Debreczi Zsombor Tamás Sándornak mutatja be az egyik speciális sütőgépet Fotó: Kocsis B. János

Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt – ezen a néven próbálnak új utat szabni a Kovászna megyei turizmusnak (a régiek folytatása mellett) a Kovászna megyei tanács, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal alegységei és az INdiVINO borstúdió. Az eseményre június 8–10. között kerül sor Sepsiszentgyörgy főterén.

A kettős ünnep keretén belül egy nem hivatalos, de a Kansas City Barbeque Society (KCBS) szabályai mentén zajló megmérettetésre is sor kerül, amely jövőre az amerikai verseny helyi szakaszává növi ki magát.
Tamás Sándor szerint a rendezvény jól illeszkedik abba az irányvonalba, amit néhány évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgy polgármesterével együtt fogalmaztak meg.
– Azt szeretnénk, hogy Háromszék Székelyföld turisztikai központjává váljon. Ehhez olyan rendezvényeket kell szervezni, amilyen máshol nincs, mert városnapok, színházak, táncegyüttesek máshol is vannak, de Székely vágta, nemzetközi fogathajtó-verseny, Reflex, fotó és grafikai biennále csak itt van. A gasztronómia területén is vannak egyedi rendezvényeink, mint a kürtőskalács, vagy a kolbásztöltő fesztivál, és ilyen lesz ez is: az ország első barbecue fesztiválja, amely „nemzetköziesíti” ezt a folyamatot – sorolta a megyei tanács elnöke.
Az INdiVINO Wine & BBQ másfél évvel ezelőtt kapcsolódott be a magyarországi KCBS versenybe. Debreczi Zsombor, az borstúdió tulajdonosa szerint több ezer éves múltja van a barbecue-zásnak, földbe ásott gödörben, 10–12 óra alatt füstön készítettek hagyományos barbecue-t. Ennek modern változata pedig a mai gépekkel, horizontális és vertikális füstölésű, illetve a kínaiak által kifejlesztett tojás alakú szmókerekkel történik. A KCBS a világ első számú barbecue-szervezeteként 30 éve működik, és 20 ezer tagot számlál a világ minden részén, 500 versenyt tudva maga mögött – mondta el a KCBS bírói képesítéssel rendelkező vállalkozó.
Debreczi elmondta, teljesen összeillő a barbecue és az AgroFeszt, hiszen ebben az ágazatban négyféle húst – csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy – sütnek, amelyeket a helyi termelőktől is be tudnak szerezni.
A megmérettetésre Románia és Magyarország területén működő cégek által képviselt csapatok jelentkezhetnek – éppen ennek szervezésében ügyködött Falvai János, az INdiVINO BBQ csapat séfje, aki Budapestről online jelentkezett be a sajtóértekezletre. Elmondása szerint 10–12 csapatra lehet számítani, ebből 4–5 érkezik Magyarországról.
A versenyzők öt kategóriában (csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy, és meglepetés kategória) küzdenek meg a legjob­baknak járó díjért. Természetesen koncertek és fellépők is színesítik a programot.
– A fesztivál egyedülálló Romániában, bízunk benne, hogy nemcsak a megye, Székelyföld, hanem a távolabbi térségek érdeklődőit is megszólítjuk— hangsúlyozta Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke.
A rendezvény részletei és a folyamatosan bővülő programja a www.bbqfestival.ro oldalon érhető el.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. május 17., 16:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Megint egy olyan termek , aminek a nevet az idosebb korosztaly ki sem tudja ejteni! Kellenek ezek a hetvegi zsibvasarok? A tanacselnoknek meg a polgarmesternek ilyesmiben teljesen ki is merul a fantaziaja. Majmolas! Kinek van kedve , penze , minden hetvegen valami hulyesegen resztvenni? Akiknek lenne nem ott fognak tolongani. Foglalkozzanak mar ertelmesebb dolgokkal is , amik az emberek javara valnanak nem pedig nehanynak a zsebere!!

  • User
   Dátum: 2018. május 17., 21:46
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Miért kéne minden az idősebb korosztálynak szóljon? Mindenki hangoztatja, hogy a fiatalok-e a jövő, de bármi történik, ami esetleg őket jobban megfogja, mint egy 50 éves zenekar koncertje, már egyből azzal jövünk, h a nyudíjasok így s a nyudíjasok úgy..
   Ezek a rendezvények az emberek javára vannak, hiszen promózzák (jajj, bocsánat, ezt sem értik) – reklámozzák, népszerűsítik a régiót.

 • User
  Dátum: 2018. május 18., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ha a fiataloké a jövő, muszáj nekik idegen nyelven szóljon? Értem, hogy lehet hívni a sült húst bárbekúnak is, de könyörgöm, olyan szép a magyar nyelv, muszáj szétbárbekúrni?

Ajánló

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.

Fekete-tenger: rakétát lőtt ki az orosz flotta

Éles rakétát indított, majd több lövéssorozatot is leadott a Fekete-tengeren az orosz Grigorivics Admirális fregatt. A Kreml nyilatkozata szerint a lövöldözés egy hadgyakorlat része volt: most tesztelték először a Kalibr nevű (kaliber) – hadihajók és más felszíni célpontok ellen kifejlesztett rakétát.   A Fekete-tengeri orosz flotta közleménye sikeres operációról számolt be. Eszerint a fregatt által […]

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.