Már az év elején bajban van a kézdivásárhelyi városháza, ugyanis hosszú évek óta az első alkalom, hogy még a bérezés is késik az önkormányzat alkalmazottai számára. Az ok: nincs költségvetés, és úgy tűnik, hogy a büdzsé a megnőtt kiadások miatt semmire sem lesz elég.

Bokor Tibor polgármester nagyon pesszimista a 2018-as esztendőt illetően: a városháza bevételei az új pénzügyi törvény miatt jelentős csorbulást szenvedtek, hiszen csökkent a jövedelmi adó, és a tíz százalékos adóemelés is csak minimálisan pótolja az ebből származó kiesést. Emellett megemelték a közszférában dolgozók béreit, ami újabb kihívás elé állítja az önkormányzatokat. Sok lehetőségük nincs: hogy a fizetéseket biztosítani tudják, a beruházásoktól kell pénzt elcsípni.

A központi pénzhiányt már az előrejelzi, hogy a Vágóhíd utcában 2017-ben elvégzett munkálatok után járó 1,3 millió lejt – novemberben letett számlák után – sem kapták meg, és választ sem kaptak azon érdeklődésükre, hogy mikor törleszt Bukarest, hogy az önkormányzat a maga részéről fizetni tudjon a kivitelezőnek.

– A 2018-as költségvetést ugyan nem ismerjük részleteiben, de nagyon borúlátó vagyok a tekintetben, hogy beruházásokra jut-e pénzünk – közölte az elöljáró.

Mindezek tükrében azt is megkérdeztük, mi fog történni a Vasút utcával? A polgármester elmondta: ebben a felállásban nem lesz könnyű dolog a céget rábírni, hogy ingyen dolgozzon.
– Amennyiben látjuk, hogy Bukarest nem tesz eleget az ígéreteinek, akkor kölcsönt veszünk fel, és mindenképpen megoldjuk a Vasút és a Molnár Józsiás utcák felújítását. Sajnos, ez azt jelenti, hogy más fejlesztésre semmi pénzünk nem marad, ha ehhez kell folyamodjunk – közölte Bokor.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 11

  De azert az utszeli ketujjnyis iszapot az aszfaltrol csak fol kellene soportetni,mert ritkan latni Europaban egy ilyen varost ahol kiaszfaltazott uton nyakig iszapban kell jarni.Es meg valami.Buntetest adni minden olyan jarmunek,mely udvarokbol,szantofoldekrol es temetokertekbol kerekeivel kihordja a sarat az aszfaltutra! Na latjatok,hogy mibol lehet penzt csinalni.Es ezen buntetesek jogosak lennenek,mert minden olyen jarmuvezeto aki nem tud vigyazni a varos tisztasagara az megerdemli a buntetest.Ezt a nemeteknel is igy csinaljak uraim!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Emeljék az adókat a csillagos égig és az megold mindent! Így van ez ha udemerés fizika tanárt raktak polcra! 1 város vezetését minimum közgazdász vagy jógász kellene betöltse természetesen versenyvizsgával!

 • User
  Dátum: 2018. január 11., 15:39
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Érdekes, míg Rácz volt a polgi, az rmdsz-esek arról papoltak, mily na Kézdivásárhely pénzügyi bevétele. Hová tünt e pénz? Nem látszik a városon a sok beleölt pénz. Nem muszáj akorára emelni a fizukat. Nekünk sem emelik.

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]