Igazságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak! – ismét előkerültek a bannerek

Szombaton 18 órakor Beke István és Szőcs Zoltán baráti köre szimpátiatüntetést tartott Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobornál. Az eseményen helyi és magyarországi politikusok is részt vettek, illetve a Székely Nemzeti Tanács is képviseltette magát.

A tüntetést megelőzően, csütörtök este a Hobbi Cserebere Klub székhelyén megbeszélést tartottak a szimpatizánsok. Azon Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, Fejér László Ödön szenátor, Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke, Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke, Fekete Miklós, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke, Ferencz Attila, az EMNT kézdiszéki elnöke, Bálint József, az EMNP megyei elnöke, Balázs Attila, az EMNP megyei alelnöke és kezdeményezőként lapunk munkatársa, Bedő Zoltán is részt vett. A mintegy negyven érdeklődő jelenlétében dőlt el, hogy szombaton egy kisebb helyi tüntetést tartanak, illetve csütörtökön egy nagyobbat, és ha nem érnek el eredményt, akkor folytatják a tiltakozás-sorozatot.
A megbeszélésen Beke Csilla, István felesége elmondta: még nem kapták meg a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéktől az indoklást, és annak hiányában nem tudják megtenni a Romániában lehetséges utolsó jogi lépést, az ügyészi óvást. Amennyiben azzal sem érnek el semmit, akkor a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnál tesznek panaszt, ahol vélhetően gyorsított eljárásra lehet számítani, lévén, hogy az elítéltek már börtönben ülnek.
A szombati szimpátiatüntetésen, az ágyúöntő szobra körül mint­egy kétszázan gyűltek össze. Jelen volt Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, Kulcsár-Terza József RMDSZ-es képviselő, Fejér László Ödön szenátor, Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének több képviselője.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi szóvivője, Tóth Bálint elöljáróban elmondta: nem gondolta volna, hogy ismét elő kell venniük azokat a bannereket, amiket még akkor készítettek, mikor Beke és Szőcs vizsgálati fogságban volt. „Abban a hitben ringattuk magunkat, hogy ez az ügy lezárult, István és Zoltán végre szabadok lesznek, a román igazságszolgáltatás megtalálja a józan eszét, és rendbe teszi ezt az ügyet” – mondta Tóth, hozzátéve: bár a román pártok sok mindenben nem egységesek, de egyben igen, akkor, amikor össze kell zárniuk a magyarság ellen. A magyarságnak is egységesnek kell lennie, össze kell fogni a jogainkért, az elítéltekért. Aki nem jött el, otthon maradt, az sincs biztonságban – hangsúlyozta.
Felszólalt továbbá Gaudi-Nagy Tamás, kifejtve: régóta figyeli és segíti a két székely hazafi ügyét, és szomorúnak tartja, hogy a pozsonyi csata 1111. évfordulójára időzítették a gyalázatos justizmordot, ami Bekéékkel történt. Reményt keltő volt azon bejelentése, miszerint a magyar kormány illetékesei jelenleg kiemelten foglalkoznak az üggyel. Az utána felszólaló Kulcsár-Terza hangsúlyozta: Erdély nem létezik magyarok és székelyek nélkül, de ami történik ma, az elfogadhatatlan. „Holnap elvisznek tíz, száz magyart, de mindenkit nem tudnak elvinni. Ki kell állnunk gyerekeinkért, a jövőnkért” – mondotta a képviselő, aki fiával jelent meg a szimpátiatüntetésen.
Felszólalt még Sorbán Attila Örs, Izsák Balázs SZNT-elnök és Beke Csilla is. Ez utóbbi Istvánnak az utolsó tárgyaláson elhangzott szavait idézte fel, hangsúlyozva, férje két és fél év alatt folyamatosan kiállt ártatlansága mellett. Hozzátette: továbbra is teljes felmentést kérnek, és nevük, becsületük helyreállítását. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.

Amatőr festőművészek Kézdivásárhelyen

Szinte nem telik el egy év, hogy ne legyen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Most az oroszfalvi kijáratnál levő tábla esett áldozatul ennek, ismeretlen tettes a város magyar feliratát festette le. Igaz, hogy részben, valaki megzavarhatta az amatőr festőművészt, így csak a Kézdi feliratot mázolták le piros és fekete festékkel. Nem ez az első alkalom, hogy […]

Még tart a gyűjtés

Nincs olyan székelyföldi település Kézdiszentléleken kívül, ahol egy időben épülne új plébánia és templom: a Perkő alatti községhez tartozó Kézdikőváron kész az új papilak, Kiskászonban pedig új templom épül. Ez utóbbihoz magyarországi segítséget is kaptak.

Vége az iskolapernek

Jövő kedden hirdet ítéletet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vs. sepsiszentgyörgyi tanács, iskolaper néven elhíresült ügyében a brassói ítélőtábla. Amint ismert, az EMNP úgy véli, a törvényes procedúra többszörös megszegésével fogadta el a megyeszékhelyi tanács azt a határozatot, amellyel összevonta a Kós Károly Szakközépiskolát a Puskás Tivadar Iskolaközponttal.

Lesz-e vásárlói roham?

Jövő héten megjelenik a háztartási gépek roncsprogramjának alkalmazási útmutatója, ezzel együtt az értékjegyek (ökobónuszok) nagyságát is közlik, október végétől pedig már a program haszonélvezője lehet a lakosság – ígérte meg szombaton, egy Prahova megyei látogatásán Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. Fel vannak-e erre készülve a forgalmazók, milyen várakozásokkal néznek elé, erről faggattuk őket.

Röviden

Idén is lesz fűtéstámogatás Az már biztos, hogy idén is lesz fűtéstámogatás, azt viszont nem tudni, hogy változik-e a kritériumrendszer – tudtuk meg Tankó Vilmostól, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális és közösségfejlesztési igazgatóságának vezetőjétől. A fűtéstámogatás november 1. és jövő év március 31. között igényelhető. Sepsiszentgyörgyön tavaly kevesebb mint 700 család részesült a pótlékban. „Kérést valószínűleg […]

Túl nehéz az iskolatáska

Nem lehet nehezebb 2,5 kilo­grammnál a kisdiákok iskolatáskája – figyelmeztetnek a szakorvosok. Ennek ellenére sokszor a testsúlyuk 15–20 százalékát is cipelik a kicsik.

Ritkul a fecskepopuláció

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, jelenleg – amikor javában zajlik a madarak vonulása – a fecskék visszamaradásával akadnak némi gondok.

Húzna Uzon, ha hagynák

Nem tudta térdre kényszeríteni az uzoni önkormányzatot az őszi költségvetés-kiigazítás, amelynek során nemhogy adott, de 77 ezer lejt leemelt a számlájáról a kormány.