Időről időre a Tiszta Romániáért szervezet civiljei felvetik a képviselőknek, szenátoroknak, hogy az átlagbérhez viszonyítva túl nagy a jövedelmük meg egyéb juttatásuk, s a haza, a nép szolgálata kerülhetne kevesebbe is. Talán annyiba, mint a svédeknél vagy a dánoknál, ahol igencsak megnézik, mire adják ki az adófizető állampolgárok pénzét.
Koppenhágában járva, néhány ottani honatyával beszélgetve teljesen természetesnek vették a kézhez kapott összegekkel való elszámoltatást, na meg az egészen megszorított költségvetést, amelyben a bérek nem érintik a magas egeket. És ugyanez a helyzet a svédeknél is. A Tiszta Romániáért tagjai mindig velük példálóznak, hiszen ha Romániában csak tizede valósulna meg annak, ami a svédeknél adott, meglehetősen felszökne a parlament népszerűsége.
Példakánt említjük meg, hogy a svéd parlament tagjainak 40 négyzetméteres állami legénylakás jár, amelynek egyetlen szobája alvóhelyiség, de ugyanakkor ebédlő is. Tizennyolc négyzetméteres irodában dolgoznak, nincs titkárnő, sofőr vagy szolgálati kocsi. Az egyetlen mosodába előre kell bejelentkezni, a takarítónő ismeretlen. Egy polgár meg is jegyezte: „A politikusokat én fizetem. Nem látom okát, hogy luxusra költsék az adófizető pénzét.” A polgármesternek nincs hivatalból állami, ingyenes központi irodája, a tanácsosok pedig nem kapnak havi juttatást vagy irodát.
Sajnos, példálózhatnak a dánokkal, svédekkel, miközben szenátoraink, képviselőink, kormánytagjaink, de maga az állam elnöke is inkább Brüsszel felé tekint. Na, itt már nincs olyan nagy takarékosság! Egy Godfrey Bloom nevezetű független uniós képviselő, az EP gazdasági és pénzügyi bizottságának tagja nem sokkal a Brexit előtt elmennydörögte: „Önök, uraim – az állampolgároktól eltérően – nem csak adót nem fizetnek, de egyéb pénzügyi kötelezettségeiknek sem tesznek eleget! Önök a legnagyobb vagyonmentők, pénzmosók Európában! Mégis önök ülnek itt, és okítanak másokat!” És végezetül megjegyezte: „Ha egyszer az emberek rájönnek, kik önök valójában, rövid időn belül lerohanják majd az európai parlamentet, és felkötik önöket! És igazuk lesz!”
Kár, hogy a demokrácia e legfontosabb intézményét ennyire lejáratják. És ezek a pénzéhesek – Juncker, Timmermans – jönnek hozzánk tanácsot adni.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.