Már az év elején bajban van a kézdivásárhelyi városháza, ugyanis hosszú évek óta az első alkalom, hogy még a bérezés is késik az önkormányzat alkalmazottai számára. Az ok: nincs költségvetés, és úgy tűnik, hogy a büdzsé a megnőtt kiadások miatt semmire sem lesz elég.

Bokor Tibor polgármester nagyon pesszimista a 2018-as esztendőt illetően: a városháza bevételei az új pénzügyi törvény miatt jelentős csorbulást szenvedtek, hiszen csökkent a jövedelmi adó, és a tíz százalékos adóemelés is csak minimálisan pótolja az ebből származó kiesést. Emellett megemelték a közszférában dolgozók béreit, ami újabb kihívás elé állítja az önkormányzatokat. Sok lehetőségük nincs: hogy a fizetéseket biztosítani tudják, a beruházásoktól kell pénzt elcsípni.

A központi pénzhiányt már az előrejelzi, hogy a Vágóhíd utcában 2017-ben elvégzett munkálatok után járó 1,3 millió lejt – novemberben letett számlák után – sem kapták meg, és választ sem kaptak azon érdeklődésükre, hogy mikor törleszt Bukarest, hogy az önkormányzat a maga részéről fizetni tudjon a kivitelezőnek.

– A 2018-as költségvetést ugyan nem ismerjük részleteiben, de nagyon borúlátó vagyok a tekintetben, hogy beruházásokra jut-e pénzünk – közölte az elöljáró.

Mindezek tükrében azt is megkérdeztük, mi fog történni a Vasút utcával? A polgármester elmondta: ebben a felállásban nem lesz könnyű dolog a céget rábírni, hogy ingyen dolgozzon.
– Amennyiben látjuk, hogy Bukarest nem tesz eleget az ígéreteinek, akkor kölcsönt veszünk fel, és mindenképpen megoldjuk a Vasút és a Molnár Józsiás utcák felújítását. Sajnos, ez azt jelenti, hogy más fejlesztésre semmi pénzünk nem marad, ha ehhez kell folyamodjunk – közölte Bokor.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 11

  De azert az utszeli ketujjnyis iszapot az aszfaltrol csak fol kellene soportetni,mert ritkan latni Europaban egy ilyen varost ahol kiaszfaltazott uton nyakig iszapban kell jarni.Es meg valami.Buntetest adni minden olyan jarmunek,mely udvarokbol,szantofoldekrol es temetokertekbol kerekeivel kihordja a sarat az aszfaltutra! Na latjatok,hogy mibol lehet penzt csinalni.Es ezen buntetesek jogosak lennenek,mert minden olyen jarmuvezeto aki nem tud vigyazni a varos tisztasagara az megerdemli a buntetest.Ezt a nemeteknel is igy csinaljak uraim!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Emeljék az adókat a csillagos égig és az megold mindent! Így van ez ha udemerés fizika tanárt raktak polcra! 1 város vezetését minimum közgazdász vagy jógász kellene betöltse természetesen versenyvizsgával!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 15:39
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Érdekes, míg Rácz volt a polgi, az rmdsz-esek arról papoltak, mily na Kézdivásárhely pénzügyi bevétele. Hová tünt e pénz? Nem látszik a városon a sok beleölt pénz. Nem muszáj akorára emelni a fizukat. Nekünk sem emelik.

Ajánló

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.

Iskola-felújítás Barátoson

Heteken belül elkezdődik a barátosi Bibó József Általános Iskola jelenleg is használt, valamint a régi épületének a teljes körű felújítása – tudtuk meg Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől.

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.