Boér Zoltán: Sok számítást igényelő tanulmányokról van szó, mely figyelembe veszi a különböző anyagokat, felületeket, a helyiségek rendeltetését és még sok mindent

Új követelményként jelent meg az építtetők számára, hogy készíttetniük kell egy olyan tanulmányt, mely a leendő háztartás (intézmény vagy más épület) megújuló energiákkal való működtetésének lehetőségeit vázolja fel. Ez is egyfajta energetikai audit – nem tévesztendő össze az ezen a néven eddig a köztudatba bevonult tanulmánnyal –, és az épületek energetikájával foglalkozó szakemberek tiszte elkészíteni.

Az új rendelkezés nem váltott ki osztatlan sikert a polgárok körében – sőt inkább az ellenkezőjét –, noha csak annak az uniós direktívának az alkalmazását jelenti, mely az épületek ökológiai lábnyomának csökkentését célozza környezetünk védelmében. Mivel sok számítást igényel, nem a leg­olcsóbb tanulmány.

Új épületek, új szabályok
A 2010-ben elfogadott 31-es uniós direktíva ajánlása az üvegházhatású gázok 20%-os csökkentése, az energiahatékonyság 20%-os javítása, és a megújuló forrásokkal biztosított energiafelhasználás 20 %-os részaránya. Ennek szellemében 2018-tól az új épületeknek új hatékonysági standardokhoz kell igazodniuk, az épített környezet fenntartása ugyanis nagyobb környezetkárosító hatással bír, mint az ipar vagy a közlekedés.
Alig pár hete kérik az urbanisztikai irodák ezt a tanulmányt a brassói építészeti felügyelőség utasítására – tudtuk meg Birtalan Csillától, Sepsiszentgyörgy főépítészétől.
Ezek után épületenergetikai auditorhoz fordultunk azzal a céllal, hogy meggyőzzön, az új tanulmányfajta hasznos és fontos, noha előírásait nem kötelező alkalmazni.
– Érthető, hogy újabb és újabb követelmények jelennek meg az építkezés terén, hiszen új építőanyagokkal, technológiákkal dolgoznak, ezeket bele kell foglalni a jogszabályokba, az auditorok pedig rendszeres képzéseken aktualizálják ismereteiket. A szabályokat pedig a minisztérium komoly szakembergárdája írja át. Valóban elég gyakran, de nem havonta változik a vonatkozó törvénykezés, haladnunk kell a korral – állítja határozottan Boér Zoltán statikus mérnök, műszaki kivitelezési felügyelő, energetikai auditor.
Idéntől csak azok az épületek kapnak építési engedélyt, amelyek energiafogyasztásukban az uniós direktíva által megszabott standardhoz alkalmazkodnak. A jelenleg A vagy B kategóriájúnak minősített épületek ma is ilyenek – tudtuk meg a szakembertől, akinek segítségével tisztába tettük az energetikai bizonylat, az audit és az új tanulmány mibenlétét is.

Útikalauz a dokumentumok között
A bizonylat az épület teljes burkolatának (falak, padló, tető) a vizsgálatával jár. A mellékes hőtermelés, hőveszteség figyelembevételével kiszámolják a légköbméterre mért fogyasztást, így állapítják meg, hogy A, B, C stb. kategóriájú az építmény.
Törvénytelenül felhúzott építmények esetén is kérnek bizonylatot a törvénybe helyezéshez, továbbá minden uniós alapokból vagy uniós célokra épült épület esetében, illetve minden közjegyző előtt történő procedúrához (adásvétel, bérbeadás, hagyakozás).
Energetikai auditot eddig magánszemélyeknek akkor volt kötelességük csináltatni, ha egy régi házat újítottak fel, abból a célból, hogy az új standardokhoz igazodjon az új épület. Szabadon is igényelheti egy háztulajdonos, ha kíváncsi arra, mit tud most a háza, és szeretne javaslatokat az átépítéshez, a hatékonyságnöveléshez. A felépült ház recepciójakor (átvételekor) egy energetikai bizonylat készítése szükségeltetik annak bizonyítására, hogy az épület teljesíti a követelményeket. Már a tervezés fázisában a műépítészek a falak vastagságát az építőanyag függvényében a hatékonysági standardokhoz igazítják, ám ha az építtető kispórol valamit, az a kivitelezés után már nehezen ellenőrizhető. Azonban mindenféle cselezéssel magával tol ki az ember, mert annál többe fog kerülni a ház működtetése, fenntartása.
A tanulmány ára az épület méretétől, rendeltetésétől függően 0,25–5 euró/m², mely az energetikai auditorok országos szervezetének ajánlása (AAEC) alapján egy táblázatból számítandó ki, ám a szentgyörgyiek ezeknél olcsóbban dolgoznak.
Az urbanisztikai bizonylatban pedig újabban azt kérik, hogy az energetikai auditornak a megújuló erőforrások alkalmazhatóságára vonatkozó tanulmánya alapján a tervező vegye figyelembe, milyen fűtés(hűtés)rendszereket vehet igénybe az építtető az energiahatékonysági standard eléréséhez.
Lehet, hogy nem sikerült meggyőznünk mindenkit arról, hogy magunkért, gyermekeinkért ezt az anyagi áldozatot is meg kell hozni. Ha valaki érintett továbbra is zúgolódna, vigasztalja, hogy nincs ebben egyedül.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.