Bölönben a mellékutak karbantartására is figyelnének

Erdővidéken is az idei költségvetések elfogadásának időszakát élik az önkormányzatok. Ezúttal két község, Bölön és Bardoc elöljáróit kértük meg, vázolják idei terveiket, mire számíthatnak idén falvaiknak lakói.

Rudolf Bélának, Bölön alpolgármesterének elmondása szerint 2017-ben az oktatási intézmények fejlesztésére szánt beruházások élveznek prioriást a faluban. Azt mondta, hogy az új óvoda építését a nyárára befejezik, ősszel már abban kezdhetik a tanévet a gyermekek. Az építkezésnek egy éve fogtak neki, úgy tervezték, hogy három csoport is elférjen benne.

Másrészt a bölöni iskola épületének a manzárdosítása az a beruházás, melyet szem előtt tartanak, megvalósításával egy épületbe járhatnának az alsó és a felső tagozatos diákok is. Ugyanakkor a szennyvízvezeték-hálózat kiépítésének elkezdése szerepel még idei számításaikban, egyelőre az erre vonatkozó pályázati iratcsomónak a fejlesztési minisztériumhoz való benyújtása előtt állnak.

Bardocon a közművesítéssel már nincs gond, a község talán Háromszék szinten is azon kevesek egyike, amelynek minden falujában vezetékes víz- és szennyvízhálózat van. Bardocon két szennyvíztisztító állomás is található, az egyiket – az Erdőfülét és Bardocot kiszolgálót – már 2013-ban átadták, a másikat is hamarosan üzembe helyezik. Az ülepítők úgy vannak megoldva, hogy ha egyikkel gond akadna, a másik átveszi a funkcióját, így az olasztelekiek és a székelyszáldobosiak is használhatják már a régebbi állomást.

Nemrég lapunkban említettük, hogy Bacon község a hozzá tartozó falvakban is spórolós közvilágításra térne át. Bardocon is tervezik ezt, csakhogy itt önerőből oldanák meg az átállást. Balázsi Dénes polgármester elmondása szerint azzal jelentős összegeket takaríthatnának meg: az évi 110 ezer lejes villanyszámla helyett mindössze 35-36 ezer lejt kellene fizessenek, ráadásul úgy, hogy több lámpatest világítana a falvakban. De az idei legfontosabb beruházása a községnek a Székelyszáldoboson átvezető és a falut Bardoccal összekötő út korszerűsítése lenne, továbbá ravatalozók építését is tervezik, egyelőre Erdőfülében és Olaszteleken, de akár egy harmadiknak is nekifognának, ha a telek jogi helyzetét, melyen épülne, tisztázni tudják. Aztán az ésfalusi orvosi rendelőnél újítanának fel szolgálati lakást, iskolaépületek tetőzetét tennék rendbe: Székelyszáldoboson a Jancsó-féle iskolaépületét, továbbá az erdőfülei alsó iskoláét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.