Alighogy kezdett kitavaszodni, Erdővidéken máris elindultak a falvak felé a medvék, feltehetően táplálék után kutatva. Ezúttal Középajta esett útjába az egyik bundásnak, ahol tizenegy juhot elpusztított a falutól mintegy kétszáz méterre levő karámban.
Hétfőn telefonon kaptuk az értesítést Középajtáról, hogy medvetámadás történt, a károsult egyik ismerőse kért arra, írjunk az esetről, hátha így a hatóságok jobban megmozdulnak, és tesznek valamit a vadállatok miatt egyre tarthatatlanabbá váló helyzet orvoslásáért, aminek elsősorban az állattartó gazdák látják kárát.
A károsult Nagy Iuliu fiával a nagyajtai polgármesteri hivatalnál találkoztunk, éppen a szükséges papírokat hozta a jegyzőhöz, hogy a kártérítést megkaphassák az államtól. Elmondta, a medvetámadás szombatra virradóra történt a falu közelében, ahol állataikat tartották. A medve ledöntötte a juhkosarat, és bement a háziállatok közé, tizenegyet közülük megölve.
– Elvinni nem tudott egyet sem, mert közben a kutyák előjöttek, a medve pedig az ugatásra elment – mondta.
A nyomaiból ítélve a nagyvad a falunak a Baróti-hegység felé eső keleti oldaláról közelített a kertek alatt. Korábban egy helyen még próbálkozott támadással, de ott nem jött össze neki, így jutott el Nagyékhoz.
A gazdák aggodalmát tetőzi, hogy úgy néz ki, a vad nem hagyta annyiba a dolgot, mert szombat éjjel, sőt vasárnap éjjel is visszajárt, azonban ekkor már a kutyáknak köszönhetően nem tudott a juhok közelébe férkőzni. A károsultaknak már tavaly is volt dolguk a medvével: igaz, akkor a legelőn támadott a vad, annyi különbséggel, hogy akkor a kilenc darab juhot el is vitte, nem hagyva hátra semmit, amivel bizonyítani tudták volna a támadást a gazdák, így kártérítésért sem fordultak.
Ezúttal reménykednek, hogy nem maradnak a kárral: Nagyajta jegyzője azt mondta, tapasztalataik ilyen szempontból pozitívak, vagy­is akik jelentik a kárt, azok kártérítést kapnak, még ha esetenként későre is. Tavaly Nagyajta községben tizenöt esetben jelentettek vadállatok okozta kárt a gazdák, kétszer tehenet, egyszer juhot pusztítottak el, a többi esetben terményben tettek kárt. Ám mindez­idá­ig ilyen nagyméretű kárral járó támadásra, pláné a falu közelében, nem volt példa.
Mint ismeretes, tavaly még Bukarestben is tüntettek a székelyföldi gazdák, hogy az illetékesek lépjenek a medvekárok megfékezése érdekében, országos szinten elő is írták 175 nagyragadozó kilövését, ám úgy tűnik, a helyi szinten komoly gondot jelentő medvetámadások mindettől eltekintve idén is zavartalanul folytatódnak Erdővidéken. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. március 13., 6:58
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Akkor a 9 darab juhot elvitte…” Mekkora mese ez. Már el is képzeltem, ahogy a medve vagy 9-et fordult, hogy mind elhordja a helyszínről a juhokat. Gondolom betette őket a hüttőszekrénybe. 🙂 A medve ösztöne az, hogy kielégítse a táplálkozási igényét, nem az, hogy 9x visszatérjen s hordja el a bárányokat. Egyet megfog, elviszi és megeszi…

  • User
    Dátum: 2018. március 13., 8:28
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Az a beszed.Most nem sikerult elvigye,csak megolte a juhokat,de tavaly “akkor a kilenc darab juhot el is vitte.”Es mondjatok mar meg nekem,hogy kilenc darab juhot egy medve,vagy ket medve,vagy harom medve hogyan tud elvinni?!Talan zsakba rakta oket?!Pont a tegnap ment egy dokumentumfilm a Viasat-on,mely arrol szolt,hogy az alaszkai farmerek is ugyanilyen gondokkal kuzdenek a medve miatt,csak annyi kulombseggel,hogy nekuk fegyveruk van es joguk van leloni a joszagaikra tamado medveket.A megoldas nem a kvotavadaszat,hanem a gazdak folfegyverzese (de csakis onvedelemre,csak a medve ellen es szigoruan csak a tamado medve ellen es a fegyverviselesre vonatkozo szabalyzat szigoru betartasa mellett!).Ez lenne a helyes megoldas,ha valoban a gazdak erdekeiert lobbiztok.Es nem az amit a minap a hiradokban lattunk,hogy nehany “vadasz” lelott egy ket bocsos anyamedvet a sajat barlangjaban,mikozben ezek teli almukat aludtak.

  • User
    Dátum: 2018. március 13., 20:29
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Itt egy vicc is…A vagány srác sétáltatja a harci kutyáját .Jön vele szembe egy kis Yorki,amikor találkoznak a Yorki ráugrik a másikra és széttépi.A Yorki gazdája mondja a másiknak-nagyon sajnálom,meg fogom téríteni a kárát.-Uram azt mondja meg mennyibe került ez a kutya? /6000 euró.-6000 euró?Igen 3000 volt a krokodil és 3000 a plasztikai műtét.

  • User
    Dátum: 2018. március 14., 13:15
    ÉRTÉKELÉS: 11

    -minek nem csinálnak a gazdák normális karámot?
    -miért nem engedélyeztetnek/használnak egy megbizható,jól müködő villany pásztórt?
    -miért nem hajlandóak fejleszteni a saját “farmjukat” modernizálni?

    …hisz kapnak támogatást az EU-tól eleget az állatokra,és jobban kellene ellenőrizni,hogy mire is forditják. Hisz egytől egyig bele hajtsák a kaszálókba,vetésekbe szerencsétlen állatokat. Volt eset,mikor saját földemen videóztam le kb,800-1000 drb-ból álló juh nyájat,jelentettem és Domnu Vasile rendőrfönök másnap 2 nagy karika sajtot hozott a bácstól személyesen mint kárpótlas…úgyhogy kérem szépen ne siránkozni és nyavajogni állat tartó marha gazdák,hanem ennek érdekében önerőből is tenni valamit.(tiporka)

  • User
    Dátum: 2018. március 19., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Az lehet, hogy a medve is megjárta magát az úgynevezett erdőszeli esztenán, de a juhokat a ” csobán” és a tisztes vadászok (Brótya Zoli és fajtársai) belezték ki, hogy lehessen megalapozni a kilövést, amit majd Góga (deputat PSD) visz a minisztériumba, hogy aztán László Béla eladhassa a lesnél meglőtt medve bőret néhány ezer lejért. Szanalmas!

  • User
    Dátum: 2018. március 19., 20:29
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Sajnálatos dolog, de a napokban is elnéztem, hogy az erdő széle tele volt juhokkal! A juhász és kutyái zaklatják a vadat,azok meg éhesen bemennek a faluba és sokszor ártatlan gazdák bánják meg! Villanypásztor, mozgásérzékelős reflektor, a maci elkerül!

  • User
    Dátum: 2018. március 19., 20:49
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Primitív meszeria a juhászkodás amilyen szinten nálunk művelik! Erdőn tele szeméttel az esztena környéke: üvegek, edények, rossz pajták, szétdobált gyapjú meg autógumik! Az unió nyomja pénzzel, de ebből normális épületeket kellene építsenek, vizre és higiéniára adjanak, saját földeket vegyenek és azon tartsák állataikat ne a másén!

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.