Már az év elején bajban van a kézdivásárhelyi városháza, ugyanis hosszú évek óta az első alkalom, hogy még a bérezés is késik az önkormányzat alkalmazottai számára. Az ok: nincs költségvetés, és úgy tűnik, hogy a büdzsé a megnőtt kiadások miatt semmire sem lesz elég.

Bokor Tibor polgármester nagyon pesszimista a 2018-as esztendőt illetően: a városháza bevételei az új pénzügyi törvény miatt jelentős csorbulást szenvedtek, hiszen csökkent a jövedelmi adó, és a tíz százalékos adóemelés is csak minimálisan pótolja az ebből származó kiesést. Emellett megemelték a közszférában dolgozók béreit, ami újabb kihívás elé állítja az önkormányzatokat. Sok lehetőségük nincs: hogy a fizetéseket biztosítani tudják, a beruházásoktól kell pénzt elcsípni.

A központi pénzhiányt már az előrejelzi, hogy a Vágóhíd utcában 2017-ben elvégzett munkálatok után járó 1,3 millió lejt – novemberben letett számlák után – sem kapták meg, és választ sem kaptak azon érdeklődésükre, hogy mikor törleszt Bukarest, hogy az önkormányzat a maga részéről fizetni tudjon a kivitelezőnek.

– A 2018-as költségvetést ugyan nem ismerjük részleteiben, de nagyon borúlátó vagyok a tekintetben, hogy beruházásokra jut-e pénzünk – közölte az elöljáró.

Mindezek tükrében azt is megkérdeztük, mi fog történni a Vasút utcával? A polgármester elmondta: ebben a felállásban nem lesz könnyű dolog a céget rábírni, hogy ingyen dolgozzon.
– Amennyiben látjuk, hogy Bukarest nem tesz eleget az ígéreteinek, akkor kölcsönt veszünk fel, és mindenképpen megoldjuk a Vasút és a Molnár Józsiás utcák felújítását. Sajnos, ez azt jelenti, hogy más fejlesztésre semmi pénzünk nem marad, ha ehhez kell folyamodjunk – közölte Bokor.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 11

  De azert az utszeli ketujjnyis iszapot az aszfaltrol csak fol kellene soportetni,mert ritkan latni Europaban egy ilyen varost ahol kiaszfaltazott uton nyakig iszapban kell jarni.Es meg valami.Buntetest adni minden olyan jarmunek,mely udvarokbol,szantofoldekrol es temetokertekbol kerekeivel kihordja a sarat az aszfaltutra! Na latjatok,hogy mibol lehet penzt csinalni.Es ezen buntetesek jogosak lennenek,mert minden olyen jarmuvezeto aki nem tud vigyazni a varos tisztasagara az megerdemli a buntetest.Ezt a nemeteknel is igy csinaljak uraim!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Emeljék az adókat a csillagos égig és az megold mindent! Így van ez ha udemerés fizika tanárt raktak polcra! 1 város vezetését minimum közgazdász vagy jógász kellene betöltse természetesen versenyvizsgával!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 15:39
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Érdekes, míg Rácz volt a polgi, az rmdsz-esek arról papoltak, mily na Kézdivásárhely pénzügyi bevétele. Hová tünt e pénz? Nem látszik a városon a sok beleölt pénz. Nem muszáj akorára emelni a fizukat. Nekünk sem emelik.

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.