Szent­györgytől a szépmezői kör­forgalomig három vadat jelző táblát számoltunk, mostantól Dálnok felé is elkelne néhány, medvés, ha van

Miután egyre korábban sötétedik, egyre több (kóbor) kutyát, macskát, nyulat gázolnak el a gépkocsik, sőt az őzek, vaddisznók, legutóbb pedig a medvék is felkerültek az „áldozatok” listájára. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy ki fizeti meg ilyenkor az autókban keletkezett, sokszor egyáltalán nem csekély kárt.

Télen, amikor a gépkocsi elejét borító szpojler meg van fagyva, egy kandúrral való ütközés is „lerobbanthatja” az autó elejét, egy nagyobb testű állattal, legyen az ló, tehén, esetleg őz, vagy vaddisznóval való ütközés azonban télen-nyáron komoly kárt tehet az autóban – mondják a szakemberek. Az állatokkal való ütközésre nem terjed ki a kötelező felelősségbiztosítás (RCA) – mondja Pethő István. A Millenium biztosító brókere emlékeztet, az RCA csak a tulajdonos által a másik autóban okozott kárt téríti meg, illetve fizet, ha testi sértést okozott a biztosított.

– Az állatokkal való ütközést csak a Casco-biztosítás fedezi. Ilyen a tulajdonosok mintegy 20 százalékának van. Ebben az esetben a biztosító, az okozott kár függvényében, a szerződésben rögzített keretösszegig kártérítést fizet. Ezt követően eldöntheti, a körülmények és a kifizetett kártétel függvényében, hogy megpróbálja-e jogi úton behajtani az összeget az állat tulajdonosán, vagy felügyelőjén – mondja a szakember.

A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha a szabadon hagyott állat balesetet okoz, akkor a tulajdonos a felelős, vagy pedig az, akire az állat felügyelete rá van bízva. Egy kutya esetében a tulajdonos a felelős, egy tehén esetében – elvben – a tehénpásztor.
– A tehénpásztort a legtöbb esetben nehéz lenne elővenni, mert annak ritkán van tisztességes szerződése – mondja Fodor István. A bodoki polgármester szerint, akinek bőven akadnak gondjai az Oltszemen áthaladó országúton sétáló tehenek miatt, úgy véli, „attól, hogy Bélát lehívják az erdő alól, s rábíznak 20 tehenet, még nem lesz hivatalos pásztor”, tehát ha a tehén balesetet okozna, a gazda lenne a felelős.– Ez is csak akkor van így azonban, ha nincs kitéve a figyelmeztető jel. Ha a falu végén ott van a háromszögű tábla, amely állatokra figyelmeztet, akkor a felelősség a sofőré, és örvendhet, ha nem neki kell megfizetnie az elgázolt tehenet – véli a polgármester.

Ugyanez a helyzet a vadállatokkal is. Ha figyelmeztető tábla van az út mellett, a gépjárművezetőé a felelősség. A vadászokon nincs, amit „keresni”, mert a vadállomány az államé, a vadászokra nincs átruházva őrzésük felelőssége – véli Fodor, aki a bodoki vadásztársaság elnöke is. Az egyik leggyakoribb esetre, a kóbor kutyákra, „nem tudott, mit mondani”. A törvény ugyan előírja: a polgármesteri hivatal kötelessége, hogy összeszedje, beoltassa, eltartsa (csak azt nem mondja, hogy miből), de arról nincs szó, hogy a tulajdonukban lenne – állítja a polgármester. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. október 11., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Majd az úgynevezett állatvédő ONG-k tagjai, akik medvét inkább TV-ben jobb esetben állatkertben láttak, majd megtérítik a macik által okozott kárt.

 • User
  Dátum: 2017. október 11., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Na ide figyelj te nagykepu.Kulfoldon,ha vadallatot utsz el(fokeppen ott ahol figyelmezteto tabla jelzi ezek jelenletet),azonnal koteles vagy rendorseget hivni es TE fizeted a buntetest,mert a figyelmezteto tabla ellenere,figyelmetlenul vezettel.Az a tabla azert van kiteve,hogy lassitsal es figyelmes legyel!Ti taho majmok azt szeretnetek,ha a medve vagy oz a zsebebe nyulna es o fizetne nektek.Vezessetek ovatosan tahokaim(fokeppen azok akik kozuletek penzert vettetek a jogsit!),mert evente 96 halalos aldozatot okoz Romaniaban a figyelmetlen vezetes meg a rossz minosegu utak,es ezek nem allatok,hanem emberszabasu majmok,azaz TAHOK!

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 12:16
  ÉRTÉKELÉS: -10

  Apukam, ha kicsit es lenne fogalmad a torvenyekrol, akkor nem hordanal ossze ennyi marhasagot. Tabla ide-vagy oda, ha a tehenet elutod a tulajdonost terheli feleloseg, megha minden 5 meterre is van tabla kiteve. Aztan, ha aki epp vigyazott a tehenekere, alkalmazottja a tulajnak, akkor eggyertelmu, hogy a tulaj behajthatja a kart rajta.
  Masreszt pedig nemcsak kulfoldon vagy koteles kihivni a rendorseget, hanem itthon is, abban az esetben ha vadallatot utsz el. Ami a karrendezest illetve a buntetest illeti, azt valoban a vetkes sofor allja, jobbik esetben az auton keletkezett kart allja a felulbiztosito, marhogyha bevan biztositva az autod.

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 19:53
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Bebiztositatlan autoval egy civilizalt,Europai Uniohoz tartozo orszagban nem jarnak.Vagy legalabbis igy kene ez legyen.Ami a kommentet illeti a tahokrol,az egy csapda volt.Zarojelbe meg volt jegyezve,hogy azokra a nagykepu idiotakra ervenyes akik penzert vettek a jogsikat!Tehat a becsuletesen vizsgazo es a forgalmiszabalyokat betartokra nem ervenyes a sertegetes!De amint lathatjatok a minuszokbol,9 TAHO bele is setalt a csapdankba.Ez eleg sok a 26 szavazobol itelve.Na ezert van ennyi baleset Romaniaba!En szemely szerint azokat kuldenem sittre akik penzert eladjak minden idiotanak a soforkonyvet.Ok a legnagyobb gyilkosok ebben az orszagban!Mert aki nem kepes a torvenyeket es forgalmi szabalyokat megtanulni az nem erdemli meg,hogy konyve legyen.Es az ilyen elobb vagy utobb balesetet fog okozni.

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 20:33
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Ejnye, milyen csapdákat állítasz, most jól megfogtál néhány gyanútlan embert! Azt mondd meg éppen, két csapda között, hogy miért nem teszel a pont és vessző után szóközt? Tudod, talán tagoltabb és olvashatóbb lenne a szöveged. Hacsak épp nem tahókat akarsz ismét fogni. Na, és az ékezetet sem ártana használni, hogy a tahók is el tudják olvasni amit írtál. Igen, tudom, te már annyira tudsz idegen nyelven, hogy nincs magyar billentyűzeted, olyan csak a tahóknak van. Még néha talán egyet is tudnék érteni azzal, amit írtál, ha magyarul lenne írva. Jaj, és vigyázz, mit válaszolsz, mert ez is csapda! Nehogy becsípje valamelyik érzékeny szervedet!

 • User
  Dátum: 2017. október 13., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az a masik kommentelo,mely legutobbi kommentjeben francianak tartja magat,az aztan helyesen tud irni.Tudod melyikrol beszelek,arrol kinek a magyarok tortenelme a kisujjaban van csak eppen nem tudni irni helyes magyar.De amint latom ennek minden suletlen kommentjet kiirjatok.Itt nincs cenzura.Irod,hogy meg neha egyet is tudnal erteni azzal amit irok,ha helyesen lenne irva.Melyik kommentjeimmel ertessz egyet?!Azokkal melyeket megcenzuraztok? Vagy talan azokkal a “zs” betus kommentekkel melyeket ki sem irtok az oldalra?!

Ajánló

Nagylelkű testvértelepülés

Szerda délelőtt a kézdivásárhelyi Manócska Napközi Otthonban Terézváros küldöttsége fejlesztő játékokat adott át a speciális igényű gyerekek számára.

Sikeres jogi fejtágító

Minden résztvevője sikeresnek ítélte a diákok jogi ismereteinek kibővítését célzó múlt heti akciót, amelynek során ügyészek, bírók, ügyvédek, közjegyzők önkéntesként tartottak órát az iskolákban.

Sztrájkra készül a Sanitas

Bár egészen tudományos-fantasztikus számokat lehet hallani, hogy mennyi lett egy orvos fizetése, úgy tűnik, ez nem oldja meg az egészségügyi rendszeren belül évek óta fennálló konfliktust. A Sanitas szakszervezeti szövetség ismét sztrájkról beszél.

Fogyasztóvédelmi világnap

Március 15-e a fogyasztóvédelmi világnap, amikor a vásárlók jogaira hívják fel a figyelmet, amelyeket olykor nem ismernek el a kereskedelmi egységek. A kihágásokat minden esetben jelenteni kell, figyelmeztet a fogyasztóvédelem.

Röviden

Próbaérettségi Hétfőn a középiskolai XI. és XII. osztályok megkezdik az idei próbaérettségit. Első nap románból, 20-án magyar nyelv és irodalomból, 21-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 22-én a választott tantárgyból írnak dolgozatot, utolsó nap csak a végzősök. Eredményeket március 30-án közölnek.  Új buszjáratok Új szállítócég, a Transbus Kft. indít ettől a héttől napi buszjáratot a […]

Japán IT-oktatás megyénkben

Az Oktatásügyi Minisztérium és a japán kormány partnerségének köszönhetően hatvan tehetséggondozó központ nyílik az országban az informatika iránt érdeklődő középiskolásoknak. A szigorú szelekciót követően Kovászna megyében kettő ilyen is lesz.

Nagy víz Köpec közelében

Csütörtökön az Olt magas vízállása miatt olyan helyzet állt elő Barót és Köpec között, amilyenre legutóbb több mint negyven éve volt példa: a visszafolyt, illetve erre átfolyt Kormos-patak az egész térséget elárasztotta, a 131-es megyei út járhatatlanná vált, a véczeri emlékműnél a március 15-i megemlékezést sem lehetett megtartani. Köpec falu közben gátszakadástól rettegett és retteg még mindig, szerencsére lapzártánkig ez nem következett be.

Rombolt az árvíz megyeszerte

Bizonytalanság, kétségbeesés, rácsodálkozás, kíváncsiság: körülbelül ezekkel a szavakkal lehet leírni a megyében kedden éjszaka és szerdán lapzártáig uralkodó, az áradások miatti hangulatot. A megyeszékhelyi tűzoltókat nem csupán Sepsiszentgyörgyön, hanem számos más településen is bevetették: kiderült, hogy vészhelyzetben 20 kökösbácsteleki gazdaságot áldoznának fel a hatóságok, csakhogy több százat megmentsenek.

Röviden

Gyilkosság Uzonban Rövid időn belül el is kapta a rendőrség azt a férfit, aki élettársa 65 éves édesanyját ölte meg kedden Uzonban. Az egyenruhásokat a 112-es hívószámon riasztották, akik a helyszínen, egy uzoni háznál egy 65 éves nő holttestére bukkantak. Az áldozaton látható külsérelmi nyomok láttán (súlyos, halált okozó fejsérülése volt) vizsgálatot indítottak a halál […]

Politika vagy jog?

Tegnap Kovászna megye prefektusa két közleményt is eljuttatott a sajtóhoz arról, hogy mind a sepsiszentgyörgyi, mind a kézdivásárhelyi polgármestert egyenként 5000 lejre bírságolta a 2001/1157-es kormányhatározat 24. cikkelyének megfelelően, amiért nem tetetett ki román zászlót a magyar mellé az 1994/75-ös törvénynek megfelelően, mely rendelkezés az idegen zászlók használatát is szabályozza.

Bodvajban és a Nyergestetőn

Bodvajban, a vaskohónál idén már 11. alkalommal emlékeztek a résztvevők az 1848–49-es szabadságharc hőseire, bátor elődeinkre. A kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum diákjai és tanárai a Nyergestetőn, a Bod Péter Tanítóképző a tanintézmény udvarán hajtott fejet a hősök előtt.

Nagyok között

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület március 7-11. között Háromszéket népszerűsítette a Berlini Nemzetközi Turisztikai Börzén (ITB Berlin). A világ vezető idegenforgalmi kiállításán 5 kontinens több mint 180 országa képviseletében 10.000 kiállító és 160.000 látogató vett részt.

Nehézkes a füzetkitöltés

Háromszéken egyre népszerűbbek a napszámosok, az alkalmazók lassan hozzászoknak ehhez a foglalkoztatási formához – derült ki az Ördög Lajossal, a megyei munkafelügyelőség vezetőjével folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Húzós hetek a tanügyben

Ritkán rendezünk országos döntőt a tantárgy­olimpiának, hiszen kicsi megye vagyunk, az infrastruktúra sem adott 300-400 tanuló ellátásához, a finanszírozás is problémás, most azonban lehetőség nyílott egyszerre három (kisebb kaliberű) tantárgyverseny megszervezésére – mondta Kiss Imre kedden, azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, melyen az érintett szaktanfelügyelők is jelen voltak.

Játszóház nyílt Baróton

Barótról az utóbbi időben kevés újdonságszámba menő történésről tudósíthattunk. Március 11-től viszont, egy új vállalkozásnak köszönhetően a 12 éven aluli gyermekeknek a tavasz eljövetelével is van, ahol együtt szórakozniuk, van, ahol hasznosan, mozogva töltsék az időt: megnyílt a Zsibongó Játszóház.