A baróti temető katolikus része. A fenyőfák sorsáról határozat született, az összest kivágják

A baróti temető katolikus részén az egyháztanács döntésének értelmében kivágják a fenyőfákat, lévén, hogy azok már idősek, és úgy állapították meg, hogy veszélyt jelenthetnek a sírokra. A város másik részén ugyanakkor tájseb gyógyítására készülnek, pótolnák a patakmeder-szabályozás miatt kivágott fákat.

A temető amolyan parkként is szolgálta a várost, a fenyőfák hűvös árnyékát nyáron sokan választották délutáni sétájuk színhelyéül. A sírkert képe azonban változóban: jó pár fát már kivágtak, a többi is következik.
– Az egyháztanács döntött így, a fákat nyolcvan-kilencven évesekre saccolta, és attól tartva, hogy vihar esetén kidőlve kárt okozhatnak, eltávolításukról határozott – mondta Ráduly László egyházi gondnok, hozzáfűzve, hogy most az időjárás miatt egyelőre leálltak a további munkával. – Jómagam azt szerettem volna, ha egy szakember is véleményt mond a fák állapotáról, s az egészségesek legalább megmaradnak, de a határozat úgy szól, mindegyiket ki kell vágni.

Eddig mintegy féltucatnyi fenyőfát vágtak ki a temetőből, még körülbelül ugyanannyi talpon van. Itt található egyébként egy védett cserefa is, a valamikori palkócserei erdő egyetlen, még élő, 250-300 évesre becsült tanúja – ennek nyilvánvalóan nem esik bántódása. Másrészt a Barót-pataka mentén lakók díszfák ültetésével számolnák fel az itt keletkezett „tájsebet”, ahogyan a Víz utca lakói nevezték a patakmeder szélesítés-mélyítés miatt a fák kivágása után maradt kopár martszakasz látványát.

Lázár-Kiss Barna polgármester ezzel kapcsolatban megígérte, az önkormányzat besegít a lakóknak díszfákkal, de csak annyi facsemetét ad nekik, amennyit maguk is vesznek erre a célra.
– A tapasztalat az, hogy ha közösen fektetünk be valamibe, azt jobban megbecsüli a lakosság is – magyarázta.

Részletezte példaképp, hogy bár a Kossuth utca egy részén korábban fákat ültetett az önkormányzat, volt olyan is, amelyiknek gondját viselték, másokat azonban kitörtek. Ami a patak mentét illeti, az elöljáró véleménye az volt, hogy a zöldövezet miatt különösebb aggodalomra nincsen ok, hiszen néhány évvel ezelőtt a városon kívül is ugyanúgy kivágták a fákat a patak mentén, de mostanra már ismét kezdett kiújulni ott a növényzet, és szerinte ugyanez fog történni a város között is. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A gyerekek kiszolgáltatottak

Míg a statisztikai adatok szerint csökken a felső és alsó légúti fertőzések száma, addig a megyei sürgősségi kórházban egyelőre még nem érzékelhető a járvány enyhülése.

Egy héttel az árvíz után

Megnyitották a forgalmat a 131-es megyei úton Baróttól Ágostonfalva felé is. Mindeközben azonban rossz hírek is érkeztek az erdővidékiek számára, ugyancsak a 131-es megyei úttal kapcsolatban.

Érthetetlen magánakció

Különös eset történt a nagyborosnyói Bartha Károly Általános Iskola háza táján. Nagy Csongor iskolaigazgató, bár az önkormányzat biztosította a tanintézmény számára szükséges tűzifát, tüzelőanyagot rendelt egy szent­ivánlaborfalvi cégtől, ám a számlát nem fizette ki. Végül saját zsebéből törlesztette a tartozást, aztán nyoma veszett.
A pletykák szerint Angliába ment masszőrnek.

Röviden

Húszéves a szentgyörgyi tagozat Húsz éve működik a sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskolában a Step by Step (lépésről lépésre) alternatív oktatás. Ennek örömére szombaton 11 órakor ünnepelni gyűlnek össze a Tamási Áron Színházban azok a tanítók, szülők, gyermekek, akiket ez a módszer kovácsolt egy nagy családdá. A színházban bemutatják ezt a nyitott oktatási modellt, a gyermekek kis […]

Mindenki gondja

A felsőháromszéki polgármesterek tegnapi, kézdivásárhelyi találkozóján az egyik legtöbb hozzászólást eredményező téma a kóbor ebek kérdése volt. Az elöljárókat a megbeszélésén jelenlevő Forró Béla, a Székely Kutya Klub elnöke arra kérte, hogy közösen lépjenek fel ezen gond ellen, ugyanis nemcsak Kézdivásárhelynek jelent problémát és anyagi terhet.

Nehézkes szociális ellátás

Bár a törvénykezés kiszámíthatatlansága és ellentmondásossága a segítő civil szervezetek munkáját sem teszi könnyebbé, negyedéves találkozójukon összefogva tudják segíteni egymást. Az idei első összejövetelen a vendéglátó Vöröskereszten kívül a Caritas, a Diakónia Alapítvány, a Philadelphia Pro Familia Support, a Zathurecky Berta Idősotthon és a gyermekjogvédelmi igazgatóság képviseltette magát.

Az egységes magyar nemzetért

Sepsiszentgyörgyi koncertje végén írta alá Mága Zoltán és zenekarának tagjai az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató ívet, március 21-én.

„Vastehenek” célkeresztben

Olvasóink azt kérték, járjunk utána, mennyire megbízhatóak a háromszéki „vastehenek”, milyen minőségű tejet tárolnak bennük, ki, és milyen rendszerességgel ellenőrzi ezeknek a törvényes működését.

Tegyünk Kézdiszékért!

Sokan találkozhattak Kézdivásárhelyen, március 15-én a Tegyünk Kézdiszékért! nevet viselő civil szerveződés szórólapjával, a kezdeményezés alapvető jellemzői, hogy teljes mértékben politikamentes, és minden érdeklődő előtt nyitott.

Röviden

Máris 6,4 ezer lejre bírság Március 5–19. között a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai specifikus ellenőrzéseket végeztek: közel száz egységet ellenőriztek, 5 alaklommal összesen 6,4 ezer lejre bírságoltak, továbbá 40 kilogramm élelmiszert elkoboztak (ebből 18 kg húst, 3 kg tejterméket), és 530 kilogrammot visszavontak a forgalomból. A legfőbb kihágásokként a szakemberek a piszkot, […]

Részeredmények vannak

Módosította a képviselőház a 2017/153-as törvényt, olyanformán, hogy a 20%-os béremelésből eddig kimaradt tanügyi személyzet is részesüljön abból – tájékoztatták a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) megyei képviselőit a tegnapi gyűlésükön – számolt be lapunknak rögtön Bukarestből való érkezése után Nagy Gábor szakszervezeti elnök.

Harapós kutyát fogtak be

Agresszív kóbor kutyát fogtak be Sepsiszentgyörgy központjában. Az ebet korábban bántalmazhatták, ezért – egyfajta védekezésképpen – támadt a közelébe kerülő személyekre – tudtuk meg a szépmezői kutyamenhely szakembereitől.

Új díjat is alapítottak

Örvendetes volt annyi jó közösségi programról hallani a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) tegnapi díjkiosztó ünnepségén a Zamat kávézóban, ahol Az év civil szervezete díjra benyújtott pályázatokat ismertette Bereczki Kinga elnök.

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.