Már az év elején bajban van a kézdivásárhelyi városháza, ugyanis hosszú évek óta az első alkalom, hogy még a bérezés is késik az önkormányzat alkalmazottai számára. Az ok: nincs költségvetés, és úgy tűnik, hogy a büdzsé a megnőtt kiadások miatt semmire sem lesz elég.

Bokor Tibor polgármester nagyon pesszimista a 2018-as esztendőt illetően: a városháza bevételei az új pénzügyi törvény miatt jelentős csorbulást szenvedtek, hiszen csökkent a jövedelmi adó, és a tíz százalékos adóemelés is csak minimálisan pótolja az ebből származó kiesést. Emellett megemelték a közszférában dolgozók béreit, ami újabb kihívás elé állítja az önkormányzatokat. Sok lehetőségük nincs: hogy a fizetéseket biztosítani tudják, a beruházásoktól kell pénzt elcsípni.

A központi pénzhiányt már az előrejelzi, hogy a Vágóhíd utcában 2017-ben elvégzett munkálatok után járó 1,3 millió lejt – novemberben letett számlák után – sem kapták meg, és választ sem kaptak azon érdeklődésükre, hogy mikor törleszt Bukarest, hogy az önkormányzat a maga részéről fizetni tudjon a kivitelezőnek.

– A 2018-as költségvetést ugyan nem ismerjük részleteiben, de nagyon borúlátó vagyok a tekintetben, hogy beruházásokra jut-e pénzünk – közölte az elöljáró.

Mindezek tükrében azt is megkérdeztük, mi fog történni a Vasút utcával? A polgármester elmondta: ebben a felállásban nem lesz könnyű dolog a céget rábírni, hogy ingyen dolgozzon.
– Amennyiben látjuk, hogy Bukarest nem tesz eleget az ígéreteinek, akkor kölcsönt veszünk fel, és mindenképpen megoldjuk a Vasút és a Molnár Józsiás utcák felújítását. Sajnos, ez azt jelenti, hogy más fejlesztésre semmi pénzünk nem marad, ha ehhez kell folyamodjunk – közölte Bokor.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 11

  De azert az utszeli ketujjnyis iszapot az aszfaltrol csak fol kellene soportetni,mert ritkan latni Europaban egy ilyen varost ahol kiaszfaltazott uton nyakig iszapban kell jarni.Es meg valami.Buntetest adni minden olyan jarmunek,mely udvarokbol,szantofoldekrol es temetokertekbol kerekeivel kihordja a sarat az aszfaltutra! Na latjatok,hogy mibol lehet penzt csinalni.Es ezen buntetesek jogosak lennenek,mert minden olyen jarmuvezeto aki nem tud vigyazni a varos tisztasagara az megerdemli a buntetest.Ezt a nemeteknel is igy csinaljak uraim!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Emeljék az adókat a csillagos égig és az megold mindent! Így van ez ha udemerés fizika tanárt raktak polcra! 1 város vezetését minimum közgazdász vagy jógász kellene betöltse természetesen versenyvizsgával!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 15:39
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Érdekes, míg Rácz volt a polgi, az rmdsz-esek arról papoltak, mily na Kézdivásárhely pénzügyi bevétele. Hová tünt e pénz? Nem látszik a városon a sok beleölt pénz. Nem muszáj akorára emelni a fizukat. Nekünk sem emelik.

 • User
  Dátum: 2018. január 12., 8:38
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Racsmester utan epult jo par parkolo , mujegpalya, ez az(ipari parkok ulepito, inkubator, jatszoterek, stb.). A fizukat nem helyben emelik hanem a kormany az elen az ormany Tudoseval. De minegy ezt a varost mindig az allando nyivogas jellemezte. A sart kihordokat meg kellene ereszteni ezert van peldaul Csernaton fele annyi baleset.

Ajánló

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.

Két év alatt befejeznék

Idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón. A helyi és a megyei önkormányzat vezetői erről szerdán egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két testület operatív megbeszélést.

Napok alatt gyorssegély

Ritkán látott összefogást váltott ki annak a kétéves kislánynak az esete, akit szilveszter napján utaltak be a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, hogy kiderüljön: daganattal kell műteni. A hazai egészségügyi rendszer állapota miatt, egy bukaresti kitérő után Budapestre kényszerültek a szülők, hogy a neuroblasztómával diagnosztizált Imreh Kincsőt kezeltessék.

Magabiztosan és büszkén

Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több rendezvénnyel is készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester közös sajtótájékoztatón számoltak be a Híres háromszékiek a centenárium évében címmel indított éves program céljáról.

Ránk szakadt a hó!

Háromszéken tegnap délre tettek minden utat járhatóvá, miután az úttestre dőlt fák miatt közel tíz órára leállt a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Bálványos között. A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tűzoltók 75 kisebb-nagyobb útra dőlt fát daraboltak fel és távolítottak el.

„Akasztottak erdeje”a téren

A magyar pártok, az EMNT és a MERT Egyesület támogatásával szervezett tüntetést tegnap a szentgyörgyi főtéren a Sepsiszéki Székely Tanács.
Gazda Zoltán sepsiszéki elnök szólt először a mintegy 200 jelenlévőhöz, akik a magukkal hozott székely zászlókkal jelezték, nem félemlíthetők meg.

Öt bocs már extrém

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.

Nem kell sorba állni!

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.

Inkább temetünk

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.

Félgőzzel előre

Félgőzzel, de azért mégiscsak előre megyünk – összegezte az idei kilátásokat Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere elmondta: az adózásban bevezetett változások következtében mintegy 300 ezer lejjel kap kevesebbet a község, mint tavaly.

Újraépítenék az Olt-hidat

Az idén megvalósítandó munkálatokról érdeklődtünk Fodor Imrétől, Illyefalva polgármesterétől, aki az utópisztikus nagy álmok helyett inkább a reális, kézzel fogható tervekről számolt be.
Az elöljáró elmondta, sikerült finanszírozási szerződést kötniük az Országos Fejlesztési Alappal, ennek tükrében, a kormány által finanszírozott helyi fejlesztési program keretében az Olt-hidat építenék újjá.

Néhol összeesnek az éhségtől

Decembertől márciusig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a különböző gyűjtőakciók eredményeként összegyűlt pénzből vásárolt tartós élelmiszert, tisztálkodószert, esetenként ruhát és bútort juttatnak el rászoruló családoknak. Időnként – egyre többször – olyan esetekkel találkoznak, amelyek kérdések tucatját veti fel.

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]