Az illyefalvi képzőközpont megalapítása egy jó átgondolt stratégia része – fogalmazott Kató Ibolya a hivatalos megnyitóünnepségen

Tegnap a magyar kormány miniszteri biztosának, a budapesti Semmelweis Egyetem kancellárjának és a Pető András Kar dékánjának jelenlétében Illyefalván hivatalosan is megnyílt a Pető Fejlesztő- és Képző Központ, amely a hungarikumnak minősülő Pető-módszer előretolt hídfője.

Huszonöt évvel a Keresztyén Ifjúsági és Pedagógiai Alapítvány létrejötte, 23 évvel a Gyermekfalu megalapítása után Illyefalván hiánypótló intézmény nyílt meg, melynek kezdeményezői, mint az előbbieknek is, Kató Béla református püspök (akkor még illyefalvi lelkész) és felesége, Kató Ibolya tiszteletes asszony. A gyermekfalu immár megüresedett házait a magyar kormány anyagi támogatásával alakították át a célt szolgáló épületegyüttessé, melyben már három éve folyik a Pető Intézet munkatársainak segítségével a központi idegrendszeri sérüléssel élő gyermekek és felnőttek rehabilitációja a konduktív pedagógia módszerével. E gyakorlati tevékenység után nagyot léptek előre a működtetők, mert két hónapja a Pető András Kar oktatói által az akkor még félig kész épületegyüttesben elindult a szakirányú képzés is, háromhetes elméleti kurzusok, illetve az azokat követő háromhetes gyakorlati foglalkozások keretében. Jelenleg 10 jövendő konduktor tanulja a módszert, mind Székelyföldről. Még ebben az évben várható a szak az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélendő akkreditációja is.

Az illyefalvi képzőközpont megalapítása egy jó átgondolt stratégia része – fogalmazott Kató Ibolya a hivatalos megnyitóünnepségen, az immár teljes egészében elkészült épületegyüttes avatóján. Mint ahogy az idevezető út állomásai, a pszichodráma-, bibliodráma-, mediátor- és mentálhigiénés-képzés is mind hiánypótló jellegűeknek számítottak, a konduktorok formálása is ilyen, nagy igényeket hivatott kielégíteni, hiszen sok a sérült gyermek, felnőtt, akiknek a hazai egészségügyi rendszer igen szegényes, vagy igen költséges terápiás lehetőségeket nyújt.

Az oxigénhiányos születés vagy más agyi sérülés, agy- vagy szívinfarktus, szklerózis multiplex következtében mozgássérült gyermekek és felnőttek a Pető-módszernek is nevezett fejlesztés keretében aktívan, teljes személyiségükkel részt vesznek a folyamatban. Ez olykor napi kétórás megerőltető szellemi és fizikai munkát jelent az érintetteknek, de már egy háromhetes turnus után észlelhető a haladás, hiszen az agy sérült területeinek funkcióját részben vagy egészben átvehetik más idegközpontok.

A református egyház mindig feladatának érezte a szegények istápolását. A segítségnyújtás ősképe pedig a Jézus által gyakorolt módszer, amely az ember akaratára, hitére építve éri el a gyógyulást, ebben hasonlít hozzá a Pető-módszer is, fejtette ki Kató Béla püspök, aki a KIDA alapításának 25. évfordulója kapcsán kifejezte reményét, hogy ezzel nyitnak újabb sikeres, Istentől megáldott tettekben gazdag 25 éves korszakot. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]