A baróti temető katolikus része. A fenyőfák sorsáról határozat született, az összest kivágják

A baróti temető katolikus részén az egyháztanács döntésének értelmében kivágják a fenyőfákat, lévén, hogy azok már idősek, és úgy állapították meg, hogy veszélyt jelenthetnek a sírokra. A város másik részén ugyanakkor tájseb gyógyítására készülnek, pótolnák a patakmeder-szabályozás miatt kivágott fákat.

A temető amolyan parkként is szolgálta a várost, a fenyőfák hűvös árnyékát nyáron sokan választották délutáni sétájuk színhelyéül. A sírkert képe azonban változóban: jó pár fát már kivágtak, a többi is következik.
– Az egyháztanács döntött így, a fákat nyolcvan-kilencven évesekre saccolta, és attól tartva, hogy vihar esetén kidőlve kárt okozhatnak, eltávolításukról határozott – mondta Ráduly László egyházi gondnok, hozzáfűzve, hogy most az időjárás miatt egyelőre leálltak a további munkával. – Jómagam azt szerettem volna, ha egy szakember is véleményt mond a fák állapotáról, s az egészségesek legalább megmaradnak, de a határozat úgy szól, mindegyiket ki kell vágni.

Eddig mintegy féltucatnyi fenyőfát vágtak ki a temetőből, még körülbelül ugyanannyi talpon van. Itt található egyébként egy védett cserefa is, a valamikori palkócserei erdő egyetlen, még élő, 250-300 évesre becsült tanúja – ennek nyilvánvalóan nem esik bántódása. Másrészt a Barót-pataka mentén lakók díszfák ültetésével számolnák fel az itt keletkezett „tájsebet”, ahogyan a Víz utca lakói nevezték a patakmeder szélesítés-mélyítés miatt a fák kivágása után maradt kopár martszakasz látványát.

Lázár-Kiss Barna polgármester ezzel kapcsolatban megígérte, az önkormányzat besegít a lakóknak díszfákkal, de csak annyi facsemetét ad nekik, amennyit maguk is vesznek erre a célra.
– A tapasztalat az, hogy ha közösen fektetünk be valamibe, azt jobban megbecsüli a lakosság is – magyarázta.

Részletezte példaképp, hogy bár a Kossuth utca egy részén korábban fákat ültetett az önkormányzat, volt olyan is, amelyiknek gondját viselték, másokat azonban kitörtek. Ami a patak mentét illeti, az elöljáró véleménye az volt, hogy a zöldövezet miatt különösebb aggodalomra nincsen ok, hiszen néhány évvel ezelőtt a városon kívül is ugyanúgy kivágták a fákat a patak mentén, de mostanra már ismét kezdett kiújulni ott a növényzet, és szerinte ugyanez fog történni a város között is. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 17-én, kedden a Bem József és Fortyogó utcákban, július 18-án, szerdán a Turóczi Mózes, Tóth Sámuel, Vásárhelyi Péter, Ráczok, Malom, Híd és, Rózsapalló utcákban osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Röviden

Csarnok lángolt Nagybaconban Nagybaconban pénteken reggel egy fafeldolgozó csarnok borult lángokba. Három tűzoltóautóval siettek a helyszínre a lánglovagok, illetve az eloltásban baróti önkéntesek is segédkeztek. A tűz végül a csarnok tetőszerkezetét károsította 800 négyzetméteren, ennek következtében be is omlott, így nehezítette a tűz teljes, végleges kioltását. Szerencsére emberi áldozatokat nem követelt a szerencsétlenség. Az előzetes […]

Falunapok jó hangulatban

Jókedvvel, és szép, napsütéses időben vették kezdetüket szombaton délben a nagyajtai falunapok. Úgy tűnt, a jó hangulat mindenkit elárasztott, aki délben ott volt a falu központi parkjában felállított színpad előtt, melyen sorra léptek fel a meghívott műkedvelők.

Ezúttal nem volt orrvadászat

Egyik, Erdővidéken járó olvasónk arra figyelmeztette lapunkat, hogy július 9-én, hétfőn az eső védelme alatt feltehetőleg orvvadászok puffogtattak a Bibarcfalva környékén lévő erdőkben.

Jövőre is jövök!

Nem volt egyszerű megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy 39 hátrányos helyzetű gyermeket egy hétig táboroztassanak Uzonkafürdőn, de az Életmentő kupakok Egyesület tagjainak, és számos más magánszemélynek köszönhetően mégis létrejött.

Intelmek online-ra

Országos akció részeként, a háromszéki rendőrség is bekapcsolódott az Europollal partnerségben kivitelezett, az internetes vásárlás veszélyeire figyelmeztető kampányba. Mi a panaszokra is kíváncsiak voltunk.

Ajándékba kapott pillanatok

Rendhagyó tárlat a Bilek Ferencé, mondta Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke a csütörtök esti megnyitón a vadászmúzeumban, mert a képek szerzőjével való megismerkedése után hamar kiderült, a gemenci ártéri vadon csodáit megélő és megörökítő fotós műveinek Szentgyörgyön is helye van, holott ekkor még nem is látta őket. Azt viszont már tudta, hogy Bilek irigyelhető pillanatok tanúja, illetve „ilyen fotókat készít az, akire a Nagy Öreg barátságosan ránéz hajnalban”.

Ez is Románia

Sikeresen visszaperelte Romániában a jogtalanul elvett márkanevét és emblémáját a debreceni Hajdú Gabona Zrt., amely árujának mintegy felét Románia területén, főleg Erdélyben értékesíti. A cég márkanevét egy román cég védte le és részesedést követelt.

Ötszáz állás az Unióban

Közel ötszáz állást kínál Európa valamely országában az Európai Foglalkoztatási Központ (EURES). A legtöbb munkaerőt a szolgáltatások terén keresik, Ausztriába.

Évadzáró Kovásznán

Pénteken a kovásznai városi művelődési ház Ignácz Rózsa-termében tartották az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub és a Fábián Ernő Népfőiskola közös évadzáró rendezvényét, aminek keretében Böszörményi Zoltán költő, író, szerkesztő és Mandics György tanár, költő, író mutatták be köteteiket.

Nő az igény a szájhigiéniára

Felnőttek, gyerekek egyaránt félnek a fogorvostól, viszont fontos az ellenőrzés és kezelés, és remélhetőleg egy idő után természetes lesz ez a folyamat – vélik a fogorvosok. Napjainkban sokkal több gyereket visznek ellenőrzésre, mint korábban, de a szájápoláson még van, amit javítani.

Röviden

Ojtoz ünnepel A hétvégén ojtozi napokat tartanak. Szombaton 17 órakor nyitják meg a rendezvényt, 18 órától Kusztura Sándor-koncert, 20 órától Misa-koncert, 21 órától pedig utcabál és tábortűz szórakoztatja a közönséget. Vasárnap 10 órakor megkezdődnek a labdarúgó-mérkőzések, 14 órakor begyújtanak a bográcsok alá, ezenkívül pisztrángsütéssel és egyéb kulináris különlegességekkel csábítanak. 17 órától Klára Kamila, 19 órától […]

Közel ezren Bekéért és Szőcsért

Az előző szimpátiatüntetetéshez képest jóval többen, közel ezren gyűltek össze Kézdivásárhely főterén azért, hogy kiálljanak az ún. székely terroristaper két áldozatáért, Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért. Ezúttal nem csak a barátok, hanem a magyar politikai pártok és civil szervezetek is csatlakoztak az akcióhoz.

Közvitán a tervezet

A sepsiszentgyörgyi városháza honlapján ismertették, ott vehető szemügyre, vitatható az a tervezet, amely az 1,9 tonnásnál nagyobb áruszállító és a kilenc főnél több férőhelyes személyszállító járművek parkolását tiltaná meg a város közterületein 18–6 óra között (kivétel a rakodás). A tervezet a parkolóhely- és garázsbérlők esetében is változásokat hozna.

Ösztönözni kell a gyűjtést

Az elmúlt időszakban nagy csend övezte a szelektív hulladékgyűjtés terén igencsak fontos, a környezetre nagyon káros elemek begyűjtését. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a háromszékiek hogyan viszonyulnak ehhez.