a kertek alatt. Korábban egy helyen még próbálkozott támadással, de ott nem jött össze neki, így jutott el Nagyékhoz.
A gazdák aggodalmát tetőzi, hogy úgy néz ki, a vad nem hagyta annyiba a dolgot, mert szombat éjjel, sőt vasárnap éjjel is visszajárt, azonban ekkor már a kutyáknak köszönhetően nem tudott a juhok közelébe férkőzni. A károsultaknak már tavaly is volt dolguk a medvével: igaz, akkor a legelőn támadott a vad, annyi különbséggel, hogy akkor a kilenc darab juhot el is vitte, nem hagyva hátra semmit, amivel bizonyítani tudták volna a támadást a gazdák, így kártérítésért sem fordultak.
Ezúttal reménykednek, hogy nem maradnak a kárral: Nagyajta jegyzője azt mondta, tapasztalataik ilyen szempontból pozitívak, vagy­is akik jelentik a kárt, azok kártérítést kapnak, még ha esetenként későre is. Tavaly Nagyajta községben tizenöt esetben jelentettek vadállatok okozta kárt a gazdák, kétszer tehenet, egyszer juhot pusztítottak el, a többi esetben terményben tettek kárt. Ám mindez­idá­ig ilyen nagyméretű kárral járó támadásra, pláné a falu közelében, nem volt példa.
Mint ismeretes, tavaly még Bukarestben is tüntettek a székelyföldi gazdák, hogy az illetékesek lépjenek a medvekárok megfékezése érdekében, országos szinten elő is írták 175 nagyragadozó kilövését, ám úgy tűnik, a helyi szinten komoly gondot jelentő medvetámadások mindettől eltekintve idén is zavartalanul folytatódnak Erdővidéken. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. március 13., 6:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Akkor a 9 darab juhot elvitte…” Mekkora mese ez. Már el is képzeltem, ahogy a medve vagy 9-et fordult, hogy mind elhordja a helyszínről a juhokat. Gondolom betette őket a hüttőszekrénybe. 🙂 A medve ösztöne az, hogy kielégítse a táplálkozási igényét, nem az, hogy 9x visszatérjen s hordja el a bárányokat. Egyet megfog, elviszi és megeszi…

 • User
  Dátum: 2018. március 13., 8:28
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az a beszed.Most nem sikerult elvigye,csak megolte a juhokat,de tavaly “akkor a kilenc darab juhot el is vitte.”Es mondjatok mar meg nekem,hogy kilenc darab juhot egy medve,vagy ket medve,vagy harom medve hogyan tud elvinni?!Talan zsakba rakta oket?!Pont a tegnap ment egy dokumentumfilm a Viasat-on,mely arrol szolt,hogy az alaszkai farmerek is ugyanilyen gondokkal kuzdenek a medve miatt,csak annyi kulombseggel,hogy nekuk fegyveruk van es joguk van leloni a joszagaikra tamado medveket.A megoldas nem a kvotavadaszat,hanem a gazdak folfegyverzese (de csakis onvedelemre,csak a medve ellen es szigoruan csak a tamado medve ellen es a fegyverviselesre vonatkozo szabalyzat szigoru betartasa mellett!).Ez lenne a helyes megoldas,ha valoban a gazdak erdekeiert lobbiztok.Es nem az amit a minap a hiradokban lattunk,hogy nehany “vadasz” lelott egy ket bocsos anyamedvet a sajat barlangjaban,mikozben ezek teli almukat aludtak.

 • User
  Dátum: 2018. március 13., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Itt egy vicc is…A vagány srác sétáltatja a harci kutyáját .Jön vele szembe egy kis Yorki,amikor találkoznak a Yorki ráugrik a másikra és széttépi.A Yorki gazdája mondja a másiknak-nagyon sajnálom,meg fogom téríteni a kárát.-Uram azt mondja meg mennyibe került ez a kutya? /6000 euró.-6000 euró?Igen 3000 volt a krokodil és 3000 a plasztikai műtét.

 • User
  Dátum: 2018. március 14., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 11

  -minek nem csinálnak a gazdák normális karámot?
  -miért nem engedélyeztetnek/használnak egy megbizható,jól müködő villany pásztórt?
  -miért nem hajlandóak fejleszteni a saját “farmjukat” modernizálni?

  …hisz kapnak támogatást az EU-tól eleget az állatokra,és jobban kellene ellenőrizni,hogy mire is forditják. Hisz egytől egyig bele hajtsák a kaszálókba,vetésekbe szerencsétlen állatokat. Volt eset,mikor saját földemen videóztam le kb,800-1000 drb-ból álló juh nyájat,jelentettem és Domnu Vasile rendőrfönök másnap 2 nagy karika sajtot hozott a bácstól személyesen mint kárpótlas…úgyhogy kérem szépen ne siránkozni és nyavajogni állat tartó marha gazdák,hanem ennek érdekében önerőből is tenni valamit.(tiporka)

 • User
  Dátum: 2018. március 19., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az lehet, hogy a medve is megjárta magát az úgynevezett erdőszeli esztenán, de a juhokat a ” csobán” és a tisztes vadászok (Brótya Zoli és fajtársai) belezték ki, hogy lehessen megalapozni a kilövést, amit majd Góga (deputat PSD) visz a minisztériumba, hogy aztán László Béla eladhassa a lesnél meglőtt medve bőret néhány ezer lejért. Szanalmas!

 • User
  Dátum: 2018. március 19., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Sajnálatos dolog, de a napokban is elnéztem, hogy az erdő széle tele volt juhokkal! A juhász és kutyái zaklatják a vadat,azok meg éhesen bemennek a faluba és sokszor ártatlan gazdák bánják meg! Villanypásztor, mozgásérzékelős reflektor, a maci elkerül!

 • User
  Dátum: 2018. március 19., 20:49
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Primitív meszeria a juhászkodás amilyen szinten nálunk művelik! Erdőn tele szeméttel az esztena környéke: üvegek, edények, rossz pajták, szétdobált gyapjú meg autógumik! Az unió nyomja pénzzel, de ebből normális épületeket kellene építsenek, vizre és higiéniára adjanak, saját földeket vegyenek és azon tartsák állataikat ne a másén!

Ajánló

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.