Az illyefalvi képzőközpont megalapítása egy jó átgondolt stratégia része – fogalmazott Kató Ibolya a hivatalos megnyitóünnepségen

Tegnap a magyar kormány miniszteri biztosának, a budapesti Semmelweis Egyetem kancellárjának és a Pető András Kar dékánjának jelenlétében Illyefalván hivatalosan is megnyílt a Pető Fejlesztő- és Képző Központ, amely a hungarikumnak minősülő Pető-módszer előretolt hídfője.

Huszonöt évvel a Keresztyén Ifjúsági és Pedagógiai Alapítvány létrejötte, 23 évvel a Gyermekfalu megalapítása után Illyefalván hiánypótló intézmény nyílt meg, melynek kezdeményezői, mint az előbbieknek is, Kató Béla református püspök (akkor még illyefalvi lelkész) és felesége, Kató Ibolya tiszteletes asszony. A gyermekfalu immár megüresedett házait a magyar kormány anyagi támogatásával alakították át a célt szolgáló épületegyüttessé, melyben már három éve folyik a Pető Intézet munkatársainak segítségével a központi idegrendszeri sérüléssel élő gyermekek és felnőttek rehabilitációja a konduktív pedagógia módszerével. E gyakorlati tevékenység után nagyot léptek előre a működtetők, mert két hónapja a Pető András Kar oktatói által az akkor még félig kész épületegyüttesben elindult a szakirányú képzés is, háromhetes elméleti kurzusok, illetve az azokat követő háromhetes gyakorlati foglalkozások keretében. Jelenleg 10 jövendő konduktor tanulja a módszert, mind Székelyföldről. Még ebben az évben várható a szak az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélendő akkreditációja is.

Az illyefalvi képzőközpont megalapítása egy jó átgondolt stratégia része – fogalmazott Kató Ibolya a hivatalos megnyitóünnepségen, az immár teljes egészében elkészült épületegyüttes avatóján. Mint ahogy az idevezető út állomásai, a pszichodráma-, bibliodráma-, mediátor- és mentálhigiénés-képzés is mind hiánypótló jellegűeknek számítottak, a konduktorok formálása is ilyen, nagy igényeket hivatott kielégíteni, hiszen sok a sérült gyermek, felnőtt, akiknek a hazai egészségügyi rendszer igen szegényes, vagy igen költséges terápiás lehetőségeket nyújt.

Az oxigénhiányos születés vagy más agyi sérülés, agy- vagy szívinfarktus, szklerózis multiplex következtében mozgássérült gyermekek és felnőttek a Pető-módszernek is nevezett fejlesztés keretében aktívan, teljes személyiségükkel részt vesznek a folyamatban. Ez olykor napi kétórás megerőltető szellemi és fizikai munkát jelent az érintetteknek, de már egy háromhetes turnus után észlelhető a haladás, hiszen az agy sérült területeinek funkcióját részben vagy egészben átvehetik más idegközpontok.

A református egyház mindig feladatának érezte a szegények istápolását. A segítségnyújtás ősképe pedig a Jézus által gyakorolt módszer, amely az ember akaratára, hitére építve éri el a gyógyulást, ebben hasonlít hozzá a Pető-módszer is, fejtette ki Kató Béla püspök, aki a KIDA alapításának 25. évfordulója kapcsán kifejezte reményét, hogy ezzel nyitnak újabb sikeres, Istentől megáldott tettekben gazdag 25 éves korszakot. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vendégek a szállón

Ősszel az éjjeli lehűlések ellenére sem igénylik tömegesen a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló szolgáltatásait, de olyan szélsőséges esetek is akadnak, amikor az oda behúzódóknak amúgy van lakásuk, de áram, fűtés nélkül maradtak (nem tudták kifizetni a szolgáltatást), így átmenetileg a hajléktalanok között éjszakáznak.

Rendőrök testközelben

Az, hogy rendőri és csend­őri erőfitogtatással megakadályozták a magyar országzászló felvonását, azt bizonyítja, hogy Románia nem jogállam – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Nagy Gábor. A Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi területi szervezetének elnöke szerint a szervezők nem vállalhatták a karhatalmi erők esetleges erőszakos fellépésének következményeit.

RÖVIDEN

Új jobboldali ünnep A számok még nem véglegesek, de az Új Jobboldal Párt több ezer szimpatizánsa jelezte, hogy Sepsiszentgyörgyön ünnepelné idén december elsejét. Az idei lenne a negyedik alkalom, korábban magyarellenes jelszavakkal dáridóztak, idén sem lehet pozitívumra számítani. A sajtó képviselői által megkérdezett prefektusok, Sebastian Cucu és elődje, Codrin Munteanu is kitérő válaszokat adtak arra […]

Ünnepre hangolódó Réty

Rétyen egy jelentős pályázat segítségével a helyi kultúrotthon és a zeneterem felszerelése gyarapodik, viszont egy munkálat elakadása miatt a kultúrotthon felújítása stagnál.

Újfalusi vizes aggodalmak

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere (képünkön) elmondta: prioritásként kezelik a település vízhálózatának korszerűsítését, és a télre is igyekeznek különféle munkálatokkal rákészülni.

A határidő közeledik

Sepsiszentgyörgyön egyelőre még egy dokumentációt sem nyújtottak be az európai uniós forrásokból is finanszírozott hőszigetelési program keretében.

A tűzoltók kötözködnek

Úgy tűnik, még a műjégpálya előtti tér is elkészül, mire az érdeklődők használatba vehetik Kézdivásárhely új sportlétesítményét. Most a tűzoltóság köti a kereket, egyelőre nem adtak működési engedélyt.

Nemcsak matekben jók

Tegnap reggel értek haza a szombaton Budapesten megrendezett Bolyai Matematikaverseny országos szakaszán résztvevő háromszéki csapatok.

Eddig tizenkettő

November harmadik vasárnapján világnappal emlékeztünk a közlekedési balesetek áldozataira, az illetékesek országszerte tájékoztató rendezvényeket, a témához kapcsolódó akciókat tartottak. A statisztika szerint Romániában naponta átlagosan 5-6 személy veszti életét közúti balesetben.

Nincs előrelépés

Nincs előrelépés medveügyben. Bár elvben jóváhagyták néhány nagyvad kilövését azok közül, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek az emberek életére, a helyzet nem sokat változott. A témával, néhány évtizedes késéssel, a szenátusban is foglalkoztak.

RÖVIDEN

Van is, nincs is tankönyv Megbünteti a minisztérium a kiadókat, ha hétfő reggelre nem lesznek a tankönyvek az iskolákban – nyilatkozta múlt hétvégén Liviu Pop tanügyminiszter. A háromszéki iskolákba azonban tegnap reggel nem érkeztek meg a tankönyvek. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a miniszter pénteki határidőt szabott meg a kiadóknak arra, hogy a tanfelügyelőségekhez eljuttassák a […]

A világítást felszerelték

Lefektették a műfüves szőnyeget, és most zajlik az új kézdivásárhelyi sportlétesítmény játszófelületének feltöltése különleges tömítőanyaggal. A műfüves pályánál hamarosan a lelátó is elkészül.

Szentgyörgy nagyobbat kap

Sepsiszentgyörgy önkormányzata úgy döntött, átadják Kovászna és Barót városoknak a közel tíz évvel ezelőtt vásárolt két kisebb méretű korcsolyapályát. Az erre vonatkozó határozatot legutóbbi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a képviselőtestület.

Lépésről lépésre újul meg

Kis lépésekben ugyan, de idén is előrehaladt a baróti kórház ügye, az intézmény mind belföldről, mind külföldről kapott segítséget. Bár még van az év végéig, Dénes Máriával, a kórház menedzserével már lajstromba vettük a 2017-es évben történteket.

Nagy a felháborodás

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Gáll Elemér tanácsos, foglalkozására nézve gépkocsivezető-oktató tette szóvá azt a döntést, miszerint ezentúl a tanulósofőrök gyakorlati vizsgáját is Sepsiszentgyörgyön tartják.