Igazságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak! – ismét előkerültek a bannerek

Szombaton 18 órakor Beke István és Szőcs Zoltán baráti köre szimpátiatüntetést tartott Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobornál. Az eseményen helyi és magyarországi politikusok is részt vettek, illetve a Székely Nemzeti Tanács is képviseltette magát.

A tüntetést megelőzően, csütörtök este a Hobbi Cserebere Klub székhelyén megbeszélést tartottak a szimpatizánsok. Azon Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, Fejér László Ödön szenátor, Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke, Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke, Fekete Miklós, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke, Ferencz Attila, az EMNT kézdiszéki elnöke, Bálint József, az EMNP megyei elnöke, Balázs Attila, az EMNP megyei alelnöke és kezdeményezőként lapunk munkatársa, Bedő Zoltán is részt vett. A mintegy negyven érdeklődő jelenlétében dőlt el, hogy szombaton egy kisebb helyi tüntetést tartanak, illetve csütörtökön egy nagyobbat, és ha nem érnek el eredményt, akkor folytatják a tiltakozás-sorozatot.
A megbeszélésen Beke Csilla, István felesége elmondta: még nem kapták meg a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéktől az indoklást, és annak hiányában nem tudják megtenni a Romániában lehetséges utolsó jogi lépést, az ügyészi óvást. Amennyiben azzal sem érnek el semmit, akkor a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnál tesznek panaszt, ahol vélhetően gyorsított eljárásra lehet számítani, lévén, hogy az elítéltek már börtönben ülnek.
A szombati szimpátiatüntetésen, az ágyúöntő szobra körül mint­egy kétszázan gyűltek össze. Jelen volt Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, Kulcsár-Terza József RMDSZ-es képviselő, Fejér László Ödön szenátor, Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének több képviselője.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi szóvivője, Tóth Bálint elöljáróban elmondta: nem gondolta volna, hogy ismét elő kell venniük azokat a bannereket, amiket még akkor készítettek, mikor Beke és Szőcs vizsgálati fogságban volt. „Abban a hitben ringattuk magunkat, hogy ez az ügy lezárult, István és Zoltán végre szabadok lesznek, a román igazságszolgáltatás megtalálja a józan eszét, és rendbe teszi ezt az ügyet” – mondta Tóth, hozzátéve: bár a román pártok sok mindenben nem egységesek, de egyben igen, akkor, amikor össze kell zárniuk a magyarság ellen. A magyarságnak is egységesnek kell lennie, össze kell fogni a jogainkért, az elítéltekért. Aki nem jött el, otthon maradt, az sincs biztonságban – hangsúlyozta.
Felszólalt továbbá Gaudi-Nagy Tamás, kifejtve: régóta figyeli és segíti a két székely hazafi ügyét, és szomorúnak tartja, hogy a pozsonyi csata 1111. évfordulójára időzítették a gyalázatos justizmordot, ami Bekéékkel történt. Reményt keltő volt azon bejelentése, miszerint a magyar kormány illetékesei jelenleg kiemelten foglalkoznak az üggyel. Az utána felszólaló Kulcsár-Terza hangsúlyozta: Erdély nem létezik magyarok és székelyek nélkül, de ami történik ma, az elfogadhatatlan. „Holnap elvisznek tíz, száz magyart, de mindenkit nem tudnak elvinni. Ki kell állnunk gyerekeinkért, a jövőnkért” – mondotta a képviselő, aki fiával jelent meg a szimpátiatüntetésen.
Felszólalt még Sorbán Attila Örs, Izsák Balázs SZNT-elnök és Beke Csilla is. Ez utóbbi Istvánnak az utolsó tárgyaláson elhangzott szavait idézte fel, hangsúlyozva, férje két és fél év alatt folyamatosan kiállt ártatlansága mellett. Hozzátette: továbbra is teljes felmentést kérnek, és nevük, becsületük helyreállítását. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]

Árvízi bajok a mezőn

Mintegy 850 hektárnyi területen tett kárt az árvíz, ami sokkal kevesebb, mint amennyire „első ijedtségünkben” számítottunk – mondta el Könczei Csaba. A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője mindent összevetve úgy véli: „aránylag jól megúsztuk” az elmúlt néhány hét erősen csapadékos időszakát.

Egy fehér, egy fekete

Tegnapi lapszámunkban dicsértük meg a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy figyelve a periférián levő területekre is, kaszálják a város végén levő területeket. Most megrovásban részesítjük őket: a volt IFET területén levő ipari park úgy néz ki, mint a dzsungel, felvette a gyom.

Reneszánsz világ Miklósváron

Hétfőn Reneszánsz kastélynapok vették kezdetüket a miklósvári Kálnoky-kastélynál. A szervezők a rendezvénnyel az idei Mátyás király emlékév előtt tisztelegnek közművelődési, irodalmi és művészeti programokkal, kiállításokkal.

Hitelesítik az aláírásokat

254 871 MSPI – európai kisebbségvédelmi kezdeményezés-aláírást hitelesített a román belügyminisztérium az áprilisban leadott több mint háromszázezerből. A döntéssel bizonyossá vált: meglesz az egy millió aláírás, amit a kezdeményezők a FUEN-nel közösen az Európai Bizottság asztalára letehetnek.

Az erkölcsi győztes

Franciaország 4–2 arányú győzelmével ért véget az Oroszországban lezajlott labdarúgó világbajnokság. Erkölcsi szempontból azonban vitathatatlanul a horvát válogatott kerekedett felül, labdakezelésből, emberi tartásból, szerénységből és küzdeni tudásból egyaránt jelesre vizsgázván. Ugyanakkor a stadionokban jelen lévő, illetve a képernyők előtt szurkoló honfitársaik magatartása azonos volt a játékosokéval, így az elismerés a nemzet egészét illeti. Meggyőződésem szerint […]

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 19-én, csütörtökön 32–50-es Udvarterekben osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Talán a jövő kedvezőbb lesz

Ha erőltetjük, akkor mégiscsak megejthető az összehasonlítás, de eredménye lehangoló. Nem kedvez az időjárás, de még minden megváltozhat – reménykednek a strand üzemeltetői Sepsiszentgyörgyön.

Csiga, poloska károsít

Sok eső esett a napokban, örvendenek a gombászok, kevésbé a kiskerttulajdonosok a sok csigának, mely ilyenkor éli világát. Ráadásul a spanyolcsiga mellett egyéb új és invazív kártevők is megjelentek az utóbbi években a kertekben, ezekről is kérdeztük a szakembert, hathatós segítséget remélve. A Sapientia kertészmérnöki tanszékének tanársegédjét, Szabó Károly-Attilát faggattuk a védekezés, ellentámadás lehetőségeiről.

Röviden

Haladék adóbevallásra Még további két hét áll rendelkezésükre azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot. A kormány az egységes adóbevallások leadásának határidejét július 31-ig hosszabbította meg, tudatta közleményben a közpénzügyi igazgatóság. A határidő kitolását azzal indokolják, hogy […]

Sohasem lesz rend?

A sepsiszentgyörgyi fizetéses parkolók esetében egyre ritkábbak a kihágások, ám a járdán parkolás továbbra is fejtörést okoz az egyenruhásoknak: a helyi rendőrség napi rendszerességgel oszt ki bírságokat.