A baróti temető katolikus része. A fenyőfák sorsáról határozat született, az összest kivágják

A baróti temető katolikus részén az egyháztanács döntésének értelmében kivágják a fenyőfákat, lévén, hogy azok már idősek, és úgy állapították meg, hogy veszélyt jelenthetnek a sírokra. A város másik részén ugyanakkor tájseb gyógyítására készülnek, pótolnák a patakmeder-szabályozás miatt kivágott fákat.

A temető amolyan parkként is szolgálta a várost, a fenyőfák hűvös árnyékát nyáron sokan választották délutáni sétájuk színhelyéül. A sírkert képe azonban változóban: jó pár fát már kivágtak, a többi is következik.
– Az egyháztanács döntött így, a fákat nyolcvan-kilencven évesekre saccolta, és attól tartva, hogy vihar esetén kidőlve kárt okozhatnak, eltávolításukról határozott – mondta Ráduly László egyházi gondnok, hozzáfűzve, hogy most az időjárás miatt egyelőre leálltak a további munkával. – Jómagam azt szerettem volna, ha egy szakember is véleményt mond a fák állapotáról, s az egészségesek legalább megmaradnak, de a határozat úgy szól, mindegyiket ki kell vágni.

Eddig mintegy féltucatnyi fenyőfát vágtak ki a temetőből, még körülbelül ugyanannyi talpon van. Itt található egyébként egy védett cserefa is, a valamikori palkócserei erdő egyetlen, még élő, 250-300 évesre becsült tanúja – ennek nyilvánvalóan nem esik bántódása. Másrészt a Barót-pataka mentén lakók díszfák ültetésével számolnák fel az itt keletkezett „tájsebet”, ahogyan a Víz utca lakói nevezték a patakmeder szélesítés-mélyítés miatt a fák kivágása után maradt kopár martszakasz látványát.

Lázár-Kiss Barna polgármester ezzel kapcsolatban megígérte, az önkormányzat besegít a lakóknak díszfákkal, de csak annyi facsemetét ad nekik, amennyit maguk is vesznek erre a célra.
– A tapasztalat az, hogy ha közösen fektetünk be valamibe, azt jobban megbecsüli a lakosság is – magyarázta.

Részletezte példaképp, hogy bár a Kossuth utca egy részén korábban fákat ültetett az önkormányzat, volt olyan is, amelyiknek gondját viselték, másokat azonban kitörtek. Ami a patak mentét illeti, az elöljáró véleménye az volt, hogy a zöldövezet miatt különösebb aggodalomra nincsen ok, hiszen néhány évvel ezelőtt a városon kívül is ugyanúgy kivágták a fákat a patak mentén, de mostanra már ismét kezdett kiújulni ott a növényzet, és szerinte ugyanez fog történni a város között is. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Drágul a parkolás

A jövő évtől Sepsiszentgyörgyön emelkednek a parkolási díjak, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. A parkolási díjból begyűlt összeget oktatásra, a fogyatékkal élők és a kerékpárosok támogatására fordítják. Nagyjából 800 ezer lejnyi bevétellel számolnak.

Járulékos gondok

Év végi költségvetés módosításról, illetve a 131-es út újjáépítésének pályázata kapcsán egy járulékos határozat elfogadásáról döntöttek csütörtökön a baróti tanácsosok. Emellett „járulékos” gondok is szóba kerültek.

Lesz vakációs csekk!

A turisztikai miniszter ígérete szerint az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki a közalkalmazottaknak. Ez az ígéret annyival „súlyosabb”, mint a korábbiak, hogy – állítólag – a szükséges anyagi fedezetet belefoglalták a 2018-as költségvetés tervezetébe.

Röviden

Gyereket ütött el Csütörtökön 13.30-kor a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcában történt baleset. Egy 76 éves sofőr, aki a Penny felől közlekedett a Lidl üzlet felé, egy útfestéssel és táblával is jelzett gyalogátjárón ütött el egy 9 éves gyermeket, aki szerencsére a bal térdén szerzett horzsolásokkal és ütéssel megúszta. A sofőr alkoholtesztje negatív volt, gondatlanságból elkövetett testi […]

Lemondott két tanácsos

Kézdivásárhely tanácsa tegnap tartotta idei utolsó ülését, melyen a legfontosabb döntés a jövő évtől esedékes helyi adók emelését érintette.

Elköltöztették a várostáblát

Csíkszereda irányába szerdán elhelyezték a várostáblát a korábbi helyéről a Sepsi Aréna előtti útszakaszra, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Csak” juhokat ölnek

Aránylag csendes, „medvementes” hetek voltak az elmúlt időszakban – legalábbis az Olt menti településeken. A medve Dálnokba járt be, és „csak” néhány juhot s tucatnyi baromfit pusztított el.

Januártól nyit a rendelő

Arról már írtunk, hogy a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhelyet egy orvosi rendelővel bővítették volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át késett, most úgy tűnik ez az akadály elhárult.

Baj van a hódokkal

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szervezésében kedden egész napos tanácskozáson vitatták meg, mi a teendő a környéken elszaporodott és károkat okozó hódokkal.

Nőnek a szakadékok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Röviden

Gyanús csomag az úttesten Tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedben egy, a Kolcza vendéglő mellett, az útszélen hagyott gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket. A fekete bőröndnek kinéző csomagot egy ideig kerülgették az autók, majd megjelent a rendőrség készenléti csoportja, a rendőrség és a tűzszerészek és lezárták mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől […]

Kiállta a bizalom próbáját

Kovászna Megye Tanácsának képviselőtestülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a Barótot Vargyason keresztül Hargita megyével összekötő út korszerűsítésére vonatkozó pályázat gazdasági műszaki mutatóit. A 17 kilométeres útszakasz felújítása 47 millió lejbe kerül.

Az öregség örömei

Hétfőn a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálata régiós karácsonyi ünnepségre invitálta a város közelségében élő ápoltjait. Tegnap hasonló találkozót szerveztek Kovásznán, ma az erdővidékieknek pedig Baróton.

Az óvodák megújulásáért

Egy éve indult el Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek kivitelezésére Erdélyben az RMPSZ-t kérték fel stratégiai partnerül. E program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvónők képzése is.