Szent­györgytől a szépmezői kör­forgalomig három vadat jelző táblát számoltunk, mostantól Dálnok felé is elkelne néhány, medvés, ha van

Miután egyre korábban sötétedik, egyre több (kóbor) kutyát, macskát, nyulat gázolnak el a gépkocsik, sőt az őzek, vaddisznók, legutóbb pedig a medvék is felkerültek az „áldozatok” listájára. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy ki fizeti meg ilyenkor az autókban keletkezett, sokszor egyáltalán nem csekély kárt.

Télen, amikor a gépkocsi elejét borító szpojler meg van fagyva, egy kandúrral való ütközés is „lerobbanthatja” az autó elejét, egy nagyobb testű állattal, legyen az ló, tehén, esetleg őz, vagy vaddisznóval való ütközés azonban télen-nyáron komoly kárt tehet az autóban – mondják a szakemberek. Az állatokkal való ütközésre nem terjed ki a kötelező felelősségbiztosítás (RCA) – mondja Pethő István. A Millenium biztosító brókere emlékeztet, az RCA csak a tulajdonos által a másik autóban okozott kárt téríti meg, illetve fizet, ha testi sértést okozott a biztosított.

– Az állatokkal való ütközést csak a Casco-biztosítás fedezi. Ilyen a tulajdonosok mintegy 20 százalékának van. Ebben az esetben a biztosító, az okozott kár függvényében, a szerződésben rögzített keretösszegig kártérítést fizet. Ezt követően eldöntheti, a körülmények és a kifizetett kártétel függvényében, hogy megpróbálja-e jogi úton behajtani az összeget az állat tulajdonosán, vagy felügyelőjén – mondja a szakember.

A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha a szabadon hagyott állat balesetet okoz, akkor a tulajdonos a felelős, vagy pedig az, akire az állat felügyelete rá van bízva. Egy kutya esetében a tulajdonos a felelős, egy tehén esetében – elvben – a tehénpásztor.
– A tehénpásztort a legtöbb esetben nehéz lenne elővenni, mert annak ritkán van tisztességes szerződése – mondja Fodor István. A bodoki polgármester szerint, akinek bőven akadnak gondjai az Oltszemen áthaladó országúton sétáló tehenek miatt, úgy véli, „attól, hogy Bélát lehívják az erdő alól, s rábíznak 20 tehenet, még nem lesz hivatalos pásztor”, tehát ha a tehén balesetet okozna, a gazda lenne a felelős.– Ez is csak akkor van így azonban, ha nincs kitéve a figyelmeztető jel. Ha a falu végén ott van a háromszögű tábla, amely állatokra figyelmeztet, akkor a felelősség a sofőré, és örvendhet, ha nem neki kell megfizetnie az elgázolt tehenet – véli a polgármester.

Ugyanez a helyzet a vadállatokkal is. Ha figyelmeztető tábla van az út mellett, a gépjárművezetőé a felelősség. A vadászokon nincs, amit „keresni”, mert a vadállomány az államé, a vadászokra nincs átruházva őrzésük felelőssége – véli Fodor, aki a bodoki vadásztársaság elnöke is. Az egyik leggyakoribb esetre, a kóbor kutyákra, „nem tudott, mit mondani”. A törvény ugyan előírja: a polgármesteri hivatal kötelessége, hogy összeszedje, beoltassa, eltartsa (csak azt nem mondja, hogy miből), de arról nincs szó, hogy a tulajdonukban lenne – állítja a polgármester. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. október 11., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Majd az úgynevezett állatvédő ONG-k tagjai, akik medvét inkább TV-ben jobb esetben állatkertben láttak, majd megtérítik a macik által okozott kárt.

 • User
  Dátum: 2017. október 11., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Na ide figyelj te nagykepu.Kulfoldon,ha vadallatot utsz el(fokeppen ott ahol figyelmezteto tabla jelzi ezek jelenletet),azonnal koteles vagy rendorseget hivni es TE fizeted a buntetest,mert a figyelmezteto tabla ellenere,figyelmetlenul vezettel.Az a tabla azert van kiteve,hogy lassitsal es figyelmes legyel!Ti taho majmok azt szeretnetek,ha a medve vagy oz a zsebebe nyulna es o fizetne nektek.Vezessetek ovatosan tahokaim(fokeppen azok akik kozuletek penzert vettetek a jogsit!),mert evente 96 halalos aldozatot okoz Romaniaban a figyelmetlen vezetes meg a rossz minosegu utak,es ezek nem allatok,hanem emberszabasu majmok,azaz TAHOK!

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 12:16
  ÉRTÉKELÉS: -10

  Apukam, ha kicsit es lenne fogalmad a torvenyekrol, akkor nem hordanal ossze ennyi marhasagot. Tabla ide-vagy oda, ha a tehenet elutod a tulajdonost terheli feleloseg, megha minden 5 meterre is van tabla kiteve. Aztan, ha aki epp vigyazott a tehenekere, alkalmazottja a tulajnak, akkor eggyertelmu, hogy a tulaj behajthatja a kart rajta.
  Masreszt pedig nemcsak kulfoldon vagy koteles kihivni a rendorseget, hanem itthon is, abban az esetben ha vadallatot utsz el. Ami a karrendezest illetve a buntetest illeti, azt valoban a vetkes sofor allja, jobbik esetben az auton keletkezett kart allja a felulbiztosito, marhogyha bevan biztositva az autod.

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 19:53
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Bebiztositatlan autoval egy civilizalt,Europai Uniohoz tartozo orszagban nem jarnak.Vagy legalabbis igy kene ez legyen.Ami a kommentet illeti a tahokrol,az egy csapda volt.Zarojelbe meg volt jegyezve,hogy azokra a nagykepu idiotakra ervenyes akik penzert vettek a jogsikat!Tehat a becsuletesen vizsgazo es a forgalmiszabalyokat betartokra nem ervenyes a sertegetes!De amint lathatjatok a minuszokbol,9 TAHO bele is setalt a csapdankba.Ez eleg sok a 26 szavazobol itelve.Na ezert van ennyi baleset Romaniaba!En szemely szerint azokat kuldenem sittre akik penzert eladjak minden idiotanak a soforkonyvet.Ok a legnagyobb gyilkosok ebben az orszagban!Mert aki nem kepes a torvenyeket es forgalmi szabalyokat megtanulni az nem erdemli meg,hogy konyve legyen.Es az ilyen elobb vagy utobb balesetet fog okozni.

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 20:33
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Ejnye, milyen csapdákat állítasz, most jól megfogtál néhány gyanútlan embert! Azt mondd meg éppen, két csapda között, hogy miért nem teszel a pont és vessző után szóközt? Tudod, talán tagoltabb és olvashatóbb lenne a szöveged. Hacsak épp nem tahókat akarsz ismét fogni. Na, és az ékezetet sem ártana használni, hogy a tahók is el tudják olvasni amit írtál. Igen, tudom, te már annyira tudsz idegen nyelven, hogy nincs magyar billentyűzeted, olyan csak a tahóknak van. Még néha talán egyet is tudnék érteni azzal, amit írtál, ha magyarul lenne írva. Jaj, és vigyázz, mit válaszolsz, mert ez is csapda! Nehogy becsípje valamelyik érzékeny szervedet!

 • User
  Dátum: 2017. október 13., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az a masik kommentelo,mely legutobbi kommentjeben francianak tartja magat,az aztan helyesen tud irni.Tudod melyikrol beszelek,arrol kinek a magyarok tortenelme a kisujjaban van csak eppen nem tudni irni helyes magyar.De amint latom ennek minden suletlen kommentjet kiirjatok.Itt nincs cenzura.Irod,hogy meg neha egyet is tudnal erteni azzal amit irok,ha helyesen lenne irva.Melyik kommentjeimmel ertessz egyet?!Azokkal melyeket megcenzuraztok? Vagy talan azokkal a “zs” betus kommentekkel melyeket ki sem irtok az oldalra?!

Ajánló

Figyelnek a reptérre

A megyei tanács rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy 6000 lejjel támogatják az Andrei Mureşanuan Színház november elején zajló Dbutan-T fesztivál megszervezését, és a megyetanácselnök beszélt a brassói reptér ügyéről is.

Irány a Bodoki-hegység!

A Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központnak köszönhetően elkészült a Bodoki-havasok teljes turistaútvonalának kijelölése, ami GPS-szel is elérhető, 17 turista ösvényt jelent 170 km hosszú szakaszon.

„Húsz év rólunk – értük”

Nagylélegzetű rendezvénnyel, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartott konferenciával ünnepelte tegnap a Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság fennállásának huszadik évfordulóját, 20 év rólunk – értük címmel.

Röviden

Díjazzák az év vállalkozóit Huszonnegyedik alkalommal díjazza a legeredményesebb háromszéki cégeket a kereskedelmi és iparkamara. Pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroomban több mint 1100 kiemelkedő eredményt elért céget díjaznak. Idén első alkalommal kap oklevelet az év leg­innovatívabb háromszéki vállalkozása, és az év háromszéki gazdasági újságírója is.  Mentorokat keresnek Vállalkozói iskolát indít a Háromszéki Ifjúsági […]

Tüntet a Sanitas

Tüntetést tart ma délelőtt a fővárosban a Sanitas Szakszervezeti Szövetség, amiért a kormány halogatja az egészségügyi és a szociális ellátórendszer gondjainak megoldását. A megmozduláson 130 Kovászna megyei dolgozó is részt vesz.

Minden jó, ha a vége jó

Nem lett igazuk azoknak, akik sáros őszt, járhatatlan utat, járdákat jósoltak a baróti, az alakja miatt csak Kifli-negyedként emlegetett városrész lakóinak, hiszen némi huzavona után igaz, de a munkálat most már a mindenki által várva várt végkifejlet felé közeledik.

Bicikliút-gondok Szentgyörgyön

Olvasónk arra panaszkodott, Sepsiszentgyörgyön kevés a bicikliút és sáv, illetve ami van, az is fejetlenül lett kialakítva. A férfi egy helyi sportoló megbírságolása kapcsán tette fel a kérdést, hogy a központi parkban miért nem lehet kerékpározni.

Röviden

Jelen volt az őrangyala Hétfő délután szerencsés módon ütközött egy kamionnal az a vigyázatlan sofőr, aki a tejgyári úton kifelé haladva a városból úgy kanyarodott balra a Csíki utcába, hogy nem adott elsőbbséget a szembejövő haszonjárműnek. Személyi sérülés nem történt a balesetben, de az autóvezető 6 büntetőpontot kapott, és két hónapra elvették a jogosítványát. Részeg […]

A város is támogatja a sportot

A megyei tanács után Sepsiszentgyörgy képviselőtestülete is tegnapi rendkívüli ülésén fogadta el a sportprogramok finanszírozási feltételeire, követelményeire és módszertanára vonatkozó szabályzatot a sporttörvény előírásai alapján. Ez azt jelenti, hogy a város is kiírhatja az élsport támogatására szánt pályázatot.

Ismét büntettek

A háromszéki fogyasztóvédelem munkatársai szeptemberben nem kevesebb mint 121 ellenőrzésen vettek részt, továbbá 26 panaszt jegyeztek fel, vizsgáltak ki.

Szemkiszúrás a kilövési kvóta

Minden este bejár a medve Sepsibükszádra, az emberek félnek kimenni a házból – írja szerkesztőségünknek címzett levelében Bács Márton Csaba. A sepsibükszádi polgármester szerint ebben a formában a sokat emlegetett kilövési engedély csak „szemkiszúrás”.

40-en felül a donorok száma

Múlt héten, október 12-én a megyei vérközpont munkatársainak részvételével szerveztek nagyszabású váradási kampányt a kézdivásárhelyi municípiumi kórházban. Az eredmény, azaz 42 alkalmasnak talált véradó jónak mondható, tudtuk meg az illetékesektől.

Sokrétű adatbázis készül

Idén nyáron 941 középiskolás és szakiskolás végzős regisztrált a munkaerő-foglalkoztatási hivatalban, közülük azokat várják a pénteken megrendezendő állásbörzére, akik nem mentek (nappali tagozatra) egyetemre. A börzét országos szinten megrendezik – számolt be a sajtónak Kelemen Tibor igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján.

Egy minimálbér nyaralásra

Elfogadta a szenátus hétfői plenáris ülésén az üdülési jegyek kiosztására vonatkozó, 2017/46-os sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet. Egyes szakemberek szerint ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni.

Akcióban a SMURD

Idén – az első kilenc hónapban – a háromszéki rohammentők nem kevesebb mint 1998 alkalommal szálltak terepre, ebből 1987 orvosi eset volt, illetve 11 alkalommal közúti balesetek során a roncsok közé szorult áldozatot kellett kimenteniük. Arra voltunk kíváncsiak, milyen esetekben kérték legtöbbször a segítségüket.