Alighogy kezdett kitavaszodni, Erdővidéken máris elindultak a falvak felé a medvék, feltehetően táplálék után kutatva. Ezúttal Középajta esett útjába az egyik bundásnak, ahol tizenegy juhot elpusztított a falutól mintegy kétszáz méterre levő karámban.
Hétfőn telefonon kaptuk az értesítést Középajtáról, hogy medvetámadás történt, a károsult egyik ismerőse kért arra, írjunk az esetről, hátha így a hatóságok jobban megmozdulnak, és tesznek valamit a vadállatok miatt egyre tarthatatlanabbá váló helyzet orvoslásáért, aminek elsősorban az állattartó gazdák látják kárát.
A károsult Nagy Iuliu fiával a nagyajtai polgármesteri hivatalnál találkoztunk, éppen a szükséges papírokat hozta a jegyzőhöz, hogy a kártérítést megkaphassák az államtól. Elmondta, a medvetámadás szombatra virradóra történt a falu közelében, ahol állataikat tartották. A medve ledöntötte a juhkosarat, és bement a háziállatok közé, tizenegyet közülük megölve.
– Elvinni nem tudott egyet sem, mert közben a kutyák előjöttek, a medve pedig az ugatásra elment – mondta.
A nyomaiból ítélve a nagyvad a falunak a Baróti-hegység felé eső keleti oldaláról közelített a kertek alatt. Korábban egy helyen még próbálkozott támadással, de ott nem jött össze neki, így jutott el Nagyékhoz.
A gazdák aggodalmát tetőzi, hogy úgy néz ki, a vad nem hagyta annyiba a dolgot, mert szombat éjjel, sőt vasárnap éjjel is visszajárt, azonban ekkor már a kutyáknak köszönhetően nem tudott a juhok közelébe férkőzni. A károsultaknak már tavaly is volt dolguk a medvével: igaz, akkor a legelőn támadott a vad, annyi különbséggel, hogy akkor a kilenc darab juhot el is vitte, nem hagyva hátra semmit, amivel bizonyítani tudták volna a támadást a gazdák, így kártérítésért sem fordultak.
Ezúttal reménykednek, hogy nem maradnak a kárral: Nagyajta jegyzője azt mondta, tapasztalataik ilyen szempontból pozitívak, vagy­is akik jelentik a kárt, azok kártérítést kapnak, még ha esetenként későre is. Tavaly Nagyajta községben tizenöt esetben jelentettek vadállatok okozta kárt a gazdák, kétszer tehenet, egyszer juhot pusztítottak el, a többi esetben terményben tettek kárt. Ám mindez­idá­ig ilyen nagyméretű kárral járó támadásra, pláné a falu közelében, nem volt példa.
Mint ismeretes, tavaly még Bukarestben is tüntettek a székelyföldi gazdák, hogy az illetékesek lépjenek a medvekárok megfékezése érdekében, országos szinten elő is írták 175 nagyragadozó kilövését, ám úgy tűnik, a helyi szinten komoly gondot jelentő medvetámadások mindettől eltekintve idén is zavartalanul folytatódnak Erdővidéken. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. március 13., 6:58
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Akkor a 9 darab juhot elvitte…” Mekkora mese ez. Már el is képzeltem, ahogy a medve vagy 9-et fordult, hogy mind elhordja a helyszínről a juhokat. Gondolom betette őket a hüttőszekrénybe. 🙂 A medve ösztöne az, hogy kielégítse a táplálkozási igényét, nem az, hogy 9x visszatérjen s hordja el a bárányokat. Egyet megfog, elviszi és megeszi…

 • User
  Dátum: 2018. március 13., 8:28
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az a beszed.Most nem sikerult elvigye,csak megolte a juhokat,de tavaly “akkor a kilenc darab juhot el is vitte.”Es mondjatok mar meg nekem,hogy kilenc darab juhot egy medve,vagy ket medve,vagy harom medve hogyan tud elvinni?!Talan zsakba rakta oket?!Pont a tegnap ment egy dokumentumfilm a Viasat-on,mely arrol szolt,hogy az alaszkai farmerek is ugyanilyen gondokkal kuzdenek a medve miatt,csak annyi kulombseggel,hogy nekuk fegyveruk van es joguk van leloni a joszagaikra tamado medveket.A megoldas nem a kvotavadaszat,hanem a gazdak folfegyverzese (de csakis onvedelemre,csak a medve ellen es szigoruan csak a tamado medve ellen es a fegyverviselesre vonatkozo szabalyzat szigoru betartasa mellett!).Ez lenne a helyes megoldas,ha valoban a gazdak erdekeiert lobbiztok.Es nem az amit a minap a hiradokban lattunk,hogy nehany “vadasz” lelott egy ket bocsos anyamedvet a sajat barlangjaban,mikozben ezek teli almukat aludtak.

 • User
  Dátum: 2018. március 13., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Itt egy vicc is…A vagány srác sétáltatja a harci kutyáját .Jön vele szembe egy kis Yorki,amikor találkoznak a Yorki ráugrik a másikra és széttépi.A Yorki gazdája mondja a másiknak-nagyon sajnálom,meg fogom téríteni a kárát.-Uram azt mondja meg mennyibe került ez a kutya? /6000 euró.-6000 euró?Igen 3000 volt a krokodil és 3000 a plasztikai műtét.

 • User
  Dátum: 2018. március 14., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 12

  -minek nem csinálnak a gazdák normális karámot?
  -miért nem engedélyeztetnek/használnak egy megbizható,jól müködő villany pásztórt?
  -miért nem hajlandóak fejleszteni a saját “farmjukat” modernizálni?

  …hisz kapnak támogatást az EU-tól eleget az állatokra,és jobban kellene ellenőrizni,hogy mire is forditják. Hisz egytől egyig bele hajtsák a kaszálókba,vetésekbe szerencsétlen állatokat. Volt eset,mikor saját földemen videóztam le kb,800-1000 drb-ból álló juh nyájat,jelentettem és Domnu Vasile rendőrfönök másnap 2 nagy karika sajtot hozott a bácstól személyesen mint kárpótlas…úgyhogy kérem szépen ne siránkozni és nyavajogni állat tartó marha gazdák,hanem ennek érdekében önerőből is tenni valamit.(tiporka)

 • User
  Dátum: 2018. március 19., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az lehet, hogy a medve is megjárta magát az úgynevezett erdőszeli esztenán, de a juhokat a ” csobán” és a tisztes vadászok (Brótya Zoli és fajtársai) belezték ki, hogy lehessen megalapozni a kilövést, amit majd Góga (deputat PSD) visz a minisztériumba, hogy aztán László Béla eladhassa a lesnél meglőtt medve bőret néhány ezer lejért. Szanalmas!

 • User
  Dátum: 2018. március 19., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Sajnálatos dolog, de a napokban is elnéztem, hogy az erdő széle tele volt juhokkal! A juhász és kutyái zaklatják a vadat,azok meg éhesen bemennek a faluba és sokszor ártatlan gazdák bánják meg! Villanypásztor, mozgásérzékelős reflektor, a maci elkerül!

 • User
  Dátum: 2018. március 19., 20:49
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Primitív meszeria a juhászkodás amilyen szinten nálunk művelik! Erdőn tele szeméttel az esztena környéke: üvegek, edények, rossz pajták, szétdobált gyapjú meg autógumik! Az unió nyomja pénzzel, de ebből normális épületeket kellene építsenek, vizre és higiéniára adjanak, saját földeket vegyenek és azon tartsák állataikat ne a másén!

Ajánló

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.

A nevelés a legfontosabb

Mind azt már korábban megírtuk, idén nyártól tilos a vékony és nagyon vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok behozatala Romániába, jövő év január 1-jétől pedig ezek forgalmazása is. A rendelkezést a legtöbben üdvözölték, több háromszéki gondolja úgy, hogy fölösleges a sok műanyag zacskó.

Röviden

Kiállítás a víz világnapjára Védd természetesen! – ezzel a jelmondattal hirdetett pályázatot a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal a víz világnapjára. A beérkezett munkákat Sepsiszentgyörgy főterén állítják ki. Az ENSZ és az UNESCO által rendezett víz világnapja jelmondatának megjelenítését kérte fotókon és rajzokon a vízügyi hivatal azoktól, akik beneveztek a pályázatra. Bárki jelentkezhetett, akinek a képeiben […]

Leseperték a statútumot

Ismét a román–magyar párbeszéd ellen szavaztak – állapította meg Kulcsár-Terza József annak kapcsán, hogy a képviselőház közigazgatási bizottsága tegnap 21 szavazattal kettő ellenében vita nélkül elutasította a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

Megalakult az EMÁE

A múlt héten hivatalosan is jegyezték, tehát megalakult az Erdélyi Magyar Állatorvosok Egyesülete – tájékoztatott dr. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos, az említett egyesület elnöke.

Az ár a szemetet is hozta

A napokban Erdővidéken levonult áradat megmutatta azt is, mennyire vigyázunk szülőföldünkre, mennyire vesszük komolyan az elődeink által ránk hagyott természeti örökség tisztaságát, vizeinket, életterünket. A Barót-patak mentén nagy mennyiségű pillepalack akadt „horogra”, de nemcsak a vizek mente szemetes.

Együttműködés és kisebbségvédelem

A csütörtöki kormányinfót sok szempontból tanítani lehetne politikusnak, újságírónak egyaránt. Lázár János, az Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét vezető miniszter magasiskoláját adja annak, hogy miként kell tisztán, érthetően, józanul, türelemmel, érvekkel (no, meg hatalmas háttértudással) válaszolni a néha barátságosnak nagy túlzással sem nevezhető kérdésekre. A március 15-i sajtóbeszélgetés, amelyre Antal Árpád polgármesterrel együtt hívták az újságírókat, természetesen sok szempontból rendhagyónak bizonyult: nem csak azért, mert Sepsiszentgyörgyön került rá sor, igen kötetlen körülmények közepette, de a sajtó is érdeklődéssel fordult a magyar kormány szóvivője felé, aki nem maradt adós azzal, hogy felvilágosítást adjon a magyar álláspontról néhány fontos kérdésben.

Jó úton a MSP

Már csak 15 napunk maradt, hogy elérjük a megfogalmazott célokat. A kisebbségek jogairól szóló polgári kezdeményezés (Minority Safe Pack – MSP) jó úton jár, de még kell százezer aláírás – hangoztatták az RMDSZ helyi vezetői tegnapi sajtóértekezletükön.

Elhunyt 4 nap kezelés után

Újabb életet követelt az influenzavírus a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban: az esetet tegnap erősítették meg, a nagybaconi, 65 éves beteg a szakemberek szerint nem szenvedett krónikus betegségekben, halálát tüdőgyulladás okozta.

Gyűrűzik a zászlóbotrány

A prefektus vagy a kormány helyi képviselője, nem tartja be a kormány utasításait, vagy – ami még ennél is rosszabb – nem a kormánytól kapja az utasításait – hangoztatták tegnap az RMDSZ helyi vezetői.

Röviden

Takarmánygyűjtést szerveznek Az Erdővidéket is sújtó áradások következtében kárt szenvedő gazdákat segítené a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) egy takarmánygyűjtő akcióval. Lakatos László, a HÁRIT alelnöke Erdővidéken járva azt tapasztalta, hogy nagyon sok gazda takarmánya ázott el. Az ifjúsági szervezeti úgy döntött, a gazdák segítségére siet, céljuk ezer bála: 350 széna, 350 szalma és 350 lucerna […]

„Nincs titok, csak éljük az életet”

Március 15-én köszöntötték Pákéban a száz éve Csomakőrösön született és jelenleg Kovásznán élő Ördög, lánykori nevén Antal Ilonát, aki mint elmondta: jó egészségnek örvend, és legalább a 104 éves születésnapját is meg szeretné ünnepelni, hogy megelőzze nagymamáját, aki 103 évet élt.

Mindenkinek csak adnak

Fergeteges volt a hangulat azon a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben tartott szombati találkozón, ahol a Down-szindrómások világnapja alkalmából mintegy 40–50 érintett család, 160 résztvevő jött össze ismerkedni, szórakozni, kötetlenül beszélgetni a Mozgalmas Szamaritánus Keresztyén Egyesület szervezésében. A regionális találkozóra Csíkszeredából, Udvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Kézdivásárhelyről és Brassóból érkeztek.

Ajánló

ELMARAD! A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mára, március 20-ra beharangozott rendezvénye – a Magyar Szemle folyóirat estje és Gróh Gáspár előadása – objektív okok miatt egy későbbi időpontra halasztódik. A szervezők az érdeklődők elnézését és megértését kérik.   MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.15 Hurrikán meló (am. akcióthriller, 100 p., 2018.); 16.30 A Viszkis (magy. akciófilm, […]