Mint arról már beszámoltunk, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester sajtótájékoztatón ismerte el, hogy a városban egyre több gondot okoznak a felügyelet nélküli koldus gyermekek, ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy nem tolerálják a kéregetést. Fejleményekről érdeklődtünk.

Az elöljáró kifejtette, hogy első körben beazonosítanák a kolduló gyerekeket és szüleiket, majd elindítanak egy közmunkaszerű programot, hogy mindenféle szakképesítést mellőző munkát biztosítsanak azoknak a szülőknek, akik dolgozni szeretnének.
– Ha nem akarnak dolgozni, hanem inkább a gyerekeiket küldik koldulni, akkor ez már bűncselekménynek számít, és kérni fogjuk a hatóságokat a szülői jogok megvonására – nyomatékosította Antal.

A kijelentés számos vitát indított különféle közösségi oldalakon, lapunk az említett jogok megvonásáról érdeklődött. Mint az kiderült a Hadnagy Istvánnal, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetőjével folyatott beszélgetésünk során, az elmúlt hetekben kiskorúakat kaptak rajta kolduláson a parkban, a gyermekeket pedig a Koldus és Királyfi sürgősségi befogadóközpontba vitték az egyenruhások. Fehér Gabriella, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság irodavezetője kérdéseinkre elmondta, hogy elsőre a behozott gyermekek szüleit azonosítják, a származási helyüket derítik ki, illetve szociális ankét is indul az ügyben.

„A szülői jogok megvonása nagyon nehéz, törvényszéki procedúra. Valóban nyomós oka kell, hogy legyen ezen a jogok elvesztésének. A döntés megindokolt, és mindig a gyermek javát szolgálja” – összegzett a szakember, elárulva, hogy Háromszéken nem elterjedt, csak izolált esetekben fordult elő szülőijog-elvesztés. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. augusztus 16., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 4

  ;akik dolgozni szeretnenek” hol elsz?Amig nyomjatok a szocialist,ezek SOHA nem fognak dolgozni.Kezdin is ez a helyzet ,foleg a nagyuzletek elott.Tapodnak le az egyre agresszivabb keregetok,csak hogy itt nem zavarja oket senki.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 16., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Azt nem birom ezekbe a nagykepu polgarmasterekbe,hogy mindenkit dolgozni kuldenek de ha oket valaki befogna munkara ket lapat foldet nem tudnanak foldobni egy kocsi remorkajara.Mert ez mar csak igy megy Romaniaba,hogy azok kuldenek masokat dolgozni akik eletukbe nem dolgoztak.Uraim.A nehai Fulop atya is koldulasbol tartotta fol a szegeny gyermekeket megsegito intezmenyt.A Papa sem iteli el a koldulast,hiszen nem lopnak hanem kernek a koldusok.Ez annyit jelent,hogy aki akar az ad nekik,aki meg nem az nem.De ugy latszik,hogy itt egyesek katolikusabbak a Papanal.Ha egyaltalan katolikusok ezek,mert en nagyon ketlem,hogy azok volnanak.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 19., 12:13
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A koldulásból elég kerek összegek állhatnak elő. Elgondolkodtatható, hogy nem – e részesítik azokat, akiktől elvárjuk a nekik szökjenek. Csak a sárülés nyoma….

Ajánló

A gyerekek kiszolgáltatottak

Míg a statisztikai adatok szerint csökken a felső és alsó légúti fertőzések száma, addig a megyei sürgősségi kórházban egyelőre még nem érzékelhető a járvány enyhülése.

Egy héttel az árvíz után

Megnyitották a forgalmat a 131-es megyei úton Baróttól Ágostonfalva felé is. Mindeközben azonban rossz hírek is érkeztek az erdővidékiek számára, ugyancsak a 131-es megyei úttal kapcsolatban.

Érthetetlen magánakció

Különös eset történt a nagyborosnyói Bartha Károly Általános Iskola háza táján. Nagy Csongor iskolaigazgató, bár az önkormányzat biztosította a tanintézmény számára szükséges tűzifát, tüzelőanyagot rendelt egy szent­ivánlaborfalvi cégtől, ám a számlát nem fizette ki. Végül saját zsebéből törlesztette a tartozást, aztán nyoma veszett.
A pletykák szerint Angliába ment masszőrnek.

Röviden

Húszéves a szentgyörgyi tagozat Húsz éve működik a sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskolában a Step by Step (lépésről lépésre) alternatív oktatás. Ennek örömére szombaton 11 órakor ünnepelni gyűlnek össze a Tamási Áron Színházban azok a tanítók, szülők, gyermekek, akiket ez a módszer kovácsolt egy nagy családdá. A színházban bemutatják ezt a nyitott oktatási modellt, a gyermekek kis […]

Mindenki gondja

A felsőháromszéki polgármesterek tegnapi, kézdivásárhelyi találkozóján az egyik legtöbb hozzászólást eredményező téma a kóbor ebek kérdése volt. Az elöljárókat a megbeszélésén jelenlevő Forró Béla, a Székely Kutya Klub elnöke arra kérte, hogy közösen lépjenek fel ezen gond ellen, ugyanis nemcsak Kézdivásárhelynek jelent problémát és anyagi terhet.

Nehézkes szociális ellátás

Bár a törvénykezés kiszámíthatatlansága és ellentmondásossága a segítő civil szervezetek munkáját sem teszi könnyebbé, negyedéves találkozójukon összefogva tudják segíteni egymást. Az idei első összejövetelen a vendéglátó Vöröskereszten kívül a Caritas, a Diakónia Alapítvány, a Philadelphia Pro Familia Support, a Zathurecky Berta Idősotthon és a gyermekjogvédelmi igazgatóság képviseltette magát.

Az egységes magyar nemzetért

Sepsiszentgyörgyi koncertje végén írta alá Mága Zoltán és zenekarának tagjai az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató ívet, március 21-én.

„Vastehenek” célkeresztben

Olvasóink azt kérték, járjunk utána, mennyire megbízhatóak a háromszéki „vastehenek”, milyen minőségű tejet tárolnak bennük, ki, és milyen rendszerességgel ellenőrzi ezeknek a törvényes működését.

Tegyünk Kézdiszékért!

Sokan találkozhattak Kézdivásárhelyen, március 15-én a Tegyünk Kézdiszékért! nevet viselő civil szerveződés szórólapjával, a kezdeményezés alapvető jellemzői, hogy teljes mértékben politikamentes, és minden érdeklődő előtt nyitott.

Röviden

Máris 6,4 ezer lejre bírság Március 5–19. között a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai specifikus ellenőrzéseket végeztek: közel száz egységet ellenőriztek, 5 alaklommal összesen 6,4 ezer lejre bírságoltak, továbbá 40 kilogramm élelmiszert elkoboztak (ebből 18 kg húst, 3 kg tejterméket), és 530 kilogrammot visszavontak a forgalomból. A legfőbb kihágásokként a szakemberek a piszkot, […]

Részeredmények vannak

Módosította a képviselőház a 2017/153-as törvényt, olyanformán, hogy a 20%-os béremelésből eddig kimaradt tanügyi személyzet is részesüljön abból – tájékoztatták a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) megyei képviselőit a tegnapi gyűlésükön – számolt be lapunknak rögtön Bukarestből való érkezése után Nagy Gábor szakszervezeti elnök.

Harapós kutyát fogtak be

Agresszív kóbor kutyát fogtak be Sepsiszentgyörgy központjában. Az ebet korábban bántalmazhatták, ezért – egyfajta védekezésképpen – támadt a közelébe kerülő személyekre – tudtuk meg a szépmezői kutyamenhely szakembereitől.

Új díjat is alapítottak

Örvendetes volt annyi jó közösségi programról hallani a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) tegnapi díjkiosztó ünnepségén a Zamat kávézóban, ahol Az év civil szervezete díjra benyújtott pályázatokat ismertette Bereczki Kinga elnök.

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Fogy az idő

Aki nem regisztrált, vagy nem biztos abban, hogy korábban regisztrált-e, az térjen be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodáiba, és tegye meg, illetve ellenőrizze ezt a hétvégi határidőig. Aki nem regisztrál, az nem szavazhat a magyarországi országgyűlési választásokon – hangzott el tegnap a közös EMNP–EMNT-sajtóértekezleten.