Boér Zoltán: Sok számítást igényelő tanulmányokról van szó, mely figyelembe veszi a különböző anyagokat, felületeket, a helyiségek rendeltetését és még sok mindent

Új követelményként jelent meg az építtetők számára, hogy készíttetniük kell egy olyan tanulmányt, mely a leendő háztartás (intézmény vagy más épület) megújuló energiákkal való működtetésének lehetőségeit vázolja fel. Ez is egyfajta energetikai audit – nem tévesztendő össze az ezen a néven eddig a köztudatba bevonult tanulmánnyal –, és az épületek energetikájával foglalkozó szakemberek tiszte elkészíteni.

Az új rendelkezés nem váltott ki osztatlan sikert a polgárok körében – sőt inkább az ellenkezőjét –, noha csak annak az uniós direktívának az alkalmazását jelenti, mely az épületek ökológiai lábnyomának csökkentését célozza környezetünk védelmében. Mivel sok számítást igényel, nem a leg­olcsóbb tanulmány.

Új épületek, új szabályok
A 2010-ben elfogadott 31-es uniós direktíva ajánlása az üvegházhatású gázok 20%-os csökkentése, az energiahatékonyság 20%-os javítása, és a megújuló forrásokkal biztosított energiafelhasználás 20 %-os részaránya. Ennek szellemében 2018-tól az új épületeknek új hatékonysági standardokhoz kell igazodniuk, az épített környezet fenntartása ugyanis nagyobb környezetkárosító hatással bír, mint az ipar vagy a közlekedés.
Alig pár hete kérik az urbanisztikai irodák ezt a tanulmányt a brassói építészeti felügyelőség utasítására – tudtuk meg Birtalan Csillától, Sepsiszentgyörgy főépítészétől.
Ezek után épületenergetikai auditorhoz fordultunk azzal a céllal, hogy meggyőzzön, az új tanulmányfajta hasznos és fontos, noha előírásait nem kötelező alkalmazni.
– Érthető, hogy újabb és újabb követelmények jelennek meg az építkezés terén, hiszen új építőanyagokkal, technológiákkal dolgoznak, ezeket bele kell foglalni a jogszabályokba, az auditorok pedig rendszeres képzéseken aktualizálják ismereteiket. A szabályokat pedig a minisztérium komoly szakembergárdája írja át. Valóban elég gyakran, de nem havonta változik a vonatkozó törvénykezés, haladnunk kell a korral – állítja határozottan Boér Zoltán statikus mérnök, műszaki kivitelezési felügyelő, energetikai auditor.
Idéntől csak azok az épületek kapnak építési engedélyt, amelyek energiafogyasztásukban az uniós direktíva által megszabott standardhoz alkalmazkodnak. A jelenleg A vagy B kategóriájúnak minősített épületek ma is ilyenek – tudtuk meg a szakembertől, akinek segítségével tisztába tettük az energetikai bizonylat, az audit és az új tanulmány mibenlétét is.

Útikalauz a dokumentumok között
A bizonylat az épület teljes burkolatának (falak, padló, tető) a vizsgálatával jár. A mellékes hőtermelés, hőveszteség figyelembevételével kiszámolják a légköbméterre mért fogyasztást, így állapítják meg, hogy A, B, C stb. kategóriájú az építmény.
Törvénytelenül felhúzott építmények esetén is kérnek bizonylatot a törvénybe helyezéshez, továbbá minden uniós alapokból vagy uniós célokra épült épület esetében, illetve minden közjegyző előtt történő procedúrához (adásvétel, bérbeadás, hagyakozás).
Energetikai auditot eddig magánszemélyeknek akkor volt kötelességük csináltatni, ha egy régi házat újítottak fel, abból a célból, hogy az új standardokhoz igazodjon az új épület. Szabadon is igényelheti egy háztulajdonos, ha kíváncsi arra, mit tud most a háza, és szeretne javaslatokat az átépítéshez, a hatékonyságnöveléshez. A felépült ház recepciójakor (átvételekor) egy energetikai bizonylat készítése szükségeltetik annak bizonyítására, hogy az épület teljesíti a követelményeket. Már a tervezés fázisában a műépítészek a falak vastagságát az építőanyag függvényében a hatékonysági standardokhoz igazítják, ám ha az építtető kispórol valamit, az a kivitelezés után már nehezen ellenőrizhető. Azonban mindenféle cselezéssel magával tol ki az ember, mert annál többe fog kerülni a ház működtetése, fenntartása.
A tanulmány ára az épület méretétől, rendeltetésétől függően 0,25–5 euró/m², mely az energetikai auditorok országos szervezetének ajánlása (AAEC) alapján egy táblázatból számítandó ki, ám a szentgyörgyiek ezeknél olcsóbban dolgoznak.
Az urbanisztikai bizonylatban pedig újabban azt kérik, hogy az energetikai auditornak a megújuló erőforrások alkalmazhatóságára vonatkozó tanulmánya alapján a tervező vegye figyelembe, milyen fűtés(hűtés)rendszereket vehet igénybe az építtető az energiahatékonysági standard eléréséhez.
Lehet, hogy nem sikerült meggyőznünk mindenkit arról, hogy magunkért, gyermekeinkért ezt az anyagi áldozatot is meg kell hozni. Ha valaki érintett továbbra is zúgolódna, vigasztalja, hogy nincs ebben egyedül.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ismét jó célért tekertek

Amint arról írtunk, csütörtökön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi önkormányzattal negyedik alkalommal rendezte meg a Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő akciót.

Piknik az Avas-tetőn

A szervezők a pénteki esős időjárás miatt úgy döntöttek, nem tartják meg a Szent Iván-éji álomra keresztelt, szombati rendezvényt, ami Almás és Lemhény közös falunapjaként is felfogható. Ennek ellenére pár száz ember így is felment a tetőre, ahol végül tábortüzet is gyújtottak.

Hatékony manipulálás

Menti a bőrét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, azért módosítják a Büntetőeljárási törvénykönyvet – legalábbis ettől hangos a közélet, ezért tüntetnek ezrek naponta az utcán. Ez „jól hangzik”, csak torz, és hatékony manipulálás eredménye – mondta pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád.

Tíz év a város életében

Az elmúlt évtized megvalósításairól beszélt legutóbbi sajtóértekezletén a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád majdnem napra pontosan tíz éve tette le a polgármesteri esküt.

Nem történt támadás

Közösségi oldalakon egyre gyakoribb az elcsatangolt, a gazdijukat „kereső” fajkutyák fényképe. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a szépmezői kutyamenhelyen nőtt-e a fajkutya-befogások száma.

Ismét dübörögtek a lóerők

Hétvégén Kézdivásárhelyen rendezték meg a Klausenburg Retro Racing névre hallgató retróautó-bemutató és -verseny hetedik kiadását, amely a szombat délelőtti eső ellenére ismét sikeresnek bizonyult.

Székelyföld értékei Manchesterben

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.