Bölönben a mellékutak karbantartására is figyelnének

Erdővidéken is az idei költségvetések elfogadásának időszakát élik az önkormányzatok. Ezúttal két község, Bölön és Bardoc elöljáróit kértük meg, vázolják idei terveiket, mire számíthatnak idén falvaiknak lakói.

Rudolf Bélának, Bölön alpolgármesterének elmondása szerint 2017-ben az oktatási intézmények fejlesztésére szánt beruházások élveznek prioriást a faluban. Azt mondta, hogy az új óvoda építését a nyárára befejezik, ősszel már abban kezdhetik a tanévet a gyermekek. Az építkezésnek egy éve fogtak neki, úgy tervezték, hogy három csoport is elférjen benne.

Másrészt a bölöni iskola épületének a manzárdosítása az a beruházás, melyet szem előtt tartanak, megvalósításával egy épületbe járhatnának az alsó és a felső tagozatos diákok is. Ugyanakkor a szennyvízvezeték-hálózat kiépítésének elkezdése szerepel még idei számításaikban, egyelőre az erre vonatkozó pályázati iratcsomónak a fejlesztési minisztériumhoz való benyújtása előtt állnak.

Bardocon a közművesítéssel már nincs gond, a község talán Háromszék szinten is azon kevesek egyike, amelynek minden falujában vezetékes víz- és szennyvízhálózat van. Bardocon két szennyvíztisztító állomás is található, az egyiket – az Erdőfülét és Bardocot kiszolgálót – már 2013-ban átadták, a másikat is hamarosan üzembe helyezik. Az ülepítők úgy vannak megoldva, hogy ha egyikkel gond akadna, a másik átveszi a funkcióját, így az olasztelekiek és a székelyszáldobosiak is használhatják már a régebbi állomást.

Nemrég lapunkban említettük, hogy Bacon község a hozzá tartozó falvakban is spórolós közvilágításra térne át. Bardocon is tervezik ezt, csakhogy itt önerőből oldanák meg az átállást. Balázsi Dénes polgármester elmondása szerint azzal jelentős összegeket takaríthatnának meg: az évi 110 ezer lejes villanyszámla helyett mindössze 35-36 ezer lejt kellene fizessenek, ráadásul úgy, hogy több lámpatest világítana a falvakban. De az idei legfontosabb beruházása a községnek a Székelyszáldoboson átvezető és a falut Bardoccal összekötő út korszerűsítése lenne, továbbá ravatalozók építését is tervezik, egyelőre Erdőfülében és Olaszteleken, de akár egy harmadiknak is nekifognának, ha a telek jogi helyzetét, melyen épülne, tisztázni tudják. Aztán az ésfalusi orvosi rendelőnél újítanának fel szolgálati lakást, iskolaépületek tetőzetét tennék rendbe: Székelyszáldoboson a Jancsó-féle iskolaépületét, továbbá az erdőfülei alsó iskoláét.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vendégek a szállón

Ősszel az éjjeli lehűlések ellenére sem igénylik tömegesen a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló szolgáltatásait, de olyan szélsőséges esetek is akadnak, amikor az oda behúzódóknak amúgy van lakásuk, de áram, fűtés nélkül maradtak (nem tudták kifizetni a szolgáltatást), így átmenetileg a hajléktalanok között éjszakáznak.

Rendőrök testközelben

Az, hogy rendőri és csend­őri erőfitogtatással megakadályozták a magyar országzászló felvonását, azt bizonyítja, hogy Románia nem jogállam – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Nagy Gábor. A Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi területi szervezetének elnöke szerint a szervezők nem vállalhatták a karhatalmi erők esetleges erőszakos fellépésének következményeit.

RÖVIDEN

Új jobboldali ünnep A számok még nem véglegesek, de az Új Jobboldal Párt több ezer szimpatizánsa jelezte, hogy Sepsiszentgyörgyön ünnepelné idén december elsejét. Az idei lenne a negyedik alkalom, korábban magyarellenes jelszavakkal dáridóztak, idén sem lehet pozitívumra számítani. A sajtó képviselői által megkérdezett prefektusok, Sebastian Cucu és elődje, Codrin Munteanu is kitérő válaszokat adtak arra […]

Ünnepre hangolódó Réty

Rétyen egy jelentős pályázat segítségével a helyi kultúrotthon és a zeneterem felszerelése gyarapodik, viszont egy munkálat elakadása miatt a kultúrotthon felújítása stagnál.

Újfalusi vizes aggodalmak

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere (képünkön) elmondta: prioritásként kezelik a település vízhálózatának korszerűsítését, és a télre is igyekeznek különféle munkálatokkal rákészülni.

A határidő közeledik

Sepsiszentgyörgyön egyelőre még egy dokumentációt sem nyújtottak be az európai uniós forrásokból is finanszírozott hőszigetelési program keretében.

A tűzoltók kötözködnek

Úgy tűnik, még a műjégpálya előtti tér is elkészül, mire az érdeklődők használatba vehetik Kézdivásárhely új sportlétesítményét. Most a tűzoltóság köti a kereket, egyelőre nem adtak működési engedélyt.

Nemcsak matekben jók

Tegnap reggel értek haza a szombaton Budapesten megrendezett Bolyai Matematikaverseny országos szakaszán résztvevő háromszéki csapatok.

Eddig tizenkettő

November harmadik vasárnapján világnappal emlékeztünk a közlekedési balesetek áldozataira, az illetékesek országszerte tájékoztató rendezvényeket, a témához kapcsolódó akciókat tartottak. A statisztika szerint Romániában naponta átlagosan 5-6 személy veszti életét közúti balesetben.

Nincs előrelépés

Nincs előrelépés medveügyben. Bár elvben jóváhagyták néhány nagyvad kilövését azok közül, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek az emberek életére, a helyzet nem sokat változott. A témával, néhány évtizedes késéssel, a szenátusban is foglalkoztak.

RÖVIDEN

Van is, nincs is tankönyv Megbünteti a minisztérium a kiadókat, ha hétfő reggelre nem lesznek a tankönyvek az iskolákban – nyilatkozta múlt hétvégén Liviu Pop tanügyminiszter. A háromszéki iskolákba azonban tegnap reggel nem érkeztek meg a tankönyvek. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a miniszter pénteki határidőt szabott meg a kiadóknak arra, hogy a tanfelügyelőségekhez eljuttassák a […]

A világítást felszerelték

Lefektették a műfüves szőnyeget, és most zajlik az új kézdivásárhelyi sportlétesítmény játszófelületének feltöltése különleges tömítőanyaggal. A műfüves pályánál hamarosan a lelátó is elkészül.

Szentgyörgy nagyobbat kap

Sepsiszentgyörgy önkormányzata úgy döntött, átadják Kovászna és Barót városoknak a közel tíz évvel ezelőtt vásárolt két kisebb méretű korcsolyapályát. Az erre vonatkozó határozatot legutóbbi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a képviselőtestület.

Lépésről lépésre újul meg

Kis lépésekben ugyan, de idén is előrehaladt a baróti kórház ügye, az intézmény mind belföldről, mind külföldről kapott segítséget. Bár még van az év végéig, Dénes Máriával, a kórház menedzserével már lajstromba vettük a 2017-es évben történteket.

Nagy a felháborodás

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Gáll Elemér tanácsos, foglalkozására nézve gépkocsivezető-oktató tette szóvá azt a döntést, miszerint ezentúl a tanulósofőrök gyakorlati vizsgáját is Sepsiszentgyörgyön tartják.