Debreczi Zsombor Tamás Sándornak mutatja be az egyik speciális sütőgépet Fotó: Kocsis B. János

Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt – ezen a néven próbálnak új utat szabni a Kovászna megyei turizmusnak (a régiek folytatása mellett) a Kovászna megyei tanács, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal alegységei és az INdiVINO borstúdió. Az eseményre június 8–10. között kerül sor Sepsiszentgyörgy főterén.

A kettős ünnep keretén belül egy nem hivatalos, de a Kansas City Barbeque Society (KCBS) szabályai mentén zajló megmérettetésre is sor kerül, amely jövőre az amerikai verseny helyi szakaszává növi ki magát.
Tamás Sándor szerint a rendezvény jól illeszkedik abba az irányvonalba, amit néhány évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgy polgármesterével együtt fogalmaztak meg.
– Azt szeretnénk, hogy Háromszék Székelyföld turisztikai központjává váljon. Ehhez olyan rendezvényeket kell szervezni, amilyen máshol nincs, mert városnapok, színházak, táncegyüttesek máshol is vannak, de Székely vágta, nemzetközi fogathajtó-verseny, Reflex, fotó és grafikai biennále csak itt van. A gasztronómia területén is vannak egyedi rendezvényeink, mint a kürtőskalács, vagy a kolbásztöltő fesztivál, és ilyen lesz ez is: az ország első barbecue fesztiválja, amely „nemzetköziesíti” ezt a folyamatot – sorolta a megyei tanács elnöke.
Az INdiVINO Wine & BBQ másfél évvel ezelőtt kapcsolódott be a magyarországi KCBS versenybe. Debreczi Zsombor, az borstúdió tulajdonosa szerint több ezer éves múltja van a barbecue-zásnak, földbe ásott gödörben, 10–12 óra alatt füstön készítettek hagyományos barbecue-t. Ennek modern változata pedig a mai gépekkel, horizontális és vertikális füstölésű, illetve a kínaiak által kifejlesztett tojás alakú szmókerekkel történik. A KCBS a világ első számú barbecue-szervezeteként 30 éve működik, és 20 ezer tagot számlál a világ minden részén, 500 versenyt tudva maga mögött – mondta el a KCBS bírói képesítéssel rendelkező vállalkozó.
Debreczi elmondta, teljesen összeillő a barbecue és az AgroFeszt, hiszen ebben az ágazatban négyféle húst – csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy – sütnek, amelyeket a helyi termelőktől is be tudnak szerezni.
A megmérettetésre Románia és Magyarország területén működő cégek által képviselt csapatok jelentkezhetnek – éppen ennek szervezésében ügyködött Falvai János, az INdiVINO BBQ csapat séfje, aki Budapestről online jelentkezett be a sajtóértekezletre. Elmondása szerint 10–12 csapatra lehet számítani, ebből 4–5 érkezik Magyarországról.
A versenyzők öt kategóriában (csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy, és meglepetés kategória) küzdenek meg a legjob­baknak járó díjért. Természetesen koncertek és fellépők is színesítik a programot.
– A fesztivál egyedülálló Romániában, bízunk benne, hogy nemcsak a megye, Székelyföld, hanem a távolabbi térségek érdeklődőit is megszólítjuk— hangsúlyozta Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke.
A rendezvény részletei és a folyamatosan bővülő programja a www.bbqfestival.ro oldalon érhető el.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. május 17., 16:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Megint egy olyan termek , aminek a nevet az idosebb korosztaly ki sem tudja ejteni! Kellenek ezek a hetvegi zsibvasarok? A tanacselnoknek meg a polgarmesternek ilyesmiben teljesen ki is merul a fantaziaja. Majmolas! Kinek van kedve , penze , minden hetvegen valami hulyesegen resztvenni? Akiknek lenne nem ott fognak tolongani. Foglalkozzanak mar ertelmesebb dolgokkal is , amik az emberek javara valnanak nem pedig nehanynak a zsebere!!

  • User
   Dátum: 2018. május 17., 21:46
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Miért kéne minden az idősebb korosztálynak szóljon? Mindenki hangoztatja, hogy a fiatalok-e a jövő, de bármi történik, ami esetleg őket jobban megfogja, mint egy 50 éves zenekar koncertje, már egyből azzal jövünk, h a nyudíjasok így s a nyudíjasok úgy..
   Ezek a rendezvények az emberek javára vannak, hiszen promózzák (jajj, bocsánat, ezt sem értik) – reklámozzák, népszerűsítik a régiót.

 • User
  Dátum: 2018. május 18., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ha a fiataloké a jövő, muszáj nekik idegen nyelven szóljon? Értem, hogy lehet hívni a sült húst bárbekúnak is, de könyörgöm, olyan szép a magyar nyelv, muszáj szétbárbekúrni?

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.