Az illyefalvi képzőközpont megalapítása egy jó átgondolt stratégia része – fogalmazott Kató Ibolya a hivatalos megnyitóünnepségen

Tegnap a magyar kormány miniszteri biztosának, a budapesti Semmelweis Egyetem kancellárjának és a Pető András Kar dékánjának jelenlétében Illyefalván hivatalosan is megnyílt a Pető Fejlesztő- és Képző Központ, amely a hungarikumnak minősülő Pető-módszer előretolt hídfője.

Huszonöt évvel a Keresztyén Ifjúsági és Pedagógiai Alapítvány létrejötte, 23 évvel a Gyermekfalu megalapítása után Illyefalván hiánypótló intézmény nyílt meg, melynek kezdeményezői, mint az előbbieknek is, Kató Béla református püspök (akkor még illyefalvi lelkész) és felesége, Kató Ibolya tiszteletes asszony. A gyermekfalu immár megüresedett házait a magyar kormány anyagi támogatásával alakították át a célt szolgáló épületegyüttessé, melyben már három éve folyik a Pető Intézet munkatársainak segítségével a központi idegrendszeri sérüléssel élő gyermekek és felnőttek rehabilitációja a konduktív pedagógia módszerével. E gyakorlati tevékenység után nagyot léptek előre a működtetők, mert két hónapja a Pető András Kar oktatói által az akkor még félig kész épületegyüttesben elindult a szakirányú képzés is, háromhetes elméleti kurzusok, illetve az azokat követő háromhetes gyakorlati foglalkozások keretében. Jelenleg 10 jövendő konduktor tanulja a módszert, mind Székelyföldről. Még ebben az évben várható a szak az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélendő akkreditációja is.

Az illyefalvi képzőközpont megalapítása egy jó átgondolt stratégia része – fogalmazott Kató Ibolya a hivatalos megnyitóünnepségen, az immár teljes egészében elkészült épületegyüttes avatóján. Mint ahogy az idevezető út állomásai, a pszichodráma-, bibliodráma-, mediátor- és mentálhigiénés-képzés is mind hiánypótló jellegűeknek számítottak, a konduktorok formálása is ilyen, nagy igényeket hivatott kielégíteni, hiszen sok a sérült gyermek, felnőtt, akiknek a hazai egészségügyi rendszer igen szegényes, vagy igen költséges terápiás lehetőségeket nyújt.

Az oxigénhiányos születés vagy más agyi sérülés, agy- vagy szívinfarktus, szklerózis multiplex következtében mozgássérült gyermekek és felnőttek a Pető-módszernek is nevezett fejlesztés keretében aktívan, teljes személyiségükkel részt vesznek a folyamatban. Ez olykor napi kétórás megerőltető szellemi és fizikai munkát jelent az érintetteknek, de már egy háromhetes turnus után észlelhető a haladás, hiszen az agy sérült területeinek funkcióját részben vagy egészben átvehetik más idegközpontok.

A református egyház mindig feladatának érezte a szegények istápolását. A segítségnyújtás ősképe pedig a Jézus által gyakorolt módszer, amely az ember akaratára, hitére építve éri el a gyógyulást, ebben hasonlít hozzá a Pető-módszer is, fejtette ki Kató Béla püspök, aki a KIDA alapításának 25. évfordulója kapcsán kifejezte reményét, hogy ezzel nyitnak újabb sikeres, Istentől megáldott tettekben gazdag 25 éves korszakot. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ismét jó célért tekertek

Amint arról írtunk, csütörtökön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi önkormányzattal negyedik alkalommal rendezte meg a Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő akciót.

Piknik az Avas-tetőn

A szervezők a pénteki esős időjárás miatt úgy döntöttek, nem tartják meg a Szent Iván-éji álomra keresztelt, szombati rendezvényt, ami Almás és Lemhény közös falunapjaként is felfogható. Ennek ellenére pár száz ember így is felment a tetőre, ahol végül tábortüzet is gyújtottak.

Hatékony manipulálás

Menti a bőrét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, azért módosítják a Büntetőeljárási törvénykönyvet – legalábbis ettől hangos a közélet, ezért tüntetnek ezrek naponta az utcán. Ez „jól hangzik”, csak torz, és hatékony manipulálás eredménye – mondta pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád.

Tíz év a város életében

Az elmúlt évtized megvalósításairól beszélt legutóbbi sajtóértekezletén a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád majdnem napra pontosan tíz éve tette le a polgármesteri esküt.

Nem történt támadás

Közösségi oldalakon egyre gyakoribb az elcsatangolt, a gazdijukat „kereső” fajkutyák fényképe. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a szépmezői kutyamenhelyen nőtt-e a fajkutya-befogások száma.

Ismét dübörögtek a lóerők

Hétvégén Kézdivásárhelyen rendezték meg a Klausenburg Retro Racing névre hallgató retróautó-bemutató és -verseny hetedik kiadását, amely a szombat délelőtti eső ellenére ismét sikeresnek bizonyult.

Székelyföld értékei Manchesterben

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.